Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:49
Gusul
Yönetici

Talak suresi ilk 4. ayetin iniş sebebi nedir?

Talak suresi ilk 4. ayetin iniş sebebi nedir?

Kayıtsız Üye
Talak suresi 4. ayetin nüzul sebebi nedir? Talak suresi 4. ayeti kelimesi neden inmiştir açıklar mısınız?


Cevap: Talak suresi ilk 4. ayetin iniş sebebi nedir?

mum
Talak süresi 4. ayetin tefsiri ve nuzul sebebi

Yaşı Büyük Veya Küçük Olduğu İçin Hayız Görmeyen Kadının İddeti:

4- Kadınlarınızdan artık adetten kesilmiş olanlar, -eğer şüphe eder- seniz- onların iddeti üç aydır. Henüz hayız görmeyenlerin de- Hami- lelerin iddetleri ise doğum yapmalarıdır- Kim Allah’tan korkarsa- o kendisine işinde bir kolaylık verir.

Okudunuz mu?  Şehvetle bakmak gusül gerektirir mi

5- İşte bu Allah’ın size indirdiği emridir. Kim Allah’tan korkarsa, onun kusurlarını örter, onun mükâfatını büyütür.

Nüzul Sebebi

"Kadınlarınızdan artık adetten kesilmiş olanlar…" ayetinin (4. ayet) nüzul sebebiyle ilgili olarak İbni Cerir, İshak b. Rahuveyh, Hakim ve Bey-haki’den rivayetine göre Übey b. Ka’b şöyle dedi: Kadınların iddetleri hakkında Bakara süresindeki ayet nazil olunca bir kısım insanlar kadınların iddetlerinden bazıları zikredilmedi, dediler. Bunlar: Küçükler, hayızdan kesilen büyükler ve hamilelerdir. Bunun üzerine sadedinde bulunduğumuz bu ayet nazil oldu.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken oje ve kulak delikleri

Mukatil’in rivayetine göre bu ayet nazil olduğunda Hallad b. Numan: "Ya RasulAllah, henüz hayız görmeyen, hayızdan kesilen, hamile olan kadınların iddeti nedir?" deyince bu ayet nazil oldu. Rivayete göre bu ayet Muaz b. Cebel’in hayızdan kesilmiş yaşlı kadının iddetini sorması üzerine nazil olmuştur. [13]

Açıklaması:Tefsiri

"Kadınlarınızdan artık adetten kesilmiş olanlar -eğer şüphe ederseniz-, onların iddeti üç aydır. Henüz hayız görmeyenlerin de." Yani yaşı elli beş veya altmışa ulaşmış olup yaşlılıktan dolayı hayızdan kesilmiş olan kadınlar, Bakara suresinin 228. ayetinde beyan edildiği gibi hayız çağındakilerin iddet için üç kur’u beklemelerine mukabil, bunların iddeti -eğer iddet-lerinin nasıl olacağında şüphe eder, bilemiyecek olursanız- üç aydır. Henüz bulûğ çağına gelmemiş olanların iddeti de hayız çağını geçmiş olanlar gibi üç aydır.

Okudunuz mu?  Kolum kırık gusül abdestini alçı çıktıktan sonra mı alayım?

"Hamilelerin iddeti ise doğum yapmalarıdır." Yani alimlerin cumhuruna göre hamile olanların iddeti, ister talâktan ister ölümden sonra olsun, çok kısa bir zaman sonra da olsa doğum yapmaları ile sona erer. Ah-med b. Hanbel ve Kütübü Sitte sahiplerinin Misver b. Mahrame’den rivayet ettiği şu hadise buna delildir: Eşlem kabilesinden Haris kızı Sübey’a’nm kocası Sa’d b. Havle vefat etmişti. Sübey’a hamile idi. Bir rivayete göre yirmi üç gün sonra doğum yaptı. Nifas günlerini bitirince kendisini istediler. Nikâh konusunda Rasulullah’tan (s.a.) izin istedi, Rasulullah izin verdi. O da evlendi.

Okudunuz mu?  Gusülden sonra kuru yer

Bir rivayete göre de kıssa şöyledir: Ebu Senabil Sübey’a’yı gördü ve "Hayırdır, süslenmişsin, herhalde evlenmek istiyorsun, vAllahi üzerinden dört ay on gün geçmeden evlenemezsin." dedi. Sübey’a devamını şöyle anlatıyor: "Ebu Senabil bana böyle söyleyince üstümü giyindim, akşamleyin doğru Rasulullah’a gittim ve bu meseleyi ona sordum. Rasulullah doğum yaptığım zaman artık evlenmemin helâl olduğuna fetva verdi ve fırsat çıkarsa evlenmemi emretti."

Okudunuz mu?  Dinden çıkan kişi tövbe etse dine geri girermi yoksa gusül abdestide'mi almalı?

Ebu Davud, Nesei ve İbni Mace’nin rivayetine göre İbni Mesud şöyle dedi: "Kısa Nisa (talâk) süresindeki "Hamilelerin iddeti" ayeti kerimesinin, Bakara süresindeki "Dört ay on gün" ayetinden şu kadar ay sonra indiği konusunda kim isterse iddialaşınm."

Hz. Ali ve İbni Abbas ise Talâk süresindeki bu ayet ile Bakara süresindeki "Dört ay on gün" ayetinin her ikisi ile de amel ederek "Kocası ölen hamile kadın iki iddetin en uzununu bekler." demişlerdir.

Okudunuz mu?  Havuza dalarak boy abdesti almak

Aslında bu yapılan ne iki nassı birleştirmek, ne de her birinin umumlarının gereğince amel etmektir. Bu olsa olsa iki müddeti birleştirmektir. Zira biz dört ay on gün dolmadan önce doğum yapan kadının iddetinin bitmediğine hükmedersek o takdirde "Hamilelerin iddeti doğum yapmalarıdır." ayetindeki meseleyi zamana bağlamanın gereğini hiçe saymış oluruz. Aynı şekilde dört ay on gün geçtiği halde henüz doğum yapmayan hamile kadının iddetinin bitmediğine hükmedersek "Kocası ölen kadınlar dört ay on gün beklesinler." ayetindeki hükmün gereğini de hiçe saymış oluruz.

Okudunuz mu?  Öpüşünce gusül bozulur mu?

"Kim Allah’tan korkarsa, O kendisine işinde bir kolaylık verir." Yani Allah’tan kim korkar, cezasından ürperir de Allah’ın emrettiklerine uyar nehyettiklerinden kaçınırsa, dünyada ve ahirette bütün işlerini kolaylaştırır. Bu ifade, dünya ve ahirette takvanın faziletini beyan etmektedir.

"İşte bu, Allah’ın size indirdiği emridir. Kim Allah’tan korkarsa, onun kusurlarını örter, onun mükâfatını büyütür." Yani talâk, iddet ve mesken konusunda yukarıda geçen bütün hükümler Allah’ın kullarına emrettiği ve onlara Kur’an’ında indirdiği emirleridir. Kim farzlarını eda ederek günah saydıklarından kaçınarak Allah’tan korkarsa "İyilikler hiç şüphesiz kötülükleri giderir." (Hud, 11/114) ayetinde de vaad ettiği gibi Allah onun amel defterinden günahlarını siler ve bunlar yüzünden onu hesaba çekmez, iyiliklerinin karşılığını kat kat artırır, ameline bol sevaplar ihsan eder. Allah Tealâ tekit için, kurtuluşun, dünya ve ahiret saadetinin direği olduğu için takva emrini burada da tekrar etmiştir

Okudunuz mu?  Gusül ile ilgili tırnak durumu çıldırtacak beni :(

Cevap: Talak suresi ilk 4. ayetin iniş sebebi nedir?

Kayıtsız Üye
Selamunaleykum hocam,
Ayette belirtilen hayiz olmamis kadinlar kismina aciklik getirirmisiniz? Adet olmadan evlilik olmasi doğru mudur?

Bu kategoride yer alan Abdestsiz cenaze namazı kılmak günah mıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Talak suresi ilk 4. ayetin iniş sebebi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.