Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:38
missa
Abone

Kudüs neden önemlidir?

Kudüs neden önemlidir?

Kayıtsız Üye
selamün aleyküm
Kudüs neden Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar için önemlidir?


Cevap: Kudüs neden önemlidir?

@hmet
Mescidi Aksa ve Kudüs’ün Üstünlük ve Kudsiyeti

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de Mescidi Aksa’dan adıyla söz etmekte ve bu mescidin etrafının mübarek kılındığını bildirmektedir.

Mescidi Aksa’nın fazilet ve ehemmiyeti hakkında ayrıca birçok hadisi şerif bulunmaktadır. Resulullah (a.s.) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur: "Yolculuk ancak şu üç mescidden birine olur: Benim şu mescidime, Mescidi Haram’a ve Mescidi Aksa’ya."

Okudunuz mu?  Ya Vedud Duası Hangi Durumlar için Okunur?

Yeryüzünün en faziletli mekânları camiler, camilerin de en faziletlileri Mescidi Haram, Mescidi Nebevi ve Mescidi Aksa’dır.

Mescidi Aksa aynı zamanda Müslümanların ilk kıblesidir. Bu özelliğinden dolayı da İslâm’da ayrı bir öneme sahiptir.

Müslümanlar, Mescidi Aksa’yı tarih boyunca itinayla korumak için büyük fedakarlıklarda bulunmuşlardır.

Okudunuz mu?  Ahirette Hayvanların Bizden Hesap Sorması

Mescidi Aksa aynı zamanda Yüce Allah’ın yeryüzündeki ilâhi âyetlerinden bir âyettir.

Kudüs, vahye dayanan bütün dinlerde kutsal sayılan bir şehirdir. Bunun başta gelen sebebi ise Yüce Allah’ın insanları doğru yola iletmeleri üzere görevlendirdiği peygamberlerin birçoğunun bu şehirde yaşamış veya en azından hayatlarının bir bölümünü bu şehirde geçirmiş olmalarıdır. Ayrıca bu peygamberlerden bazılarının mabed olarak kullandıkları mekânlar da bu şehirdedir.

Okudunuz mu?  Hanefi ve Şafii mezheplerine göre haccın vacipleri nelerdir?

Kur’an-ı Kerim’in bazı yerlerinde de Mescidi Aksa’dan adı anılmaksızın söz edilmektedir. Örneğin Meryem suresinin 11. âyetinde Yüce Allah şöyle buyuruyor: "Bunun üzerine (Zekeriya a.s.) mescidden kavminin karşısına çıkıp onlara: "Sabah ve akşam tesbih edin" diye işaret etti." Burada kastedilen mescid, Mescidi Aksa yani Beyti Makdis’dir.

Okudunuz mu?  Rüveyda ismi ne anlama gelir caiz mi?

Bir hadisi şerifte bildirildiğine göre Resulullah (s.a.s)’ın câriyesi Meymune (r. anhâ): "Ey Resulullah! Bize Mescidi Aksa hakkındaki hükmün ne olduğunu bildir" dedi. Resulullah (s.a.s.) da şöyle buyurdu: "Oraya gidin ve içinde namaz kılın. Eğer oraya gidemez ve içinde namaz kılamazsanız kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin."

Okudunuz mu?  Birisini arkasından konuşulanı söylemek hakkında

Kudüs, vahye dayanan bütün dinlerde kutsal sayılan bir şehirdir. Bunun başta gelen sebebi ise Yüce Allah’ın insanları doğru yola iletmeleri üzere görevlendirdiği peygamberlerin birçoğunun bu şehirde yaşamış veya en azından hayatlarının bir bölümünü bu şehirde geçirmiş olmalarıdır. Ayrıca bu peygamberlerden bazılarının mabed olarak kullandıkları mekânlar da bu şehirdedir.

Kudüs, İslâm’da özel bir yere ve kudsiyete sahiptir. Zaten adı da bu yerine ve kudsiyetine işaret eder. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescidi Aksa’yı bağrında barındırması ve Resulullah (s.a.s.)’ın isrâ ve mirac mucizesine şâhid olması bu üstünlüğünün sebeplerinin başında gelir. Yüce Allah, Kur’anı Kerim’de şöyle buyurur: "Kulunu, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için bir gece Mescidi Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescidi Aksa’ya yürütenin şanı pek yücedir." (İsra, 17/1) Burada dikkat edilirse Mescidi Aksa’dan "çevresini mübarek kıldığımız" şeklinde söz edilmektedir. Mescidi Aksa’nın çevresi ise başta Kudüs sonra diğer Filistin topraklarıdır. Bu ayetin tefsirine ve burada "Mescidi Aksa" denirken kastedilen mabedin ne olduğu hususuna aşağıda geleceğiz. Ancak ondan önce Kudüs ve çevresinin mübarek kılınmasına dair diğer delilleri sıralamak istiyoruz.

Okudunuz mu?  Farz sünnet ve vacip ibadetler nelerdir?

Yorum: Kudüs neden önemlidir?

Kayıtsız Üye
"Çağırın Selimleri, Selahattinleri; Çıkarın Kudüs’ten zalimleri! Bağımsız Filistin Devleti kurulsun;Başkenti, o mukaddes belde olsun!"


Yorum: Kudüs neden önemlidir?

Kayıtsız Üye
"Paylaştılar Kudüs’ü haçlılar ve siyonistler; Bırakmadılar ehl-i imana secde edecek bir karış yer"


Kayıtsız Üye
-Kudüs- "Kudüs’de ezan,Kudüs’de namaz,Kudüs’de secde,Peygamber kokulu, güzel şehir;her müslümanı getirir vecde."

Okudunuz mu?  Kuranda geçen tahıllar

Kayıtsız Üye
Doğu Kudüs kurtuldu,Batı Kudüs ne olacak? Doğusu batısı yok bu işin; Zalimler oradan kovulacak !


Kayıtsız Üye
"Sus konuşma ne olur Müslümana dünya dardır; Lanet olası İsrail’in ne çok seveni vardır!"


Kayıtsız Üye
Bir bayrak elimizde,
Rüzgar bekliyoruz derinlerden; Kurtulacak Mâsum Filistin,
Hayasız zalimlerden.

Okudunuz mu?  Hz.muhammed in dedesi hangi gerekçeyle muhammed adını koymuştur.

kudüs niçin önemlidir, kudüs neden önemlidir, Kudüs neden 3 din için de önemli kabul edilir

Bu kategoride yer alan Kul hakkı ile ilgili 20 tane hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kudüs neden önemlidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.