Anasayfa
17 Ekim 2023, 7:22
sizden04
Abone

İsteseler ,verilen hediyeyi geri mi vermeliyim ?

İsteseler ,verilen hediyeyi geri mi vermeliyim ?

Ziyad Şafi
bana bir hediyye verseler, ve o hediyeyi 3 ve ya 4 ay sonra geri isteseler, hediyyeyi geri vermek zorundamiyim, yoksa vermiyede mi bilirim ?dinimzde cevabı nasıl


Cevap: isteseler ,verilen hediyeyi geri mi vermeliyim ?

Hoca
< bana bir hediyye verseler, ve o hediyeyi 3 ve ya 4 ay sonra geri isteseler, hediyyeyi geri vermek zorundamiyim, yoksa vermiyede mi bilirim ?dinimzde cevabı nasıl >
bir eşya hediye edildikten sonra, hediye edenin mülkünden çıkmış olur, artık geri isteme hakkı yoktur.
"Hediyesini geri isteyenin durumu, kustuktan sonra kusmuğunu geri yalayan/yutan köpek gibidir." (Hadis olarak okumuştum ama kaynağını nette bulamadım)

Okudunuz mu?  Ahlaksız, ağzı bozuk ve şiddet gösteren babaya tavrımız ne olmalıdır?

Verdigini geri alan kisi, köpek gibi kusmugunu yemis olur. (mevlana)


Yanıt: isteseler ,verilen hediyeyi geri mi vermeliyim ?

Ziyad Şafi
Allah razı olsun hocam…çok yardımçı oldunuz !


Soru: isteseler ,verilen hediyeyi geri mi vermeliyim ?

ene-zerre
2- BABA ÇOCUĞUNA VERDİĞİNİ GERİ ALABİLİR Mİ?

3629- Amr b. Şuayb (r.a), babasından ve dedesinden rivâyet ederek şöyle diyor: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Çocuğuna hediye eden baba dışında kimse verdiği hediyesinden geri dönmesin. Hibesinden dönen kimse kusmuğunu yalayan köpek gibidir.” (Müsned: 6418)

3630- İbn Ömer ve İbn Abbas (r.anhüma)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Hiçbir kimsenin bir hediye verip de hediyesinden dönmesi helâl değildir. Ancak baba oğluna verdiği şeyden geri dönebilir. Bir hediye verip de sonra geri dönen kimse; doyuncaya kadar yiyip sonra kusan sonra da kustuğuna geri dönen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Okudunuz mu?  Allah bizi seviyor mu?

3631- İbn Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Hibesinden dönen kimse kustuğu şeye geri dönüp onu yiyen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

3632- Tavus (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Hiçbir Müslüman’a yaptığı hibesinden geri dönmesi helâl değildir. Ancak baba çocuğuna yaptığı bağıştan geri dönebilir.” Tavus diyor ki: "Ben küçüktüm kustuğu şeye geri dönmenin ne anlama geldiğini anlamamıştım. Halbuki Rasûlullah (s.a.v) bir örnek veriyordu ve şöyle diyordu: "Kim böyle yaparsa onun örneği yiyip yiyip kusan daha sonra da kustuğuna geri dönüp onu yiyen kimse gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Okudunuz mu?  Ahirette ameller nasıl tartılıcak?

3- HİBESİNDEN GERİ DÖNEN KUSMUĞUNA DÖNEN KÖPEK GİBİDİR

3633- Abdullah b. Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Yaptığı sadakadan geri dönen kusmuğuna geri dönüp onu yiyen kimse gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)
3634- İbn Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Yaptığı sadakaya geri dönen kimse kusan sonra kustuğu şeye dönüp onu yiyen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Okudunuz mu?  Yatsıdan sonra kaza namazı kılan biri önce vitir mi kılmalı? yoksa önce kaza namazı mı?

3635- İbn Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Verdiği sadakaya geri dönen kimse kustuğu şeye dönüp onu tekrar yiyen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

3636- İbn Abbas (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Hibesinden dönen kusmuğuna dönen gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

3637- İbn Abbas (r.a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Hibesinden dönen kusmuğuna dönen gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Okudunuz mu?  Miraç Kandilinin Fazileti Ve O Gün İşlenecek Günahlar Ve Sevaplar

3638- İbn Abbas (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Biz Müslümanlardan hiç birisine kötü hareketler yakışmaz, hibesinden dönen kusmuğuna dönen gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

3639- İbn Abbas (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Biz Müslümanlardan hiç birisine kötü hareketler yakışmaz, hibesinden dönen kusmuğuna dönen gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

3640- İbn Abbas (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Biz Müslümanlardan hiç birisine kötü hareketler yakışmaz, hibesinden dönen kusmuğuna dönen gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Okudunuz mu?  Eski sevgilinin bedduası

4- HİBEDEN DÖNMEK KÖTÜ İŞ VE HAREKETLERDEN MİDİR?

3641- İbn Abbas (r.a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Hibesine geri dönen kimse kustuğuna geri dönen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

3642- İbn Abbas (r.a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Hibesine geri dönen kimse kusmuğuna geri dönen kimse gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

3643- İbn Ömer ve İbn Abbas (r. anhüma)’dan rivâyete göre, ikisi şöyle demişlerdir: Rasûlullah (s.a.v): "Bir kimsenin bir hediye verip te ona tekrar geri dönmesi helâl değildir ama baba çocuğuna yaptığından geri dönebilir. Yaptığı bağışa tekrar dönen kimsenin hali doyuncaya kadar yiyip sonra kusan sonra da kustuğuna dönen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Okudunuz mu?  Erkek, gümüş zincir kolyeyle namaz kılabilir mi?

3644- Tavus (r.a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Bir kimseye yaptığı hibeden geri dönmesi helâl değildir. Ancak baba çocuğuna yaptığından geri dönebilir.” Tavus der ki: Ben çocukların: "Ey kustuğuna geri dönen” dediklerini işitirdim ve Rasûlullah (s.a.v)’in bu örneklemesinden ne kastettiğini anlamazdım. Sonunda Rasûlullah (s.a.v)’in şöyle dediğini duyduk: "Bir hibe yapıp ta hibesine geri dönen (veya mana olarak benzeri bir kelime kullandı) kustuğuna geri dönen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Okudunuz mu?  Namazda sesli Yarabbi Şükür demek namazı bozarmı

3645- Hanzale Tavus’tan işitmiş ve şöyle diyordu: Peygambere yetişmiş bazı kimselerin haber verdiğine göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Hibe yapıp hibesinden geri dönen kimsenin durumu ve örneği yediğini kusan sonra da kustuğuna geri dönen köpek gibidir.” (Buhârî, Hibe: 28; Müslim, Hibât: 2)

Sünen-i Nesai’nin hibe bölümünden..


Ramadan
Yapılan hayırdan geçmek ve geri alamk hakkında hadisler

3538… İbn Abbas (r.anhüma)’dan, Rasûlullah (s.a)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

"Hibesinden dönen, kusmuğunu tekrar yutan gibidir."

Hemmâm, Katade ‘nin; "Biz kusmuğu ancak haram olarak biliriz" dediğini söyledi.[606]

Okudunuz mu?  Namaz sure sırası sorusu

3539… İbn Ömer ve İbn Abbas (r.anhürn)’dan, Hz. Peygamber (s.a)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

Bir kimsenin bir şey bağışlayıp veya bir şey hibe edip de bundan dönmesi helâl olmaz. Ancak baba çocuğuna verdiğini geri alabilir. Bir bağışta bulunup da onu geri isteyen kişinin durumu; (bir şey) yiyen, doyduğu zaman kusan, sonra da kusmuğunu tekrar yiyen köpeğin durumu gibidir."[607]

3540… Abdullah b. Amr’dan, Rasûlullah (s.a)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

"Hibe ettiği şeyi geri isteyen kişinin hali, kusup da kusmuğunu yiyen köpeğin hali gibidir. Hibe eden kişi verdiğini geri istediği zaman, durdurulsun ve istediği şey kendisine tarif edilsin, sonra da hibe ettiği şey:ona verilsin."[608]

Okudunuz mu?  Ne Zaman öleceğim Belli Değil Demek

mevlaca sozler verdigini alan kisi kopek gibi kusmugunu yemiş olursozu, verilen hediyeyi geri almak

Bu kategoride yer alan Borç olarak verilen parayı hibe edip sonra geri istemek ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsteseler ,verilen hediyeyi geri mi vermeliyim ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.