Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:12

Baba ve anne, evlatları arasında ayırım yapabilir mi?

Baba ve anne, evlatları arasında ayırım yapabilir mi?

ßaran
Soru: Babam beni hiç düşünmüyor, hep diğer çocuklarına yardım yapıyor, annem de bu ayırıma ses çıkarmıyor. Ben de kızıyor, onlara soğuk davranıyorum. Böyle bir ayırım yapmaya hakları var mı?

Cevap: Bu gibi sızlanışlarda şikâyetçi evlatlar, durumu doğru değerlendirmek için sıralayacağım şu ihtimalleri baştan hesaba katmalılar. Bu bilgilerden sonra durumu değerlendirmeliler. Bakalım gerçekten de kendisini ihmal mi ediyorlar, yoksa kendisi mi öyle sanıyor, ya da ihmalin gerçek sebebi onlara karşı takındığı itici ve itaatsiz tavrı mı oluyor?

Birinci ihtimal: Hiçbir baba ve annenin sevgi ve şefkat dolu yüreği, evlatlarından birini öne alıp ötekini geriye itmesine izin vermez. Birine yardım edip ötekini mahrum bırakmaya razı olmaz.

Okudunuz mu?  EyvAllah kelimesinin anlamı nedir?

Şayet böyle bir ayırım görüntüsü varsa, bunun sebebi evladın takındığı soğuk ve hatta itaatsiz tavrı olmalıdır. Öyle ise evlat önce kendi tutumunu kontrol etmeli, hangi tavrının kendini geriye iter duruma düşürdüğünü düşünmelidir. Çünkü ebeveyndeki şefkat ve sevgi, ayırım yapmaya izin vermeyecek şekilde yaratılmıştır. Buna rağmen ayırım yapıyorsa evlat tutumunu gözden geçirmelidir.

İkinci ihtimal: Ebeveyn, evlatların zayıf olanlarını özel yardımlarla kollayabilir. Ayırım gibi gözüken yardımlar, zayıfı kollama adaleti olarak yorumlanmalı, ayırım yapıyor şeklinde anlaşılmamalıdır.

Okudunuz mu?  Hiç namaz kılmayan şehit olurmu?

Üçüncü ihtimal: Yaşayan ana-babanın mallarına mirasçı gözüyle bakılarak müdahale edilemez. Çünkü yaşayan insanın, malına tasarruf hakkı ölünceye kadar devam eder. Dilediğine münasip gördüğü miktar yardım eder, ölümden sonra mirasçı olacaklar, ölmeden önce müdahale edemezler.

Dördüncü ihtimal: Bilgi yetersizliğinden adil davrandıklarını zannederek adaletsizlik yapabilirler. Bu takdirde konuyu bilenlerle istişare etmeleri istenebilir, bilgilendirmeye gayret edilir.

Bunlar geriye itildiğini zanneden evladın bilmesi gereken konular. Baştan bu ihtimalleri iyi düşünmeli, kendilerine karşı takınılan tavrı bundan sonra yorumlamalılar.

Şurası da bir gerçektir ki, saydığımız bu hak ve salahiyetlerini kullanırken ana-babalar tümüyle boşta da bırakılmamışlardır. Efendimiz (sas) Hazretleri hiç unutulmayacak ikazını açık ve net şekilde şöyle yapmıştır:

Okudunuz mu?  Hz. Havva Hz. Ademe yasak meyveyi yedirdiği için kadınlar hayız olduğu ve mirastan ..

– Analar-babalar! Evlatlarınız arasında adaletten ayrılmayın, birlerine verip ötekini (gerekçesiz) mahrum bırakmayın.!

Peygamberimiz böyle bir ikazı hangi olaydan sonra yapmıştır? Onu mutlaka hatırlamak gerek.

Sahabeden Hazreti Beşir’in hanımı, oğlu Numan’a, öteki hanımdan olan oğullarından ayrı olarak bir bahçe bağışlanmasını istemişti. Beyi de bu arzuya uyarak elinden tuttuğu oğlu Numan’la Efendimiz’in huzuruna gelip oğluna bir hurma bahçesi bağışladığına şahit olmasını dilemişti.

Ancak Efendimiz bu bağış şahitliğini hemen kabullenmeyip önce şöyle bir soru sordu:

Okudunuz mu?  Boşandıktan sonra tekrar eşlerin nikahlanması nasıl olur, hulle caiz midir?

-Diğer çocuklarına da bağışlarda bulundun mu?

– Hayır dedi, sadece bu hanımdan olan oğlum için düşündüğüm bağıştır!

Bu eşitsiz bağış üzerine Efendimiz tarihî ikazını yaptı:

-Evlatlarınız arasında adaletten ayrılmayın. Birilerine verip ötekilerini (gerekçesiz ) mahrum bırakmayın!.

Bundan sonra elinden tuttuğu çocuğu ile evine geri dönen baba, yapılan ikazı hanımına anlattı. O da oğlu için özel bir bağışta bulunma teklifinden hemen vazgeçti, isteğinde ısrar etmedi.

Demek oluyor ki, evlatlar ana-babanın mallarını kullanma hak ve salahiyetlerini bilmeli, itaat ve hürmette kusur etmemeli, kendilerine karşı duyulan eşit sevgi ve şefkati azaltıcı davranışlardan çekinmeliler. Ana-babalar da ebeveyn olarak evlatları arasında adaletli davranma mecburiyetlerini unutmamalı, (gerekçesiz) tercihler yaparak ayırım yapma adaletsizliğine düşmekten kaçınmalılar..

Okudunuz mu?  Saz eşliğinde ilahi söylemek caiz mi?


AHMED ŞAHİN
Zaman
20 Mayıs 2008, Salı


Cevap: Baba ve anne, evlatları arasında ayırım yapabilir mi?

fatmac
Bilgileriniz için Allah Razı Olsun

bir sorum daha olacak bir gelin kayın validesine bakmaya mecbur mu
hem eşi hemde eşinin ailesi gelini dışlıyor ve eziyet ediyor ise
ayrıca eşinin tüm ailesi yuvasının her türlü yaşantısına karışıyorsa ve eşi de yuvasını savunmuyorsa ne yapmak gerekiyor dinimiz bu hakka izin veriyor mu gelinin kendini savunma hakkı yok mu hep sabır etmek mi gerekiyor anne babanın amenna hakkı çoktur ama haydi haksız yere kendi çıkarları için uğraşıyorsa bir sınırı yok mu bunun kardeş abla gibi yakın akrabalarında aileye bir yuva içlerine karışma hakkı var mıdır bilgilendirirseniz çok sevinirim ALLAH RAZI OLSUN

Okudunuz mu?  İntikam almak günah mıdır?

Yorum: Baba ve anne, evlatları arasında ayırım yapabilir mi?

Ensar
Elbette gelin kayınvalidesi ve kayınpederine bakma yükümlülüğünde değildir, onlara bakacak ilk kişiler çocuklarıdır. Ancak şuda unutulmamalıdır ki gelinin eşine karşı sorumluluklarından birisi de kendisine iyilikte bulunmak tır. Dinimiz islam büyüklerimize iyi geçinmemizi ve onlar için herzaman iyilik ve güzelliklerle muamele edilmesini ister ve tavsiye eder.
Bakın bir hadisi şerifte Allah Rasulü nasıl buyuruyor:
Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize de saygı göstermeyen bizden değildir! (Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 58; Ahmed b. Hanbel, 1/257)

Okudunuz mu?  Ahirette, Cennette cinsel hayat var mıdır?

Elbette başkalarının sizin iç özel hayatınıza karışma gibi hakları yoktur. Bu durumda eşiniz arayı bulur ve düzeltmelidir bu durumu tatlılıkla çözebilir ve sıkıntıları ortadan kaldırabilir siniz. Allah gölünüzü geniş ve sizlere sabır ihsan eylesin.


Soru: Baba ve anne, evlatları arasında ayırım yapabilir mi?

MELAMET
BEN ANNE değilim.Evlat olarak ayrım olduğuna inanıyorum.Evlat ayrımı olmaz diyenler vardır mutlaka.Sevgi için,ilgi için,taktir görmek için ne yapmalıyız?Bence olduğumuz gibi görünmeli,göründüğümüz gibi olmalıyız.
Babalar duyun sesimizi

Okudunuz mu?  İslama göre adam öldürmenin hükmü nedir?

Enes
Üvey kardeşlerimi evlendirdi ev araba aldı benim düğünümü yaptı ama ev araba almadı ve maddi durumu iyi olmasına rağmen şuanda kardeşler arası ayrım yapıyor maddi yönden ben yetimim Üvey annem oğulları ne isterse yaptırıyor bize sıra gelince sabredin diyor hocam ama babam benim elime geçen parayı da istiyor vermeyince de konuşturmuyor küsüyor benimde iki oğlum var ama onları düşünmüyor dünya malı için babam her şeyi yapıyor her şey benim olsun diyor ve ona muhtaç olmamı istiyor

Okudunuz mu?  Mushaf sıralaması

Biz 8 kardeşsiz ve ben en küçüğüm kaçarak evlendim en büyük ablamda ayni şekilde evlendi.
Ama babam bütün kardeslarimin düğününü evini aldı yaptı bir abim var bekar onun düğün parasını bile hazırladı ama bana hiçbirini yapmadı ve ona karşı kalbim çok. Kırık paramparça evlat ayrımı yaptığı için hakkımı helal etmiyorum


ACİLSERVİS
İkinci mesajını birinci mesajından 15 saat sonra kadar yazdın. Ve kaçarak evlendiğini yazıyorsun. Baba affetmiş ve düşününü yapmış senin için bundan daha iyi bir şey olamaz. Ev araba almadı diye senin ona hak haram edecek herhangi bir hakkın olamaz. Elini öp onun rızasını al ki o sana hak haram etmesin.

Okudunuz mu?  Adak adayan kişi ve ailesi, kesmiş olduğu adaktan yemek isterse ne yapmalıdır?

dinimizde evlat ayrımı, evlatlar arasında ayrım yapmak, evlat arasında ayrım yapmak

Bu kategoride yer alan 40 günlük cenini kürtajla aldırmanın hükmü nedir. Bu günahtan kurtulmak için ne yapmalıyım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Baba ve anne, evlatları arasında ayırım yapabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.