Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:38
sizden7-2
Abone

Adak ile ilgili bi soru

Adak ile ilgili bir soru

d_e_n_i_z
Selam arkadaşlar benim sormak istedigim cevabindan emin olmadigim bir sual var. Ben eşim için adak adamistim bir kaç ay önce hayirlisiyla islerimiz bitsin gelsin diye ben yurtidisindayim ferraha cikim Allahim hayirlisiyla bir gelsin soyle verdigim emeklerimin mukafatini gorim diye adak adamistim. Simdi durumlar farkli beni terk etdi ustume baska birini aldi oynadi benimle ailesiyle birlikte hem madi hem manevi olarak kanima girdi ve birakti boyle bu durumda adagin kesilmesi lazimmidir? Sagolun arkadaşlar.


Cevap: Adak ile ilgili bir soru

mumsema
ve aleykumusselam ve rahmetullah.

Kardeşim,
Adadığın adak, şarta bağlı adaktır. eşinin gelmesi ve durumunuzun düzelmesi durumunda adağını yerine getirmen vacip olur.
durumunu yazdığın kadarıyla, isdeğin feraha ulaşmamışsın. bu durumda sana adak gerekmez.
Allah sıkıntılarını gidersin. Allah’a emanet ol.

Okudunuz mu?  Kavuşamayınca evlilikten yüz çevirmek günah mı?

____________________________

Adağın Kısımları
Nezir’in şarta bağlı olan ve olmayan şeklinde ikiye ayrıldığı gibi bu türler de ayrıca kendi aralarında çeşitli kısımlara ayrılmaktadırlar.
A- Şarta bağlı olan adaklar
Bunlara ıstılâhî olarak "Muallak Adaklar" denir. Muallak adaklar ikiye ayrılır:

1- Bazı hususların gerçekleşmesine ve yapılmasına bağlanan adaklar. Meselâ ‘Hastalığım geçer ve iyileşirsem şu kadar oruç tutacağım’ veya ‘Şu kadar kurban keseceğim’ şeklinde yapılan adak gibi. Bu hastalığı geçerse bu ibâdeti derhal yerine getirmek gerekir. Böyle bir adağı daha sonra yapmak her ne kadar câiz ise de hemen yerine getirilmesi daha sevaptır.

Okudunuz mu?  Başıma gelen bu musibet kaderimde miydi?

2- Bazı iyi ve güzel hususların gerçekleşmemesi ve yapılmaması için adanan adaklar. Örneğin, ‘Falan kimse ile konuşursam şu ibâdeti yapmak üzerime vâcip olsun’ şeklindeki adaklar gibi. Burada koşulan şart falan kimse ile konuşmamadır. Bu şarta rağmen o kimse ile konuşulursa adağı yerine getirmek yahut bunun yerine yemin keffâreti ödemek gerekir.

Genel olarak belli bir şarta bağlanan adaklar belirtilen şartın gerçekleşmesinden önce yapılmazlar. Örneğin ‘Falan işim olursa şu kadar oruç tutacağım’ diye adak yapılıp o işi gerçekleşmeden adadığı orucu tutarsa adağını yerine getirmiş olmaz. Adı geçen işi gerçekleşince yeniden o orucu tutması gerekir.

Okudunuz mu?  Receb ayında yapılan Amellerin Faziletleri nelerdir?

Aynı şekilde bu tür bir adak belirli bir zaman, yer ve kişilere yahut belli bir şekle bağlanırsa mutlaka bu belirlenen şekilde yapılması şart değildir. Meselâ ‘Falan işim olursa falan gün veya falan ay oruç tutacağım, şu parayı falan adama vereceğim’, yahut şu kadar namazı falan camide kılacağım’ dese belirtilen işi gerçekleşince belirttiği gün veya ayda oruç tutması şart değildir. Zikrettiği kişiye belirlediği parayı vermesi yahut söylediği camide namaz kılması şartı aranmamaktadır. Orucunu istediği bir zamanda tutması, sadakasını istediği kimseye vermesi, namazını istediği herhangi bir camide kılması mümkündür.

Okudunuz mu?  Dini sohbetlere katılmak istiyorum yakınımda nerelere gidebilirim?

Yanıt: Adak ile ilgili bir soru

d_e_n_i_z
🙂 Cok sagol kardesim ya Allah razı olsun çok sukur bu siteye uye oldum olali sikintilarim biraz olsada hafifledi sizlerin sayesinde sende Allah’a emanet ol eyvAllah 🙂


Adak ile ilgili bir soru

senayusa
Allahin selami uzerinize olsun.

Hocam ben cehaletle olmasini istemedigim bir konu için adakta bulundum.. daha dogrusu o zaman sinirle mantikli gibi geldi ve diledim. Adak (koyun) kesip fakir fukaraya dagitacagim dedim (dil ile). Lakin ailem ve ablalarimla istisareden sonra onlar beni bu istedigim konunun tam tersinin hakkimda daha hayirli olduguna inandirdilar. bende onlarin fikrine katildim ve o anda eğer bu gerceklesir ise diye bir adakta daha bulundum ama bunu kalben soyledim dil ile degil. Su an iki adak mi adamis oldum? Bir de bir olayin hem negatif hem pozitif iki sonucu ile de adak adanilabilir mi?

Okudunuz mu?  Hz Muhammed hatırına kabul eyle demek caiz mi veya şeyh hatrına duamızı kabul eyle demek caiz mi?

Allah razı olsun


Muhasibi
< Hocam ben cehaletle olmasini istemedigim bir konu için adakta bulundum.. daha dogrusu o zaman sinirle mantikli gibi geldi ve diledim. Adak (koyun) kesip fakir fukaraya dagitacagim dedim (dil ile). Lakin ailem ve ablalarimla istisareden sonra onlar beni bu istedigim konunun tam tersinin hakkimda daha hayirli olduguna inandirdilar. bende onlarin fikrine katildim ve o anda eğer bu gerceklesir ise diye bir adakta daha bulundum ama bunu kalben soyledim dil ile degil. Su an iki adak mi adamis oldum? Bir de bir olayin hem negatif hem pozitif iki sonucu ile de adak adanilabilir mi? >
Söz ağızdan bir defa çıkar kardeşim.
Sen adak adayarak Allah’a söz vermişsin ve bunu yerine getirmen lazım….

Okudunuz mu?  Kul hakkı olan da veli olabilir mi?

mfcanbaz
İlginç bir durum oluşmuş fakat zannımca 2 durum için de borçlanmışsın kardeşim….
Daha iyi bilen arkadaşlar olursa bizde istifade etmiş oluruz.
Allahtan büyük baş dememişsin… 🙂


Gudermes
Üniversite yıllarında bir adak adamıştım.
Şimdi çok şükür elim ekmek tutuyor ve adağımı gerçekleştirmek istiyorum.
Şimdi merak ettiğim konu şu ben adağımı yurt dışındaki fakir müslümanlara göndermek istiyorum bu konuda faaliyet gösteren bir kaç hayır kurumu var.
Kendim kesersem köyde keseceğim fakat ben yurt dışına göndermek istiyorum kabul olur mu diye de merak ediyorum.
Selam ve Dua ile …

Okudunuz mu?  Ramazan ayında zina etmenin hükmü nedir?

Şema
Adağı, önemli olan kesmendir. Dilediğin yerde keser veya kestirebilirsin.
Allah kabul etsin.


Gudermes
Allah razı olsun.


Hoca
Kardeş, adadığında bir yer belirtmişsen orada kesmek zorundasın ama yer belirtmemişsen dilediğin yerde kestirebilirsin.


Ahmetgorsel
Merhaba degerli mumsema forumu sorum ben zamaninda bu önümüzdeki yazda yapicagim bir adaklik kurban vardi Allah’a sükür nasip oldu ve simdi onu bu önümüzdeki yaz insAllah yapicam ama ben bu isin parasini önceden ayarlayip kenara koymustum adagi söylerken bu isi bu kenara koydugum parayla yapicam demistim ama simdi sorum ben illa bu adagi kenara koydugum paraylami almaliyim yoksa o parayi kullanip zamani gelince yeni bir paraylan bu kurbani alabilirmiyim yani illa dedigim kenara koydugum parayimi kullanmaliyim yoksa zamaninda tekrardan kurban parasini önümüzdeki zaman için de ayarlayip o parayi simdi kullanabilirmiyim biriktirdigim para biraz lazim olduda o yüzden böyle bir soru sordum umarim iyi anlatmisimdir cevaplayan arkadaşlara tessekürler

Okudunuz mu?  İçimdeki sesten nasıl kurtulabilirim?

Şema
Adak adadığınız zaman asla yapamayacağınız işleri şart koşmayın.
Nasıl adak adarsanız öyle yerine getirmelisiniz


Kayıtsız Üye
Hocam ilk sorum ben polisligi kazanirsam kurbam keseceğim demistim ama sonra adagimi unuturum diye vazgecmistim bu yine de adak yerine gecmis midir?
2. Sorum kurbanin parasini aileme gondersem onlar kurbani kestirip fakire dagitsa adagim yerine gecer mi yani illa benim kurban kesilirken orda olmam gerekir mi ?

Okudunuz mu?  Kendi hakkında konuşulanları dinlemek

mum
Adak adandıktan sonra vaz geçmek olmaz mutlaka kesilmelidir.
Adağı kişi veya vekil ettiği keser. Sen kesme şansın yoksa birini vekil et kessin veya kestirsin ama ailen yemesin (anne baba dede nene karı ve çocuklar yiyemez)


Kayıtsız Üye
Sagolun hocam peki adagi yerine getirirken herhangi bir dua veya bir şey soylememiz gerekir mi?

Okudunuz mu?  Mehir konusunda sorular ve cevapları

mum
Adağı kesecek kişiye vekalet vermeniz yeterlidir özel bir duası yoktur.
Sen benim vekilimsin benim niyetime göre kes deyin

Bu kategoride yer alan Günah işlerken besmele çekmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adak ile ilgili bi soru Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.