Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:41
Hadisler
Yönetici

Yeni Elbise Ve Ayakkabı Benzeri Bir Şey Giyince Nasıl Dua Edileceği

Yeni Elbise Ve Ayakkabı Benzeri Bir Şey Giyince Nasıl Dua Edileceği

Sedanur
YENİ ELBİSE AYAKKABI VE

BENZERİ BİR ŞEY GİYİNCE NASIL DUA EDİLECEĞİ

Hadis

814. Ebû Saîd el-Hudrî radıyAllahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem yeni bir elbise giydiği zaman, sarık, gömlek, ridâ gibi giydiği şeyin adını anarak şöyle dua ederdi:

"Allahümme leke’l-hamdü ente kesevtenîhi, es’elüke hayrahü ve hayra mâ sunia lehü, ve eûzü bike min şerrihi ve şerri mâ sunia lehü:

Okudunuz mu?  Kızıl bir rüzgâr (Ahir zaman alameti)

Allahım! Hamd sana mahsustur. Onu bana sen giydirdin. Senden onu hayırlı kılmanı ve yapılışına uygun kullanmanın hayrını nasip etmeni dilerim. Şerrinden ve yaratılış gayesi dışında kullanılmasının şerrinden de sana sığınırım.

Ebû Dâvûd, Libâs 1; Tirmizî, Libâs 28

Açıklamalar

Peygamber Efendimiz, Cenâb-ı Hakk’ın ihsan ettiği her nimete karşı hamdini ve şükrünü daima yerine getirirlerdi. Bizlere de bunu tavsiye buyurmuşlar ve nerede nasıl dua edeceğimizi öğretmişlerdir. Üzerimize giydiğimiz elbise, gömlek, hırka, başımıza örttüğümüz sarık veya serpuş, ayağımıza giydiğimiz çorap, ayakkabı ve ihtiyaç duyduğumuz her çeşit giyim eşyası, insanoğluna verilen nimetlerin en önemlilerindendir. Çünkü onlar olmadan tesettürümüzü sağlayamayız, soğuktan ve sıcaktan korunamayız, rûhî ve bedenî hastalıklardan da kurtulamayız. İşte her nimete olduğu gibi özellikle böyle bir nimeti lutfeden Rabbimize karşı hamd ve şükür vazifemizi yerine getirmemiz üzerimize bir vecîbedir.

Okudunuz mu?  Kim Abdest Aldıktan sonra kadir suresini okursa 50 senelik günahları affolunur halefi

Peygamberimiz yeni bir elbiseyi ilk defa cuma günü giyerdi. Çünkü cuma günü, mü’minler için haftalık bayram kabul edilir. Efendimiz her zaman temiz ve özenli giyinirdi, ama özellikle bayram günlerinde en yeni ve en kıymetli elbiselerini giyerdi.

Peygamberimiz, gücü yetenlerin yeni elbiseler giymelerini tavsiye ederdi. Abdullah İbni Ömer’in rivayetine göre, Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem, Hz.Ömer’in üzerinde bir gömlek görmüşlerdi:

Okudunuz mu?  Ağız ve diş temizliğine dikkat etmek hadisleri

– Bu gömleğin yeni mi yoksa yıkanmış mı? diye sordu. Hz.Ömer:

– Hayır yeni değil, yıkanmış gömlektir, yâ ResûlAllah! deyince:

– Yeni giy, hamdeden olarak yaşa, şehid olarak öl buyurdu (Ahmed İbni Hanbel, Müsned, II, 89).

Resûl-i Ekrem, her şeyde olduğu gibi elbisede de hayrı murad ederdi. Ayrıca elbisenin uzun süre giyilebilecek sağlamlıkta olması, temizliği, helâl yoldan kazanılmış ve giyilmesi helâl sayılan kumaşlardan yapılmış olması, zaruret ve ihtiyaç için oluşu da bir hayırdır. Buna mukabil, elbiseyi kibrin, kendini beğenmişliğin ve insanlara caka satmanın vasıtası kılmanın hayır değil şer, yani günahlara vesile olduğu da bir gerçektir. Ayrıca haram yollardan kazanılması, giyilmesi câiz olmayan kumaşlardan yapılması, setr-i avreti temin etmemesi, günah ve haram sayılan işlerde kullanılmak üzere yapılması da bir şerdir. Bu açıdan bakılınca, Efendimiz’in elbise giyerken yaptığı ve bize öğrettikleri dua ne kadar anlamlıdır?

Okudunuz mu?  Ezanla kamet arasında yapılan dua mutlaka kabul olur

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. Elbise ve vücudumuzun tesettürünü sağlayan, bizi sıcaktan soğuktan, dış etkenlerden koruyan her çeşit giyecek Allah’ın bir nimetidir.

2. Her nimetin karşılığında Allah’a şükretmek bizim kulluk görevimizdir.

3. Dua da bir ibadettir ve her zaman Allah’a dua etmek üzerimize bir vecibedir.

Okudunuz mu?  3 Kişinin amel defteri kapanmaz

4. Yeni bir elbise giydikten sonra Allah’a hamdetmek, şükretmek sünnete uygun bir davranış olup, hadiste geçen duayı yapmak daha da faziletlidir.

Alıntı


yeni bir şey alındığında okunacak dua

mum
yeni bir şey alınca okunacak dua

Arapça dua ve Türkçe anlamı

Okudunuz mu?  Kına Ile Saç Ve Sakal Boyanabilir Mi?

Yeni Bir Elbise Giydiği Zaman Okunması Gereken Dua

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) yeni bir elbise giydiğinde şöyle dua eder:

اَللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ كَسَوْتَنِيهِ أَسْأَلُكَ خَيْرَهُ وَخَيْرَ مَاصُنِــعَ لَهُ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهِ وَشَرِّ مَا صُنِــعَ لَهُ

اَلْحَمْدُ لِلهِ الَّذِي كَسَانِي مَآ أُوَارِي بِهِ عَوْرَتِي وَأَتَجَمَّلُ بِهِ فِي حَيَاتِي

Okudunuz mu?  Ölünün Borcunu Hemen Ödemek

اَلْحَمْدُ لِلهِ الَّذِي كَسَانِي هٰذَا وَرَزَقَنِيهِ مِنْ غَيْرِ حَوْلٍ مِنِّي وَلاَ قُوَّةٍ

Allahım, hamd Sana mahsustur. Bunu bana Sen giydirdin. Bunun hayrını ve bunun yapılış gayesinin hayrını Senden dilerim. Bunun şerrinden ve bunun yapılış gayesinin şerrinden Sana sığınırım.

Kendisiyle avretimi örttüğüm ve hayatımda kendisiyle güzelleştiğim bu elbiseyi bana giydiren Allah’a hamd olsun.

Okudunuz mu?  Şuur ile ilgili hadisler

Benden kaynaklanan hiçbir güç ve kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydiren ve onu bana rızık olarak veren Allah’a hamd olsun.

Kaynak: Ebu Dâvud, Libas 1; Tirmizi, Libâs 29, Tirmizi, Daavât 119; İbnu Mâce, Libâs 2


Cevap: Yeni Elbise Ve Ayakkabı Benzeri Bir Şey Giyince Nasıl Dua Edileceği

Kayıtsız Üye
Sitede emek verenlere teşekkür ederek hayırlı günler çalışmalar esenlikler YÜCE ALLAH DAN dilerim.ES SELAMÜN ALEYKÜM VE RAHMETULLAHİ VE BERAKETÜHÜ

Okudunuz mu?  Edep ile ilgili hadisler

yeni bir şey alındığında okunacak dua, yeni bir şey alınca okunacak dua, yeni bir eşya alındığında okunacak dua

Bu kategoride yer alan İmam Gazzalî ve Hadis İlmindeki Yeri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yeni Elbise Ve Ayakkabı Benzeri Bir Şey Giyince Nasıl Dua Edileceği Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.