Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:30
Diyanet
Yönetici

Ezan okunurken ne yapmalı

Ezan okunurken ne yapmalı

Leyli Rana
ezan okunurken ne yapmalı

Allahu ekber, Allahu ekber; Allahu ekber, Allahu ekber;
Eşhedu en lâilahe illâllah, Eşhedu en lâilahe illâllah;
Eşhedu enne Muhammeden Resûlûllah,
Eşhedu enne Muhammeden Resûlûllah;
Hayye alâ’s-salâh, Hayye alâ’s-salâh;
Hayye alâ’l-felâh, Hayye alâ’l-felâh;
Allahu ekber, Allahu ekber; Lâilâhe illâllah.

Ezan-ı Şerif’i dinleyenin uyması gereken bazı hususlar vardır:

1- Ezan okunurken konuşulmaz. Hattâ Kur’ân-ı Kerîm okuyan bir kişi ezan başladığında okumayı bırakıp ezanı dinler.
2- Ezan’ı dinleyen müslüman, müezzinin okuduğu ezanı tekrar eder ve böylece o da ezan okumuş olur. "Hayye alâ’s-salâh" ve "Hayye alâ’l-felâh" cümlelerinde "Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh (Allah’tan başka hiçbir güç ve kuvvet kaynağı yoktur)" der. Sabah ezanında müezzinin "es-Salâtu hayrun mine’n-nevm" cümlesine "sadakte ve berirte (doğru söylüyorsun)" diye karşılık vermesi sünnettir.
3- Ezanı işiten kişi cünüp de olsa yukarıdaki yükümlülükleri yerine getirir. Ancak hayızlı ve nifaslı olan kadınlar bunun dışındadır.
4- Ezanın bitiminde dinleyen kişi ezan duasını okur.

EZAN-I ŞERİF DUASI
"Ey bu mukaddes davetin sahibi ve kılınacak namazın maliki Rabbim, Efendimiz Muhammed Aleyhisselâm’a vesile, fazilet ve geniş derece makamlarını ver. O’nu kendisine vaadettiğin en nihaî makam olan Makam-ı Mahmud’un zirvesine çıkar. Zira sen vaadinden dönmezsin."


Cevap: ezan okunurken ne yapmalı

rakipsiz
ellerine sağlık
süper
ALLAH razı olsun
tşkler

Okudunuz mu?  Hafızın Günlüğü

Yanıt: ezan okunurken ne yapmalı

BirTürk
Allah senden 1000 lerce razı olsun bunu çok aramistim süper çok sagol.


Soru: ezan okunurken ne yapmalı

Leyli Rana
< Allah senden 1000 lerce razı olsun bunu çok aramistim süper çok sagol. >
amin amin amin 🙂
Rahman senden de razı olsun, rica ederim


Hoca
ezan okunduğunda dinlemeli ve itaat etmeli

Okudunuz mu?  Vaaz konusu: Islamda kardeşlik ve kardeşler arası hukuk

BirTürk
Selamin Aleykum tekrar arkadaşlar.
Leyli Rana hanim efendim sizden bir ricam daha olsa Ezan duasınıda sunarsan süper olurdu

Bende her Müslüman gibi Ezan okuyup Mezinlik yapmak isterim ama yeni basladigim için bilgim yok yardımcı olursan yada olursaniz (Board sakinleri) çok sevinirim Ezan cümlerini biliyorumda sira ile Namazin basindan sonuna ne ne okunacak yazar yada sunarsaniz çok sevinirim.

Okudunuz mu?  Nasıl Kuran kursu öğreticisi olabilirim?

Allah CC simdiden razı olsun.


Fetva Meclisi
Ezan şeâirdendir. Yani İslâm’ın nişanıdır. Beldelerin şehadetidir. Kur’ân ve Kâbe gibi, Namaz ve hac gibi.. Şeâire ise sahip çıkmak ve saygı göstermek Kur’ân’ın bize bir emridir: "…Kim Allah’ın şearini tazim ederse, şüphe yok ki bu kalplerin takvasındandır.” (Hac, 32) Dolayısıyla Allah’ın şeâirine saygı göstermek, Müminin kalbinde takva olduğunu gösterir. Kaldı ki ezan kelimesinin lügat manâlarından biri de "işitilen bir şeye kulak verip dinlemek,”19 yani dikkatli dinlemek demektir. Kelimenin lügat anlamı da bizi şeâire karşı saygı ve dikkate davet etmektedir.

Okudunuz mu?  Kolay Hafızlık İçin Uygulanacak Metodlar

Peki ezan nasıl dinlenir? Ezana saygı nasıl gösterilir? Bunu da dinimiz adına her şeyi kendisinden öğrendiğimiz, Rehber-i Ekmel Yüce Peygamberimizden öğreniyoruz. Zira Hakk ve hakikate ondan daha derin bir saygı duyan yoktur. O, bu manâda da bir Rehber-i Ekberdir. İşte Efendimiz buyuruyor ki: "Ezanı işittiğiniz zaman siz de müezzinin dediğini deyin.”20 Resûlü Ekremin bu konudaki uygulamasını, Ümmü Habîbe validemiz şu şekilde anlatmaktadır: "Peygamber (s.a.s.), benim yanımda bulunduğu zaman, müezzinin ezan okuduğunu duydum. Müezzin sustuğu anda, onun söylediğini tekrar ederdi.

Okudunuz mu?  Vesveseden kurtulmanın 10 yolu !!!

Hz. Ömer’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte de bunun karşılığında cennet vaad edilmektedir:

"Resûlüllah (s.a.s.) buyurdular ki: Müezzin, ‘Allahu ekber Allahu ekber’ deyince sizden kim samimiyetle, ‘Allahu ekber, Allahu ekber’ derse, sonra müezzin: ‘Eşhedu en lâ ilâhe illâllah’ deyince, ‘Eşhedu en lâ ilâhe illâllah’ derse; sonra müezzin: ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah’ deyince, ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlüllah’ derse; sonra müezzin: ‘Hayye ale’s-salâh’ deyince ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ derse; sonra müezzin: ‘Hayye ale’l-felâh‘ deyince, ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ derse; sonra müezzin: ‘Allahu ekber Allahu ekber’ deyince, ‘Allahu ekber Allahu ekber’ derse; sonra müezzin: ‘Lailâhe illâllah’ deyince ‘Lâilahe illâllah’ derse cennete girer.
KAYNAK: Müslim, Salât 12; Ebu Dâvud, Salât 36.

Okudunuz mu?  Vaaz: Ruhi ve manevi sağlığımızı korumak

Kayıtsız Üye
çok güzel bir bilgi paylaşmışsınız . teşekürler…


ezan okunurken ne yapılır, ezan okunurken ne yapmalı, ezan okunurken ne yapılmalı

Bu kategoride yer alan Köpekler Ezan Okunurken Neden Ulurlar ?? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan okunurken ne yapmalı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.