Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:06

Cennette bayanlara gılman mı verilecek?

Cennette bayanlara gılman mı verilecek?

ßaran

Kur’ân-ı Kerim’in sadece bir âyetinde geçen gılman tâbiri vardır. 52. Sûre olan, Tûr Sûresi 24. âyetinde Etraflarında, sedeflerinde saklı inciler gibi tertemiz gılmanlar dolaşır .

Sözlükte çocuk, bıyığı yeni terlemiş genç, hizmetçi anlamına gelen gulâm kelimesinin çoğulu olan gılman, anlaşıldığı kadarıyla, Allah’ın (c.c) mü’min kulları için özel yarattığı ve vazifesi sadece hizmetkârlık olan Cennet gençleridir. Onlar cennet ehline yiyecekler ve içecekler sunarlar ve bu vazifeyi görmekten mutluluk duyarlar.


Fani hayatın sona ermesinden sonra ebedî bir saadet başlayacak. Orada Allah’ın rahmeti, lütuf ve ihsanı bütün haşmetiyle tecelli edecektir. İşte bu ebedî saadetin ve sonsuz nimet ve güzelliklerin merkezi Cennettir. Cennet hem mü’min erkeklerin, hem de mü’min kadınların nimetler içinde yüzdüğü bir mekândır. Yani Cennetin nimetlerinden erkekler kadar kadınlar da istifade edecek, bütün nimet ve ihsanlar her iki cinse de verilecektir.

Cennet ve Cennetlikler en güzel ve tatlı bir şekilde Kur’ân’da anlatılır. Çoğu yerde mü’min erkeklerle birlikte, mü’min kadınlar da zikredilir. Meselâ, Tevbe Sûresinin 72. âyetinin meali şöyledir:

Okudunuz mu?  Ahiret inancının insana kazandırdıkları nelerdir

"Allah, mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara devamlı kalacakları, içlerinden ırmaklar akan Cennetler, Adn Cennetlerinde hoş meskenler vaad etmiştir. Allah’ın rızası için en büyük mükâfattır. İşte büyük kurtuluş budur."

Cennetlikler ve Cennet nimetleri Kur’ân’da anlatılırken Cennet ehli için "müttekiler (Allah’tan hakkıyla korkanlar)" ifadesi geçer. Bu kelime hem erkekler, hem de kadınlar için müşterek kullanılır. Biri öbüründen ayırd edilmez, ayrı tutulmaz.

Hadis-i şeriflerde geçen ifadeler de hem erkekler, hem de kadınlar içindir. Bütün müjdeler, taltifler, nimetler, ikramlar herkese aynıdır. Bir hadisin meali şöyle:


"Cennet ehli Cennete girdiklerinde bir vazifeli şöyle seslenir: ‘Şüphe yok ki, siz Cennette ebedî yaşayacak ve hiç ölmeyeceksiniz. Hastalanmayacak ve devamlı sıhhatli bulunacaksınız. Sonsuz nimetlere mazhar olacak ve hiçbir zaman hüzün ve keder görmeyeceksiniz."1


Başka bir hadis-i şerifte de Cennet ehlinin bir hâli şöyle anlatılır:


"Muhakkak, sizden biriniz Cennetin en alt derecesinde bulunsanız bile, ona Allah’ın emri ile melekler tarafından, ‘Gönlünden geçenleri iste!’ denir. O da devamlı temenni eder durur. Bunun üzerine ona, ‘Kalbinden geçenleri tamamen temenni ettin mi?’ diye sorulur. ‘Evet’ cevabı verince, ‘Muhakkak temenni ettiğin şeyler bir misli fazlasıyla sana verilecek’ denir."2

Okudunuz mu?  Akıl ve irade arasındaki fark


Esas itibariyle Cennetin nimetleri hem erkek, hem de kadın mü’minler için müşterek iken, bazı hususlarda her iki cins de birbirlerinden üstünlüklere sahiptirler. Bu üstünlüklerin bir kısmı erkeklere mahsus iken, büyük bir kısmı da kadınlara mahsustur. Kur’ân’da Cennetlik kadınlar "Ezvâcün mutahharatün" yani "temiz kadınlar" olarak vasfedilir. Bu ifadenin içinde şu mânâlar saklıdır: Cennet kadınlara mekân ve meskendir. O kadınlar o yüksek Cennette lâyıktırlar. Aynı zamanda Cennet derecelerinin yüksekliği nisbetinde onların güzellikleri de artar. Ve Cennet onlarla güzelleşir ve süslenir.3


Yani Cennetlik kadınlar, Cennetin güzelliğine güzellik katmakta, Allah’ın ebedî yurdunu süsleyen canlı bir unsur olmaktadır. Bu "mutahharatün (temiz)" ifadelerinden ayrıca şu mânalar çıkıyor: "Dünya kadınları Cennete girdikten sonra kötülüklerden, kıskançlık ve benzeri çirkin huylardan arınacaklar, içleri de dışları gibi berrak ve ter temiz olacak. Güzellikte hurileri geçecekler."

Peygamberimiz Cennetlik kadınları şöyle anlatır: "Onların vücutlarının güzelliği ile letafetinden dolayı her birinin baldırındaki kemiğin iliği etinin üstünden görünür. Onların aralarında ne ihtilâf vardır, ne düşmanlık, ne de çekememezlik."4
Yani Cennet ehli kadınlar güzellikte o kadar ileride bulunuyorlar ki, sadece bir tek tırnağı dünyaya görünse güneşin ışığını kapatacak kadar parlaklıkta olan hurilerden daha güzel olacaklar. Bir kadının bundan daha güzel bir şey tahayyül etmesi mümkün müdür?

Okudunuz mu?  Sekerata giren kişiye yapılması gereken şeyler nelerdir?

Cenab-ı Hak hem erkek, hem de kadın mü’minlere kalblerinden geçenlerin bir misli fazlasını vereceğine göre nimet ve ihsanın derecesini siz düşünün. Artık bu kadar lütuf ve ikramdan sonra "Allah, Cennette bir erkeğe çok sayıda huri veriyor da, Cennet ehli kadınlara neden böyle bir imkân verilmiyor" denmez. Cennette "yok yoktur." Allah insan fıtratına en uygun şekilde her türlü nimet ve ihsanı verecek, kimseyi mahrum bırakmayacaktır.
Esas mesele Allah’ın rızasına nail olmak, ebedî saadete liyakat kazanmak, fâni dünyadan imanlı olarak ayrılıp, Cennetin kapısına ulaşabilmektir.

1. Müslim, Cennet 22.
2. Müslim, îman: 301.
3. Bediüzzaman Said Nursî, İşaratü’l-İcaz, s. 175.
4. Müslim, Cennet: 14-17.
Mehmed Paksu, En Çok Sorulan Mes’eleler ve Çözümleri -2, 2. Baskı, Nesil yayınları, İstanbul, 2000, ss. 144-146.

Okudunuz mu?  Babam annemi üzüyor

Cevap: Cennette bayanlara gılman mı verilecek?

cananevirgen
"Allah, mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara devamlı kalacakları, içlerinden ırmaklar akan Cennetler, Adn Cennetlerinde hoş meskenler vaad etmiştir. Allah’ın rızası için en büyük mükâfattır. İşte büyük kurtuluş budur."
Allah’u Teala bizleri doğru yolundan ayırmasın ve cennet evine girenlerden eylesin.Amin. İnşAllah. Allah razı olsun. Çokgüzel yazılmış. Emeğinize sağlık. Selam ve dua ile kalın.


Yanıt: Cennette bayanlara gılman mı verilecek?

şaf_ak
< "Allah, mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara devamlı kalacakları, içlerinden ırmaklar akan Cennetler, Adn Cennetlerinde hoş meskenler vaad etmiştir. Allah’ın rızası için en büyük mükâfattır. İşte büyük kurtuluş budur."
Allah’u Teala bizleri doğru yolundan ayırmasın ve cennet evine girenlerden eylesin.Amin. İnşAllah. Allah razı olsun. Çokgüzel yazılmış. Emeğinize sağlık. Selam ve dua ile kalın. >

amin inşaALLAH..

Allah razı olsun Baran…


Soru: Cennette bayanlara gılman mı verilecek?

mislimya
Allah sizlerden razı olsun

Okudunuz mu?  Kaç türlü zina vardır ve hangi durumlarda zina yapılmış gibi sayılır?

ßaran
Amin Ecmain Rabbim Sizlerden de Razı Olsun şaf_ak ve mislimya


Rabbe_Yolcu
ALLAH razı olsun ..


Medine
Her işinde Allah rızasını gözeten kulları,işte Allah böyle mükafatlandırır .

Allah razı olsun


cananevirgen
Allah insan fıtratına en uygun şekilde her türlü nimet ve ihsanı verecek, kimseyi mahrum bırakmayacaktır.
Esas mesele Allah’ın rızasına nail olmak, ebedî saadete liyakat kazanmak, fâni dünyadan imanlı olarak ayrılıp, Cennetin kapısına ulaşabilmektir. Amin.


GE_CE
Cennette evlilik vardır
Sual: Cennette evlilik var mıdır?
CEVAP
Evet, vardır, ama nasıl olduğu belli değildir. Çünkü orada nefs yoktur. İslam âlimleri buyuruyor ki:
Dünyada olan şeyler birer görüntüdür. Her görüntünün bir de aslı olur. Asıl olmadan görüntü meydana gelmez. Dünyadaki şeylerin hepsinin asılları, gerçekleri Cennette vardır.
Bir kimse rüyada çeşitli meyveler yese, uyanınca bunun gerçek olmadığını anlar. Cennete giden insan da, dünyadaki şeyleri böyle hayal gibi görür, hakiki şeylere kavuşur. Dünyadaki şeyler, Cennettekilerin gölgesi, sureti gibidir. Hadis-i şerifte, (İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar) buyuruldu. Ölüp ahirete gidince dünyadakiler, rüyada görülenler gibi olacaktır. Bir hadis-i şerif meali:
(Cennet nimetleriyle, dünyadakiler arasında yalnız isim benzerliği vardır.) [Beyheki]

Okudunuz mu?  Akıl irade ve sorumluluk arasındaki ilişki

İki günü aynı olan ziyandadır buyuruluyor. Ahirette de her gün nimetler artacaktır. Her gün aynı şeylerden farklı ve daha fazla zevkler alınacaktır. Yine her gün farklı şeylerle, farklı nimetlerle karşılaşılacaktır. Allahü teâlânın gücünden şüphe edilmez. İnsan, bilmediği şeyleri, bildiği ile mukayese etmeye çalışıyor. Hâlbuki bilinmeyen şey, bilinen şeye kıyas edilmez. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Dünya, ana rahmine göre Cennet, Cennete göre ise çöplük gibidir.) [M.Name]

Çöplükle Cennet mukayese edilir mi? Ana rahmindeki bir çocuğun, nasıl ki, dünyaya gelip, çeşitli olaylara karşılaşacağını bilmesi mümkün değilse, Cennete gidecek müminin de, orada kavuşacağı nimetleri bilmesi mümkün değildir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Cennette işitilmeyen ve hayal bile edilemeyen nimetler vardır.) [Müslim] Evliliğin de hakikisi orda olacaktır. Herkese eşi, çok güzel görünecektir. Benim eşimden daha güzeli, daha yakışıklısı yok diyecektir. Orada diğer zevkler gibi, evlilik zevkleri her gün artacaktır. Sonsuza kadar böyledir. Cennette evliliğin olacağı âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerle sabittir. Kur’an-ı kerimde iyilere verilecek nimetler bildirilirken mealen buyuruluyor ki:

(Bunun yanı sıra biz onları, sürmeli gözlü
[ceylan gözlü] hurilerle evlendiririz.) [Duhan 54]
(Biz ceylan gözlüleri, defterleri sağdan verilenler için yeniden yarattık; onları bakire, eşlerine düşkün ve hepsini aynı yaşta kıldık.)
[Vakıa 35-38]
(İçlerinde huyu güzel, yüzü güzel kızlar vardır.)
[Rahman 70]
(Takva sahipleri için bahçeler, üzüm bağları, tomurcuk göğüslü aynı yaşta kızlar, içecek dolu kâseler vardır.)
[Nebe 31-34]
(Yanlarında güzel bakışlarını yalnız onlara tahsis etmiş, iri gözlü eşler vardır. Onlar, gün yüzü görmemiş bembeyaz yumurta gibidir.)
[Saffat 48-49]

Okudunuz mu?  Bâzı kimseler kamet getirirken ellerini namazdaki gibi önlerine bağlıyorlar. Buna gerek var mı?

Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Rabbine itaat edip, kocasının hakkını ödeyen, ona hıyanet etmeyen kadınla şehit arasında, bir derece fark kalır. Kocası güzel ahlaklı bir mümin ise, onun kocası olur. Kocası uygun birisi değilse, Cennette Allahü teâlâ onu bir şehitle evlendirir.) [Taberani]
(Şehit, Cennette bir huri ile evlendirilir.)
[İ. Ahmed]
(Cennet kızlarından biri dünyaya gelse, yerle gök arası güzel koku ile dolar ve ikisinin arasını aydınlatırdı.)
[Buhari, Müslim]

Okudunuz mu?  Hayızlı kadının cevşenin bütün bölümlerini okuması caiz mi?

Çocuk veya bekâr olarak ölenler de Cennette evlenecektir. Herkes aynı yaşta olacaktır.

Hangisiyle beraber olacak?
Sual:
Cennette herkes eşi ile beraber olmayacak mıdır? Bir de iki evlenen kadının durumu nasıl olacak? İlk kocasını veya ikinci kocasını daha çok seviyorsa, kadına tercih hakkı yok mudur?
CEVAP
İkisi de Cennetlik olursa herkes genelde eşi ile olacaktır. Ümm-i Habibe validemiz, kocası öldükten sonra, birisi ile evlenen, ondan da ayrılıp başka bir erkekle evlenen kadın, ahirette bu üç kişiden hangisi ile evlenecek diye bir suali sorunca, Resulullah efendimiz (Böyle bir kadın, serbesttir. Hangi kocası güzel huylu ise ahirette onunla olur. Güzel ahlak sahibi olan, dünya ve ahiret iyiliğine kavuşur) buyurdu. Demek ki, kadın, üç kişiden hangisini daha çok seviyorsa, onunla beraber olur. Üçünü de istemiyorsa, hiçbirisi ile beraber olmaz. Cennette üzüntü yoktur. Çocuk veya bekâr olarak ölenler de Cennette evlenecektir. Herkes aynı yaşta olacaktır.

Bekâr olanlar
Sual:
Ölünce Cennete evli olarak gidenlere huri verilecekmiş, bekâr olanlar ne oluyor?
CEVAP
Dünyadaki evlilikler sona eriyor. Yani herkes oraya bekâr olarak gidiyor. Evli gittiği halde eşi imansız olarak ölmüşse Cehenneme gider ve ebedi orada kalır.

Okudunuz mu?  Küfre girmiş biri müslümanlıktan çıkar mı

Cennet ehlinin hepsine hizmet edecek huriler, gılmanlar verilecektir. Bekâr kimse kalmayacaktır.


miroğlu
Hocam cennette kadınlar için ğilmanlar var mıdır? Kadının cinsel veya duygusal yönden tatmin olması için ona gilman verilecek midir? (doğru ifade edemediysem Allah affetsin)

bizim cevabımız03 KASIM 2008 tarihin’de , Faruk BEŞER yanıtladı
Ğilmân, ğulâm kelimesinin çoğuludur. Arapçada henüz akil baliğ olmamış, hizmet yaşındaki genç oğlanlara ğulam derler. Bizdeki uşak kelimesinin karşılığıdır. Uşak da hem yeni yetme çocuk, hem de hizmetçi anlamındadır. Ğilmân da böyledir. Çünkü hizmet için bu yaş daha elverişlidir.
Ğilman kelimesi Kuranı Kerimde iki yerde geçer ve kadınlara ya da erkeklere diye ayrılmaksızın cennet nimetlerinden olduğu zikredilir:
"Müttakiler cennette nimetler içinde olacaklar… İştahları çektiği meyvelerden, etlerden ne isterlerse bulacaklar… Sedefindeki inci gibi ğilmanlar onların etrafında dolaşacaklar…" (Tûr 24).

Rivayete göre bu ayetler gelince bir adama Hz. Peygambere sordu: "Ey Allah’ın Rasulü! Hizmet eden böyle olursa, ya hizmet edilen nasıl olur? Cevap verdiler: VAllahi, on dördünde dolunay yıldızlara göre ne ise, orada hizmet edilenler de, hizmet edenlere göre öyledirler".
Bunlardan anlaşılan, ğilman’ın cennetliklere hizmet eden uşaklar olduğudur. Hizmet için erkeklik dişilik önemli olmadığı için, hizmetçi dendiğinde akla gelen ğilman kelimesi kullanılmıştır. Bunlar kadına da, erkeğe de hizmet ediyor olabilir. Zaten âkil baliğ olmayan çocuk yaşta olduklarına göre, (haşa) birer cinsel obje değildirler.

Okudunuz mu?  Allah nasıl oluştu (Allah nasıl var oldu)

ebrul
çok güzel yazılmış insan okuduğunda bile heyecanlanıyor emeğinize sağlık RABBİM bizleride cennetlik kullarından eyler inş.


benanneyim
Allah razı olsun güzel bir konuydu.


Ecrinim
Allah c.c. razı olsun güzel bilgiler için kardeşim
emeğine sağlık


gılman, gilman, gılman nedir

Bu kategoride yer alan Müslüman olmayan diğer dinlerin tabileri cennete girebilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cennette bayanlara gılman mı verilecek? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.