Anasayfa
17 Temmuz 2022, 18:18
missa06
Abone

İbadete haram karıştırmak

İbadete haram karıştırmak

Kayıtsız Üye
1.Mesela gusül alırken çok şu harcayan bir insan(su israfı haram mıdır bilmiyorum ama)ibadete haram karıştırmış olur mu? Küfür olur mu?
2.Radyoda televizyonda ibadete haram karıştıran şeyler izleyip dinleniyor mesela dizide Allah ı anıyorlar ama arkada müzik var şarkıda Allahın ismi geçiyor dizide namaz kılma sahnesi var ama arkada müzik var bunları izlersek biz küfre mi düşeriz?
3.Ailem böyle şarkılar dinliyor arabada ben kapat desem de kapatmazlar yapamıyorlar dizisiz müziksiz bu yüzden onlarla gezmeye gelmek istemiyom ama öbür türlü sinirleniyorlar kırılıyorlar müzik dinleyip günaha da girmemizi istemiyorum küfre de girmemizden korkuyorum ben napcam

Okudunuz mu?  Alevi mezhebi

Yorum: İbadete haram karıştırmak

1393mk
< 1.Mesela gusül alırken çok şu harcayan bir insan(su israfı haram mıdır bilmiyorum ama)ibadete haram karıştırmış olur mu? Küfür olur mu? >
Küfür yani kâfir olmak iman ile ilgilidir, bir insan müsrifçe davrandığı için kâfir olmaz. Bu bir amel bozukluğudur iman bozukluğu değil.

Okudunuz mu?  Salavat arapça yazılışı

Furkan Suresi 67: Onlar, harcadıkları zaman, ne israf ederler, ne kısarlar; (harcamaları,) ikisi arasında orta bir yoldur.

İsra Suresi 26-27: Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür.

Okudunuz mu?  Hz Muhammed İle İlgili Şiirler

Bu ayet müslümanın tüm harcamalarını, su, gıda, kıyafet, otomobil, ev, beyaz eşya vs tüm harcamalarını yönlendirmek için son derece açık ve geçerli bir talimattır. Buradan hareketle çok açık söyleyebiliriz ki israf insanı "şeytanın kardeşi" olarak zikrettirebilecek kadar alçaltıcı, şiddetli bir günahtır. Elbette israf ettiğiniz malın kıymeti ve büyüklüğü de günahın şiddetini belirlemektedir kuşkusuz sırf itibar, statü elde etmek için 4-5 hatta 6-7 bin TL’lere cep telefonu almak, 150-200 bin TL’lere otomobil, milyon TL’lere malikanelerin peşinde koşmak israftır ve nimeti veren Rabbimize nankörlüktür. Bu tarz israflar bir kova fazla su harcamakla bir tutulamaz. Yine de bize düşen israfın büyüğü küçüğüne takılmadan tümüne karşı koymak, bu konuda kendimize çeki düzen verip etrafımızdakileri ikaz etmek ve hakka çağırmaktır.

Okudunuz mu?  İki kişi mukabele yaparak bir hatim bitirse, ortaya iki hatim mi çıkmaktadır? Okuyan hep aynı olsa, takip eden de yine b

< 2.Radyoda televizyonda ibadete haram karıştıran şeyler izleyip dinleniyor mesela dizide Allah ı anıyorlar ama arkada müzik var şarkıda Allahın ismi geçiyor dizide namaz kılma sahnesi var ama arkada müzik var bunları izlersek biz küfre mi düşeriz? >
Bunları izlemek ile de küfre düşmezsiniz ancak Allah’ın zaman nimetini Türk dizileri izleyerek israf etmek, kuşkusuz bir kova suyu israf etmekten daha ağırdır. Suyu yerine koyabilirsin ama zamanı yerine koymak mümkün değildir. Toplum ahlakını mahveden, yaşam biçimini temelden değiştirip şirk düzenine dönüştüren bu diziler suretiyle milletimizin beynine operasyon yapılmakta, islami terbiyeden koparılıp benliğinden uzaklaştırmaktadır. Kuşkusuz aklı başında her insan etrafına baktığında bu dizilerin yarattığı tahribatı toplumda gözlemleyebilecektir.

Okudunuz mu?  Sürekli aldatılıyorum ne yapmalıyım

< 3.Ailem böyle şarkılar dinliyor arabada ben kapat desem de kapatmazlar yapamıyorlar dizisiz müziksiz bu yüzden onlarla gezmeye gelmek istemiyom ama öbür türlü sinirleniyorlar kırılıyorlar müzik dinleyip günaha da girmemizi istemiyorum küfre de girmemizden korkuyorum ben napcam >
Ülkemizdeki şarkılarda sıkça rastlanan kadere isyan, Allah’a başkaldırı kokulu şirk şarkıları dinlenmediği ve eşlik edilmediği müddetçe bu tarz şarkıların dinlenmesi ile küfre girmezsiniz. Şarkı dinlenmesi ile ilgili olarak Gazali’nin şu tanımlaması işin şarkı dinlemek değil şarkı seçimi ve dinlediğiniz şarkının sizde yarattığı hissiyatın önemli olduğunu göstermektedir.

Okudunuz mu?  2 yaş üstü süt emzirme harammıdır

Gazali’ye göre;
1) Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan gençler için, yalnızca bu duyguları tahrik eden müzik haramdır.

2) Vakitlerinin çoğunu buna veren, iştigâli âdet haline getiren kimse için mekruhtur.

3) Güzel sesten zevk alma dışında bir duyguya kapılmayan kimse için müzik mübahtır, serbesttir.

Okudunuz mu?  İkiz bebekler için dini güzel anlamı olan vede uyumlu kız ve erkek isimleri

4) Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehabdır


Müzikli yerde ibadet

Bu kategoride yer alan Estetik ameliyat olmak günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İbadete haram karıştırmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.