Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:14
Namaz
Abone

Ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsam olur mu?

Ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsam olur mu?

leyla özel
ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsama olurmu


Cevap: Ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsam olur mu?

imamhatipli42
Çalışma şartlarından dolayı namaz ve oruç kazaya bırakılır mı?


Çalışma şartlarından dolayı namaz ve oruç kazaya bırakılmaz. En kısa zamanda kendinize yeni bir iş bulmalısınız.

Sebepsiz yere dahi olsa kılınmayan namazların kazasını yapmak gerekir. Ancak çalışma şartlarından dolayı namazı kazaya bırakmak caiz değildir.

Akıl baliğ her müslümana normal vakit namazlarını kılmak da farzdır.. Eğer mecbursanız namazınızı zamanında kılmaya çalışırsınız. İş için dahi olsa namazın kazaya bırakılması doğru değildir. Buna göre eğer işveren namaz kılmanıza izin vermez ve siz de orada çalışmaya mecbur değilseniz işi bırakırsınız
SİE


Yanıt: Ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsam olur mu?

Berât1
hocam bazı mesleklerde isteneyerek zamanında kılmak mümkün olmuyor


Soru: Ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsam olur mu?

imamhatipli42
< hocam bazı mesleklerde isteneyerek zamanında kılmak mümkün olmuyor >

Uzun ameliyatlara giren bir doktorun, nöbet bekleyen polis ve askerin namazlarını kaçırmasının hükmü nedir? Kazaya bırakma ruhsatı var mıdır? Cem etmesi mümkün müdür?

Okudunuz mu?  Kolanya veya parfüm sıkılmış bir kıyafetle namaz kılınabilir mi?

Değerli Kardeşimiz;

Namaz dinimizde en temel ibadetlerden biri kabul edilir. Dolayısıyla, namazın terki için, dinimizde hiçbir mazeret yoktur. Geciktirilmesi (kazaya bırakılabilmesi) için dinin meşru saydığı mazeret ise, unutma ve uyku gibi şuur dışı haller ile, o anda (vakti içinde) eda edebilme imkanının bulunmayışından ibarettir.

İş koşulları ve ortamları gereği namazlarını vakitlerinde kılamayacak olanların, namazlarını kazaya bırakmaması, cem’ ederek eda etmeleri/kılmaları gerekir. Zira Peygamberimiz( sav) namazlarını genelde vaktinde kılmasına rağmen, bazı özel durumlarda da birleştirerek/cem’ ederek kılmıştır.

Cem‘, "İki namazı birleştirmek" anlamına gelen bir tâbir olup öğle ile ikindi namazlarının öğle veya ikinde vaktinde; akşam ile yatsı namazlarının akşam veya yatsı vaktinde birlikte kılınmasını ifâde eder.

Pek çok sahih hadis; özellikle yolcu iken(seferî) öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazlarının birleştirilerek kılınabileceğini öngörmektedir. İbn Abbâs, "Rasulullah (s.a.v) Tebûk seferinde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek kıldı" demiştir. (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 51, 53) Başka bir hadiste de, Rasulullah’ın Medine’de (yolcu olmadığı), korku ve yağmur bulunmadığı halde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek kıldığı rivayet edilmiştir. (Müslim, Salâtü’l-Musafirîn, 54)

Bu itibarla, öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazları, alışkanlık haline getirilmemek ve geçerli bir mazerete dayanmak kaydıyla, hem takdim hem de tehir biçiminde (birini diğerinin vaktinde) cem edilerek bir arada kılınabilir.

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan insana ne olur?

Namazları birleştirerek kılacak kişi, cem etmeye niyet ederek, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz. Şayet cem-i takdim yapılacak ve mesela öğle ile ikindi, öğlenin vaktinde kılınacaksa öğlen namazına başlarken cem yapmaya; şayet cem-i tehirde yapılacak ve mesela akşam ile yatsı, yatsının vaktinde kılınacak ise, akşam namazının vakti içerisinde cem yapmaya niyet etmek gerekir. Aksi takdirde namazı vaktinden sonraya ertelemiş olur ki bu haramdır.

Buna göre, örneğin akşam ile yatsı cem-i tehir yapılarak yatsı vaktinde (dinlenme veya yemek molasında ) kılınacaksa, uygulaması şöyledir: Yatsı vakti girip ezan okunduktan sonra kamet getirilerek ve cem’ yapmaya niyet edilerek ilk önce akşam namazı kılınır. Selam verdikten sonra ezan okunmadan ve ikinci kamet getirilmeden veya istenirse getirilerek yatsının farzı kılınır. Buna "Cem-i tehir" denir. Bundan sonra yatsının son sünneti kılınabilir. Daha sonra vitir namazı kılınır. Cem’ yapılırken, iki namazın ara vermeksizin peş peşe ve tertibe (sıraya) uyularak kılınması gerekir.

Kısaca, hiçbir namazınızı kazaya bırakmamaya özen gösteriniz. Namazlarınızı vaktinde kılamayacaksanız, cem’ ederek kılmaya niyet ediniz. Cem edilerek kılınan namazın daha sonra vakti içinde bir daha kılınmasına gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Namazda gaz kaçırmak

Diyanet İşleri Başkanlığı

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör


Misafir
Kardeşim haklısında işi bırakın diyosunuz ama millet açlıktan hırsızlık yaparken insan iş bulmuş nasıl bırakabilir islam bilgi ve mantık dinidir elbette sadece kitaba bakmadan da gerçekleri kendi kafanda doğru yorumunu yapabilirsin ama o işi bırakacaksınız mantığı günümüz dünyasında zor maalesef!!


Kayıtsız Üye
namaz kılmaya izin veren işveren sayısı malesef çok az insanlar önce kendi işlerini düşünürler bu yüzden çalışamıyorum tek maaşta hiçbir zaman çocuklu bir aileye yetmiyor kapana kısılmış gibi hissediyorum Allah hepimizin yardımcısı olsun.


Kayıtsız Üye
inşAllah öğle yemek arasında ya da yemek için izin aldığınızda en azından ikindi ve ya öğleyi kılabilirsiniz..tek vakit kaçırmış olursunuz…eğer uzun süreli ise işiniz geç vakte kadar çalışıyorsanız mutlaka yemek çay tuvalet vb izninizde kılabilirsiniz kılmak istedikten sonra insan abestli olsun bir şekilde namazı eda eder..yanlızca farzları kılsanız dahi borcu ödemiş olursunuz…


Kayıtsız Üye
bayanın kılması zor yinede. etek başörtü hırka gibi seyler getirmek gerek işe. erkekler gibi kolay değil.


Kayıtsız Üye
Hocam ben yurt disinda otobus soförü olarak calisiyorum ve is aninda molalarin zamanini malesef kendim belirleyemiyorum.molalar,günlük bize verilen is planinda, isveren tarafindan önceden belirlenen zamanlarda, yaziyor ve cogunlukla namaz vakitlerinde otobüs kullaniyor oluyor oluyorum yada son duraklarda zamanim olsa ya abfestim olmuyor yada otobuste yabanci musteri oluyor o anda otobuse binmek isteyen.onlarin yaninda da namaz kilmak bilmiyorum gülünc halde mi oluruz yokda sikayet mi ederler onu da bilmiyorum.
zamaninda kilabildiklerimi zamaninda kiliyorum zamani gecenlerin farzlarini aksam evde kilixorum.
Namaz kilmak için bu isi birakip baska bir bulun diyecekseniz.
Birincisi bu isi birakinca bu zamanda öyle kolay is bulunmaz ikincisi yurt disinda namaz kilmaya musade edecek isveren bilmiyorum çok zor…
Ya hiç calismayacaksin yada kendi isyerjni calistiracaksin yada namaz kilabilecegin ve calisabilecegin bir ulkeye göc edeceksin…
Bilmiyorum hiç kolay bir durum degil
Allah sonumuzu hayir etsin…

Okudunuz mu?  Camide müezzin kameti bitirmeden imamın namaz tekbiri getirmesinin hükmü nedir

Kayıtsız Üye
kardesim insAllah ALLAH kabuledioyrdur cünki bende öyle kiliyorum bazilari isi degisgtir diyor mesleginiz hep ayni sartlarda calismanizi gerektiriyorsa degistirseniz ne olacak dedik ki hadi meslegi de degistir milet okuyup ünüversite bitirmis diplomali oldugu halde bulamiyor is sen nerden bulacaksin burda yazan lara ve okuyanlara bir sözüm var ALLAH in dininde celisti yoktur o ap cik gönderilmis kuranda yazilarile bizi gönderilmis sözleri ile herseryi anlatmistir bu yüzden namazı dosdogru kilin diyor namazı doğru kilinca sorun yok demiyor tam vakitlerinde kilin ayrica zorlastirmayin diye üstüne basa basa emrediyor rabbimiz kitapehlilerine artik suna inaniyorum arkadaşlar seccadenin basina geldiginizde bir siz varsiniz birde içinizde ki siz var bu iki siz ler bir tek yapip da güzel sekilde namazı ni kilarsan rabbim kabul eder insAllah

Okudunuz mu?  Namaz Esnasında Gelen Mezi Hakkında Bir Sorum Olacaktı

Kayıtsız Üye
Ben çalışıyorum işyerimde namaza izin veriyor ama sorunum ben sağlık yüzünden abdest tutamıyorum midemde gastrit var zorda olsa öğleni kılıyorum ama ilkindiyle akşam abdestten dolayı kılamıyorum sürekli gidiyor abdestim işyerinde zor oluyor evde kaza yapsam olurmu


mum
çalışırken namaz kılamıyorum
< evde kaza yapsam olurmu >

Kaza olmaz günaha girersin. Namaz vakti girdikten hemen sonra lavaboya git abdestini al ve namazını kıl


Kayıtsız Üye
Hocam bn calistigim için zamaninda namazlarmi kilamiyorum ve her aksam eve gittiğimde kaza yaparak kiliyorum günah mi


Şema
< eve gittiğimde kaza yaparak kiliyorum günah mi >
Allah namaz vakitlerini belirlemiş ve o vakitte kılınmadığında büyük günah işlenmiş olur.
Mutlaka zamanında kılın, bir yolu vardır.


Kayıtsız Üye
Namazları cem etme kolaylığı var dinimizde .Allah hayırlı işler versin.sen namazı hayatına yerleştirirsen hayatını namaza göre programlarsan Allah sana her kapıyı açar merak etme.sen namazını bir şekilde kılmaya çalış lavobada tuvalette kıl temizse .değilse temiz bir şey ser kıl.kılamassan o işi bırakmalısın para pul için ahiret feda edilmez.biz bu yolda ölmeliyiz.Allaha tevekkül edin Allah er rahimdir er rezzaktır el kerimdir.

Okudunuz mu?  Tevekkül namazı

Kayıtsız Üye
Ya ben bunu şuan anlamis degilim.. dinimiz kolaylik dini değil mi.. Eger bu böyle ise ben isimi birakmak zorunda kalirim.. Almanyada haftada 3-4 defa 7-8 saat garsonluk yapiyorum.. Kisin Aksam Namazini bazende Ikindi Namazini kaciriyorum.. Bizde Mola denen bir seyde yok.. Sansin varsa, ortalik az sakinlesirse 5 dakika sigara icmeye cika biliyorsun ancak.. O 5 dakikayida çok görüp kizgin sekilde bakiyorlar.. Namaz kilanacak hiç bir yer de yok.. Ben ne yapim sizce? Anneme kira destegini terk edip, borclarimi bir kenariya atip, okul parami biriktirmeyi birakimmi? Bu zamanda ne olursa olsun herseyi terk edip Namazi kilacaksin demek doğru olmaz diye düsünüyorum.. Bu zaman eski zamana benzemiyor.. Is bulmak, ay sonunu getirmek zor oluyor.. Annemi yüz üstü birakmak daha günah olmaz mi? Ayrica daha sonra rahat etmem için, Dinim için okul parami kesinlikle biriktirmem lazim, gelecek Ramazan ayina kadar 5 fakir Aile secip Ramazan boyunca yardim etmek istiyorum ve calismazsam bunu asla yapamam.. Hem parasi iyi hemde ayligimdan daha çok bahsis alip hayallerimin hepsini gerceklestire biliyorum.. Sizce ne yapmam lazim?

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre nafile namazı nasıl kılınır?

Selam2
İslam kolaylık dinidir cümlesini farz olan namaza örnek veremezsin. Namazı islamdan çıkardığın zaman ortada nasıl bir islam yaşantın kalır. Birinci sigara molasında abdest al ve ikinci sigara molasında da sadece farzını kıl 5 dakika bile sürmez.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm bende bayanım, çalıştığım yerde namaz kılıyorum kimse yokken patronumun odasında bazen giren çıkan belli olmuyor çok yoğun oluyor beni görüp izlemelerini istemediğim için evde kılıyorum farzlıyorum bu arada bir ay oldu namaza başlayalı


arifselim
Aleykum selam. Namaz vakitleri belli olan bir bir farzdır. İş yerinde bir çözümünü bularak kazaya bırakmamalısın. İş yerinde en azından farz için vakit ve yer ayarlaman gerekir. Bu mazeret kazaya bırakmak için geçerli değildir.


Kayıtsız Üye
merhaba, bende calısan bır bayan olarak ıs yerıde devamlı namaz kılamıyorum kılmaya calısıyorum . evden abdestlı cıkıyorum genelde fakat gec kalınca alamıyorum . kazaya bırakmayın dıyorsunuz fakat kım ıster kazaya kalsın . bence ınsanların kılmaya calısması bıle caba sarfetmesı bıle güzel herkes kendıne kılıo namazını . pekı sadece farzını kılsa gunduz ıs yerınde . olurmu evde olduumuz zamanda normal kılsak sünnetler uzerımıze farz kalırmı.

Okudunuz mu?  Namazın kurallarını kim koydu?

Sabır
Adı üstünde farz yani yapılması şart olan. Öğle 4 ve ikindi vakti 4 rekat o kadar. Elbette sadece şart olanı yani farzı tek kılarsın. Sünnetleri de kaza etmene gerek yok. İş yeri sıkıntılı ise sadece farzı kılarsın fazla zaman harcamamış olursun. 5-6 dakika zamanını alır.


Kayıtsız Üye
Çalıştığım yerde namaza izin veriyorlar ama namazdan sonra tesbihat yaparsam zaman uzuyor namazımı vaktinde kılıp tesbihat yapmasam ne olur


ACİLSERVİS
İş yerinde namazla ilgili sıkıntı varsa sadece farzını kılıp işine geri dön başka hiç bir şey yapmana gerek yok.


sefagedik
Bakınız; rızkı veren Allahtır, patronlar sadece vesile olur siz bu durum için namazı seçin Allah size cenneti versin. Daha karlı değil mi 🙂


Kayıtsız Üye
ALLAH dini zorlaştırmayin der dini sevdirin der sizin dini yorumlarınız ise o kadar soğukki bu şekilde insan dinden uzaklaşır ben size göre gidip dinimden soğumak istemiyorum ALLAH beni biliyor namaza aşık olduğumu biliyor ya o yeter


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm bana lütfen cevap versin. Yurtdışında hıristiyan bir firmada çalışıyorum, operatörüm bazen öğlen bazen ikindi namazımı kazaya bırakmak zorunda kalıyorum bazen iş elbisesi değiştirme odasında bazen yarısını yıktığım bir binanın güvenli bir yerinde kendimi göstermeden namazımı kılmaya çalışıyorum, çünki birileri gördüğünde belki kabullenir ama bazıları asla kabul etmez çünki namaz kılan müslüman terörist gibi algılanıyor ya başıma bir iş gelir veya rızkımdan olurum ne yapmalıyım.Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Kuşluk namazı için nasıl niyet edilir?

Ben yurt disinda yasayan bir kardesinizim,isim geregi ogle,ikindi ve aksami kaza olarak kilabiliyorum, isimi kaybetmemem gerekiyor,evimi gecindirebilmem için simdilik boyle olmasi gerekli emekli oluncaya dek bu beni çok uzuyor,isim dukkanlara ve restaurant lara mal vermek,ya tir kullaniyorum yada dagitim yapiyorum,ve camiiyi bulmak cokta kolay degil,


Hoca
Bir işe girmeden evvel farz namazınızı kılacağınızı şart koşmalısınız. Namazın ne olduğunu bilmiyorlarsa onlara izah edin.
Sizi hoş görmeyen yerde olmayın


Kayıtsız Üye
İş nedeniyle namazı kazaya bırakıyoruz.
Biliyorum namazdan ve Allahın huzurundan daha hayırlı bir şey yok.
Rabbim merhametlidir.inşaAllah kaza namazlarımızı kabul eder.
Namaz kılan insanlara gelince.
BEN MOLA VAKTİNDE KILABİLİYORUM.
Abdest wc.zaten sıkıntılı oluyor ve çok sık wc.ye ihtiyaç duyuyorum 1 abdest alıp diğer vakit imkansız.
Namaza diye gidip saatlerce ortadan kaybolan insanlar yüzünden çoğu iş veren NAMAZI YASAKLIYOR.
Bu insanlar yüzünden bizler sıkıntıya düşüyoruz.
Lütfen molalarda vakit namazları denk geliyor molada yatıpta iş zamanında namaza başlamayın molada namaz kılınki NAMAZI KÖTÜLEMEYİN HAŞA
KUSURUM VARSA AFFOLO.
NAMAZA KARŞI GELEN İŞ YERİNE ALLAH LANET ETSİN

Okudunuz mu?  İki rekatlık farz namazda selam vermeden üçünçü rekata kalkmak

Kayıtsız Üye
S.A.
Ben yurtdışında yaşıyor ve çalışıyorum
Belediyede Çöp ve Zehirli atıklar topluyorum
Hep temiz olamadığımız için ve abdest almak için uygun yerler bulunmadığı için öğlen namazını kılamıyorum burada bir Hoca dan çalışmak ta ibadet tir çalıştığın zaman namazdan muhafsın demişti çalışmanında ibadet olduğunu söyledi
Sizlerde yorumlarmısınız


ACİLSERVİS
Ve aleykümüsselam. Çalışmak bir ibadet olabilir ama namazın yerine geçemez. O bir hoca gerçekten demişse yalan söylüyor. Ölüm yatağında olsan dahi namazını kılacaksın. Yapabileceğinin en iyisini yapmaya gayret et temizleyebildiğin kadar elbiseni temizle ve namazını kıl.


çalışırken namaz kılamıyorum, çalıştığım için namaz kılamıyorum, çalışıyorum namaz kılamıyorum

Bu kategoride yer alan Kaza namazı varken sünnet kılınırmı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsam olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.