Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:56
sizden5
Abone

Torpil bir işe girerken torpil yaptırmak günah mıdır?

Torpil bir işe girerken torpil yaptırmak günah mıdır?

harun10
bir işe girerken torpil yaptırmak günahmıdır?


Cevap: Torpil bir işe girerken torpil yaptırmak günah mıdır?

Desert Rose
Herhalde haramdır çünkü dişiyle tırnağıyla onca emek sarfedenlerin hakları bir başkasına çifte standart uygulaması yapılarak hiçbir çaba sarfetmeden zahmet çekmeden nüfüsunu kullanarak elde etmesi yada ettirilmesi diğer emek ve zahmet çeken insanın hakkını yemektir,buda kul hakkına girer Bu sadece işyerlerinde değil herşeyde aynıdır. İnsan vijdanını rahatsız eden bir tutumdur.


Yanıt: torpil bir işe girerken torpil yaptırmak günahmıdır?

şaf_ak
senin hakettiğin yere torpille bir başkasının geçtiğini düşün ne olurdu ???

Okudunuz mu?  Mumsema da mesaj yazmak

Soru: torpil bir işe girerken torpil yaptırmak günahmıdır?

Hasret Rüzgarı
rönesans kardeşim kurarlara uymak zorundayız herkes kafasına göre konu açarsa olmaz konu başlıklarını uzun yapmak zormu googlede konun çıkmazsa hem senin kaybın olur hem sitenin bunu olmasını istemiyorsan kurarları uyacaz konu açarken en üste yazıyor görmemen imkansız göz göre görede yanlış yapılmaz sanırım hayırlı forumlar


islamdostu
senin hakettiğin yere torpille bir başkasının geçtiğini düşün ne olurdu ???


Yakut
Torpil, diğer adı ile rüşvet caiz değildir. Kul hakkıdır.


Talebe_13
arkadaşlar ben kendi işimdeçalışan biriyim torpille morpillede işim yok elhamduLİLLAH ama arkadaşın sorduğu soru şu herkesin torpille girdiği bir işe torpille girebilirmiyim şimdi oda oraya girmeyi hak ediyor ama başkaları onun oraya girmesin engel oluyor ve torpil yaparak onun hakkını yiyor peki oda torpil yoluyla hakkını alıp normalde girebileceği bir yere normal yolarla değilde mecburen torpil yoluyla giriyorsa buna ne diyeceksiniz bri cevap verebilirmisin acaba adam hakkını mecburen ödememesi gereken bedellerle alıyor zaten hak ediyor ama hakkını başkası yemesin diye birilerine boşyere para ödüyor ben kendim kafam karışır fetvalara bakmak lazım böyle burada yazarak olmaz iyi güvenilir sağlam ehli iman alimleresormak lazım ehli iman alim dedim siz acaba imansız alimlerdmi var diye içinizden geçirdiniz çoooooook istemediğiniz kadar kaderi inkar eden üç vakit namaz kılınır diğer iki vakte gerek yok diyen cennetin ve cehennemin sonu var onlarda yok olacak diyen hıristiyanlarda lanetlenmiş olan yahudilerde cennete gircek diyen gazeteleri türkiyede zorla evlere sokulan kuran tefsiri yazarlar türkiyede istemediğiniz kadar o yüzden ehli iman dedim ALLAH a emanet olun

Okudunuz mu?  Namaz abdesti alınırken okunan dualar

Desert Rose
< arkadaşlar ben kendi işimdeçalışan biriyim torpille morpillede işim yok elhamduLİLLAH ama arkadaşın sorduğu soru şu herkesin torpille girdiği bir işe torpille girebilirmiyim şimdi oda oraya girmeyi hak ediyor ama başkaları onun oraya girmesin engel oluyor ve torpil yaparak onun hakkını yiyor peki oda torpil yoluyla hakkını alıp normalde girebileceği bir yere normal yolarla değilde mecburen torpil yoluyla giriyorsa buna ne diyeceksiniz bri cevap verebilirmisin acaba adam hakkını mecburen ödememesi gereken bedellerle alıyor zaten hak ediyor ama hakkını başkası yemesin diye birilerine boşyere para ödüyor ben kendim kafam karışır fetvalara bakmak lazım böyle burada yazarak olmaz >
Kişinin, gerekli şartları taşımadığı, yahut dikkate alınan kriterler itibarıyla daha layık olan birileri bulunduğu halde bazı kimseleri aracı kılarak hak etmediği bir yere gelmesi dinen caiz değildir. Konunun bazı yönleri şöyledir:
1. Hakkı olmadığı halde bir şeyi elde etmek. Bu durum, elde edilen şeyin gerçek hak edenine karşı bir zulümdür. Dolayısıyla bir kul hakkıdır.
2. Hakkı olan bir şeyi, ancak araya adam koymak suretiyle elde etmeye çalışmak. Bu durum caizdir. Çünkü, hak ettiğine inandığı bir şeyi normal yolla elde etmek zor olduğu için, kendi hakkını gücü yeten birilerinin eliyle elde etmeye çalışmaktır. Burada kul hakkı diye bir şey yoktur. Çünkü, liyakat sahibi olduğu halde hak ettiği görevi alamayan kimselere yardımcı olmak ise iltimas/torpil niteliği taşımaz.
3. Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz. Çünkü bu parayı çalıştığının karşılığı olarak almaktadır. Fakat hak etmediği bir göreve iltimas yoluyla gelip hem de bulunduğu görevin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen, kişinin alacağı maaş helal olmaz.
4. Torpil’in caiz olması için torpil olmaksızın hiç bir şekilde hakkını alamaması ve kendisinin de bunu hak etmiş olması şarttır. Bu şekildeki bir muamelenin adı “torpil” değil “hakkını koruma” olur. Örneğin, aynı puan ve şartlara sahip olan adaylardan birisinin , torpil olmaksızın öğretmen olması mümkün olmadığında (kendi hakkını korumak için) torpil yapması caiz olur.
SİE

Okudunuz mu?  Melekler ile ilgili yalan yanlış bilgiler

Talebe_13
3 Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz Çünkü bu parayı çalıştığının karşılığı olarak almaktadır Fakat hak etmediği bir göreve iltimas yoluyla gelip hem de bulunduğu görevin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen, kişinin alacağı maaş helal olmaz

Okudunuz mu?  Uyurken Adımı Duymamla Ve Uyku Esnasında Bir El İle Dürtülüp İrkilerek Uyanmak

ben işin bu boyutunu anlamadım haksız yere işe girmiş ise nasıl oluyorda kazancı haram olmuyor siz bankadan faiz ile para alıp bu parayı işletirseniz bunun kazancı haram olurmu olmazmı (tabiki olur) ozaman işin köküne bakmak lazım kökde haram var ben tamamen haksız yere bir yerlere gelen birinin kazancına haram diyemem ama o paranın helal olduğunuda söylenebileceğini sanmıyorum sonuçta en baştan beri işlenen bir günah var dediğim gibi işin kökünü esas almak lazım nasılki faiz parası ile kazanılan bir paranın getirisi haram ise haksız yere adaletsizce girilmiş bir işin ki kaldı ki kul hakkı var burada bir ömür boyu başkasının oradaçalışarak kazanacağı parayı sen kazanıyorsun tamamen kul hakkı olmuş olmuyormu acaba. Düşünmek düşünmek düşünmek lazım sadece vijdan muhasebesi dahi yaparsak bu vijdana sığmayan bir hak hukuk mevzuudur ALLAH a emanet olun

Okudunuz mu?  Eşim Allaha, kitaba, peygambere herkese küfür ediyor..

Not: acaba neden alıntı yapamıyorum yardımcı olursanız sevinirim kopyala yapıştır yapmak zorunda kalıyorum yardımlar için şimdiden teşekkürler


goktug06
19 yaşındayım 1 yıl boyunca üniversite sınavlarına harp okulu için çalıştım. Harp okulunu kazanabilecek puanlar aldım ve Askeriyenin yapmış olduğu spor ile sözlü mülakatıda geçtim ardından bizleri sağlık için hastaneye sevk ettiler. Hastanede 13 doktordan 12 sini geçtim ve 13. doktor olan ortopedi doktoru filmime baktığında skolyoz(omurga eğriliği) olduğunu söylerek tekrar film çektirip derecesini ölçürtmemi istedi. Tekrar film çektirdiğimde tamamen doktor insiyatifine kalmış bir derece olan 9 derece çıktı. Bizim doktor beni geçirmedi ve itiraz hakkımı kullandım. İtirazımda önümüzdeki hafta farklı bir hastaneye sevk edileceğim ve ailem sevk edileceğim hastanede beni muayene edecek olan doktora nufüz etmeye, beni geçirmesi için gerekli yerlerle konuşmaya çalışıyor, sizce bu kul hakkı mıdır ? lütfen benim için çok önem arz ediyor, cevaplarsanız sevinirim, sağolun.

Okudunuz mu?  Her gün cünüp oluyorum

arifselim
Selamun aleykum. Haksız yere bir yanıltma, bir torpil ve kurallar dışına çıkılmamalıdır, bu caiz değildir. Eğer sana bir haksızlık edildiğini düşünüyorsan resmi açıdan haklarını araştırabilir, soruşturabilir ve irtibata geçebilirsiniz. Eğer böyle olursa caizdir. Aksi takdirde caiz olmaz.


torpille işe girmek caiz mi, torpille işe girmek günahmı, torpil yaptırmak günah mı

Bu kategoride yer alan Akraba evliliği tehlikeli mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Torpil bir işe girerken torpil yaptırmak günah mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.