Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:05
missa7
Abone

Camilerde Minarenin üzerinde Bulunan Hilal Ne Işe Yarıyor

Camilerde Minarenin üzerinde Bulunan Hilal Ne Işe Yarıyor

Kayıtsız Üye
Camilerde Minarenin üzerinde Bulunan Hilal Ne Işe Yarıyor Konu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Camilerde Minarenin üzerinde Bulunan Hilal Ne Işe Yarıyor

Abdullatif
Hilal simgesi Peygamberimiz(SAV) döneminde hiçbir şey ifade etmiyordu.O dönemde Sasani imp.(iran) simgesi olarak kullanılıyordu, Sasanilerin Araplar tarafından fethi sonrasında bu imge İslam kültürüne geçer ve o dönemden bugüne İslam devletlerinin vazgeçilmez simgelerinden birisi olur.Günümüzde Musevilerin Davud yıldızını, Hristiyanların haçı kullandıkları gibi biz müslümanlarda da genelde "bir mukaddeslik yüklenmeden" hilal imgesi sıklıkla kullanılmaktadır.

Okudunuz mu?  Renkli Lens Caiz midir ?

Yanıt: Camilerde Minarenin üzerinde Bulunan Hilal Ne Işe Yarıyor

Hükümdar
Hz. Peygamber döneminde hilale dini bir hüviyet verilmemiştir. Çünkü İslâm’da inanç tamamen soyuttur, sembollere, maddi şekillere dökülmemiştir. Bakara 92/189. ayette hilallerin, insanların vakitleri ve hac zamanlarını bilmelerini sağladığı belirtilmektedir. İbn Hacer’in saptadığı bir rivayete göre Hz. Peygamber, kabilesinin elçisi sıfatıyla Medine’ye gelen Şad ibn Malik’e, kavmine götürmesi için üzerinde hilal bulunan siyah bir bayrak vermiştir (el-İsâbe: 2/32).

Okudunuz mu?  Çamaşırımda şeffaf-beyaz akıntı vardı meni titremeyle geldiği için acaba bu meni mi?

Hilal motifinin bir sembol olarak VII. yüzyıldan itibaren İslâm dünyasında kullanıldığı görülmektedir. XI. yüzyılda Papa Gregorius’un, 1082’de Roma Germen İmparatoru IV Heinrich’e karşı gönderdiği askerler arasında, göğüslerinde altın hilaller taşıyan Sicilyalı Müslümanlar da vardı. Alpaslan 1064’te Ani’yi fethedince camiye çevrilen katedralin kubbesindeki büyük haç indirilip yerine Ahlat’tan getirtilen büyük bir hilal konulmuştur.

Okudunuz mu?  İslam ahlakına göre evlilikte yaş farkı varmıdır

Salahaddin-i Eyyubi, Kudüs’ü haçlıların elinden geri aldığı zaman (583/1187), Kubbe-tu’s-sahra üzerine yerleştirilmiş bulunan haçı indirip yerine hilal şeklinde bir alem koydurtmuştur (Bkz. Diy. Vakfı İA. 18/13-15). Eski kültürlerde yer almış bulunan hilal, Türkler nezdinde İslâmi bir simge olarak kabul edilmiş, minarelerin alemine takılmıştır. Türk bayraklarında hilal vardır ama Arap bayraklarında yoktur. Hilal, daha çok Türklerin etkisinde olan ülkelerin bayrağında mevcuttur.

Okudunuz mu?  İslamda bakire olmayan kizla evlenilir mi?

Cevap: Camilerde Minarenin üzerinde Bulunan Hilal Ne Işe Yarıyor

Kayıtsız Üye
Minaredeki hilal simgesini ilk Türk devletlerindeki şaman çadırlarının tepesinde kullanıymaktaydı bu açıdan araştırılması da lazım.


Kayıtsız Üye
Dikkat ederseniz, hilal zannedilen sembollerin uç kısımları yukarı dönüktür. Hz.Muhammed’in vefatından 300yıl sonra, ilk camileri yapan Emeviler, aslında Hititlilerden gelen, hayvan tasvirli tanrılara inanan bir dine mensuptular ve Hitit pantheonunun baş tanrısı olan Fırtına Tanrısı’nın sembolü olan Boğanın boynuzlarını camilere eklediler. Bu sembol gibi, İslam ile ilgili sandığımız bir çok obje ve figür, aslında bu putperest dinden gelen sembollerdir. Mihrap, minber vs. İncelerseniz, aslında bir çok dinin ibadethanelerinde aynılarını bulursunuz, zira hepsi, sembol dillerinde ilk uygarlıklardan biri olan Hititlerin dininden etkilenmişlerdir.

Okudunuz mu?  SübhanAllah türkçesi

cami minaresindeki hilal, caminin üstündeki hilal, caminin üzerindeki hilal

Bu kategoride yer alan Kibir ile ilgili hutbe başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Camilerde Minarenin üzerinde Bulunan Hilal Ne Işe Yarıyor Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.