Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:21
missa2
Abone

Büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadisler

Büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
Büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadislere güzel örnekler paylaşabilir misiniz ? lütfen bu konu bulunsun


Cevap: büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadisler

Muhasibi
KONU İLE İLGİLİ AYETLER:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا

Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi ve ana-babaya iyi davranmanıza kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara öf! bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle. (İsraf, 17/23)

Okudunuz mu?  Kaderimiz yazılı ise, intihar neden haram?

İslam dini büyüklerimize saygı göstermemizi ve onlara her konuda öncelik vermemizi emreder. Saygı göstermemiz gerekenlerin başında önce anne ve babamız gelmektedir Ayeti kerimeden de anlaşılacağı gibi anne ve babamızın yanımızda yaşlanmaları halinde her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz emredilmiştir. Onlara tatlı ve güzel söz söylememiz gerekir. Milletimizin örf ve âdetinde büyüklere saygı, küçüklere merhamet vardır.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

– Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. O ateşin başında gayet katı, çetin, Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmeyen ve kendilerine emredilen şeyi mutlaka yapan melekler vardır (Tahrîm, 66/6).

Okudunuz mu?  Şefaat ya Rasulullah demek şirk mi?

Dünya hayatının süsü, evimizin neşesi ve göz aydınlığımız olan yavrularımız, en değerli ve önemli varlıklarımızdır. Onları kırmadan, azarlamadan, sevgi ve ilgiyle yaklaşmalıyız. Çocuklarımızı kendimizden, ailemizden uzaklaştırmamalı; cami ve cemaat sevgisiyle yetiştirmeli; Allah (c.c.) ve peygamber (sav) aşkıyla sulamalı; genç dimağlarına Allah ve peygamber sevgisini, İslam’ın ahlak anlayışını ve Allah’a ibadet aşkını aşılamalıyız. Hassas ruhlarını incitmeden, merhamet kanatlarımızı onların üstüne germeliyiz. Kötülere, kötülüklere ve zararlı alışkanlıklara karşı korumalıyız. Onların hem dünya hem de ahiret mutlulukları için çalışmalıyız. Allah’ın emir ve yasaklarına uygun bir hayat tarzı benimsemelerine yardım ederek, hayırlı birer evlat olarak yetiştirmeye çalışmalıyız.

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلاَدَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْن لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ…

Okudunuz mu?  Hoşgörü ile ilgili tiyatro oyunu

Çocuğuna süt emzirme görevini tam olarak yapmak isteyenler için, Annelerin çocuklarını emzirme süresi, tam iki yıldır. (bakara 2/233)

Modern psikoloji, ebeveynin çocuğa sevgi ve şefkat gibi manevi ilgisinin en az maddi ilgi kadar önemli olduğunu, bu ilgiden yoksun kalan çocukların uyum probleminin bulunduğunu, suç işleme eğiliminin daha güçlü olduğunu göstermektedir. Ayrıca çocuğun anne sütüyle beslenmesi bedensel olduğu kadar ruh sağlığı bakımından da çok yararlı görülmektedir. Kur’an-ı Kerim’in yukarıdaki ayetinin anneye verdiği görev çocuğun beden ve ruh sağlığının dengeli olarak gelişimini gayet veciz olarak vurgulamaktadır. Kendisini iki yıl emziren anneye, sayısız sıkıntı ve meşakkatlere katlanan anne ve babaya karşı sevgi ve saygıyla muamele borcunu çocuklara ve gençlere hatırlatmaktadır.

Okudunuz mu?  Ev İçinde Kadın Cemaat olurmu, olursa nasıl olmalıdır?

C-KONU İLE İLGİLİ HADİSLER:

1)- لَيْس مِنَّا مَنْ لَمْ يَرْحَمْ صَغِيرَنَا وَيُوَقِّرْ كَبِيرَنَا

Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir (Tirmizî, Birr, 15; Ebû Dâvûd, Edeb, 66).
Hadis-i şerif, küçüğe sevgi, büyüğe saygı göstermenin, Müslümanların temel ahlâkî vasfı olduğunu ortaya koymaktadır. Bir toplumun bekâsında, sevgi ve saygı hayatî önem taşıyan iki temel esastır.

Bir gün Ashâb-ı kiram(r.a.), Peygamberimizin(s.a.v.) yanında oturuyorlardı. O sırada yaşlı bir kişinin yaklaştığı görüldü, anlaşılan Hz. Peygamber’le görüşmek istiyordu. Sahabeler yaşlı kişiye yer açmakta biraz yavaş davranınca sevgili Peygamberimiz(s.a.v.) şöyle buyurdular: "Küçüklerimizi sevmeyen, büyüklerimizi saymayan bizden değildir . Buyurdu.

2)- Bir genç, yaşından dolayı bir k
imseye saygı gösterirse Allah (c.c.) da yaşlanınca kendisine saygı gösterecek kişiler takdir eder .(Tirmizi Kitabul-Birr-2023.)

Okudunuz mu?  Maddeler halinde hicretin nedenleri

3)-Peygamberimiz(s.a.v.),Merhamet etmeyene merhamet edilmez, buyurmuştur! . (Müslim, Fedâil, 66)

Dinimizin emri olan büyüklere saygıyı, küçüklere merhamet etmeyi başta biz anne babalar olarak çocuklarımıza öğretmeliyiz. Merhamet etmeyene merhamet olunmaz prensibini gençlerimize anlatmalıyız.

Yaşam devam ettiği müddetçe bu günün gençleri yarının yaşlılarıdır. Bu hayatta gençliğin ömür boyu korunamayacağı açıkça gözükmektedir. Öyle ise, bizimde bir gün yaşlanacağımızı hiçbir zaman unutmamalı, yaşlılara, özellikle anne-babamıza, dedelerimize, ninelerimize saygıda kusur etmemeli onların hayır dualarını almak için ihtiyaçlarına cevap vermeliyiz. Bu konuda da gençlerimize örnek olmalıyız. Sevgili Peygamberimizde yaşlılara her zaman hürmet etmiş, saygıda kusur etmemiş ve bir şey ikram edileceği zaman önceliğin onlara verilmesini istemiş ve her konuda onların yardımına koşmamız gerektiğini bizzat kendi hayatında yaşayarak bizlere göstermiştir. Bize güzel bir örnek olmuştur.

Okudunuz mu?  Çok kötüyüm zina yaptım evliyim bir de çocuğum var çok ama çok pişmanım

Cevap: büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadisler

Hoca
büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayetler

19. Sure (Meryem Suresi), 32. Ayet
"Beni anama saygılı kıldı. Beni azgın bir zorba kılmadı."

20. Sure (Tâhâ Suresi), 116. Ayet
Hani meleklere, "Adem için saygı ile eğilin" demiştik de, İblis’ten başka melekler hemen saygı ile eğilmişler; İblis bundan kaçınmıştı.

21. Sure (Enbiyâ Suresi), 90. Ayet
Biz de onun duasını kabul ettik ve kendisine Yahya’yı bağışladık. Eşini de kendisi için, (doğurmaya) elverişli kıldık. Onlar gerçekten hayır işlerinde yarışırlar, (rahmetimizi) umarak ve (azabımızdan) korkarak bize dua ederlerdi. Onlar bize derin saygı duyan kimselerdi.

Okudunuz mu?  Merhamet nedir Nasıl merhamet sahibi olunur?

22. Sure (Hac Suresi), 18. Ayet
Görmedin mi ki şüphesiz, göklerde ve yerde olanlar, güneş ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların birçoğu Allah’a secde etmektedir. Birçoğunun üzerine de azap hak olmuştur. Allah kimi alçaltırsa ona saygınlık kazandıracak hiçbir kimse yoktur. Şüphesiz, Allah dilediğini yapar.

22. Sure (Hac Suresi), 30. Ayet
Bu böyle. Kim Allah’ın hükümlerine saygı gösterirse bu Rabbi katında kendisi için bir hayırdır. Haramlığı size okunanların (bildirilenlerin) dışında bütün hayvanlar size helal kılındı. Artık putlara tapma pisliğinden kaçının, yalan sözden kaçının.

22. Sure (Hac Suresi), 54. Ayet
Bir de kendilerine ilim verilmiş olanlar onun, Rabbinden gelen hak olduğunu bilsinler, böylece ona iman etsinler ve sonuçta da kalpleri ona saygı duysun diye Allah böyle yapar. Hiç şüphe yok ki Allah iman edenleri doğru yola iletir.

Okudunuz mu?  Harama teşvik etmek küfre düşürür mü

23. Sure (Mü’minûn Suresi), 2. Ayet
Onlar ki, namazlarında derin saygı içindedirler.

28. Sure (Kasas Suresi), 57. Ayet
Onlar, "Sizinle beraber doğru yolu tutarsak, kendi yurdumuzdan koparılıp çıkarılırız" dediler. Biz onları tarafımızdan bir rızık olarak, her türlü meyve ve mahsullerin kendisinde toplandığı, saygın ve güvenlikli bir yere yerleştirmedik mi? Fakat onların çoğu bilmezler.

29. Sure (Ankebût Suresi), 67. Ayet
Çevrelerindeki insanlar kapılıp götürülürken, bizim, onların yurtlarını saygın ve güvenlikli bir yer kıldığımızı görmediler mi? Onlar hâlâ batıla inanıyorlar da Allah’ın nimetini inkar mı ediyorlar?

Okudunuz mu?  Herhangi bir yere sürtünme sonucu meni gelmesi kaza mı kefaretmi gerekir ?

33. Sure (Ahzâb Suresi), 35. Ayet
Şüphesiz müslüman erkeklerle müslüman kadınlar, mü’min erkeklerle mü’min kadınlar, itaatkar erkeklerle itaatkar kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah’a derinden saygı duyan erkekler, Allah’a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah’ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükafat hazırlamıştır.


Cevap: büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadisler

Elif Beyaz
Çok güzel hadisler ve ayetler


Kayıtsız Üye
Çoook teşekkür ederim güzel olmuş ama biraz uzun😝😝😝

Okudunuz mu?  Hz Muhammedin hicreti özet

Kayıtsız Üye
Sayfa için teşekkür ederiz, ancak en sondaki ayetler konu ile alakasız olmuş. İçinde saygı geçen her ayeti almışlar. Biraz daha seçme yapılırsa daha faydalı olur.


Kayıtsız Üye
eyvAllah çok güzeller zaten kötü olmaları bile imkansız sağolun emeğinize sağlık


sevgi ve saygı ile ilgili hadisler, küçüklere sevgi ile ilgili ayetler, küçüklere sevgi ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Müşteriyi kazıklamak günah mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Büyüklere saygı küçüklere sevgi göstermekle ilgili ayet ve hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.