Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:31

Nikaha Şahitlik Edenlerde Bulunması Gereken özellikler?

Nikaha Şahitlik Edenlerde Bulunması Gereken özellikler?

ßaran
Evlenmede şahidin fonksiyonu, evlenmeye ilişkin icap ve kabulü işitmek ve anlamaktan ibarettir. Bunun için şahitlerin aynı yerde ve birlikte bulunmaları gerekir. Ayrı ayrı yerlerde veya aynı yerde olmakla birlikte, birbiri ardından evlenme iradelerine şahit olan kimselerin şahitlikleri geçerli sayılmaz. Aynı yerde her iki şahitin de evlenecek kimselerin dedikleri duymaları gerekir. Şartlarını taşıyan şahitlerle yapılan nikah geçerlidir.

Okudunuz mu?  Kötü Yola Düşene Nasıl Davranalım?

Şahitte aranan nitelikler şunlardır:

a. Şahit akıllı ve ergin olmalıdır. Akıl hastası veya küçük çocukların şahitliği yeterli değildir.

b. Şahitlerin iki erkek veya bir erkek iki kadın olması gerekir. Tek şahitle nikâh geçerli olmaz. Çünkü hadiste "Bir velî ve iki adaletli şahit olmadıkça nikâh olmaz" buyurulmuştur (Ebû Dâvud Nikâh, 19). Allah Teâlâ şöyle buyurur: "Erkeklerinizden iki şahit tutun. Eğer iki erkek bulunmazsa, bu takdirde razı olacağınız şahitlerden bir erkekle iki kadın yeter" (el-Bakara, 2/282).

Okudunuz mu?  Cin çarpması olan insanlarla karin uğraşır mı?

İmam Şâfiî’ye göre bu ayet nikâh akdini kapsamaz. Kısasta ve diğer şer’î cezalarda olduğu gibi, nikâhta her iki şahidin erkek olması şarttır. Hanbelî ve Mâlikîler de ayni görüştedir.

Hanefîlere göre, kadınlar nikâhta taraf oldukları gibi, bir erkek için iki kadın olmak üzere şahitlik yapabilirler. Bunların şahitlikleri yalnız had ve kısas davalarında unutma ve gaflet sebebiyle kabul edilmez. Çünkü hadler şüphe ile düşer (bk. es-Serahsî el-Mebsût, Mısır 1324-1331/1906-1912, V, 32, 33; ez-Zühaylî, VII, 74, 75; Hamdi Döndüren, s. 208, 209).

Okudunuz mu?  Cennette Cuma Günü Nasıl Yaşanacak?

c. Şahit hür olmalıdır.

Hanbeliler dışındaki çoğunluk, şahitlerin hür olması gerektiğini söylerler. Hanbelîlere göre ise, köle diğer haklar konusunda şahitlik yapabildiği gibi nikâhta da şahit olabilir. Çünkü bunu yasaklayan bir ayet, hadis veya icma yoktur (ez-Zühaylî, VII, 75).

d. Müslüman olmalıdır.

Okudunuz mu?  Mezar taşına fotoğraf konur mu?

İki tarafın müslüman olduğu bir evlenmede her iki şahidin de müslüman olması gerektiğinde görüş birliği vardır. Çünkü gayri müslimin müslüman üzerinde velayet hakkı yoktur (bk. en-Nisâ, 4/141; el-Kâsânî, II, 253). Ebû Hanîfe ve Ebû Yusuf’a göre, iki taraf veya yalnız kadın ehl-i kitaptan olursa şahitler de ehl-i kitaptan olabilir.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimiz ve gül ilişkisi nedir? Allah ile Lale bitkisi arasında da böyle b

e. Çoğunluk fakihlere göre, görme yeteneği şart olmayıp, işitme ve anlama yeteneğinin bulunması şarttır. Bu nedenle şahidin nikâh akdinde konuşulan sözleri anlaması gerekir. Çünkü şahitliğin amacı budur. Aksi halde şahit, bir söz kesme veya nişan merasimini nikâh akdi sanabilir. Bu da toplumda yanlış anlamalara neden olur.

Okudunuz mu?  Amin Kelimesinin anlamı nedir?

f. Şahitler evlenecek kimselerin usûl, fürû veya diğer hısımlarından olabilir. Buna göre, ana, baba, dede ve nine ile, eşlerin oğul veya kızları nikâhta-yukarıda belirtilen niteliklere sahip iseler-şahit olabilirler. Çoğunluğa göre bu hısımlardan birisi veli olarak akde katılıyorsa şahit sayılmaz (el-Kâsânî, II, 253, 254; el-Fetâvâl-Hindiyye, I, 267, 268).

Okudunuz mu?  Şafii ve Hanefi mezhebine göre koltuk altına dokunmak abdesti bozar mı?

g. Hanefîlere göre, şahitlerin adaletli olması şart değildir. İki fasık şahidin şahitliği de yeterlidir. Çünkü fasık veli olmaya ehildir (bk. "Fasık" maddesi).

Yukarıdaki şartlara uygun olan şahitler ile nikah yapılırsa, bu nikah geçerlidir.

SİE


Cevap: Nikaha Şahitlik Edenlerde Bulunması Gereken özellikler?

mumsema
< g. Hanefîlere göre, şahitlerin adaletli olması şart değildir. İki fasık şahidin şahitliği de yeterlidir. Çünkü fasık veli olmaya ehildir (bk. "Fasık" maddesi).

Okudunuz mu?  Kendisine büyü yapılıp cin musallat olan kişi bunlardan nasıl kurtulabilir?

Yukarıdaki şartlara uygun olan şahitler ile nikah yapılırsa, bu nikah geçerlidir. >
Adil olmayan bir müslümanın şehadetini diğer mezhepler kabul etmiyorlar ve kabul etmemekle isabet etmişler:)
İmamı azam bu ictihadında isabet etmediğine inanıyorum.

Allah cc razı olsun


dini nikahta şahitlerin özellikleri, nikah şahitliği şartları, resmi nikahta kimler şahit olamaz

Bu kategoride yer alan Cünüp insanın elinin değdiği de mi pis olur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nikaha Şahitlik Edenlerde Bulunması Gereken özellikler? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.