Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Mekki ve Medeni Sürelerin Özellikleri Nelerdir ?

Mekki ve Medeni Sürelerin Özellikleri Nelerdir ?

Muhammed
Mekkî ve Medenî (Kur’ân’ın Mekke’de ve Medine’de İnen Bölümleri)

Kur’ân-ı Kerim yirmiüç senelik bir süre içerisinde Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem’e kısım kısım indirilmiştir. Rasûlullah bu sürenin çoğunluğunu Mekke’de geçirmiştir. Yüce Allah buyuruyor ki:

"Biz onu insanlara ağır ağır okuyasın diye bölüm bölüm ayırdığımız bir Kur’ân olarak (indirdik). Biz onu kısım kısım indirdik." (el-İsrâ, 17/106)

Okudunuz mu?  Tecvîd (Tecvid, Kur'an-ı Kerîm'in okunuşuyla ilgili bir bilim)

Bundan dolayı ilim adamları -yüce Allah’ın rahmeti üzerlerine olsun- Kur’ân’ı Mekkî ve Medenî olmak üzere iki kısma ayırmışlardır:

Mekkî Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem’e Medine’ye hicretinden önce inen buyruklara denir.

Medenî ise Rasûlullah’a Medine’ye hicretinden sonra inen buyruklara denir.

Buna göre yüce Allah’ın: "Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve size din olarak İslâm’ı beğenip seçtim." (el-Mâide, 5/3) buyruğu, her ne kadar Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem’e Vedâ haccında Arafat’ta inmiş ise de Medenî buyruklardandır.

Okudunuz mu?  Meharic-i Huruf

Sahih-i Buhârî’de[14] Ömer RadıyAllahu anh’dan şöyle dediği rivayet edilmektedir: Biz bu buyruğun Peygamber SallAllahu aleyhi vesellem’in üzerine indiği günü de, yeri de biliyoruz. O cuma gününde Arafat’ta ayakta iken indi.

Kur’ân’ın Mekkî Bölümleri Üslûb ve Konu Bakımlarından Medenî Bölümlerden Ayrılmaktadır

A- Üslûb Bakımından Farklılıklar

Okudunuz mu?  İdğâmın Tarifi ve Unsurları

1. Mekkî buyruklarda çoğunlukla görülen güçlü bir üslûb ve sert bir hitaptır. Çünkü muhatapların çoğunluğu Kur’ân’dan yüz çeviren, büyüklük taslayanlardır. O bakımdan onlara ancak böyle hitap etmek yaraşır. Meselâ, el-Müddessir ve el-Kamer sûrelerini okuyabilirsiniz.

Medenî buyruklarda çoğunlukla görülen ise yumuşak bir üslûb ve kolay bir hitaptır. Çünkü muhatapların çoğunluğu Kur’ân’a yönelen ve boyun eğen kimselerdir. el-Mâide sûresini örnek olarak okuyabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Hazreti Muhammed Hakkında Ayetler

2. Mekkî surelerde çoğunlukla âyetler kısa, getirilen deliller güçlüdür. Çünkü muhatapların çoğunluğu inatçı ve ayrılıkçı kimselerdir. Bundan dolayı durumlarının gereğine uygun olarak onlara hitap edilmiştir. Örnek olarak Tûr suresini okuyabilirsiniz.

Medenî buyruklara gelince, Medenî âyetler çoğunlukla uzun ve herhangi bir delil getirilmeksizin serbest bir şekilde hükümler sözkonusu edilmektedir. Çünkü muhatapların durumu bunu gerektirmektedir. Bunun için el-Bakara suresindeki deyn (borçlanma) âyetini (el-Bakara, 2/282) okuyabilirsiniz.

Okudunuz mu?  İnşirah nedir ?

B. Konu Bakımından

1. Mekkî buyruklarda çoğunlukla görülen, tevhid ve doğru akideye dair açıklamalardır. Özellikle ulûhiyetin tevhidi ve öldükten sonra dirilişe iman ile alakalı hususlar dile getirilmiştir. Çünkü muhatapların çoğu bunu inkâr ediyorlardı.

Medenî buyruklarda çoğunlukla görülen ise ibadetlere ve muamelata dair geniş açıklamalardır. Çünkü muhatapların kalplerinde tevhid ve sağlıklı akide, iyiden iyiye yer etmiş bulunuyordu. Onların artık ibadetlerin ve muamelatın etraflı bir şekilde açıklanmasına ihtiyaçları vardı.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimi doğru ve güzel okumak niçin gereklidir

2. Kur’ân’ın Medine’de inen bölümlerinde cihad, cihada dair hükümler, münafıklar ve onların durumlarına dair geniş açıklamalar yer alır. Çünkü durum bunu gerektiriyordu. Zira Mekkî buyrukların aksine Medine’de cihad emri teşrî’ buyurulmuş ve münafıklık ortaya çıkmıştı.

Mekkî ve Medenî Buyrukları Bilmenin Faydaları

Okudunuz mu?  Rahman'ın Has Kulları kimlerdir??...

Mekkî ve Medenî buyrukları bilmek, Kur’ân ilimleri arasında önemli bir çeşittir. Çünkü bunun birtakım faydaları vardır. Bu faydaların bir kısmını şöylece sayabiliriz:

1. Kur’ân belâğatının en yüksek mertebelerinde ortaya çıkması. Çünkü herbir topluma kendi durumlarına uygun güçlü ve ağır yahut yumuşak ve kolay üslûblarla hitap edilmiştir.

Okudunuz mu?  Fedailul Kuran

2. En üstün amaçlarıyla teşriî hikmetin ortaya çıkması. Çünkü teşrî muhatapların teşriî hükümleri kabul ve uygulamaya istidâdları ve muhataplarının durumlarının gereğine uygun olarak, ümmetlerin durumuna göre tedrici olarak kısım kısım gerçekleştirilmiştir.

3. Yüce Allah’ın yoluna davet edenlerin eğitilmesi ve onların Kur’ân-ı Kerim’in muhataplar açısından üslûb ve konuların seçiminde izlediği yolu izlemeye yönlendirmesi. Çünkü Kur’ân daha önemliyi önceleyen bir üslûba sahiptir. Ayrıca sıkılığın ve kolaylığın yerli yerince kullanılması konusunda da davetçiler bu yolla eğitilirler.

Okudunuz mu?  Tecvid Nedir?

4. Biri Mekkî, diğeri Medenî olmak üzere iki âyet bulunsa ve bunlarda neshin şartları bulunacak olursa, nâsih mensûhtan ayırdedilebilir. Çünkü Medine’de inen buyruk Mekke’de inen buyruğu neshedici olur. Çünkü Medine’de inen âyet, Mekke’de inenden daha sonra inmiş demektir.


mekki ve medeni surelerin özellikleri, mekki surelerin özellikleri, medeni surelerin özellikleri

Bu kategoride yer alan Vakia Suresi ve Fazileti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mekki ve Medeni Sürelerin Özellikleri Nelerdir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.