Anasayfa
8 Eylül 2023, 13:08
Gusul
Yönetici

Gusül ile ilgili tırnak durumu çıldırtacak beni :(

Gusül ile ilgili tırnak durumu çıldırtacak beni 🙁

sstrn
Selamun Aleyküm mumsema üyeleri artık çıldırma noktasına geldim diyebilirim
Gusül abdesti alacağım tırnaklarımın arasını ve yanlarını temizliyorum kir var diye temizledikten sonra tırnağın yan tarafları ete bağlı olan kısımda daha da çok kir olduğunu görüyorum ve tırnağımı kirleri temizlemek için kesiyorum şimdi tırnaklarımı görseniz o kadar kısa ve derin kestim ki tırnak altındaki deri net gözüküyor bu durumu nasıl atlatacam az önce dişimin arasında bir şey kaçmış fırçaladım ama çıkmadı kürdanlada denedim çıkmadı ancak dişi çekince çıkacak gibi gözüküyor bana yardım edermisiniz ?


Yorum: Gusül ile ilgili tırnak durumu çıldırtacak beni 🙁

arifselim
Aleykum selam. Bu yaptıklarına vesvese denir. Bunları yapmak bir sevap yada gereklilik değildir. Hatta yanlıştır. Normal bir şekilde tırnaklarını bırak ve sadece kaba bir pislik varsa gider bu yeterlidir. Dişler arasındaki ufak tefek kırıntılarda gusle engel değildir. Bunun çözümü budur. Yoksa vesveseye önem verirsen o durmadan büyümeye devam eder.


Cevap: Gusül ile ilgili tırnak durumu çıldırtacak beni 🙁

Kayıtsız Üye
Biraz konuyu ”hortlatmış” olucam ama benimde kafama takılan bazı sorular var. Öncelikle benim gusülüm yaklaşık 20 dakika sürüyor(belki daha fazla). Bu belli bir yerden sonra duşa girerken bile gerilmeme sebep oluyor. Şimdi ben gusülümü duştan sonra alırım. Az önce internette okuduğuma göre duştan sonra gusül alırken sadece ağıza burna su verip kuru gördüğümüz yerlere su tutunca kabul olabiliyormuş. Sizce bu doğru mu ? Doğru değil ise gusül süresini kısaltmak için neler yapabilirim ? @mümini78


Cevap: Gusül ile ilgili tırnak durumu çıldırtacak beni 🙁

Şema
< ağıza burna su verip kuru gördüğümüz yerlere su tutunca kabul olabiliyormuş. Sizce bu doğru mu ? >
Bu bilgi doğrudur. ağız ve buruna su verilir ve her yere su tutulur hepsi bu kadar. ben 5 dk da gusül alıyorum 🙂


Kayıtsız Üye
o zaman ben duşa başlamadan önce niyetimi ediyim ağzıma ve burnuma su veriyim sonra normal duşumu alıyım göbek deliğime felan dikkat ederekten duşumu tamamladıktan sonra çıkıyım duştan sizce olur mu ?


Şema
< sonra çıkıyım duştan sizce olur mu ? >
evet bu şekilde gusül tamamlanmış olur.

Taharet almak, namaz abdesti almak, üçer defa yapmak, önce sağ sonra sol tarafı yıkamak sünnettir, şart değildir.


mümini78
Öncelikle beni yanıyormusunuz bilmiyorum ama kısaca değinirsem ben rehberlik ve psikolojik danışmanlık boyutu ile ilgili kişilere gusül ve vesevese hakkında yardımcı olmaya çalışmaktayım. İşin fetva boyutu ile igili bazı bilgileri paylaşsam bile asıl amacım kişinin içinde bulunduğu çatışmalarında kendisine yardımcı olmak ve sağlıklı düşünmesini sağlamak. Uzunca yazımı forumdan okuyabilirsiniz ben yine kısaca değineceğim.

Sizin durumunuzu örnekleyern bu değinmelere başlamak istiyorum

Vesvese çeşitleri yazımda da belirttiğim gibi vesvese çeşitlerinden biri de gusül deki vesveselerdir.

1-Acaba niyetimi doğru yaptın mı?
2-Ağzıma düzgünce su veripi ağzımı çalkalayabildim mi?
3-Ağzıma üç defa mı yoksa 2 defa mı su verdim?
4-Burnuma güzelcene su verebildim mi?
5-Bedenimi kuru kalmayacak şekilde yıkayabildim mi?
6-Ağzıma su vermeyi unuttum mu?
7-Banyo yaptıktna sonra benden sıvı geldi bu meni mi?
8-İhtilam oldum acaba akıntı bittimi ne zaman yıkanmalıyım?
9-Banyo yaptıktan sonra ağzında ya da dişinin arasında bir kırıntı (yemek artığını) görmesi ve acaba gusülüm tam oldu mu? Demesi
10-Gusül abdesti aldıktan sonra bedeninde sivilce görmesi ve sivilceden irin çıkması, acaba gusülüm tam oldu mu? Demesi
11-Gusül yaptıktan sonra tırnak aralarında kir gibi ince bir nokta görmesi ya da çorap parçasına ait bir tüy görmesi ve acaba gusülüm tam oldu mu? Demesi
12-Gusül ederken bir yerinin kanaması ya da gusül bittikten sonra bir yerinin kanadığını fark etmesi ve acaba gusülüm tam oldu mu? Demesi
13-Gusül esnasında yellenmesi ya da küçük abdest yapması vb acaba gusülüme bunlar mani getirir mi deyip şüpheye düşmesi

Okudunuz mu?  Soru: Kadının adet kanı bittiğinde ve gusül abdesti aldiktan sonra hangi dua okunuyor?

Yurakidaki soruları çoğlatmak mümkündür. Ben kişiye en çok gelen, aklına ve kalbine hakim olmayıp şurlu karar veremediği ve kendisini sürekli tekrarlara iten ve kendisini üzen ve kendisine yıpratan hatta kendisini ağlama noktasına getiren ve ağlatan ve bıktıran başlıca vesvese çeşitlerine yer vermiş bulunmaktayım.

Vesvesenin nedenlerini kısa başlıklar halinde yazacak olursam,

1-Bilgi eksikliği
2-Konu hakkında bilgisi vardır ama kalbi tatmin olmaz
3-Kişi bilgisi vardır. Kalbi de tatmin olur. Ama bunu artık takıntı haline getirmiştir. Bunun tıbta ki ismi de şudur:Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntı Hastalığı)
4-Kişi mükemmelliyetçidir her şeyim eskiksiz ve kusursuz olsun ister.
5-Kişi herşey yolunda iken illa bir şeyleri kafasına takmak ve o iş ile ilgili kuşku duymak ister ve bunda da vazgeçemez.

Tabiki yukarıda saymış olduğum vesvese nedenlerini çoğaltmak mümkündür.

Pozitif çareler: Öncelikle kişinin vesvese yaptığının yani vesveseli olduğunun farkında olması gerekir.

Kısaca değinecek olursak, eğer kişi bilgi eksikliğinden kaynalan bir şüğhe ile karşı karşıya ise bu bilginin öğrenilmesi ile o konuda ki vesvese giderilebilir. Bu vesvesenin en basit olanı ve çözümü (iyileşmesi en kolay olanıdır)
Örnek 1: Kişi Gusül abdestinde ağzını bolca su ile 3 defa çalkalar ve acaba ağzıma üç defa su verdim mi diye şüphe eder. Halbuki gusülde üç defa ağza su vermek farz değil sünnetir. Kişi bu ilgiyi öğrenemsi ile bu vesveseden de kurtulmuş olur.

Ancak bazı kişilerin vesveseleri yukarıdaki yazımda da belirtiğim gibi bilgi eksikliğinden değildir. Yani Kişinin Konu hakkında bilgisi vardır ama kalbi tatmin olmaz

Örnek. Kişi banyo yapar (gusül eder) ve gusülden sonra kendisinden bir sıvı geldiğini görür. Gördüğü bu sıvıdan dolayı gusülüm bozuldu yine gusül etmeliyim der. Sonra kendisinden gelen bu sıvının mezi olduğunu anlar ve mezinin de gusül gerektirmediğini kitaplar öğrenir. Ancak kalbi tatmin olmaz. Evet mezi gusül gerektirmez der aklı bunu idrak eder. Ancak ya beden gelen mezi de meni de var sa der? Ya benden önce meni geldiyse ve ben bunu göremediysem der. Ve hesapta olmayan senaryoları yazarak kalbini iyice bunalıma sokar. Bunalıma girer kalp aklını da çeler böylece kişi tam manasıyla kendisini yıpratıp harap etmiş olur.

Okudunuz mu?  Rüyalandım ama ıslaklık yok

Örnek 3. Kişi vesvese yaptığı konuda gerekli bilgiyi öğrenmiştir. Yani burnuna üç defa su vermese bile bir defa vermesinin yeterli olduğunu bilmiştir. Kalbi de buna tatmiş olmuştur. Yani kişi evet ben burnuma 3 defa su verdim varsayalım 3 defa vermedim, zaten bir defa burna se vermek farzdır der ve 4 kez tekrardan burnuna se vermez ve benim burnum yıkanmıştır der.( Dikkat edecek olursanız " 4 kez tekrardan burnuna se vermez ve benim burnum yıkanmıştır der." Bu cümlede aslında kişi burnuna 3 defa su verdiğini bilir ancak o an o kadar şuru daralmış ve vesvese kendisini sarmıştır ki buna kanaat dahi edemez. ) Kişinin hem bilgisi tamdır hem de kalbi tatmin olmuştur ancak zamanında o kadar çok tekrar yapmıştır ki ( zamanında defalarca burnuna se vermiştir ki) artık bu kendisinde tepkisel bir koşullanma olmuştur ve burnum tam yıkandı 3 defa da su verdim vermesem bile yeterlidir demesinden 1 dakka geçmeden tekrar burnuna su vermeye başlar. Çünkü zamanında 30 kez burnuna su veren biri kendisinde eksiklik hissedecek ve bunu karşılamaya çalışacaktır.

Şimdi senin özellikle sorduğun soruya pozitif çareler ve düşünceler

1-Tırnakların uzun ise kes
2-Gusül esnasında tırnakalarını ( ayak ve el) sobunlar köpürkle,
3-Tırnaklarını durula

Eğer yukarıdaki üç şeyi yaparsan kesinlikle ( Allahın izniyle) Tırnakların araları ile dahil yıkanmış olur.

Hiç mükünmüdür ki kirin olduğu yere su girmesin. Kir ancak bakır ya da demir olmalı ki o yeri tamamen işgal etsin ve altına su geçmesin. Hayır böyle bir şey münkün değildir. Yani kişi el ve ayak tırnaklarını sobunlar ve durular ise katiyen el ve ayak tırnakları ve arası yıkanmış olur. Aralarında kir göse dahi (İğne ucu kadar ya da iplik ya da çorap parçası ) su bu aralara geçmiştir. Eğer ayak parmaklarına ait tırnak aralında iğne ucu kadar bir iz olduğunu görürse, Bne ayaklarımı yıkadım hem de sobunlai evet belki şimdi tırnak aralarımda kir görüyorum ancak ben yıkarken altına su geçti ve altı yıkandı demeli bu düşünceyi tekrar etmeli. Koskaca betonların arasından bir filiz çıkıyor da çiçekleniyor bunu yollar da da görebiliyoruz. Betonların arasına bile su geçmesi mümkün iken senin tırnak aralarına ve kirin altına su geçmemesi münkün olur mu? Hem gusül de zaman aşımı da yoktur. Eğer bir uzvunun yıkanmadığını görürsen o an yıkamakla gusülün sahih olur. Söyler misin bana sen bilerek ve isteyerek mi bir yerini yıkamadın ? Hayır değil mi? Sn gerkli önemi gösterdin ve yıkandın eğer bir yerin yıkanmamış dahi olsa ve sen bunu bilmez isen ( bunun farkında olmaz isen) gusülün tam olur. Eğer bir yerinin yıkanmadığı görür ve sonra yıkar isen gusülün yine sahih olur. Ancak bizim ibadetlerimiz bir yemek tarifi misali değildir. Bizim ibadetlerimiz bir pc programına ait komutlar değildir. Sen ibadetini harfi harfine de yapsan bu ibadetimde kusurum yoktur diyemezsin. Bizim amacımız ibadetlerimizi yemek tarifi misali gibi yapmak değildir. Bizim amacımız ibadetlerimizi farz ve sünnetlere uygun olarak yapmak ve kabuülü için Allah’a dua etmektir. Hem kusursuz olan sadece Allahtır.

Okudunuz mu?  Namaz abdestinde burna su çekme nasıl olmalıdır ?

örnek:bir ağcı olsun ve en güzel ve kusursuz yemekleri sadece o yapabiliyor. O ağcıya tabi bir öğrenci olsun. Ağcı öğrenciye işte tarif ve işte malzemeler şu yemeği yap desin. Öğrencisinin ustasından daha aciz olduğunu daha güçsüz olduğunu bilgisinin daha dar olduğunu ağcı da bilsin. Öğrenci elinden gelen tüm gayreti gösterip o yemeği yapmaya çalışsa ve utanarak o yemeği ağcıya sunsa sizce yemek kötü de olsa ağcı ona hakaret eder mi? Onu utandırır mı? (örnek iyi anlaşılsın diye ağcı misalini verdim yoksa bir benzetme yapılmamıştır) işte Allah da kusursuz olan ve her şeyin en güzelini yapan tek olan bir rabdir Kul ise aciz zayıf ve bilgisi dar olan bir kişidir O halde kul bu durumu tefekkür etmeli ve her ibadetinden sonra kabulü için Allah’a dua edip tevekkül etmeli İnşAllah samimi yapılan ibadetler ve dualar kabul olacaktı
Hiç sordunuz mu kendinize size en çok hangi konuda vesvese geliyor? İsterseniz cevabını ben vereyim ibadet konularında ve güzel şeylerde Bu şüphelerimizin bir vesvese olduğuna ve şeytanın bizi yıldırmak istediğine bir ispat Yoksa bir günah işlerken şeytan size asla vesvese vermeyecektin ÖRNEK Bir kadına bakarken aman bakma Allah seni yakar deyip size şüphe düşürmeyecektir


qqwe55
Şem’a hocam yani şimdi pis yerleri temizledikten sonra ağza ve burna su verip bütün vücudu ve kafayı bir kere yıkasak oluyor mu?


Şema
< ağza ve burna su verip bütün vücudu ve kafayı bir kere yıkasak oluyor mu? >
evet bu şekilde gusül alınmış olur yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Oncelikle selamunaleykum şema hocam bende bu sorunu yasiyordum bugün gusül alirken ayak tirnaklarimi yikayacaktim ama o kadar uzun degiller sikinti cektigim için kesiyorum ayak tirnaklarimi parmaklarimin arasini yikadim sonra tirnaklarin içine dokru. etimi gererek biraz su tuttum ama mesela tirnaklarin dibe batik kisimlarinida ben tekwr teker yikiyordum bugün bilerekten yikamadim cunki çok vesveseliyim olur diye dusundum ne yapmalıyım guslum olmusmudur dedigim gibi kasten teker teker iclerini yikamadim zaten dus aldigim yerdede alt kisimda su birikiyor ayaklarim sudankaliyor yani bir muddet girmezmi o sekildede zaten bunu dusundum kasten yikamdim yardımcı olurmusunuz? Birde dedigim gibi çok asiri vesveseliyim gusulde ozel bolgemi yikarken bile "Simdi bisey hissedicem meni gelicek" diyorum yikarken bir haz gibi bisi oluyo ama duygu olarak sirf bunu düşündüğüm için rahat edemiyorum genital bolgemizi nasıl yikamaliyiz ne kadari yeterli olur idrarin ciktigi yere kadar mi yikamamiz lazim bilgi verirseniz sevinirim kusura bakmayin çok acizim bu konularda artik vesveselerimi kontrol edemiyorum ne zaman uyusam ihtilam olucam korkusuyla uyudugum için ruyalaniyorum yardımcı olursaniz sevinirim Allah (c.c) sizden razı olsun.

Okudunuz mu?  Sabahleyin idrar yaparken gelen beyaz yapışkan sıvı gusül abdesti gerektirir mi ?

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Vesveseye ne kadar önem versen büyü ve ne kadar önemsemezsen o başından defolup gidecek. Tırnaklarının ete batan kısmını ayrıca yıkamana gerek yoktur. Genital bölgeleri sadece dışarıdan görünen kısımlarını yıkaman yeterlidir. İhtilam da olmanın şartı kesin bir şekilde meninin çıktığının görülmesidir. Sadece hislerle asla amel etme. Allah seni vesveseden sorumlu tutmamışken sen öyle yaparak sadece şeytanı sevindiriyorsun ve kendini de üzüyorsun.


Kayıtsız Üye
Tesekkur ediyorum bilgileriniz ve ilginiz için.Allah(c.c)sizi razı olduğu kullarından eylesin insAllah.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm.Bende bu siteyi okuyorum.Ne olur Banada yardım eder misiniz.Lütfen açıklamalarını tek tek anlayabileceğimiz şekilde yazar mısınız?Bundan 8-9 ay önce omzum çıktı 5-6 ay tedavi fizik tedavi süreçleri geçti.Bu surec içerisinde kolunu kullanmadığım için düzgün temizlenemediğimi düşünerek tuvaletten sonra banyo ya ,banyoda gusülüm olmadı diyerek saatlerce kalmaya, ve her dokunduğunda yerden sonra ellerimi kollarıyla beraber yıkamaya (mutfak dolap kapakları,buzdolabini,çamasir makinası gardrop vs. dokunamaz haldeyim) başladım ama bu yaptıklarımı geç fark ettim.Farkettikten sonra eşime ve çevremdekilerin de dokundurtmayip dokunduklarini gördüğüm anda onlara da el yıkamaya başladım. Bu olayı fark ettiğimde çok yorulduğumu artık çıkmazda olduğunu ama yinede her defasında gusül um bozulup tekrar almam gerektiğini vs tekrarlamalarimla devam ediyorum.Bu olayı farkedince kendi kendime çözmeye çalistim daha kötü oldum yemek yiyememeye su icememeye başladım.kilo verdim,sosyal hayatım perişan oldu evden çıkamaz oldum.Surekli neden böyle oldum diye ağlıyorum.Artik iyice kötü olunca kendim cozemeyince aileme anlattım.Ama kime anlatırsam çaba göstereceksin sende bitiyor diyor ama beni kaile almıyor lar.Bildiğim şeyleri bile unutup yapamıyorum.Gusül almayı bilmiyormuyum biliyorum ama anlamıyorum.2-3 saat banyoda kalıyorum.her defasında fenalasiyorum.Evliliğimde bozulacak diye korkuyorum.Çunku banyodan çikamiyorum diye banyo etmekten korkar oldum.Bazen adet dönemimde tırnakların uzuyor , adet döneminde mekruh diye kesemiyorum,adet bitince saatlerce gusül anlamıyorum el ayak tırnak içlerini temizlerken uğraşmaktan ya su tırna k içlerine gitmediyse diye. N e olur yardım edin. Sürekli her tuvalete gittiğinde üzerime sıçramıştır diye bütün kıyafetlerimi çıkarıyorum.artik çok yoruldum.Bu nün vesvese olduğunu biliyorum ama rahatlayamiyorum.kac aydır bu olaylardan ne uyku uyuyan biliyorum ne sosyal hayatım kaldı benimle beraber annem babam eşimde perişan oldular.Y alvaririm yardım edin iş ,temizlik,yemek,camasir vs yapamaz oldum.Hicbirseye dokunamaz oldum.Surekli suyla oynuyorum.Kurtarin beni ne olur.Ayrica gusülüm şöyle alıyorum. Banyoya giriyorum.Guzelce sabun ve şampuanla saç ve vücudumu yıkıyorum lifleniyorum Guzelce sonra niyet ettim niyet eyledim Allahım senin rizan için gusül abdesti mi almaya diyorum Ellerimi yıkarken bunu 3defa tekrarlıyorum.sonra 3defa ağzını 3defa burnumu 3defayuzumu 3defa kollarımi 1defa başımı mest 1defa kulaklarimi 1d efa ensemi 3defa ayaklarımı yıkıyorum sonra önce başım dan dönerken tekrar kulak içi ve deliklerini yıkıyorum 3 defa basimdan 3 defa sağ 3defa sol omzundan döküp göbek deliğini yıkayıp belinden bacaklarından döküp çıkıyorum.Dogrumudur.Dogru ise bile lütfen sizde aşamalı yazar mısınız kalbim kanat getirsin.Busekilde yapıyorum ama dediğim gibi 2-3 saat olmadı deyip defalarca gusül abdesti almaya calisiyorum.yok burnuma gitmefi,yok genzime gitmefi,yok kolumu yıkamaya unuttum,yok tırnaklarının içlerini yıkamaya çalışıyorum vs.Birde niyeti kaç defa etmeliyiz? Her dustan sonra gusül abdesti almalimiyiz herhangi bir durum olmasa bile.sadece namaz abdesti alıp cikabilirmiyiz.Tırnaklari gusül almadan kesemiyorsak içlerini yıkamaya ugrasmalimiz.Simdiden Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Gusul abdesti unutulan yer olursa

arifselim
Aleykum selam hanım kardeşim. Bu yaşadıklarının vesvese olduğunu sana söylemeye gerek yoktur çünkü sende bunun farkındasın. Aslında farkında olsan da tam anlamamışsın. Şunu kafanın içine iyice sokacaksın; Allah asla vesveseden dolayı bize günah yazmaz. Allah’ın bile seni sorumlu tutmadığı bir şeyden dolayı sen kendini niye harap ediyorsun ve aileni de peşinden sürüklüyorsun. Bu sadece şeytanı memnun eder. Normal bir gusül abdesti ortalama 10 dakikadır bu bir çok zaman fazla bir süre bile olabilir. Guslü sana tek tek anlatmayacağım çünkü sana lazım olan şey bunları önemsemeden sadece gerekli şeyleri yapacak ve asla dönüp bir şeyi tekrar tekrar yapmayacaksın.


Kayıtsız Üye
Gusül alırken tırnak aralarını/etle tırnağın arasını temizlemek mecbur mudur?


arifselim
Gusül alırken kesinlikle öyle bir şart yoktur. Kendini boş yere zorlama. Sadece gözle görünen kirler varsa normal su ile temizlemen yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum abilerim gusül abdesti alirken ayak bas parmaklarimin tirnaklari batiyor ve acikcasi birazda uzun kalmis batan yerin altina su gecip gecmedinden emin degildim ve tirnaklarimla etin arasina demir soktum su gecmismidir Allah rizasi için cevap verin selam ve dua ile


arifselim
Aleykum selam. Tırnaklarının altını kaldırmakla ve arasını açmakla sorumlu değilsin. Normal olarak yıkamakla suyun ulaştığı bölge yeterlidir. Ancak suyun ulaşmasına engel olacak bir kir ve benzeri bir şey varsa o zaman temizlenmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Selamın Aleykum gusül abdestimi aldim sonra tirnaklarimi kestim tirlanklarim temizdi ama içinden nokta gibi bisey cikti siyah gusulum kabul olmusmudur tirnaklarim biraz uzundu bende gusül alirken iyice su verdim içine


arifselim
Aleykum selam. O kadar küçük kirler ve noktalar gusle engel değildir. Ancak pislik çok fazla olur ve suyun ulaşmasına engel olursa o zaman gusülden sonra farkedilirse sadece o yer yıkanması yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Hocam ben gusül alırken ilk önce mahrem yerlerimi bol su ile yıkıyorum sonra niyet edip 3 kere ellerimi yıkıyorum 3 ağıza 3 buruna su verdikten sonra sabunla normal yıkanıyorum ve kuru biryer kalmayacak şekilde yıkanıyorum yapmış olduğum gusül doğrumudur ayrıca bugün duştan çıkınca ayak tırnağımı kestim tırnağım kısa olmasına rağmen ete batan yerde kalem ucu kadar kücükbirşey çıktı dipte olduğu için gusül alırken göremedim sorun olurmu

Okudunuz mu?  Şehvet kabarması, Şehvet hissi gusül gerektirir mi?

arifselim
Bu şekilde aldığın gusül doğrudur. Ete batan tırnak gusle engel değildir. Buradan çıkan kirlerde gusle engel olmaz.


Kayıtsız Üye
Ben dün gusül aldım. Yarısı günde ayak tırnaklarımın içinde lekeler gördüm hemen temizledim gusülum yarınki kirlerden dolayı bozuldu mu ?


arifselim
Sıradan kirler gusül abdestine engel değildir. Şayet engel olacak kadar çok bir kir varsa bu temizlenir ve sadece o yer yıkanır. Bu gusül için yeterli olur.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum
gusulde tırnağın içine su girmesi şartmı yoksa uzayan kısımlarınımı yıkamalıyız ?


arifselim
Aleykum selam. Normal dışarıdan görünen kısımlarının yıkanması yeterlidir. Uzayan tırnaklar gusle engel olmaz . Altına biriken kirler eğer suya engel oluyorsa onların temizlenmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Gusul aldiktan sonra tırnaklarımı uzun olduğumu farkedip tırnaklarımı kestim sonra ellerimi ve ayaklarmı yıkadim gusulum olur mu


emre
Kuru yer kalmış olsa dahi ellerini ve ayaklarını yıkamışsın. Herhangi bir sıkıntı yok.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Biraz önce gusül aldım ve biraz aceleye geldi, ikindi yi kaçırmamak için. Banyodan sonra hatırladım ki el tırnaklarını iyice ovalamadan cikmisim. Ikindiyi bunu farketmeden önce kıldım fakat akşam ve yatsı duruyo. Güçlü tekrar etmeli miyim ? Namaza zulmetmek istemiyorum bu şüpheyle kilip. ?


bafraliumit
Aleykümselam. Namaza zulmetmek ne demek bu nasıl bir deyim böyle. Gusülde iyice ovalama şartı yok su değmiş mi değmiş olay bitmiştir tekrar yıkamaya gerek yok.


Kayıtsız Üye
Selamınaleyküm hocam ben aşırı derece de vesveseliyim 2 saatten önce gusül alamıyorum. Ayak tırnağımın arasına minik bir çorap pamuğu gibi bişey kaçmış çıkartamadım o şekilde abdest almak zorunda kaldım Allah tan dilerim ki abdestim kabul olmuştur inşAllah. Bir de biliyorum ama niyet ederken defalarca tekrarlıyorum düzgünce söyleyebilmek için onu geçiyorum bu kez de avret yerlerimi yıkarken acaba gazmı kaçırdım diyip defalarca tekrar başa dönüyorum okuyabileceğimiz bir vesvese duası varmıdır kurtulmak için ? Allah a emanet olun
————-
Hocam selamun aleykum bende çok vesveseliyim benim abdestimde 40 dakika falan sürüyor tırnaklar ve göbek deliğine çok takıntılıyım göbeğin içi böle kat kat gibi arası siyah gibi göründüğünü için acaba kir mi diye şüpheye düşünüyorum lifliyorum ediyorum sadece sabunla yıkıyorum göbek için me diyorsunuz hocam


arifselim
Aleykum selam. 40 dakika gusül almak sevap değil, israftır ve israf etmekte haramdır. Vücudunun normal görünen tüm yerleri ile ağız ve burnunu yıkamak yeterlidir. Aşırıya kaçmak caiz değildir. Sevap işlediğini sanan kişi yanılır.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm, ayağımı duvara çarptım tırnağımın bir kenarı çıktı üst kısımdan ve yan taraftan azıcık tutunuyor. Çektirmem gerekiyormuş randevu gününe kadar krem türünde bir ilaç kullanmak durumundayım. Aynı zamanda su değmemesi gerekiyormuş. Ayak başparmağım sarılı şu an fakat oruç tutacağım için gusül abdesti almam gerekiyor. Su değmeden gusül tutmaz diye biliyorum yardımcı olur musunuz lütfen parmağım sarılıyken gusül abdesti almam durumunda orucumu tutabilir miyim?

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken birinin görmesi gusülü bozarmı

ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Oruç farzda namaz değil midir. İkiside İslamın şartlarındandır. Guslü namaz için alman gerekir.
Ayak parmağını hariç guslünü al su değdirmeyebilirsin. En son elinle sargının üzerini mesh et.


Kayıtsız Üye
Çok haklısınız fakat ben vakit dolayısıyla oruç demek durumunda kaldım. Tabiki oruçta namazda farzdır. Yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiysem affola.

——-

Acil yardim lütfen. Gusül aldim sabah. Bir saat kadar sonra derimdeki siyah siyah noktaları fark ettim. Üzerini kasidim ama kimi dagilir kimi dagilmaz gibi oldu.ne yapmam lazim??


ACİLSERVİS
Bir şey yapman lazım değil. Noktalarını rahat bırak. İlgilenme. Guslün geçerli olur.


Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm hayırlı günler hocam

Gusül abdesti aldiktan sonra tirnak üzerini örtmüş tirnak etlerini kaldırıp kesmek gusle engel olur mu ?
Tırnak eti kalkınca altta kalan tirnak ortaya çıkıyor bu durum gusle zarar verir mi?


ACİLSERVİS
Gusül alınmış. Olmuş bitmiş bir şeyi ancak yine guslü bozan durumlar bozar meni çıkışı, ilişki gibi.


Kayıtsız Üye
Gusül aldıktan sonra tırnaklarımı keserken kestiğim tırnak parçasında kir kaldığını (küçük siyah nokta gibiydi) fark ettim. Tırnaklarımı Kestikten sonra ayaklarımı tekrar yıkadım. O kir kalmış kesik tırnak yüzünden vesveseye kapıldım. guslüm geçerli olur mu ?


arifselim
Eğer gusülden sonra gerçekten büyük bir pislik görülürse, bu şeyde suyun ulaşmasına engel olacak kadar büyük olmalıdır, o zaman o yerin sadece yıkanması yeterlidir. Yoksa boş yere vesvese etmek ibadet değildir.


Kayıtsız Üye
Ben bisey merak ediyorum her insanda oldugu gibi benimde ayaklarimin alti catliyo ve yaz gunleri oldugu için corapsiz geziyoruz o catlaklarin içine tozlar giriyo bunlar gusule mani olurmuki sonucta toprak su geciren bisey toz falan ama icim rahat etmiyor


Kayıtsız Üye
Ya ben gusül aldım ayak tırnaklarımda herhangi bir kir yok orta uzunluktaydı şimdi o uzamış tırnağın altındaki eti yıkamak gerekirmi çok şüpeye düştüm babama dedim baba galiba gusülüm olmadı ama babam yine de beni camiye sokup namaz kıldırdı lütfen yardım edinn 🙁


sevdiyar
Tırnaklarını temizleyip ellerini yıkaman yeterlidir. Guslü baştan almaya gerek yok.


Kayıtsız Üye
SelamınAleyküm arkadaşlar şüphe içerisindeyim lütfen bana yardım edin gusül abdesti alırken tırnagımdan hafif kan geldi belirli bir süre bekledim sonra guslumu tamamladım fakat bittikten sonra fark ettimki kan gelmiş parmağımdan ..bu guslume engelmi bebek emziriyorum.. Şüpheye düştüm


ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. kan gelmesi gusle engel değil.


Kayıtsız Üye
– Benimde gusülden sonra tırnak altlarında kir kalıyor, acaba bu şekilde gusülüm kabul oldu mu olmadı arasında beyin yeme noktasına geliyorum. Ne yapmalıyım?

– Mutfak işleriyle uğraşan biz bayanların tirnaklarimızı kısa tutmaya çalışsak da tirnak arasına giren örneğin kırmızı biber kozleyip soymaktan , ya da diğer sebze ya da meyveleri soyarken tırnak altına giren yiyecek kaynaklı kirler gusle mani olur mu?

– Selamın aleyküm ben gusül alırken ayak tırnağımın altında ufak bir siyahlık gördüm leke gibi su falan tuttum ama geçmedi xaten her yerimi de yıkamıştım sadece ayaklarımı yıkayıp çıkacaktım ama o leke yi görünce o tırnağı kirli kısma kadar elimle kopardım yıkadım kayboldu ama aklıma şu takıldı gusül den önce saç sakal tırnak vb kesmek mekruh tu bu benim abdestime mani olur mu?

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde sadece farzları yaparsak gusül abdestimiz kabul olurmu

mumsema
Tırnak arasına giren hiç bir gıda gusül ve abdest almaya engel olmazlar


Kayıtsız Üye
Hocam aynen öyle bende tirnaklari yeni kesmiştim babam işe çağirdi aralari yine kirlendi ama kirler çikmadi artik kesemedim tirnaklarimi eti aciyordu bende gusül alacaktim neyse dedim alayim alirken en az 4 defa tekrar başlıyorum sebep vesvese kardeslerim bir kere 1.30 saat banyoda kaldim bu sebepten hem şu israfi siz sakin vesveseye kanmayin


Kayıtsız Üye
Selamin Aleyküm benim gusül abdest almam yaklaşık 15-20 dk sürüyor ve aklımda hep bisi kalıyor içim rahat olmuyor turnak altina elimden geldikçe su gönderdim ya gitmediyse die içim rahat etmiyor sizce gusül um kabul olmuşmudur ve tırnak altını nasıl yikamaliyim


Tevbe
Aleyküm selam, hayırlı sabahlar. 10 dk suyun altında kalan bir insanın vücudunda su deymedik yer kalmaz Allah’ın izniyle. Duşa girerken niyet ediniz, ardından ağzınıza ve burnunuza dolu dolu su veriniz, sonrasında saçınızı şampuanlayıp tırnaklarınızla saç derinize masaj yaparak şampuanı hafifçe yediriniz tırnaklarınızın içleri de bu vesile ile yıkanmış olurlar. Allah’ın izniyle bu vesveseden kurtulmuş olursunuz.


Kayıtsız Üye
– Selamün Aleyküm. Ben çok vesveseli birisiyim. Yarım saat el yıkarım , duşlarım ve gusül almam 1- 1,5 saat sürer. Dün gusül aldım ve ertesi gün farkettim tırnağımın üst yüzeyinden köşe tarafından uğraşırken bir şey çıktı ne olduğunu da anlamadım. Guslümden şüphe duydum. Birde regl oldum aynı gün. Ben geçeleri ihtilam olma vesvesesi ile yatıyorum çünkü artık hergün gusül almaktan bıktım ve ağlıyorum artık. Regl olduğum günün gecesi gene rüyalandım gusül gerekir mi ?? Regl bittiğinde mi almalıyım gusül abdestini ?? Lütfen yardımcı olun bana .

– Ben guslümü çok uzun surede yapıyorum önce özel bölgemi 3 defa sonra ellerimden dirseğime kadar 3 defa sonra ağzıma 3 defa burnuma 3 defa kafama 3 defa tüm vucudumu yıkıyorum gobek deliğimi 3 defa gözümün arasını 3 defa sonra kafamı mest ediyorum ayaklarımı 3 defa kulak arkası ici küpe deligi ve sağ sol omuz 3 defa yanlismı bunlar saatlerce cikamiyorum vesveseden dolayı simdi hangilerini yapmam gerekiyor bunlardan


ACİLSERVİS
– Adetliyken gusül almaya gerek yok. Adetten sonra yıkanmak gerekir.

– Guslün farz ve guslün sünnetlerini öğrenip onlara uyun. Doğrusu budur.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum Hocam Benim Sorum Olcaktı El Tırnagımın üstünde leke var yıkadım sabunladım cıkmadı yağlı boya zannettim ama babanneme sorunca kan dedi Bu Gusulden Once mi Sonra Oldu mu Bilmiyorum Yeniden Gusul Abdesti Almama Gerek Var Mı İyi Günler.

Merhaba benim bir sorum olacak , gusül abdestimi aldiktan sonra el tırnağımın alt kısmında boyanın kaldığını gördüm ama gördüğümde öğle namazımi kılmış ve yasin okumustum. Daha sonra tırnağımı kesip ellerimi yıkadım ama gusulden 4 5 saat sonra bu işlemi yaptım. Çok vesveşeye kapılıyorum yardımcı olurmusunuz. Gusulum geçerli olmuşmudur

Okudunuz mu?  Boncuk kaynak ile gusül abdesti alınır mı?

Hocam Selamun Aleykum Benim Sorum Olacaktı Gusulde tırnagımın altında kir farkettim gusulde yıkadım gusulden sonrada yıkadım ama icime şüphe düsüyor acaba ıslanmadı mı diyerekten bende elimle tırnak aramı acıp oyle yıkıyorum hocam guslum olmusmudur Cevaplarınızla insALLAH rahatlayacagım

Hocam Selamun Aleykum Benim Sorum Olacaktı Benim Tırnagımın Altı Morarmış Kanamış Gibi Olmus Yıkayacaktım Vesvese Diye Yıkamadım Bu Guslume Engel Olmus mudur

Diger Sorum İse El Tırnaklarımın Üstünde beyazlıklar Var Deriye Bakan Kısımda Elimle Kazıdıgımda Cıkıyor Yapısmıs Gibi guslume engel midir

Hocam Bu Iki Sorumu Cevaplarsanız Cok Sevinecem Iyi Gunler Hocam .


ACİLSERVİS
Guslünle ilgili bir sıkıntı yok vesvese yapma. tırnağını yıkaman yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum Arkadaşlar Hayırlı Geceler Benim Sorum olacaktı Benim Ayak Baş Parnağımın tırnağı sarılmış hastalık galiba Bu Sarılık Gusul Abdestine Engel Mi Şuan Kararsız Kaldım Yıkayıp Yıkamama Konusunda Ne Yapmalıyım Hocam İnsAllah Cevabınızla Rahatlayacagım Hayırlı Geceler.


ACİLSERVİS
Derinin renginden dolayı hiç bir renk gusle engel olmaz. Yada ayağına sürülmüş bir ilaçtan dolayı renk almışsa da gusle engel olmaz.


Kayıtsız Üye
Hayırlı Günler Hocam Çok Sıkıntıdayım İnsAllah Cevabınızla Rahatlayacagım Az Önce Gusul Abdestimi Aldım Ama Gusulden Sonra Vesvese midir Eminde Değilim Ayak Tırnaklarımın Altı Yıkanmadı Düşüncesi Geldi Baktım Aşırı Uzunda Değil Hocam Ne Yapmam Lazım Cevabınızla Rahatlayacagım İnsAllah Hayırlı Günler.


ACİLSERVİS
Kuru kalmaz.

Tecrübe etmek için tekrar banyoya gir gusül al veya alıyormuş gibi yap ve ayak parmaklarını yıkama kuru bırak. Eğer becerebilirsen demekki gerçekten gusülde kuru bırakmışsın.


Kayıtsız Üye
Tırnak yanlarında kücük kalkmis deriler oluyor onların altını kaldirıp yıkamak gerekirmi yoksa deri su geçirir mi ? Kafayı yemek üzereyim ne zaman tirnak yanimda deri gorsem gidip banyoda altlarını yıkıyorum. Bir yerde okumuştum kalkmıs derinin bazen kalkik bazen yapışık duruyorsa altlarına su geçirmek gerekiyormus.


mum
Küçük kalkmış derilerin altına istemesenizde su geçer sorun bu değil, asıl sorun vesvese yapıp kendinizi yıpratmanızdır.
Vesvese tedavisi görmenizi tavsiye ederiz


Kayıtsız Üye
Ya bende konuyu bozuyorum ama ben gusül abdestini 30dk,40 dk da aliyorum attığı da oluyor herkese sordum ,niyet eller yıkanır ,özel bolge yıkanır sonra namaz abdesti ,üçer defa sag,sol,baş sonra bütün vücut diye biliyorum sizin dediginizide yapmakta tereddüde kalıyorum


İsmailİsmail
Merhaba, Ben gusül abdestini çok zor alıyorum açıkcası, En kısa sürede aldıgım zaman Yarım saat, Bir kere vesveseden dolayı 6 saat yaptıgım olmuştu.

Şuanda ortalama 1 saat 1,40 saat sürüyor, ve çok uzun süre ve bende bıktım açıkcası. Gusul abdesti alırken, Ayak parmak tırnaklarımı elerimin tırnaklarını vs yıkıyorum ve tırnaklarım parmaklara hafif yapışık gibi oldugundan su girmedi gibi vesvese geliyor, ama sonuçta içinide göremiyorum nasıl bileceğim suyun girip girmedigini bilmiyorum

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde gusul boy abdesti nasıl alınır?

Açıkcası, 10-20 DK’da gusül alan kişiler gibi olmak istiyorum.


Kayıtsız Üye
Merhaba benim ayak tırnaklarım küçükken dar ayakkabılar giydiğim için aşağı doğru kıvrıldı ve biraz uzamıştı ben gusülümü alırken bizzat bütün ayak tırnaklarımı yıkadım ama altına su geçtimi geçmedimi emin olamadığım için için duştan çıkınca tekrar ayaklarımı yıkadım ama ondan da emin olamadım çünkü o kadar çok kıvrılmışki emin olamıyorum bu halde bir sürü namaz kıldım namazlarım ve guslüm kabul müdür


Emre29
Selamün aleyküm,
Ben gusül abdesti almak istediğim zaman en az 40 dakika zaman harcıyorum. Bunun nedeni ise heryerimin 100% ıslanmasını istemem. En büyük sorunum ise tırnaklar. Her tırnağımın altına su girmesi için çok uğraşıyorum. Benim sorum, gusül abdesti alırken tırnaklarımızın üstünü suyla yıkamamız yeterlimi, yoksa benim yaptığım gibi her tırnağı önünden biraz kaldırıp altına şu geçirmeği denemek mi doğru?


ACİLSERVİS
Tırnaklarınızı kısa ve temiz tutun. Tırnakları kaldırıp altlarını yıkamaya gerek yok. Öyle bir şey yok. Ellerinizi ve ayaklarınızı yıkayın yıkanması gereken yerler zaten suyunu alır yıkanır. Sıradan işleri mesele haline getirmeyin.


Songul
Gusül abdesti alırken tırnak içlerini yıkamak şart mıdır. ayrıca gusül abdesti almadan önce veya alırken tırnak içlerini köpüklü suyla temizlemeli miyiz. bunun dışında gusül abdesti alırken ayak parmaklarını yıkarken illaki serçe parmaktan başlayarak mı yıkamalıyız yoksa normal şekilde yıkasak olur mu


ACİLSERVİS
Tırnakların uzun ise kısalt kısa ise özel bir şey yapman gerekmez. Kendi kendine su gider. Şart olan ağza ve burna su verip tüm vücudu yıkamaktır başka bir şart yok.


Kayıtsız Üye
Vesvesen çok ilerlemiş kardeşim. Çünkü bende geçtim o yollardan. İlkin bence biraz ilaç tedavisi gör. Rahatlatır biraz. İlaçla birlikte kendi iradeni kullanmakla yenebilirsin. Temizlik konusunu ben okuduğum dini bir kitapta yazılan yazıyı okuduktan sonra yendim. Orda gördüğün dokunduğun yerde necis bir şey görmüyorsan o size helaldir temizdir. Yazıyordu. O yazıyı okuduktan sonra yendim o huyumu. Diğer konularda mükemmel olmaya çalışma. Herkes nasıl yapıyorsa sende öyle yap. Gerisini düşünme Allah’a bırak olup olmadığını. Ben Allah için dönmicem diyerek dönmekten tekrarlamaktan vazgeçtim. Çünkü birinciyi Allah için ikinciyi nefsimiz tatmim olmadığı için yapıyoruz. O yüzden kusurluda olsa Allah’a sığınıp tekrarlama. İnsan çocuğunun kusurlarını affederken Allah mı bizim kusurlarımızı affetmicek. Haşa. O yüzden Allah’a sığın dönme. Allah hepimizin yardımcısı olsun


gusülde tırnak araları, gusülde tırnak altına su, gusül abdesti alırken tırnak araları

Bu kategoride yer alan Guslü Doğru Mu Alıyorum? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül ile ilgili tırnak durumu çıldırtacak beni :( Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.