Anasayfa
27 Ekim 2022, 3:17
sizden2
Abone

Adetli bir bayan oruç tutabilir mi?

Adetli bir bayan oruç tutabilir mi?

sevgiii
Adetli bir bayan oruç tutabilir mi? bayanlar adet halindeyken oruç tutabilirmi


Cevap: Adetli bir bayan oruç tutabilir mi?

rana
< bayanlar adet halindeyken oruç tutabilirmi >
Oruç tutamaz sevgiii kardesim.

[Hazret-i Âişe validemizin naklettiği hadis-i şerifte, hayzlı iken tutulamayan oruçlar kaza edilir, kılınmayan namazlar affolur. (Buhari)]


Yanıt: Adetli bir bayan oruç tutabilir mi?

elif_f
ben ağız dolusu kusmak orucu bozar diye biliyordum yanlışmış..


Soru: Adetli bir bayan oruç tutabilir mi?

HARBİKIZ
< Peygamberimiz bir hadislerinde üç şey orucu bozmaz buyuruyor: Birisi hacamat olmak, bugünkü ifadesiyle kan aldırmak, diğer ikisi de kusmak ve ihtilam olmaktır. (Tirmizî, Savm 24.) >
Kan aldırmanın ve kusmanın orucu bozmadığını bilmiyordum,Allah C.C. Razı olsun.

Okudunuz mu?  Bilgisayarda resim yapmak caiz mi?

mum
Kadın adetken oruç tutamaz. Oruç tutan boşuna tutmuş olur.


mintje42
Adetli biri orucunu tutamaz. Tutamadığı günleri kaza olarak daha sonra tutar.


Kayıtsız Üye
hacam benim bir sorum var adetimden on gun gecti bende nafile orucu tuttum ve tekrar kanama gördüm bozmalimiyim


mum
< tekrar kanama gördüm bozmalimiyim >
Hayır orucu bozmayın. Bu kanama istihaze kanıdır.


Kayıtsız Üye
hayır tutamaz dinimizce yasaklanmıştır. tutarsan boş yere olur


Kayıtsız Üye
Adetli kadin oruç tutmaz diye diye yillardir oruc bozdurdular bize Gercekten ellerinde delilde yok ama böyle kandırdılar milleti Oysa yasaklar Kuranda yasaklanir bunu hiç düşünmedik orucu bozanlar ATALARINIZIN DEĞİL ALLAHIN DİNİNİ YAŞAYIN YOKSA CAHİLIYEDEN FARKINIZ KALMAZ

Okudunuz mu?  Namaz Kılarken Kıble Yönüm Sapıyor Namazıma Mani Olur mu ?

Kayıtsız Üye
Adet halini çok ağır geçirenlerin tutmamasını anlıyorum sonuçta Allah ruhsat vermiş. Fakat ağrısız ve sancısız bu süreci geçirenler neden oruçtan men edilmiş anlamış değilim ? Hadi onu da geçtim tutması haramdır demek ne demek ? Allahın ibadetini; hangi kulu hangi delille dayanarak haram kılmış ? Allahtan başka haram kılma yetkisi olan var mı ? Kadının yürüyüşünü sesinin yüksekliğini örtüsünü ev halini ve en mahrem konularında her türlü ince ayrıntıyı veren Allah; bunu neden zikretmesin ? Bu konu hakkında birebir peygamberden gelen hadis olmaması da ayrı bir konudur. Bakar asuresinde Allah hastalıktan dolayı tutmama ruhsatını verdikten sonra bile; "bilirseniz tutmak sizin için daha hayırlıdır" diyor. Ama insanlar hala aksini kolaylıkla inkar edip haram yaftası takabiliyolar.

Okudunuz mu?  Camide Namaz kılmış gibi yapmak günah mı

arifselim
Değerli kardeşlerim bu hükmün asıl kaynağı peygamberin hadislerdir. Peygamber aleyhisselam bizlere kuranda geçmeyen bir çok emirleri emretmiştir ve şeylerinde haram olduğunu haber vermiştir. Âl-i İmrân Suresinin 32. Ayetinde şöyle buyrulmuştur:De ki: "Allah’a ve Peygamber’e itaat edin." Eğer yüz çevirirlerse şüphe yok ki Allah kafirleri sevmez. Başka bir ayette bu emir yine şöyle açıklanmıştır: Kim peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur. Kim yüz çevirirse (bilsin ki) biz seni onlara bekçi göndermedik. (Nisâ Suresi 80. Ayet) Bu hükümlerden daha açık ve daha net nasıl bir hüküm olabilir. Bu kadar kesin emirlere rağmen hala kuranda şu yok bu yok demekle insanlar haktan ayrılmaktadırlar.

Okudunuz mu?  Hafızların kullandığı mushaf-kuran hangisi?

Adetliyken oruç tutulamayacağına dair deliller:

– Muaz (r.a.) anlatıyor: "Ben Hz. Aişe’ye hayızlı bir kadının sadece orucu kaza edip, namazı kaza etmediğinin sebebini sordum.
O şöyle cevap verdi: "Biz Resulullah ile beraber bulunduğumuzda, hayızlı iken sadece orucu kaza etmemizi söyler, namaz hakkında herhangi bir emirde bulunmazdı." (Buhâri, Savm:14;Müslim, Sıyam: 21.)
– Oruçlu kadında hayız veya nifas kanaması görülürse orucunu açması vacip olur ve oruç tutması haram olur. Oruç tuttuğunda da orucu geçersiz sayılır. Kanama günleri boyunca gününe gün kaza etmesi gerekir. (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)

– Adet gören kadın oruç tutamaz. Farz veya nafile oruç tutmuş olan bir kadın böyle oruçlu iken hayız görse veya lohusa olsa o orucu daha sonra kaza eder. (Ömer Nasuhi Bilmen- Büyük İslam İlmihali)

Okudunuz mu?  Dua ile imkansız gerçekleşir mi ? İmkansızları imkan eder mi dua ?

– Aybaşı halinde olan kadın namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Orucu aybaşı halinden çıktıktan sonra kaza eder. (İslam Fıkhı El- Hidaye Tercümesi)

– Kadınların adet (ay hali) dönemlerinde, -temizleninceye kadar- cinsî ilişkide bulunmaları, namaz kılmaları, oruç tutmaları ve Kâbe’yi tavaf etmeleri yasaktır. Kadınlar özel hallerinde kılmadıkları namazı kaza etmezler, fakat tutmadıkları oruçlarını temizlendikleri zaman kaza ederler (Şâfiî, el-Ümm, I, 130-131; Sahnûn, el-Müdevvene, I, 49; Merğinânî, el-Hidâye, I/30-32; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 198; İbn Âbidin, Reddu’l-muhtâr, II/371)


Kayıtsız Üye
Adetten temizlendikten 5 gün sonra tekrar biraz lekelendim bu orucumu bozarmı


mum
Adetten beş gün sonra gelen akıntı adet kanı değildir. Bu hastalık kanıdır ibadet etmeye engel değildir

Okudunuz mu?  Gusül alırken bir yerimi yıkadımmı yıkamadımmı diye düşünüyorum

Kayıtsız Üye
Evet arkadaşa katılıyorum ve bunu araştırıyorum adetli kadın neden oruç tutamaz sonuçta oda ALLAH’TAN gelen birşey..her hangi bir yerimiz kanayinca orucumuz bozulmuyor da neden adet kanı bozuyor orucu?


mum
Peygamberimiz sav kadınlara adetliyken ibadet etmemelerini emir buyurmuştur bu yeterli bir delil değilmidir.


Kayıtsız Üye
Hocam adetli kadın namaz kılamaz oruç tutamaz diye diye yıllardır bizi uyuttular böylece mekkeli müşriklerin oyunu da tuttu..o zamanlar kadınları murdar diye şehrin dışına bırakıyorlarmış lanetli diye kadınlara işkence yapıyorlarmis ama bakara suresinde 222.ayetinde sadece cinsel ilişkide bulunmayin diyor diğer bütün ibadetleri helal kılıyor..biz neden yıllarca buna inandık sadece mesheplerin çatışması değilmi bu???


mum
Bu inanç islam alimlerinin tüm içtihatlarını reddeden ve hadisleri kabul etmeyenlerin inancıdır.
islamda kadınları reddetmek yoktur ama adetliykken ibadet etmelerini Peygamberimiz yasakladı.

Okudunuz mu?  Adak ile ilgili bi soru


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm. Kadınların hayiz günlerinde namaz kilmalari ve oruç tutmalari doğru değil diyorsunuz? Peki bu kadar önemli bir konunun hiç bir eksikliği olmayan kitabimiz da olması gerekmez mi idi? (Kadınlar hayizli olduğu günler oruç ve namazdan uzak dursunlar ayetine ben rastlamadım) Şani yüce Rabbimizin bu kadar önemli bir konuyu aktarmamasi mümkün değildir. Zira kuranda namazı kılın orucu tutun âyetleri çokça karşımıza çıkmaktadır. Orucun hangi hallerde de tutulamayacagi belirtilmiştir. Allahın hükümlerine, kuranina dayanmayan hadislerin doğruluğu ise mümkün değildir.


arifselim
Aleykum selam. Kuranı kerimi bize tefsir eden peygamberimizdir. Peygambere uymayı emreden de zaten kuranı kerimdir. Bir çok ayette ona uyun, itaat edin ve ona karşı gelmeyin diye emredilmiştir. Her ibadetin yada helal ile haramın ayrıntıları kuranda olmaz. Bunları peygamber aleyhisselam izah eder. Örneğin namazların nasıl kılınacağı veya zekatın nasıl verileceği gibi bir çok ibadetin ayrıntılarını bizlere hadisi şerifler açıklamıştır. Adetli kadının namaz kılması ve oruç tutmasının yasak olması da kesin bir şekilde peygamberimiz tarafından açıklanmıştır.

Okudunuz mu?  Kızlarla Yanyana oturmak

Peygamber (s.a.s), Fâtıma binti Ebî Hubeyş’e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl." buyurmuştur. Buhâri’deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl." (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).

Okudunuz mu?  Torpil bir işe girerken torpil yaptırmak günah mıdır?

Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe (r.anha) şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk." (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).


Kayıtsız Üye
Hocam kadınların hayız günleri kiminin 10 kiminin yedi .misal yedi gun hayizi gelen bir kadin altinci gun kanama değil de kahverengi gelmis olsa oruca ve namaza mani olur mu.bize şöyle denmişti kadınlar da beyaz akıntı gelene kadar namaz oruç olmaz dendi .doğru mu?


arifselim
Adetin bitişi ya tamamen kesilmesi ile yada akıntının beyaza dönüşmesi ile belli olur. Adeti 7 gün süren bir kadın 6. günde bu akıntılarla gusül alamaz yani adeti devam etmiş olur.

Okudunuz mu?  Vesvese ve Kötü Düşünce Gelice Tövbe İstiğfar Etmelimiyiz?

adetli kadın oruç tutabilir mi, adetli kadin oruc tutabilirmi, kadinlar adetliyken oruc tutabilirmi

Bu kategoride yer alan Namaz kılıyorum ama haftada birde istimla etmek zorunda kalıyorum çünkü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adetli bir bayan oruç tutabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.