Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:12

Doktorluk mesleği ve mahremiyet

Doktorluk mesleği ve mahremiyet

ßaran
Soru
Bölümümüz gereği, yani psikoloji bölümü olarak. İster istemez klinik derslerinde falan bayanlarla mesafeli olarak karşı karşıya geliyoruz. Terapilerde ya da buna benzer şeylerde hep birlikte olmak zorunda kalabiliyoruz. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz.

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Hasta olan kimsenin doktora gitmesi ve tedavi olması normaldir. Dinimize göre sünnettir. Peygamber (sav) bir hadisi şerifte şöyle buyurur: "Cenabı Allah, ihtiyarlık müstesna mutlaka her hastalık için bir ilâç yaratmıştır" (1).

Okudunuz mu?  Birden içimde bir korku hissediyorum bunun cinlerle veya şeytanla alakası var mı?

Ancak imkân varsa erkekler, erkekleri, kadınlar da kadınları muayene edip tedavi etmelidir. İmkân olduğu halde aksini yapmak caiz değildir. Fakat imkân olmazsa, yani hasta kadın olduğu hâlde kadın doktor veya hasta erkek olduğu hâlde erkek doktor olmazsa veya ehli bulunmazsa, imkânda olanı yapmakta beis yoktur.

Okudunuz mu?  İnşAllah hangi ayette geçiyor?

Muavviz kızı Rübeyyrden şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Peygamber (sav) ile birlikte savaşa giderdik, askere su taşır, hizmet eder, ölü ve yaralıları Medine’ye getirirdik" (2).

El Hafız diyor ki. zaruret halinde yabancı doktorun kadını tedavi etmesinde beis yoktur. İbn Müflih "el-Âdâb el-Şer’îye" adlı kitabında şöyle diyor: "Bir kadın hastalanır ve erkekten başka onu tedavi edecek kimse olmazsa ihtiyaç nisbetine göre kadını muayene edip gerekirse avreti galizesine dahi bakabilir."

Okudunuz mu?  Her musibet bir saadetin habercisidir, deniliyor. Musibet nasıl saadet getirir?

İbn Hamdan da şöyle diyor: "Bir erkek hastalanır, kadından başka onu tedavi edebilecek kimse bulunmazsa o kadın onu tedavi edebilir. Gerekirse avreti galizesine dahi bakabilir" (3). Hatta doktor müslüman da olmazsa onda tedavi görmekte beis yoktur(4).

1-Müğnil Muhtaç, c. l, s. 357

Okudunuz mu?  Kadir gecesinin önemi nedir?

2-Buhârî

3-Fıkhüs Sünne, c. l, s. 493

4-Muğnil Muhtaç, c. l, s. 357

Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II.195

Bu durumlard niyetin çok önemli olduğunu görüyoruz. Üstad takvayı tanımlarken, "günahlardan kaçınmak kasdıyla" ifadesini kullanır. Niyetimizde hep kaçınmak olacaktır. vazife dışındaki hayatımıza dikkat etmek icab etmektedir. Vazife sırasındaki yakınlık, vazife dışındaki zamanımıza da yansıması durumunda sorun çıkmaktadır. Zaten vazife sırasında bir sorunun olması ihtimali çok zaiftır. Ne de olsa, bir araya geliyoruz, şeklindeki bir yanlış düşünce bizi başka zamanlarda da bir araya getirmesi durumunda sorun baş göstermiş demektir. Vazife sırasındaki konumumuz ile vazife dışındaki durumumuz bir birine karıştırıllmamalıdır.

Okudunuz mu?  Cenabetken kaza yapmak

Diğer taraftan da Rabbimizin bizi günahlardan muhafazası için dua etmeyi de ihmal etmemeliyiz. Hususen uzun tesbihatlara dikkat etmeliyiz. Zira o tesbihatlarda cami dualara vardır ve umumun duasına mazhariyet söz konusudur.

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör


Cevap: Doktorluk mesleği ve mahremiyet

HADİE
doktorun hastasını muayene etmesinde bir sakınca görülmemiştir ama kişi bundan rahatsız oluyor ve bir türlü bu duruma alışamıyor utanıyor ise bayanın bayan doktora erkeğin erkek doktora gitmesi doktorunda rahat çalışmasına sebep olacaktır

Okudunuz mu?  Kadın düğünde oynadığı zaman nikahı düşermi ve bu zina yapmak gibi midir?

Yorum: Doktorluk mesleği ve mahremiyet

duzgunomer
Bu devirde doktor olmak caiz midir? Erkek doktor, bir çok namahremi muayene edebiliyor mesela. Muayene sonunda bazılarının hastalığı oluyor, bazılarının ise hiçbir şeyi çıkmıyor.


Yorum: Doktorluk mesleği ve mahremiyet

duzgunomer
Veya koridorda biri bayılıyor, kadın doktor varken erkek doktorun o kadına bakması(muayene) etmesi caiz mi?

Okudunuz mu?  Mazeretsiz olarak cuma namazına üst üste üç defa gitmeyenin nikahı düşer mi?

imam
kadın doktor varken kadının erkek doktora gitmesi caiz değildir


islamda doktorluk

Bu kategoride yer alan 10 dirhem gümüş ne kadar ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Doktorluk mesleği ve mahremiyet Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.