Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:39
Hadisler
Yönetici

Resimli arapça hadisler ve anlamları

Resimli arapça hadisler ve anlamları

Gülehasret
hadisler ve anlamları

Hz.Peygamber (s.a.v.) buyurdu : "Sizden biriniz, ben kendisine babasından, çocuğundan ve tüm insanlardan daha sevimli olmadıkça ( tam ) iman etmiş olamaz.

Hz.Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:
”Müslüman , Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir.
Muhacir’de Allah’ın yasakladığı şeyleri bırakan kimsedir.”

Hz.Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: ” İlmin kaldırılıp cehaletin kökleşmesi, zinanın ortaya çıkması, şarabın içilmesi kıyametin belirtilerindendir.”

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Namazınızın bir kısmını evlerinizde kılınız.Oraları kabirlere çevirmeyiniz.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” İkindi namazını kaçıran kimse, sanki ailesi ve malı gasbedilip kaybedilen kimse gibidir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur : ” Kim bir namazı kılmayı unutursa hatırladığında kılsın.Unutulan bu namazın bundan başka yapılacak kefareti yoktur.( Beni hatırlamak için namaz kıl.”Taha 14”)

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Kim Allah için hacceder ve bu arada
kötü söz söylemez, günah işlemez ise hac’dan annesinden doğduğu
günkü gibi (günahsız olarak) döner ” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Ramazan ayı girdiğinde semanın kapıları açılır, cehennemin kapıları kilitlenir, şeytanlarda zincire vurulur.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” İnsanlara öyle bir zaman gelir ki, bu zamanda bir kişi ele geçirdiğinin helalinden midir, yoksa haramdan mıdır? olduğuna hiç aldırmaz.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Sizden biriniz döğüştüğünde yüze vurmaktan sakınsın.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Şüphesiz sizin en iyiniz ahlak bakımından en iyi olanınızdır.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Allah sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil kalplerinize bakar.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Bir kul can çekişmeye başlamadıkça Allah onun tevbesini kabul eder.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Allah hayrını dilediği kimseyi günahlarını bağışlamak ve derecesini yükseltmek için sıkıntıya sokar.” buyurmuştur.

Hz.Peygmber (s.a.v.) : ” Cennet size ayakkabınızın bağından daha yakındır. Cehennemde öyledir.” buyurmuştur

Okudunuz mu?  Al-i Imrân sûresinin fazileti değer ve kıymeti

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Allah’ım senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği isterim.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Yarım hurma ile olsa da ateşten korunun.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Kişinin Müslümanlığının güzelliği, kendini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi iledir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Sarhoşluk veren tüm şeyler haramdır.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretendir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Merhamet etmeyene merhamet edilmez.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Kim bizim şu dinimizde bulunmayan bir şeyi ortaya koyarsa, bu koyduğu şey kabul edilmez.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Mü’mine zarar veren veya hile yapan mel’undur.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır konuşsun ya da sussun.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” İki nimet vardır ki, insanların çoğu onlar hususunda aldanmıştır.Sıhhat ve boş vakit.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Kim bana itaat ederse, muhakkak ki Allah’a itaat etmiş olur.Kim bana isyan ederse, Allah’a isyan etmiş olur.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Allah’ım günahımı bağışla, evimi genişlet, rızkımı bereketlendirip çoğalt.” diye dua etmiştir.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Aldatan bizden değildir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Müşriklere karşı mallarınızla, canlarınızla ve dillerinizle cihat ediniz.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Çok güçlü olan kimse insanlarla çok güreşip, onları yenen değildir.Asıl güçlü olan;hiddetlendiği zaman hiddetini yenendir.” buyurmuştur

Hz.Peygamber (s.a.v. ) : ” Kıyamet günü bana inananların en yakını,bana en çok salavat okuyandır.” buyurmuştur

Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Sizin en hayırlınız borcunu en güzel şekilde ödeyendir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Dünya mü’mine hapishane, kafire cennettir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Kişi ile şirk arasında ( fark ) namazın terki gibidir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) :” Allah’ım şikak ( haktan ayrılıp,bölünmek) tan, nifaktan ve kötü ahlaktan sana sığınırım.” buyurmuştur.

Okudunuz mu?  ALLAH kulunun tevbesine nasıl sevinir

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” SübhanAllahi vebihamdihi,sübhanAllahil azim : Rahmana sevimli, dile kolay, mizanda ağır gelen iki kelimedir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Koğuculuk yapan cennete giremez.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Bir kimse, birisine fasık veya kafir ithamında bulunurda, bu kimse böyle değilse ithamı kendisine döner.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Sizler idareciliğe düşkün olacaksınız, ama bu kıyamet günü pişmanlık olacaktır.Süt emziren(bu halde iken) ne güzeldir.Sütten kesende(bu halde iken) ne kötüdür.” buyurmuştur. (Açıklama: Süt emziren süt kesen mecazi bir ifadedir. Bundan maksat iradeciliğin başlangıcı güzel ve hoş görünebilir, ancak bundan ayrılıp sütten kesilme gibi kötü ve hoş değildir.)

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Cehennem nefse hoş gelen şeylerle perdelenmiştir.Cennet ise nefse hoş gelmeyen şeylerle perdelenmiştir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Müslümana sövüp kötü sözler söylemek fasıklıktır.Onunla savaşmak ise küfürdür.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Zina eden bir kimse, mü’min olduğu halde edemez.Bir kimse mü’min olduğu halde içki içemez, hırsızlık yapan, mü’min olduğu halde hırsızlık yapamaz.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Ashabıma sövmeyiniz, kötü söz söylemeyiniz, dil uzatmayınız.Eğer biriniz Uhud dağı kadar altın sadaka verse, onların verdiği ne bir avuç sadakaya ne de yarısına eşittir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Kendileri hayatta iken üzerlerine kıyametin koptuğu kimseler, halkın en kötüleridir.” buyurmuştur.


Resimli arapça hadisler ve anlamları

Gülehasret
Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Kim Allah yolunda savaşa çıkan kimseyi donatırsa, o da savaşa çıkmış demektir.Kim Allah yolunda savaşa çıkan bir kimsenin geride kalanlarıyla güzelce ilgilenire, o da savaşa çıkmış demektir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Cennete baktım, cennetliklerin en çoğunun fakirler olduğunu gördüm.Cehenneme baktım, cehennemliklerin en çoğunun kadınlar olduğunu gördüm.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Kim ödemek maksadıyla insanların mallarını (ödünç) alırsa, Allah ona bunu ödetir.Kim ödemeyip telef etmek maksadıyla alırsa Allah’ta onu telef eder.” buyurmuştur.

Okudunuz mu?  Ölüye Ağıt Yakma Yasağı

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Kim yeryüzünden bir şeyi haksız yere alırsa, aldığı şey yedi kat yere kadar boynuna sarılır.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Her kul öldüğü hal üzere diriltilir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Saflarınızı düzeltin.Yoksa Allah yüzlerinizi ayrı ayrı yönlere çevireceğini kesinlikle bilin.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Münafığın alameti üçtür:1- Konuştuğu zaman yalan söyler. 2- Söz verdiği halde sözünde durmaz.3- Kendine emanet verildiğinde hıyanet eder.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Cibril durmadan komşu hakkı konusunda bana tavsiyede bulunuyordu.Öyle ki:Yakında komşuyu komşuya varis kılacak sanmıştım.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Büyük günahlardan bazıları şunlardır:Allah’a şirk koşmak, ebeveyne karşı gelmek, cana kıymak ve yalan yere yemin etmektir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Kıyamet gününde müezzinlerin boyları herkesten uzun olacaktır.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Ezanı işittiğiniz zaman, müezzinin söylediğini tekrar ediniz.” buyurmuştur

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Bir kimse ramazanın faziletine inanarak ve mükafatını umarak oruç tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuştur

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Allah yolunda şehit olmayı canı gönülden isteyen kimse, şehit olmasa da şehitlik sevabına nail olur.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” İlim tahsili için sefere çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Muhakkak Allah şu Kur’an la (amil olan) kavimleri yüceltir ve onun izinden gitmeyenleride alçaltır.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Kişi dostunun dini üzeredir.O halde sizden biri dost edineceği kimseye dikkat etsin.” buyurmuştur

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Sizden her kim bir kötülük görürse onu eliyle değiştirsin.Ona gücü yetmiyorsa diliyle değiştirsin.Buna da gücü yetmiyorsa kalbiyle buğzetsin.Bu ise imanın en zayıf olması halidir.” buyurmuştur.

Okudunuz mu?  Kurân öğretmek mehir yerine geçer mi?

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Evimle minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir.Minberimde (cennetteki Kevser) havzının üzerindedir.” buyurmuştur.

Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Ölülere kötü söz söylemeyiniz.Çünkü onlar önceden gönderdikleri amellerine kavuşmuşlardır.” buyurmuştur.


Yanıt: Resimli arapça hadisler ve anlamları

ahfa
Benimkilerde resimsiz arapça hadisler ve anlamaları:)

1اَلدِّينُ النَّصِيحَةُ قُلْنَا: لِمَنْ )يَا رَسُولَ اللَّهِ ؟( قَالَ: لِلَّهِ وَلِكِتَابِهِ وَلِرَسُولِهِ وَلأئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ وَعَامَّتِهِمْ
(Allah Rasûlü) "Din nasihattır/samimiyettir” buyurdu. "Kime Yâ RasûlAllah?” diye sorduk. O da; "Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün müslümanlara” diye cevap verdi.

Müslim, İmân, 95.
2اَلإِسْلاَمُ حُسْنُ الْخُلُقِ
İslâm, güzel ahlâktır.

Kenzü’l-Ummâl, 3/17, HadisNo: 5225.

3مَنْ لاَ يَرْحَمِ النَّاسَ لاَ يَرْحَمْهُ اللَّهُ
İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.

Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16.

4يَسِّرُوا وَلاَ تُعَسِّرُوا وَبَشِّرُوا وَلاَ تُنَفِّرُوا
Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.

Buhârî, İlm, 12; Müslim, Cihâd, 6.

5إنَّ مِمَّا أدْرَكَ النَّاسُ مِنْ كَلاَمِ النُّبُوَّةِ:
إذَا لَمْ تَسْتَحِ فَاصْنَعْ مَا شِئْتَ
İnsanların Peygamberlerden öğrenegeldikleri sözlerden biri de: "Utanmadıktan sonra dilediğini yap!” sözüdür.

Buhârî, Enbiyâ, 54; EbuDâvûd, Edeb, 6.

6اَلدَّالُّ عَلىَ الْخَيْرِ كَفَاعِلِهِ
Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.

Tirmizî, İlm, 14.

7لاَ يُلْدَغُ اْلمُؤْمِنُ مِنْ جُحْرٍ مَرَّتَيْنِ
Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz.(Mümin, iki defa aynı yanılgıya düşmez)

Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63.

8اِتَّقِ اللَّهَ حَـيْثُمَا كُنْتَ وَأتْبِـعِ السَّـيِّـئَةَ الْحَسَنَةَ تَمْحُهَا
وَخَالِقِ النَّاسَ بِخُلُقٍ حَسَنٍ
Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.

Tirmizî, Birr, 55.

9إنَّ اللَّهَ تَعَالى يُحِبُّ إذَا عَمِلَ أحَدُكُمْ عَمَلاً أنْ يُتْقِنَهُ
Allah, sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi sağlam ve iyi yapmasından hoşnut olur.

Okudunuz mu?  Dua ederken elleri kaldırmak

Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat, 1/275; Beyhakî, fiu’abü’l-Îmân, 4/334.

10اَلإِيمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ شُعْبَةً أفْضَلُهَا قَوْلُ لاَ إِلهَ إِلاَّاللَّهُ وَأدْنَاهَا إِمَاطَةُ اْلأذَى عَنِ الطَّرِيقِ وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ اْلإِيـمَانِ
İman, yetmiş küsur derecedir. En üstünü "Lâ ilâhe illAllah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür, en düşük derecesi de rahatsız edici bir şeyi yoldan kaldırmaktır. Haya da imandandır.

Buhârî, Îmân, 3; Müslim, Îmân, 57, 58.

11مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِـعْ فَبِلِسَانِهِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِـعْ فَبِقَلْبِهِ وَذَلِكَ أضْعَفُ اْلإِيـمَانِ
Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.

Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248.

12عَيْنَانِ لاَ تَمَسُّهُمَا النَّارُ: عَيْنٌ بَـكَتْ مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَعَيْنٌ
بَاتَتْ تَحْرُسُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ
İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: Allah korkusundan ağlayan göz, bir de gecesini Allah yolunda, nöbet tutarak geçiren göz.

Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 12.

13لاَ ضَرَرَ وَلاَ ضِرَارَ
Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.

İbn Mâce, Ahkâm, 17; Muvatta’, Akdıye, 31.

14لاَ يُؤْمِنُ أحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لأخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ
Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz.

Buhârî, Îmân, 7; Müslim, Îmân, 71.

15اَلْمُسْلِمُ أخُو الْمُسْلِمِ لاَ يَظْلِمُهُ وَلاَ يُسْلِمُهُ مَنْ كَانَ فِي حَاجَةِ أخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِي حَاجَتِهِ وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ بِهَا كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَمَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ
Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanı(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter.
Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58.

Okudunuz mu?  Akıl Baliğ Olmayan Çocuk İmam Olabilir Mi?

16لاَ تَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا وَلاَ تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا
İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız.

Müslim, Îmân, 93; Tirmizî, Sıfâtu’l-Kıyâme, 56.

17اَلْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ النَّاسُ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ
Müslüman, insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir

Tirmizî, Îmân, 12; Nesâî, Îmân, 8.

18لاَ تَبَاغَضُوا وَلاَ تَحَاسَدُوا وَلاَ تَدَابَرُوا وَكُونُوا عِبَادَ اللَّهِ إخْوَانًا
وَلاَ يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أنْ يَهْجُرَ أخَاهُ فَوْقَ ثَلاَثِةِ اَيَّامٍ
Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları, kardeş olun. Bir müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz

Buhârî, Edeb, 57, 58.

19إنَّ الصِّدْقَ يَهْدِي إلَى الْبِرِّ وَ إنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إلَى الْجَنَّةِ وَإنَّ الرَّجُلَ لَيَصْدُقُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ صِدِّيقًا وَ إنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إلَى الْفُجُورِ وَ إنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إلَى النَّارِ وَ إنَّ الرَّجُلَ لَيَـكْذِبُ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّابًا
Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır
Buhârî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103, 104.

20لاَ تُمَارِ أخَاكَ وَلاَ تُمَازِحْهُ وَلاَ تَعِدْهُ مَوْعِدَةً فَتُخْلِفَهُ
(Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme

Tirmizî, Birr, 58.

21تَبَسُّمُكَ فِي وَجْهِ أخِيكَ لَكَ صَدَقَةٌ وَأمْرُكَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهْيُكَ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَإِرْشَادُكَ الرَّجُلَ فِي أرْضِ الضَّلاَلِ لَكَ صَدَقَةٌ وَإِمَاطَتُكَ الْحَجَرَ وَالشَّوْكَ وَالْعَظْمَ عَنِ الطَّرِيقِ لَكَ صَدَقَةٌ
(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır

Okudunuz mu?  Kadının, Kocasından Boşanmak İstemesi (hadis ve açıklaması)

Tirmizî, Birr, 36.

22إِنَّ اللَّهَ لاَ يَنْظُرُ إِلَى صُوَرِكُمْ وَأمْوَالِكُمْ وَلـكِنْ يَنْظُرُ إِلَى قُلُوبِكُمْ وَأعْمَالِكُمْ
Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar

Müslim, Birr, 33; ‹bn Mâce, Zühd, 9;
Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539.

23رِضَى الرَّبِّ في رِضَى الْـوَالِدِ وَسَخَطُ الرَّبِّ في سَخَطِ الْـوَالِدِ
Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır.
Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir

Tirmizî, Birr, 3.

24ثَلاَثُ دَعَوَاتٍ يُسْتَجَابُ لَهُنَّ لاَ شَكَّ فِيهِنَّ:
دَعْوَةُ الْمَظْلُومِ، وَدَعْوَةُ الْمُسَافِرِ ، وَدَعْوَةُ الْوَالِدِ لِوَلَدِهِ
Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir:
Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası

İbn Mâce, Dua, 11.

25مَا نَحَلَ وَالِدٌ وَلَدًا مِنْ نَحْلٍ أَفْضَلَ مِنْ أدَبٍ حَسَنٍ
Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir
hediye veremez

Tirmizî, Birr, 33.

26 خِيَارُكُمْ خِيَارُكُمْ لِنِسَائِهِمْ
Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır

Tirmizî, Radâ’, 11; ‹bn Mâce, Nikâh, 50.

27لَيْس مِنَّا مَنْ لَمْ يَرْحَمْ صَغِيرَنَا وَيُوَقِّرْ كَبِيرَنَا
Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı
göstermeyen bizden değildir

Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 66.

28كَافِلُ الْيَتِيمِ لَهُ أوْ لِغَيْرِهِ أنَا وَ هُوَ كَهَاتَيْنِ فيِ الْجَنَّةِ وَأشَارَ بِالسَّبَّابَةِ وَالْوُسْطَى
Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: "Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yanyanayız” buyurmuştur

Buhârî, Talâk, 25, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42.
29اِجْتَنِبُوا السَّبْعَ الْمُوبِقَاتِ قَالُوا يَا رَسُولَ للهِ وَمَا هُنَّ قَالَ: اَلشِّرْكُ بِاللَّهِ وَالسِّحْرُ وَ قَتْلُ النَّفْسِ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إلاَّ بِالْحَقِّ وَأكْلُ الرِّبَا وَأكْلُ مَالِ اْليَتِيمِ وَالتَّوَلِّي يَوْمَ الزَّحْفِ وَقَذْفُ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلاَتِ الْمُؤْمِنَاتِ
(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu
Buhârî, Vasâyâ, 23, Tıbb, 48; Müslim, Îmân, 144.
30مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلاَ يُؤْذِ جَارَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أوْ لِيَصْمُتْ
Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun

Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75.

31مَا زَالَ جِبْرِيلُ يُوصِينِي بِالْجَارِ حَتَّى ظَنَنْتُ أنَّهُ سَيُوَرِّثُهُ
Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki;
ben (Allah Teâlâ) komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim

Buhârî, Edeb, 28; Müslim, Birr, 140, 141.
32اَلسَّاعِي عَلَى الأرْمَلَةِ وَالْمِسْكِينِ كَالْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللَّهِ
أوِ الْقَائِمِ اللَّيْلَ الصَّائِمِ النَّهَارَ
Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden
veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle
geçiren kimse gibidir
Buhârî, Nafakât, 1; Müslim, Zühd, 41;
Tirmizî, Birr, 44; Nesâî, Zekât, 78.
33كُلُّ ابْنِ آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ
Her insan hata eder.
Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir

Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.
34عَجَبًا لأمْرِ الْمُؤْمِنِ إِنَّ أمْرَهُ كُلَّهُ خَيْرٌ وَلَيْس ذَاكَ لأحَدٍ إِلاَّ لِلْمُؤْمِنِ: إِنْ أصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَـكَرَ فَـكَانَ خَيْرًا لَهُ وَإِنْ أصَابَتْهُ ضَرَّاءُ صَبَرَ فَـكَانَ خَيْرًا لَهُ
Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır; O’nun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur

Okudunuz mu?  Ateşte Pişen Birşey Yedikten Sonra Abdest Almak: ile ilgili hadis

Müslim, Zühd, 64; Dârim”, Rikâk, 61.

35مَنْ غَشَّـنَا فَلَيْس مِنَّا
Bizi aldatan bizden değildir

Müslim, Îmân, 164.
36لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ نَمَّامٌ
Söz taşıyanlar (cezalarını çekmeden ya da affedilmedikçe)
cennete giremezler

Müslim, Îmân, 168; Tirmizî, Birr, 79.

37أعْطُوا الأجِيرَ أجْرَهُ قَبْلَ أنْ يَجِفَّ عَرَقُهُ
İşçiye ücretini, (alnının) teri kurumadan veriniz

Okudunuz mu?  Peygamberimizin Sünnetleri

İbn Mâce, Ruhûn, 4.

38مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَغْرِسُ غَرْسًا أوْ يَزْرَعُ زَرْعًا فَيَـأكُلُ مِنْهُ
طَيْرٌ أوْ إِنْسَانٌ أوْ بَهِيمَةٌ إِلاَّ كَانَ لَهُ بِهِ صَدَقَةٌ
Bir müslümanın diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların yedikleri şeyler, o müslüman için birer sadakadır

Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Müsâkât, 7, 10.

39إِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ
وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ ألاَ وَهِيَ الْقَلْبُ
İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir

Buhârî, Îmân, 39; Müslim, Müsâkât, 107.

40اِتَّقُوا اللَّهَ رَبَّـكُمْ وَصَلُّوا خَمْسَـكُمْ وَصُومُوا شَهْرَكُمْ وَأدُّوا زَكَاةَ أمْوَالِكُمْ وَأطِيعُوا ذَاأمْرِكُمْ تَدْخُلُوا جَنَّةَ رَبِّـكُمْ
Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin cennetine girersiniz

Okudunuz mu?  Kirpi ile ilgili hadisler

Tirmizî, Cum’a, 80

Allah Razı Olsun


Soru: Resimli arapça hadisler ve anlamları

yusuf61
Allah c.c. razı olsun


mustafa cekic
Efendım Hızmetınız Pek Makbul Bız Sızlerden Razıyız Rabbımde Sızlerden Sonsuz Razı Olsun ınsaAllah.


aysel
Allah razı olsun okudum çok gzl


medahms
Selamün Aleyküm.
teşekkürler kardeşim emeğine sağlık


Ecrinim
Hz.Peygamber (s.a.v.) : ” Kim Allah için hacceder ve bu arada
kötü söz söylemez, günah işlemez ise hac’dan annesinden doğduğu
günkü gibi (günahsız olarak) döner ” buyurmuştur

emeğinize sağlık,Allah c.c. razı olsun


Desert Rose
< مَنْ لاَ يَرْحَمِ النَّاسَ لاَ يَرْحَمْهُ اللَّهُ
İnsanlara merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.

Müslim, Fedâil, 66; Tirmizî, Birr, 16.
>
<
Hz.Peygamber ( s.a.v.) : ” Cehennem nefse hoş gelen şeylerle perdelenmiştir.Cennet ise nefse hoş gelmeyen şeylerle perdelenmiştir.” buyurmuştur >

Çok güzel paylaşımdı
katılan kardeşlerimden Allah c.c razı olsun
ellerinize sağlık.


mumsema
arapça hadisler ve açıklamaları


necm
Allah razı olsun çok güzel paylaşımlar.şu hadisin arapçasını bilen varsa yazarmı lütfen

”ancak şu üç mescit için sefere çıkılır ;mescidi harem ,mescidi nebevi, mescidi aksa”


Kayıtsız Üye
Çok güzel çok teşekkür ederim çok yardımcı oldu sağ olun😊😊😊😊😊😊😊


hadisler, arapça hadisler, hadisler

Bu kategoride yer alan Recm Konusu Hadisleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Resimli arapça hadisler ve anlamları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.