Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:26
dualar
Yönetici

Duâdan sonra el fatiha demenin kısaca anlamı ne demektir?”

Duâdan sonra el fatiha demenin kısaca anlamı ne demektir?

merve
Fatiha sözlükte açış demektir. Fatiha Sûresi Kur’ân’ın açış sûresidir. Yedi âyet olmakla beraber, sevap cihetiyle Kur’ân’da en büyük sûredir. Peygamber Efendimiz’in (asm) ifadesiyle Kur’ân sûrelerinin en büyüğü ve faziletlisidir.1 Öyle ki, namazda okunmazsa namaz, namaz olmaz. Namazı namaz kılan sûredir.

Fatiha Sûresi aynı zamanda bizim kul olarak dünya ve ahiret için bütün isteklerimizi özetle içeren ve Allah’a arz eden anahtar cümlelerin verildiği bir sûredir. Duâdan sonra El-Fatiha demekle, duâya âmin diyen kimseleri Fatiha Sûresi okumaya özendirmiş, böylece Allah katında makbul ifadelerle duâmızı taçlandırarak Allah’a arz etmiş olmaktayız. Nitekim Fatiha Sûresi, Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahîm olarak Allah’a hamd ile başlıyor. Kulluğumuzu yalnızca Allah’a arz ve isteklerimizi yalnızca Allah’tan istemekle devam ediyor. Ardından hidayet ve hidayet üzere sebat gibi öyle geniş bir istekle Allah’a yakarıyoruz ki, bu istek bizim dünya-ahiret bütün dileklerimizi de içine alan umumî bir istek ve dua haline geliyor. Yani duamızın sonunda Fatiha okumakla, duâmızı vahiyle gelmiş makbul bir duâ ile bitirmiş olmaktayız. Allah kabul etsin. Âmin.

Okudunuz mu?  İnna lillahi ve inna ileyhi raciun anlamı ne demek

Dipnotlar:
1- Buhari, 11/36


Cevap: Duâdan sonra el fatiha demenin kısaca anlamı ne demektir?”

anti_sukut
Sevgili kardeşim duadan sonra el-fatiha demek dinde sonradan çıkmış bir bidattir.Bu uygulama sünnette geçmediği gibi tabiin ve selefinde uygulamasında yoktur.


Yanıt: Duâdan sonra el fatiha demenin kısaca anlamı ne demektir?”

BiLaL HaTTaB
< Sevgili kardeşim duadan sonra el-fatiha demek dinde sonradan çıkmış bir bidattir.Bu uygulama sünnette geçmediği gibi tabiin ve selefinde uygulamasında yoktur. >
Kardeşim, dediklerine katılıyorum; ancak, bunu bid’ate yol açmadan, yani anlamını idrak ederek dua şeklinde okumanın da bir zararı olmayacaktır. Rabbimize kendi isimleriyle ve Kur’an’da geçen dua şekilleriyle dua etmekten daha güzel ve tabiî ne olabilir?

Okudunuz mu?  HasbinAllah ve nimel vekil arapça yazılışı

Ayrımı yapsaydın daha güzel olurdu bence. Yani; fatihâyı, anlamından bi-haber olarak, alelâde ve olmazsa olmaz gibi görenlerle, bir dua şeklinde okuyanlar ayrımını… Zaten, konuyu paylaşan kardeşimiz de, duadan sonra "el-fatiha" deyip de anlamını bilmeden birşeyler okumadan ziyade, dua boyutunu ele almış…

Okudunuz mu?  Evdeki huzursuzluk için okunacak dua

Öyle değil mi? Rabbimize "hamd" edip, "yalnız Sana kulluk eder ve yalnız Senden medet umarız" diyerek, kullukta ve duada Tevhid’i gerçekleştirip söz vermek, "bizi dosdoğru yoluna ilet! Nimet verdiklerini yoluna; gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil" diyerek de hidayetini istemenin bid’atlik bir boyutu olacağını sanmıyorum.

Okudunuz mu?  Hatime başlama duası

Yine de hassasiyetinden ötürü Allah razı olsun…

Konuyu paylaşan kardeşim; Allah senden de razı olsun…

vesselam…


Soru: Duâdan sonra el fatiha demenin kısaca anlamı ne demektir?”

anti_sukut
Selam Hidayete Tabi Olanlara Olsun:Ben bir dersten sonra, kuran okunduktan sonra veya namaz tesbihatından sonra,duadan sonrada oalabilir:
El-Fatiha demenin bidat olduğunu yazdım dikkat edersen inşAllah görürsün ben El-Fatiha demenin bidat olduğunu söyledim Wesselam

Okudunuz mu?  Allah muvaffak etsin ne demek ?

BiLaL HaTTaB
< Selam Hidayete Tabi Olanlara Olsun:Ben bir dersten sonra, kuran okunduktan sonra veya namaz tesbihatından sonra,duadan sonrada oalabilir:
El-Fatiha demenin bidat olduğunu yazdım dikkat edersen inşAllah görürsün ben El-Fatiha demenin bidat olduğunu söyledim Wesselam >

ve aleykesselam…

Anladım kardeşim…

Okudunuz mu?  Dua ederken evliyayı vasıta etmek

Toplumun özümsediği şeyleri biraz daha açık ve delile dayalı ifade edersen, daha yararlı olacaktır inşAllah. Kardeş tavsiyesi…

vesselam…


anti_sukut
ALLAH razı olsun kardeş tafsiyen için


BiLaL HaTTaB
< ALLAH razı olsun kardeş tafsiyen için >
İçten dediysen, elhamdülillah…

Rabbim cümlemizden razı olsun kardeşim…

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin Akşam Namazından Sonra okuduğu dualar nelerdir?

vesselam…


Buralhan
Selam aleyküm arkadaşlar imam duadan sonra el fatiha dedikten sonra direkt olarak fatiha suresini mi okumaliyiz. tam olarak yazarsaniz çok memnun olcam cevap için simdiden tesekkürler


@mir
ve aleykumusSelam
Fatiha Kur’an’dan bir suredir
onu okumadan önce euzü besmele çekmeniz gerekir

Okudunuz mu?  Amin ecmain ile ilgili bir yazı

aynı zamanda dua olduğu için
salavat da duanın kabulü ihtimalini arttıracağı için
önce salavat getirip sonra euzü besmele de çekebilirsiniz

tam olarak hükmünü soruyorsanız
aşırı şiiler "Ali rızası için el-fatiha" bidatini uydurunca
sünniler de ona tepki olarak bunu çıkarmışlar
ne kadar doğrudur bilmediğim için bir şey diyemem

Okudunuz mu?  Hz Musa'nın konuşma duası

Efsane 66
El fatiha suresini okursun ne okuyacaksin??

ondan önce istersen Allahümme Salli Ala Muhammedin ve Ala Ali Seyyidina Muhammed bundan sonra fatiha suresini okursan daha güzel olur. Duanin kabul olma hukmu yukselir

selametle


Buralhan
Her ikinizede çok tesekkür ederim Allah sizlerden razı olsun


el fatiha, el fatiha ne demek, El fatiha anlamı

Bu kategoride yer alan 12 Rekatlık Hacet Namazının Sonunda Okunan Dua Hakkında başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Duâdan sonra el fatiha demenin kısaca anlamı ne demektir?” Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.