Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:26
missa95
Abone

Tırnakdaki siyah kirler gusle mani midir?

Tırnakdaki siyah kirler gusle mani midir?

Kayıtsız Üye
tırnakdaki siyah kirler gusle mani midir?Gusül abdesti almadan önce tırnaklarımın ucundaki siyah kirleri aldım.Köşelerde de vardı ama gusle mani olmaz diye daha fazla almadım.Tırnaklardaki siyah kirler gusle mani midir?Eğer mani ise o siyah kirli olan yerleri alıp sadece tırnaklarımı yıkamam yeterli midir?

Okudunuz mu?  Osmanlılarda Şeyhülislam nasıl belirlenirdi? padişahın şeyhülislamın kararına karşı çıkma yetkisi var mıydı?

Kayıtsız Üye
size öncelikle çok teşekkür ederim sizlere önceden gene yazmıştım ve aldığım cevaplarla gusulle ilgili vesveselerimden büyük bir ölçüde sayenizde kurtuldum bu sorumu da cevaplarsanız sevinirim ben bazı zamanlarda bahçede çalışıyorum ellerim toprak oluyor bu nedenle tırnaklarımın yan kısımlarında siyahlık kalıyor çok fazla değil ama bu güsle mani midir tırnaklarımda toz gördüğümde huzursuz oluyorum cevaplarsanız sevinirim. Gusulde iğne üçü kadar kuru yer kalmayacağı için bu gibi şeyler yani tırnaktaki tozlar yıkadığımız halde hepsi çıkmıyor güsle mani midir.

Okudunuz mu?  Hicri Takvime Göre Ayların Süreleri

Cevap: tırnakdaki siyah kirler gusle mani midir?

S-a-b-i-h-a
Deriye yapışan maddeler ve vücut kirleri gusle mani olur mu?

Abdest konusunda olduğu gibi, gusülde de suyun deriye geçmesine engel olan maddeler önceden giderilmelidir. Aksi halde yapılan guslü yerine gelmemiş olur.

Örneğin tırnak üzerinde kuruyup kalan hamur, sürülen oje ve benzeri maddeler suyun alta geçmesine engel teşkil eder. Gusülden önce bunların giderilmesi gerekir. Yağlı boya niteliğinde olmayan normal kir, suyun geçmesini engellemez. Sabunsuz su ile yıkanan bir organda hâlâ kirin izine rastlanıyorsa, bu guslün yerine gelmesine engel sayılmamıştır. Çünkü su deriye nüfuz etmiştir. Ancak Sünnete uygun olanı, bu tür kirleri iyice yıkadıktan sonra gusletmektir. Bu konuda şehirli ile köylü aynıdır.

Okudunuz mu?  Yemin kefareti borcu kime verilir

Tırnak aralarına giren çamur, toprak da böyledir. Derici ve boyacının tırnaklarına ve tırnak altlarına bulaşan boya ve benzeri şeyler, suyun geçmesini engellerse de, ilim adamlarının çoğu bunda zorluk bulunduğunu dikkate alarak cevaz vermişlerdir. O halde bu konuda da zaruri (kaçınılması çok zor) halleri genel hükmün dışında tutmak gerekir. Çünkü Şer’î kaidelerde bu kapıyı açık tutmuştur.

Okudunuz mu?  Lam harfinin manası

Ama deriye yapışan balık pulu, çiğnenmiş ekmek parçası kuruyup suyun geçmesini engelliyorsa, o takdirde bunları gidermek lâzımdır. Çünkü bunlardan kaçınmak mümkündür, zarurî bir durum mevcut değildir.

Bunun dışında pire ve sinek pisliğinden genellikle kurtulmak mümkün olmadığı için deri üzerinde yapışıp kalmaları gusle engel sayılmamıştır. Bununla beraber iyice yıkanıp temizlenmesi Sünnet gereğidir. El-Muhit ve Fetevâ-yı Hindiyye’de bu konuya yer verilmiştir.

Okudunuz mu?  İstenmeyen tüylerin temizlenme ölçüsü ne kadardır?

Çiçek ve egzama gibi bir hastalıktan dolayı deri üzerinde meydana gelen kabuklar kabarık bir vaziyette olup kenarları deriye bitişikse gusle mâni’ sayılmaz. Yıkandıktan sonra bu kabuklar kalkar ya da dökülürse guslü yeniden yapmayı gerektirmez. Abdestte olduğu gibi gusülde de suyu gözlerin içine ulaştırmaya lüzum yoktur. Serahsî’nin Muhitinde ve” Fetevâ-yı Hindiyye’de buna cevaz verilmiştir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/50-51.)

Okudunuz mu?  Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol Sözünün açıklaması

Egzama

Bu kategoride yer alan Bayram hutbesi duaları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tırnakdaki siyah kirler gusle mani midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.