Anasayfa
5 Mart 2023, 2:37
sizden3
Abone

İslamda miras hukuku ile ilgili sorular ve cevaplar

İslamda miras hukuku ile ilgili sorular ve cevaplar

hüseyin_92
Selamunaleykum.
Baba ölünce 3 kardeşede bir ev düstü.Ama 3 kardeşten biri kız.2 Erkek kardeş razı oldular.? Erkek kardeşler yıllar sonra fikirlerini değistirip hakkını haram etme hakları varmı.? Helal etmislerdi.


Cevap: İslamda miras hukuku.?

mumsema
ve aleykumusselam ve rahmtullah.
Varislerin arasında erkek ve kızlar varsa, erkeğe kadının iki katı verilir.
Şayet erkekler, kıza kendi paylarından verirlerse bu helaldir.
Helal ettikten sonra geri alma yada haram etme hakları bitmiştir.
Allah’a emanet olun


Yanıt: İslamda miras hukuku ile ilgili sorular ve cevaplar

hüseyin_92
Kız olan hiç birseye karısmadı sadece ona verileni aldı.Erkeklerde razı oldular. Amam erkekler 2 yıl sonra kız olana kötü davranıyor kapalı laf söylüyorlar. Kız olan dul ve fakir.

Okudunuz mu?  Korku için dualar

Soru: İslamda miras hukuku ile ilgili sorular ve cevaplar

Desert Rose
< Kız olan hiç birseye karısmadı sadece ona verileni aldı.Erkeklerde razı oldular. Amam erkekler 2 yıl sonra kız olana kötü davranıyor kapalı laf söylüyorlar. Kız olan dul ve fakir.
>

Mumsema hocam ben Hüseyin kardeşin sorusunu anlayamadım siz anladınızmı acaba?
Yada anlayan kardeşler varmı?

Okudunuz mu?  Bira üreten ve satan bir şirketten burs almak günah mıdır?

hüseyin_92
Baba ölünce mirastan kadın az alıyorya onu demek istiyorum.? Baba ölünce 2 erkek 1 kız evlat olmak üzere hepsine birer ev verildi ama kızada eşit verilmis oldu.Bir hak kukuk kalırmı.? 2 erkek kardeş kız kardeşlerinden razı oldular.Yani bütün evlatlara eşit dağıtıldı.?


mumsema
< Baba ölünce mirastan kadın az alıyorya onu demek istiyorum.? Baba ölünce 2 erkek 1 kız evlat olmak üzere hepsine birer ev verildi ama kızada eşit verilmis oldu.Bir hak kukuk kalırmı.? 2 erkek kardeş kız kardeşlerinden razı oldular.Yani bütün evlatlara eşit dağıtıldı.? >
eşit dağıtılması islam hukukuna aykırıdır.
ama erkekler kendi rızalarıyla haklarını, kız kardeşlerine helal etseler sorun kalmaz.

Okudunuz mu?  Evde kitaplara/kütüphaneye karşı namaz kılınır mı?

Kayıtsız
Selamunaleykum sorum şu benim annem babasından evvel vevaat etti annem vevaat ettiğinde ben 5yaşındaydım son 3 yılda hem dedem hem ninem veveaat etti ben hak talep ettiğimde senin hakkın yok mallarda dediler gerekçe annem babasından önce rahmetli oldu diyolar acaba dinen hakklılarmı hocam cevaplardanız sevinirim


arifselim
Aleykum selam. Dededen toruna miras kalabilmesi için amcalarının olmaması gerekir eğer amcaları veya dayıları varsa bunlar miras hakkında önce gelir ve bu durumda toruna miras hakkı olamaz. Buna şöyle bir örnek vererek izah edebiliriz:

Okudunuz mu?  Boy abdestinden sonra gelen meni akıntısı için gusül gerekir mi?

– Çocuğun babası ölmüş, babanın bir malı yoktu. Dolayısıyla çocuğa mal kalmadı. Bu babanın babası da yani çocuğun dedesi de sağdı. Daha sonra dede öldü. Yani daha önce çocuğun babası ölmüştü, malı olmadığı için çocuk mal alamamıştı. Dede ölünce, çocuğun babası sağ olsaydı ona mal kalacaktı.

– Önce öldüğü için ÖLMÜŞ BİRİNE MAL KALMASI söz konusu olmuyor. Dede öldüğünde eğer kendinden önce ölen çocuğundan başka çocukları varsa yani bu çocuğun amcaları varsa doğal olarak DEDENİN ÇOCUKLARI OLARAK, DEDENİN TORUNUNDAN önde gelmektedirler.

Okudunuz mu?  Hatmei-i Tehlil hakkında bilgi verirmisiniz?

– Bir insanın çocuğu varken torununa malı kalmaz. Bu nedenle de torun bu pozisyonda mala mirasçı olmaz.


Kayıtsız Üye
selamün aleyküm biz 5 kardeşiz 1 erkek 4 kız babam önce annem sonra rahmetli oldu kızlar evlendi ben babamlarla yaşadım yatırımımı babamın üzerine olan arsa üzerinde 2 kat yani 2 dairemizvar binamız kompile yola gidiyor belediye daire üzerinden değerlendirme yapmıyor 120 metre kare arsa üzerinden yapıyor metresi 3000 bin tl top 360.000 tl veriyor dairelerede 60.000 tl veriyor bize burdaki paylaşımı yaparmısınız şimdiden teşekkür ederim

Okudunuz mu?  İnsanlar Kimden Üstün? Sahabeler mi üstün evliyalar mı?

Hoca
< 5 kardeşiz 1 erkek 4 kız >
Erkeğe 120, kızlara 60’ar bin tl düşer


Kayıtsız Üye
Hocam selamun aleyküm babam bana kendi istek ve rizasi ile hiçbir etki altinda kalmadan mirasinin içinden en iyi olanini kendisini ölünceye kadar bakim gözetip beslemek kaydi ile tabiki tapuda yazani söylüyorum ,verdi.ama kardeşlerimin bunda hiç rizaliği yok ben en son kardeşleriyim ileride benim abilerim tarafindan ezilmem için babamin kendi isteğiyle olan bişey .vebal de kalirmiyim


Hoca
< babamin kendi isteğiyle olan bişey .vebal de kalirmiyim >
Babanız hayattayken malının dilediği kısmını dilediği kişiye verebilir, günahı yok

Okudunuz mu?  Kedi tüyü yutmak orucu bozar mı ?

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam bundan 5 yıl önce kayın babam vefat etti ve miras olarak bolusulme yapıldı eşim 4 kardeş eşim ve bir abisi koy dışinda kalıyor. Diğer abisinin hakkı olan meblağı iki kardeş bölüşerek çıkarttılar ve bizimki bu güne kadar sarkti. Aradan 5 yıl geçti o dönemde gram altın 90 TL iken şimdi 150 TL oldu biz o parayla ev alma düşüncesindeyiz o dönemde vermiş olsalar bulunduğum şehirde ev fiyatları 100bin falandi şimdi 200 bin den aşağı ev yok. Yani benim sorum şu anki miras payı hesaplanarak mi almalıyız yoksa o gün hesaplanan meblağı mi almalıyız miras haktır ve doğmamış çocuğum bile bundan bana hesap sorar gibi yazılar okumuştum lütfen bize bir çıkar yol gösterin ( o dönemde kişi başına 26bin miras payı düşmüştü aynı taşınmazları şu anki degeri kişi başına 48 bin falan oluyor) miras 6 hisseye bölündü ikisi gönüllü olarak kayinvalideye verildi. Saygılar hocam cevabınızı bekliyorum

Okudunuz mu?  Batıl inanç

mum
Miras ne zaman paylaşılmışsa o zamandaki değer neyse o alınır.
Size 5 yıl vermeyip yararlanan olmuşsa hesabını Allah’a verir.


Kayıtsız Üye
Babamın bir evi vardı en az yarısı ben karşıladım babam vasiyet bırakmadı kardeşler 12 yıl anamızı bu evde oturttular 12 yıldan sonra 2kardeşden habersiz analarına 1/4hisse ayırıp diğer 1kardeşede hissesini vermişler ananın miras paylaşımı yapılmadan bu evde 12yıl oturması helalmidir ayrıca diğer kadeşlerinananın ölüme daha çok yaklaştıgı son günlerde analarına1/4 hisse ayırp nne yapacaklırı meçhulken yaptıkları helalmidir dinimize ve kuran ayetlrine uygunmudur

Okudunuz mu?  Parfüm sıkmak namaza mani olur mu?

mum
Baba öldükten sonra miras malı islama göre paylaşılması farzdır. Anne 8/1 alır gerisi çocuklar arasında pay edilir.
Tüm çocuklar, anneye izin verip oturma konusunda hem fikir iseler helaldir ama razı olmasalar annenin oturması helal olmaz.

namaz gibi, miras malının islama göre paylaşılması farzdır.

Okudunuz mu?  Makyaj yapmayı nasıl bırakabilirim ?

islamda miras hukuku, islamda miras hukuku ile ilgili sorular, islamda miras

Bu kategoride yer alan Dedikodu gıybet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda miras hukuku ile ilgili sorular ve cevaplar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.