Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:54
sizden05
Abone

Reddiye nedir, nasıl ve kime yazılır?

Reddiye nedir, nasıl ve kime yazılır?

Molla_Efdal
Kardeşlerim malumunuz internet üzerinde kendilerini İslam alimi sanan bazı Prof.’ler var. Adamlar ilk önce kendi sitelerinde fetva yayınlıyor sonra fetvaya ters düşen açıklama yapıyorlar. Daha sonra olanda okuyucuya oluyor okuyucununda kafası karışıyor vesveseye düşüyor bence Mumsema bir forum olarak yanlış olan İslami bilgiler hakkında reddiyeler yayınlamalı.

İSLAMDA REDDİYE KAVRAMI

(ردّيّة)

Bir inanç veya düşünceye karşı çıkıp delil ve dayanaklarını çürütmek amacıyla kaleme alınan eserlerin genel adı.

Sözlükte kabul etmemek, geri çevirmek; karşılık vermek; vazgeçirmek mânalarına gelen redd kökünden Osmanlı Türkçesi’nde türetilmiş bir isimdir. Red kökünün Kur’an’da ve hadislerdeki anlamlarının hepsi menfi olmayıp bir soruyu cevaplandırmak, selâmı alıp karşılığını vermek gibi bir muhtevası da vardır (Lisânü’l-ǾArab, rdd md.).
Reddiyeler, özellikle II-IV. (VIII-X.) yüzyıllarda Kitâbü’r-Redd alâ … şeklinde adlandırılmış olmakla birlikte bir inanç ve düşünceye karşı cevap vermeyi kastederek Kitâb Ǿalâ … ibaresiyle başlayan isimlere de rastlanmaktadır (İbnü’n-Nedîm, Fihrist, s. 132-133).
Bazı reddiyeler nakz (bozmak, çürütmek) kelimesiyle adlandırılmıştır.
Reddiyelere, bir eser için yazılmışsa Naķżu Kitâbi İbni’r-Râvendî fî … , bir şahsın görüşlerine karşı yazılmışsa Kitâbü’n-Naķż ale’r-Râżî fi’l-ilmi’l-ilâhî vb. şekilde isim verilmiştir (a.g.e., Fihrist, s. 159-160).
Öte yandan Hayyât’ın Kitâbü’l-İntiśâr ve’r-red Ǿale’bni’r-Râvendî el-MülÄ¥id ve Eş’arî’nin Kitâbü’l-Lüma fi’r-red alâ ehli’z-zeyÄ¡ ve’l-bida adlı eserlerinde görüldüğü gibi red kelimesi bir başka kelimeden sonra gelebilir.
Hatta İbn Teymiyye’nin el-Cevâbü’ś-śaÄ¥îÄ¥ li-men beddele dîne’l-MesîÄ¥, İbn Kayyim el-Cevziyye’nin Hidâyetü’l-Ä¥ayârâ fî ecvibeti’l-yehûd ve’n-naśârâ ve Rahmetullah el-Hindî’nin İžhârü’l-Ä¥aÄ· adlı kitaplarında olduğu gibi eser isminde red kelimesi geçmeyebilir.

Okudunuz mu?  Bir kadın ay haliyken zikir yapabilir mi , yada hangi zikir, dua ve sureleri okuyabilir?

İslâm tarihinde reddiye yazma geleneği, Hz. Peygamber’in vefatından sonra müslümanlar arasında ortaya çıkan görüş ayrılıklarıyla başlamış, bu ihtilâflara dayalı mezhep ve fırkaların oluşumuyla yaygınlık kazanmıştır.
Hulefâ-yi Râşidîn döneminden itibaren hızla genişleyen fetihler neticesinde çeşitli inanç ve felsefelere bağlı toplumlar İslâm dünyası içinde yer alınca her iki tarafın âlimleri birbirlerinin inançlarını eleştirmiş ve reddiyeler telif etmiştir. İslâm toplumunda ilimlerin tedvîni ve gelişmesiyle ilmî konularda da çeşitli reddiyeler kaleme alınmıştır.

Okudunuz mu?  Namazı kılarken neden kıbleye döneriz? ALLAH heryerdedir

Cevap: Forumda reddiyelere ihtiyacımız var.

Kayıtsız Üye
Cübbeli ye ve diğer bidatçılara yazmak lazım


Cevap: Forumda reddiyelere ihtiyacımız var.

Molla_Efdal
Cübbeli hoca efendiyi kastedmiyorum. İsmailağadan hiçbir hoca efendi bidatçi değildir. Lütfen sözünüzü geri alın.


Cevap: Forumda reddiyelere ihtiyacımız var.

imam
Sana göre onlar bidatci değil diğerine göre de başkası
Bu reddiye işini meslek edinenleri hiç sevmem

Okudunuz mu?  Şeytanlar ve cinler yemek yerler mi?

Molla_Efdal
< Sana göre onlar bidatci değil diğerine göre de başkası
Bu reddiye işini meslek edinenleri hiç sevmem
>

Reddiye bir İslam alimi yada İslam alimi gibi görünen kişilerin bir meselede yanlış hüküm verirse, Başka bir İslam alimi yada bir ulema tarafından hükmü eleştiren sözlü yada yazılı bildiriye reddiye denir. Bir çok Ehl-i sünnet alimleri birbirlerine pek çok reddiye yazmışlardır. En meşhur reddiyelerden biri İmam-ı Azam’ın talebesi İmam-ı Muhammed’in ,İmam-ı Malik’in hükümleri hakkında yazmış olduğu Kitabü’l-Hucce bunlardan biridir.

Okudunuz mu?  İç çamaşırında ıslaklık görmek gusül gereklimi?

Reddiyeler asla hakaret edici sözler içermez sadece verilen hüküm eleştirlir.


imam
Reddiye yapan ve her hocaya hakaret edip duranları çook gördük ..
Eski reddiye ahlakı kalmadı. Adam ben ehli sünnet kalesiyim diyor ve kendi gibi düşünmeyen herkesi kötülüyor Sünnilik akidesi dışına çıkmayan alimleri bile insafsızca eleştiriyor….
Boş işler bunlar


Molla_Efdal
Kardeşim o zaman mumsema bizde soruları cevaplamayalım soru cevaplamak boooş iş ya senin dedediğin aynen buna benziyor

Okudunuz mu?  Herhangi bir mezhebe tabi olmadan islamı yaşayabilirmiyiz?

Reddiyeler boş iş değildir. Aynı şekilde reddiyenin kuralları vardır herkes reddiye yapamaz reddiye yapacak olan kişi neden böyle bir işe kalkışmış onu açıklar. Sonra delil göstererek hükmü eleştirir . Daha sonra hükmü düzeltmesi için hüküm veren kişiden hükmünü düzeltmesini ister.
Örneğin nurettin hoca efendi’nin İbni Teymiye’ye müçtehit demişdi . Cübbeli Ahmed hoca efendi’ de bu görüşü eleştirmişti. Aynı şekilde ihsan şenocak hocafendi İbni Teymiye hakkında müçtehid diyenleri eleştirmişti. Bunlar hakaret değildir tabi anlayana.


imam
Bin tane Cübbeli Nureddin Yıldız hocaya kurban olsun
O kim ki onu eleştirinin!
Kıyası bile yanlış biz kimin ne olduğunu iyi biliriz..

Okudunuz mu?  Tecvid bilmiyorum namaz kabul olurmu

Cübbeli arayip helallik aldı bilgin olsun


Molla_Efdal
Yazıklar olsun sana ki edepten bir pay alamamışsın !!! . Biz Ehli sünnet olarak hiçbir İslam alimine şuna , buna kurban ol demeyiz. Cübbeli hoca efendinin arayıp helallik istemesi bir kere edebtendir. Edebi bilirmisin sen ?…

Nureddin hoca efendi orada hatada idi. Bu demek değildir ki Nureddin hoca efendi sapık görüşlü birisidir. İbni Teymiye konusunu İhsan hocaefendi de anlattı ve İbni Teymiyeye müçtehit diyenleri eleştirdi. Gene İhramcızade Cemaatinden Kerem Önder hoca efendinin sohbetlerinde İbni Teymiyeyi eleştirmiştir. Çünkü İbni Teymiye’nin hükümlerinden nasıl bir insan olduğunu anlıyoruz.

Kardeşim eğer bir bildiğin varsa delil getir. Ona buna kurban ol demeyi bırak. Bu ne edebe ne ahlaka sığar.

Okudunuz mu?  Muska Takmak Şirk Boylamada Şirk Olurmu

imam
Önce edepsizlik yapmıştı şimdi senin yaptığın gibi sonra Özür diledi 🙂
Ben ikisine de bağlılığım yada düşmanlığım yok Allah bilir
Ama Cübbeli herkesi eleştirip kendini temize çıkarması beni iyice Soğuttu


Molla_Efdal
Bak kardeşim özür dilemek hiç kimseyi küçültmezde alçatmazda. Lakin söylediğin kişi bir İslam alimi biraz edep lütfen : )

Cübbeli hocaefendinin sohbetlerini dinleyen birisiyim ve edepsilik yaptığını görmedim. Herhalde kendinle karıştırdın 🙂


imam
Sen ve o aynı kafa işte edepsizlik kimde belli
İşiniz reddiye adıyla edepsizlik yapmak:)


Molla_Efdal
Kardeşim sen öyle de biz edebsiziz sen doğru yoldasın çünkü sana ne söylersem söyleyim kafan tabiri caizse basmıyor. Umarım bu yanlış görüşünden vazgeçersin
Hoş bu kafayla zannetmiyorum ya…

Okudunuz mu?  4 Halife Hakkında Ayet nazil oLmuşmudur ?

Katade
Molla_Efdal adebine takıl Nureddin yıldız hoca efendi gibi bir alime laf atamasın çok değerli bir alimdir onun gibisi zor bulunur.


imam
< sana ne söylersem söyleyim kafan basmıyor. >
Hakaretler için Sağol .. kim kafası basmaz ahirette görürsün kim edepsiz görürsün!
Seni ve edep hocanı Allah’a havale ediyorum


Molla_Efdal
Ya gerçekten kimse yazdıklarımı okumuyormu ben Nureddin hoca efendiye hakaret etmedim lütfen mesajları okuyunuz Hakaret etseydim hocaefendi demezdim. Ben Nureddin hocaefendinin ibni Teymiye hakkında haksız olduğunu söyledim lütfen okuyun ve öyle konuşun. Ahirette elbet yüzleşeceğiz ben Nureddin hoca efendiyide severim Cübbeli hoca efendiyide severim ben hiçbiribe hakaret etmedim.

Okudunuz mu?  Ergenliğe girdiğimi nasıl anlarım? Ergenliğin belirtileri nedir?

İmam kardelşim sana hakaret etmedim sana adabını takınmanda ikaz ettim alimler hakkında öyle konuşma diye … Elbet ahirette görüşeceğiz. Siz beni anlamıyorsunuz


İslam
Kısaca Reddiye nedir?

Bir kişinin yanlış olan fikrini yazılı olarak delillerile çürütmeye denir.
Ahlak kalmadı ki reddiyeler de doğru kişiden doğru olarak yazılsın.
Birbirlerini beğenmeyen nice cemaatler birbirlerini çekmez ve reddiye yazıyorlar.
Hepsi sünnü olmakla birlikte nice kişiler birbirini sanki sapmış gibi reddiye yazar ve halk nezdinde onu karalar

Okudunuz mu?  Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

Çamur at izi kalsın misali oluş reddiyeler


Molla_Efdal
Kadir Mısıroğlunu şimdi anlıyorum .sohbetlerinnde hep ben nezaman birini eleltirsem o kişi hakkında kötü söz döylemiş oluyorum derdi.

Şu zamana kadar tarikatçilik hep yanlış anlaşıldı. Birileride hep bu tarikatler arası bir sanki husumet olduğunu göstermeye çalışıyor. Halbuki nice cemaatlerin birbirlerine ziyaret ettiğini gördük.


reddiye nedir, reddiye ne demek, islamda reddiye ne demek

Bu kategoride yer alan Allah'ın Rahman ve Rahim sıfatlarını nasıl anlamalıyız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Reddiye nedir, nasıl ve kime yazılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.