Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:21
Oruc
Yönetici

Oruç sabrın yarısıdır

Oruç sabrın yarısıdır

Kayıtsız Üye
Oruç ibadeti sabrın yarısıdır ne demek kısaca açıklar mısınız? Oruç ibadeti sabrın yarısıdır sözünü açıklar mısınız ?


Cevap: oruç sabrın yarısıdır

Sedanur
Oruç ibadeti bize sabrı öğretir, sabrın yarısı oruç tutarak kazanılır.
Aç susuz ve şehvetsiz kalarak insan nefsi sabretmeye alıştırır. Bir ay boyunca oruç tutan kişi sabrı elde etmiş ve Allahın rızasını kazanmış olur.


Yanıt: oruç sabrın yarısıdır

Hoca
Oruç sabrın yarısını kazandırır


oruç sabrın yarısıdır ile ilgili kompozisyon

Ramadan
Oruç sabrın yarısıdır yazı

"Oruç sabrın yarısıdır."(İbn Mâce, Sıyâm 44) Bu hadis-i şerif ile orucun insana sabretmeyi öğrettiğini anlayabiliriz çünkü bir başka hadis-i şeriflerinde ise :”o sabır ayıdır” buyuruyor Resulullah Efendimiz.. Tarih boyunca en güzel insanların çeşitli sabır imtihanlarına tabii tutulduklarını okumuşuzdur, siyer kitaplarında.. Hz. Allah, en güzel insanlara -peygamberlere, sahabelere ve dostlarına- çeşitli sıkıntılar vermiş ve kendisine daha da çok yaklaştırmıştır.

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili vaazlar

Öyle ki kimi zaman açlık imtihanı ile karşılaşmışlardır,mübarekler ama bu sınanma onları bir an olsun bile isyana götürmemiş aksine ilâhi aşka giden yolda daha fazla mesafe kat etmelerine vesile olmuştur. İlâhi aşk denince ilk akla gelen gönül sultanlarından, Celaleddin-i Rumi bir gün evine geliyor. Henüz Mevlana değil o zamanlar…

Okudunuz mu?  Sevgiliyle öpüşmek orucu bozar mı

Ey evimin hatuni hakanisi , diyor, Evimizde bir şey var mı yiyecek, içecek?

Yok , diyor eşi..

Yani yarım avuç bulgur da mı yok?

Yok”

Bir kaşık tarhana da mı yok?

Yok, hiçbir şey yok

Bir lokma ekmek de mi?

Yok, bugün evimizde hiçbir şey yok, diyor Celaleddin-i Rumi’nin hatuni hakanisi

Bu Yok cevapları karşısında Rumi seviniyor ve

Okudunuz mu?  Geniz akıntısı orucu bozar mı?

Desene hatuni hakanım” diyor, Bugün evimiz peygamber evine dönmüş

Allah sabredenlerledir

Ey mü’minler, itâ’at ediciyi âsiden ayırmak için sizi gazâda düşmandan korkmakla, yahut oruç, kıtlık ve açlıkla, zekât ve bir zarar neticesinde malın azalmasıyla, hastalık ve zayıflık gibi beden noksanlarıyla, gök ve yer âfetlerinden meyvelerinizin veya meyve yerinde olan evlâtlarınızın mahv ve noksanlığıyla imtihan ederim. Ey habîbim, sen sabredenlere ikrâmımı müjdele! (Bakara-155) Bir başka ayet-i kerime de ise : Sabredin; çünkü Allah sabredenlerle beraberdir , buyuruyor Hz.Allah. Evet, Rabbimiz sabredenlerle beraberdir, çünkü sabır kolay bir şey değildir öyle değil mi,nefse ağır gelir.

Okudunuz mu?  Zekat nedir?

Daha güzeliyle vereceğiz

Muhakkak biz, sabredenlerin mükâfatını, yapmakta olduklarının daha güzeliyle vereceğiz (Nahl-96) Çünkü bilir; Rabbi sabredenlerle beraberdir ve O sabredenleri sever (Al-i İmrân-146) Sabredene sonsuz bir ikram var… : Sabredenlere [lûtfumu, ihsânımı] müjdele! [Bakâra 155] Özetle bir kez daha ifade edecek olursak; oruç insana sabrı öğretiyor, kulun iradesini kuvvetlendiriyor inşAllah.

Üç türlü oruç vardır

Avamın orucu, havâs’ın orucu, havassü’l-havas’ın orucu.

1 – Avamın orucu

Sadece orucu bozucu yemek-içmek gibi maddî şeylerden kaçınırız.

Okudunuz mu?  Sahurda ezandan beş dk sonra yemek yedim,bu gün oruç tutumalımıyım?

2 – Havas’ın orucu

Sadece avamın kaçındıklarından kaçınmakla kalmazlar. Onlar bütün (uzuvlarıyla) oruçludurlar. Meselâ, oruçlu ağızlarıyla asla gıybet etmezler, yalan söylemezler, birinin ayıbına bakmazlar, bilseler bile açıklamazlar. Ayaklarıyla haram yola gitmezler. Elleriyle haram şey tutmazlar. Yani özel bir hayatları olur oruçlu iken…

3 – Havassü’l-havas’ın orucu

Havasın orucu ile aynı şeyleri yaptıkları gibi kalpleriyle de aynı titizliğe sahip olurlar. Kalplerine Allah’tan, Allah rızasından gayrı bir şey getirmemeye gayret gösterirler.

Mubah olan dünyevî sohbetler bile onlara orucu bozucu hallerden sayılır. Gönüllerine dünya endişesi sokmazlar. Ahiret saadetinden gayrı şeyi akıllarına getirmemeye ehemmiyet verirler. Şayet dünya endişesi, para arzusu, mal, can hissi kalplerine gelirse çok üzülürler, oruçlarını yaraladıklarını kabul ederler…

Okudunuz mu?  Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı?

Melekut kapısı açılıncaya dek

”Nefs-i emâre açlık ve susuzluk ile terbiye olunca kişide meleki duygular ağır basar ve melekut âlemine kapılar açılır” derler, büyükler. Bunu Hz.Aişe (r.a.) validemizden rivâyet olunan bir hadis-i şerif ile de açıkça görebiliriz.

Aişe-i Sıddıka (r.a.) validemize Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: Ey Aişe! Melekut kapısını, açılıncaya kadar çalmaya devam et.”

Okudunuz mu?  Adak orucu nedir

Hz. Aişe validemiz soruyor: Ne ile ey Allah’ın Resulü? Açlık ve susuzluk ile diye cevap veriyor Efendimiz aleyhisselâm.. Yani; oruç insana pek çok yönü ile melekut kapılarını açtırıyor… Çünkü mükafatının sonsuz olduğu güzel bir haslet ile ahlaklandırıyor insanı..

Sizi susatan oruç değil!

İmam-ı Gazalî, sadece avam orucu tutan iki kadının, Resulullah’a gelerek susuzluğa dayanamayıp, oruçlarını bozmak istediklerini anlattığı bir kıssada söze şöyle devam eder:

– Hazret-i Resulullah, bu kadınlara: Tükürün bakayım dedi. Onlar tükürdüklerinde ağızlarından kıpkırmızı kan çıktığını gördüler. Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki:

Okudunuz mu?  Oruçluyken rüyada boşalmak orucu bozarmı

– Sizi susatan oruç değil. Müslüman kardeşinizin yediğiniz etidir. Gıybetini etmiş, etini yemişsiniz. İşte bu kan da o etin kanıdır. Orucu sadece midenizle değil, ağızlarınızla, dilinizle, kalbinizle de tutun ki, kurtulasınız buyurmuştur.


melle
"Oruç sabrın yarısıdır" sözünü açıklayınız. (oruç sabrın yarısıdır ile ilgili kompozisyon )

Allah’ın yüklediği ibadet mükellefiyetini sırtında taşımaya sabretme, O’ndan gelen şeyler karşısında sarsılmama, O’nun kapısından ayrılmama, günah fırtınaları ve günah tufanı karşısında kendini koruyup dişini sıkma vs. bunlar dinin yarısını teşkil etmektedir. Oruç ise sabrın yarısıdır. Zira sabrın diğer yarısı başka şeylere dağılmıştır.

Okudunuz mu?  Ramazan orucu için niyet nasıl yapılır?

Oruçta bir yönüyle şehevât-ı nefsâniyeyi gemleme oldugu için, günahlara karşı sabır, diğer bir yönüyle aç-susuz durma gibi (hususiyle sıcak günlerde) bir işin altına girmekle ibadete karşı sabır vardır. Böylece oruç, dinin dörtte birini teşkil etmiş oluyor. Dolayısıyla o, dört büyük ve mühim esas olan namaz, oruç, zekât ve hac ibadetlerinden biridir. Ve hem de yukarıda da belirttiğimiz gibi oruçta, hem ibadet taate, hem beşerî arzu ve isteklere, hem şehevânî duygulara ve hem de kaprislere bir set çekme ve mani olma hâli vardır.

Okudunuz mu?  Oruç tutmayana hizmet etmek

oruç sabrın yarısıdır, oruc sabrin yarisidir nedemek

Bu kategoride yer alan Ramazan ayı ile ilgili kompozisyon başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç sabrın yarısıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.