Anasayfa
18 Temmuz 2023, 16:40
sizden07
Abone

İnternette resim paylaşmak

İnternette resim paylaşmak

remr
Merhaba, benim fotoğraf paylaşımı ile ilgili bir sorum olacaktı. Gittiğim bir yerin manzarası çok güzeldi. Arkada deniz vardı ve ben orada hatıra olsun diye bir kaç fotoğraf çekindim. Benim bu fotoğrafları sosyal medyada arkadaşlarımla, tanıdıklarımla paylaşmam caiz mi ? Bu arada ben erkeğim ve fotoğraflarımda avret yerlerim gözükmüyor.


Yorum: Fotoğrafların Paylaşılması

Tevbe
Sakıncası yok paylaşabilirsiniz.


Yorum: Fotoğrafların Paylaşılması

Kayıtsız Üye
Peki bayanlar paylaşabilir mi . Tesettürlü bir şekilde


Yorum: İnternette resim paylaşmak

arifselim
Yabancı erkeklerden bir kimse görme ihtimali olursa paylaşması caiz değildir. Eğer böyle bir durum yoksa bile yinede kendisine özel resimleri paylaşması doğru değildir. Bu hesapların ele geçmesi ve art niyetli kimselerin bunları kötü yolda kullanması daima mümkündür.

Okudunuz mu?  Cennette ALLAH`U TEALEYI görebilecekmiyiz

Kayıtsız Üye
Merhaba özellikle son zamanlarda Instagram’da artık herkes açığı bırak, feraceli hatta çarşaflılar bile paylaşım yapmaya başladı Yanni görüyorum bunu gerçekten bayanların sadece yakın çevresine karşı veya herkese açık bı sekilde kendi resimlerini paylaşım yapması doğru mu? bu gunahmi ?ahirette hesaba çekilir mi ve çekilirse neden cekilir ?bunları tam anlamıyla bilmek istiyorum çünkü ben paylaşım yapmıyorum kesinlikle ama yapanları görünce çevremde ister istemez etkileniyorum aydinlatirsaniz sevinirim


Omer Faruk
Sevgili kardeşim,

Her çağın kendine göre şartları var. Ama İslam’ın da değiştirilemez sınırları var. Allah bazı şeyleri farz bazı şeylerin yapılmasını ise HARAM kılmıştır. Bu konuları da Allah’ın Rasulü bize tebliğ etmiştir.

Okudunuz mu?  Kedi Necis Midir, Necis Değil Midir?

İşte bunun dışında kalan herşey MÜBAHTIR. Ancak mübah deyince dolaylı da olsa can, mal, akıl, din ve nesil emniyetini düşürmeyecek şeyler olmalı. Aksi takdirde bu konularda kesin tespit edilmiş tehlikeler varsa bunlar da DOLAYISIYLA HARAM olurlar. Örneğin, eroin gibi, sigara gibi. Bunlar Kur’an ve hadislerde geçmese de yukarıda saydığım güvenliğimizi tehlikeye düşürdüğü için HARAM olurlar.

Resim de aynen böyle değerlendirilir. erkek/kadın Kur’an’da sayılan sınırlara DİKKAT ETMEK şartıyla her türlü resmini paylaşabilir. Bugün insanların yeni tanışma biçimi SOSYAL MEDYA’dır. Bunu engellemek suyun akışını tersine çevirmektir.

Okudunuz mu?  Üniversite okumak caiz mi

Eskide şöyleydi diye başlayan cümlelerin hiçbir faydası yok. Çünkü övdüğünüz "ESKİ!"de de başka günahlar vardı. O’nun için bugün elimizde olan aletleri doğru kullanarak Allah’ın dinine hizmet etmeliyiz. Burada DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTA Allah’ın HARAM kılmadığını kimse HARAM kılamaz.

Selametle kalın…


imam
< herkese açık bı sekilde kendi resimlerini paylaşım yapması doğru mu? >
Tesettüre uygun olduğu sürece caiz olsa da fitneye sebebiyet veriyorsa sakınmak lazım


Omer Faruk
Kıymetli kardeşim fikrine saygı duymakla beraber, tesettürlü bir kadının sokakta dolaşması ne kadar doğruysa tesettürlü resmini internette paylaşması o kadar doğrudur.

Dolayısıyla sakınılması gereken bir şey olsaydı Rabbbimiz, Rasulü ve sahabeler buna dikkat çeker, tesettürlü kadının sokağa çıkmasını engellerlerdi. Oysa Peygamberimizin eşlerinin çok rahat toplumda yer aldığını, Hz. Ömer’in kadın zabıtalar görevlendirdiğini, hatta halifeye camii’de hutbede ya da camii çıkışında görüşlerini belirtecek kadar toplum içinde olduklarını görüyoruz. dolayısıyla bugünün çağdaş araçlarından internet de bugünün sanal sokaklarıdır. Buralardan sakınmak yerine İSlam’ın edebini buralara da tanıtmalı/taşımalıyız diye düşünüyorum, vesselam.

Okudunuz mu?  Tövbe nasıl olur

duzgunomer
Dışarı çıkarken illaki bedenini de çıkartacaksın. Ama internette dolaşırken fotoğraf paylaşmak zorunda değilsin.


mum
İnternette aile paylaşımlarını tasvip etmiyoruz. Özellikle kadınların bu konuya daha çok dikkat etmeleri gerekir.
Edep erkekte güzeldir fakat kadında daha da güzel.

Dikkat edilmesi gereken şeylerin HARAM olması gerekmiyor, fitneye sebep verecek işlerden sakınmak güzeldir.
Sahabeler, "harama düşme korkusundan çoğu helali bile terk ederdik" demişler. Örnek olurlar inşAllah

Okudunuz mu?  Misafirlikte ikram edilenler için helalleşmek gerekir mi?

Omer Faruk
Kıymetli kardeşim FİTNEYİ kendimiz belirleyemeyiz. Çağın aletlerini kullanmaktan sakındırmaktansa onların DOĞRU kullanılmasını sağlamalıyız. Kadının bedeni dışarı çıktığı gibi sanal dünyada da tesettür sınırları ve şehveti çağrıştırmayan her türlü resim paylaşılabilir. Bu sözü söyleme gücünü İslam’ın HELAL ve HARAM sınırlarından alıyorum.

Bu şu anlama gelmiyor, her kadın resmini paylaşsın!!! Hayır bu anlama gelmiyor, isteyen paylaşsın. Bunun önünde yukarıdaki şartlara uydukça kimse engel koyamaz! Bu islami değildir…

Geçen ben burada İSLAMİ ÇÖPÇATAN SİTELERİNDEN bahsettim. Biz bu konularda hep yasaklayıcı ve alternatif sunucu olmayınca bu işi de İslam ile alakası olmayanlar yapıyor dolayısıyla hem müslümanların parasını (her müslümanı kendiniz gibi müttaki olarak düşünmeyiniz) sömürüyorlar hem de özel bilgiler ehil olmayanların eline geçiyor.

Okudunuz mu?  Aklıma felaket senaryoları geliyor

Çocuklarımızın rahatça birbirini tanıyıp seveceği, fuhuşun olmadığı islami sınırların olduğu, özel bilgilerin korunduğu özel siteler kurmalıyız. Ama önce internete alışmalıyız çünkü bu çağın gerçeği NÖTR bir araçtır. İsteyen bıçak gibi kötüye isteyen iyiye kullanabilir.

Eğer siz direk hanımları bu sitelerden uzak tutarsanız (haram olmayan bir meselede bile) o zaman anneler internette ne olup bittiğini öğrenemiyor ve çocuk yetiştirirken çocukların kölesi haline dönüşüyorlar ve maalesef çocukların uğradığı zararı en son öğreniyorlar. Maalesef bunun yolu OKUL değil bizatihi kadınların islami sınırlar içinde (Bu sınır da Kur’an’ın belirlediği HARAM/HELAL sınırıdır) internette bulunmalarıdır. Eğer bir annenin facebook hesabı varsa en azından çocuklarını kontrol edebilecek bir vasıtaya sahip olur.

Okudunuz mu?  Haç işareti bulunan yerlerin fotoğraflarını kullanmak caiz mi?

Sizden istirhamım meseleye yasaklayıcı kısıtlayıcı değil daha geniş çerçeveden bakmanızdır. Ne yazık ki internette en çok mağdur olan kadınlar, interneti en az bilenlerdir. İyi bilenler haklarını da kullanmayı da bildikleri için kolayca tuzağa düşmüyorlar. Zaten gerçek hayatta da bu böyle değil mi? Kadın hiç sokağa çıkmazsa (selef alimlerin bir kısmı maalesef kadının da sokağa çıkmasını FİTNE saymışlar) hayatı nasıl öğrenecek ve çıktığında da maalesef en kolay AV haline gelecek.

Okudunuz mu?  İslamda şehit olana gerçekten 72 bakire mi verilecek?

Selametle….


Kayıtsız Üye
Hocam ben fotoğraf çekinmeyi aşırı seven ver her gittiği yeri çeken o manzAranın içinde eşim çocuklarım ve bende çekinmesem olmaz ve çekinirim sonra instagram sayfamda paylaşırım yediğim içtiğimi çok paylaşmam ama evde yaptığım yemekleri paylaşırdım eşimi beni çocuklarımı ve diğer ailemin üyelerini atıp arkadaşlar beğeni yapıyor attığım yemek pasta işlerine mesela kahve içerken etiket yapıyoruz arkadaşlarla annemizle falan ben bu durumda her seferinde günah işliyorum ve günah mı yazılıyor bu yaptıklarından ötürü


Tohat
Hayırlı günler. Yiyecek ve içeceklerin paylaşılması konusunda hak babında taviz olmaz. Zengin fakir fark etmeksizin görülmesi halinde göz hakkına girer. Bundan dolayı günahtır. Atalarımızın bu konudaki hassasiyeti bilinirse doğru bir davranış olmadığı da görülecektir. Diğer halleri çekip paylaşmak gösterişten uzak bir his değildir. Yapılmaması daha uygundur.

Okudunuz mu?  Nefret etme , çok seversin ,çok sevme nefret edersin - hadis mi ?

Omer Faruk
< ocam ben fotoğraf çekinmeyi aşırı seven ver her gittiği yeri çeken o manzAranın içinde eşim çocuklarım ve bende çekinmesem olmaz ve çekinirim sonra instagram sayfamda paylaşırım yediğim içtiğimi çok paylaşmam ama evde yaptığım yemekleri paylaşırdım eşimi beni çocuklarımı ve diğer ailemin üyelerini atıp arkadaşlar beğeni yapıyor attığım yemek pasta işlerine mesela kahve içerken etiket yapıyoruz arkadaşlarla annemizle falan ben bu durumda her seferinde günah işliyorum ve günah mı yazılıyor bu yaptıklarından ötürü >

Sevgili kardeşim,

Okudunuz mu?  Kafire müslüman demek küfürmüdür?

Tesettüre aykırı şehveti ve haramı çağrıştıran şeyler paylaşmıyorsanız dilediğiniz gibi paylaşım yapabilirsiniz. Yalnız bu gün sosyal medya akraba arasında bile fitneye sebep olmaktadır. Adeta birbirlerine mesaj vermek için kullanıyorlar. Eğer kaçınılacaksa bu tür fitnelere dikkat ederek paylaşım yapılmalıdır.

Bunun dışında paylaşım yapmanızın önünde hiçbir engel yoktur.

Selametle…


Fotoğraf paylaşmak, Şüphe, sosyal medyada resim paylaşmak

Bu kategoride yer alan Kader-Ölüm şekli başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnternette resim paylaşmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.