Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:12

İşe Girmek İçin Rüşvet Vermek

İşe Girmek İçin Rüşvet Vermek

ßaran
Bilindiği gibi rüşvet vermek ve almak büyük bir vebaldir. Dinen rüşvet veren de mel’un, alan da mel’undur. Bununla beraber maalesef her asırda ve her yerde bu beşeri hastalık devam etmiş ve etmektedir. Allah korkusundan başka ilacı da yoktur. Zira her yerde her dairede ve her odada devlet kontrol memurunun bulunması mümkün değildir. İslâm’da rüşvetin dört çeşidi vardır. Üç çeşidi haram, bir çeşidi helâldir.

Okudunuz mu?  İslam dininin ibadetlerini geçerli kılan en önemli şartlar nelerdir?

1- Hem alan için hem veren için haramdır. Herhangi bir memuriyete girebilmek için rüşvet vermek ve almak gibi.

2- Hakim vali gibi salahiyetli olan kimselerin rüşvet almaları. Bu da haramdır.

3- Mahkemede veya başka bir dairede işi olan kimsenin işini görmek üzere vatandaş ile mahkeme arasında vasıta olan kimsenin rüşvet alması da haramdır.

Okudunuz mu?  Dinimizde, ölünün kırkıncı ve elliikinci gecesi diye bir durum var mıdır?

4- Hayatını ve malını korumak için salahiyetli bir kimseye rüşvet veren kimse için helâldir. Ama alan için helâl değildir (1).

İslâm dininde yalan söylemek de rüşvet gibi haramdır. Ancak hakkını alabilmek veya kendini zulümden kurtarmak için yalan söyleyen kimse mesul değildir (2).

Okudunuz mu?  Cenazenin Yıkanması

Herhangi bir işe girebilmek için az olsun çok olsun rüşvet vermek haramdır. Peygamber (sav) şöyle buyurmuş: Allah (c.c.) hem rüşvet verene, hem alana lanet etmiştir.

Böyle bir iş için rüşvet vermek caiz değildir. Rızık Allah’a aittir. O, herkesin rızkını tekeffül etmiştir. Şurada iş sahası bulunmazsa burada bulunur. Rüşvet sadece iki yerde verilebilir:

Okudunuz mu?  Telefonda imam nikahı kıyılır mı?

l – Haksız bir yerde hapis ve işkenceye maruz kalındığında,

2- Malın elden gitmeye maruz kalındığı zaman rüşvet vermek çare ise ona başvurabilir(3). Veren Allah’ın indinde mesul değildir.
Fakat alan Allah’ın lanetine müstahaktır.

1-İbn Abidin c. 5. s. 304
2-İbni Abidin c. 5. s. 274
3-Şirvânî, c. 6, s. 137; İbn-i Abidin, c. 5, s. 272

Okudunuz mu?  Cennette çok eşlilik nasıl olacak? Bu konu ile ilgili ayetleri nasıl anlamalıyız?

Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar I. 349; II. 305


Cevap: İşe Girmek İçin Rüşvet Vermek

EHLİMAN
İşsizliğin çok olduğu zamanlarda maalesef rüşvet ile işe girmek ve aracı olanlara bir pay vermek normal olarak algılanmaktadır.Unutmamak gerekir ki rüşvet vermek haramdır.Bu nedenle rızkımızı verecek olana el açmak ve dua etmek gerekir.Rüşvet vermeyeceğiz ama iş arayacağız ve gerisini Rabbimize bırakacağız.

Okudunuz mu?  Adet gören hayvanlar yenir mi

Yorum: İşe Girmek İçin Rüşvet Vermek

Kayıtsız Üye
Devlet dairesinde ise girebilmek için ise alacak olan kişi rüşvet istiyor ben ise girmek için istediği parayı versem caiz olur mu daha önce bu işi hak etmiştim fakat torpilim olmamıştı bu yüzünden bu işe girememiştim şimdi bir memur bu işi yapacağını söylüyor fakat ücret istiyor bu haram mı caiz mi

Okudunuz mu?  Sürekli Vesvese Hali

rüşvetle işe girmek, Rusvet vererek devlet memuru olmak gunahmidir, rüşvetle işe girmek günahmıdır

Bu kategoride yer alan Seccade serili kalırsa şeytan namaz kılar hurafesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İşe Girmek İçin Rüşvet Vermek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.