Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:09
missa6
Abone

Nikahı düşüren şeyler nelerdir?

Nikahı düşüren şeyler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Dini nikahı düşüren halleri yazar mısınız ? Nikahı düşüren şeyler nelerdir? lütfen yardım edin


İmam nikahını düşüren unsurlar nelerdir?

Arsoy
İSLAMDA TALÂK (Boşanma)

Boşanma sebeplerini dört maddede toplayabiliriz.:

1- Hastalık ve kusur, 2- Nafakayı kesmek, 3- Kayıplık, 4- Şiddetli geçimsizlik ve pek fena muâmeleler.

1- Hastalık ve kusur: Evlilik akdi sırasında mevcut olan veya daha sonra meydana gelen bazı hastalık ve kusurlar nedeniyle karının boşama davası açma hakkı vardır. Kocanın mahkemeye başvurmadan evliliğe son verme imkânı her zaman bulunduğu için, bu durumda onun dava açma hakkı söz konusu olmaz. Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf’a göre, kadına boşanma için hâkime başvurma imkânı veren kusurlar beş tanedir. Kocanın iktidarsız (innin) olması, husyelerinin çıkarılmış bulunması, cinsiyet uzvunun kesik olması, onun büyü, sihir vb. etkilere bağlı olması, erkeğin cinsiyetinin erkek mi, kadın mu olduğunun belirli olmaması.

Okudunuz mu?  Kaza orucuna niyet etmeyi unutmak

Ancak, bu kusur ve hastalıklar bilinerek evlenilmişse, artık bunlara dayanarak boşama talebinde bulunamayacağı konusunda görüş birliği vardır.

2- Nafakayı kesmek: Bir erkek, hanımının maişetini sağlamakla yükümlüdür. Koca, bunu kendiliğinden sağlarsa mesele kalmaz. Aksi halde kadının başvurusu üzerine hâkim nafakaya hükmeder. Ancak koca fakir olur ve hâkimin hükmettiği nafakayı ödeyecek malı bulunmazsa durum ne olur? Acaba kadın buna dayanarak boşanma davası açabilir mi? Bu konuda iki görüş vardır.

Okudunuz mu?  Ravi nedir? ravide bulunması gereken özellikler nelerdir?

a- Ebû Hanîfe’ye göre, bu sebebe dayanarak hâkimin boşamaya karar vermesi caiz değildir. Kadının sabretmesi, gerekirse kocasının izni ile çalışması ve kocasının nafakayı borçlanması gerekir. Kadın borçlanma yoluyla da nafakayı temin edemezse, kocası ölseydi ona kim nafaka verecek idiyse, ondan alır. Bunlar sonradan kocaya rücu ederler. Delil şu ayettir. "Eğer borçlu darlık içinde ise, o halde ona genişlik vaktine kadar mühlet vermek vardır" (el-Bakara, 2/280).

Okudunuz mu?  İş yerinde mescit yok

b- İmam Şâfiî, Mâlik ve Ahmed b. Hanbel’e göre, kadın bu sebeple boşanma davası açabilir. Delili şu ayettir: "Siz kadınları cayılabilir (ric’ı) talâkla boşadığınız zaman, iddetlerini bitirmeye yakın, onları ya iyilikle tutun veya iyilikle boşayın. Yoksa haklarına tecavüz için zararlarına olarak tutmayın (el-Bakara, 2/231). Bu ayet, nafakası temin edilmeyen kadının zorla nikâh altında tutulamayacağını ifade etmektedir (eş-Şirazî, el-Mühezzeb, I, 174, 175).

Okudunuz mu?  Tevbe istiğfar duası arapça ve türkçe metniyle birlikte

1917 tarihli Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnâmesi bu konuyu Ebû Hanife’nin görüşüne uygun olarak düzenlemiştir.

3- Kayıplık: Bulunduğu yer ve hayatta olup olmadığı bilinmeyen kimseye "mefkûd" denir. Hayatta olduğu halde evine gelmeyen kimseye de "gaib" denir.

Ebû Hanîfe ve Şâfi’ye göre mefkûdun ölümüne hükmetmek için, karısı ve malı için akranlarının hayatı kadar bir süre beklemek gerekir. Böyle bir karar evliliğini de sona erdirir. Gâiblik hâlinde ise, boşanma davası açma hakkı bulunmaz.

Okudunuz mu?  Akik Taşının Önemi ve Faydaları Nelerdir?

İmam Mâlik ve Ahmed b. Hanbel’e göre hâkim, kocanın yeri bilinmez ve üzerinden bir yıl da geçmiş bulunursa, kadının isteği üzerine evliliğe son verir. Yeri bilinen gâib kocaya ise ihtar eder ve eve dönmesi için makul bir süre tanır. Bu süre geçtiği halde dönmezse evliliğe son verir.

Okudunuz mu?  Koç yumurtası helalmıdır harammıdır

4- Şiddetli geçimsizlik ve kötü muamele:

Koca, eşine karşı iyi davranmaz ve zulme varan muâmelelerde bulunursa, karı hâkime başvurarak boşanma dâvası açabilir mi? Prensip olarak karı, kocanın zulmünü önlemek için her zaman mahkemeye başvurabilir. Hâkim zulmünü önler ve ona karısına iyi muâmele etmesi için nasiatte bulunur. Geçimsizlik her iki eşten olabilir. Mağdur olan eş, hakem yoluna başvurabilir.

Okudunuz mu?  Tevbe eden kişinin günahları kesin affolur mu

Cevap: Nikahı düşüren şeyler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Eşim Allah huzurunda hiçbir şekilde karım değilsin dedi imam nikahım düştü mü


Cevap: Nikahı düşüren şeyler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Süren imam nikahını başka bir erkekle resmi nikah kıymak bozar mı?


mum
< başka bir erkekle resmi nikah kıymak bozar mı? >
Dini olarak evlenmiş kadın kocası onu boşamadan asla başkasıyla nikah kıyamaz.
< i imam nikahım düştü mü >
Kocanızın niyeti boşamak ise (ki sözünden bu anlaşılıyor) bu bir talakı düşürür. Kalan 2 talak ile devam edebilirsiniz.

Okudunuz mu?  İçimden konuşuyormuşum gibi küfür ve şirke götürecek şeyler geçiyor Vesvese mi acaba?

Kayıtsız Üye
Koca karısına bosamayı kastetmeden dersin yok yada işin yok anlamında yarın bossun , sen boşsun çayı yap v.b bu durumlarda bosama gerçekleşirmı?


ACİLSERVİS
Bu soruna daha önce arifselim cevap verdi. Boşsun demenin bir talak götürdüğünü daha önce yazıldı. Yani bu söylemden bir talağınız gitmiş ve 2 talak kalmıştır.
O kadar sıradan bir şey için boşama cümleleri ağza alınır mı. Bu bir oyun değil.

Okudunuz mu?  Gusülden sonra bir yeri yıkayıp yıkamadığımızı unutup şüpheye düşersek vesvese olur mu?

Kayıtsız Üye
Kaç ay eşinle beraber olmazsan imam nikahı dusermi


emre
Aylarca da olsa ilişkiye girmemek nikahı bozmaz. Nikahı bozacak tek şey talaktır.


loser
@ACİLSERVİS
Ama adam boş vaktin var anlamında boşsun demiş. Yani boşuyorum anlamında dememiş. Ne yani şimdi bunu dedi diye talak mı gitti? Saçma değil mi? Kaynak var mı?


ACİLSERVİS
Bu konuda ben kimseye cevap yazmam bu kişinin bir kaç defa mesajını sildim tekrar tekrar yazınca yazmak sorunda kaldım. Sözüm arifselimin sözüdür kaynağımda sıkıntı yok. Burdaki her soruya dedil getiremeyiz. Delil hocalarımızın kendisidir.

Okudunuz mu?  Borç varken umreye gidilir mi

forumduasi.com/hadisler-bolumu/133951-bossun-demek.html#post1121768


nikahı düşüren haller, nikah düşüren haller, imam nikahını düşüren haller

Bu kategoride yer alan Safer ayında meydana gelen uğursuzluklar doğru mudur ? Safer ayı uğursuzluğu hurafe midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nikahı düşüren şeyler nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.