Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:18
Oruc
Yönetici

Orucun ilk günü ne yapılır?

Orucun ilk günü ne yapılır?

cakooooo
ramazanın ilk günü oruç tutarsak
Herkese hayırlı ramazanlar benim bir sorum olucak bir çok kişiden duydum doğru mu değil mi size sormak istedim

”Ramazanın ilk günü oruç tutarsan eğer diğer günlerde tutmak zorundasın yoksa 61 e yakalanırsın diyorlar ” ne kadar doğru bu yardımcı olabilir misiniz?

Okudunuz mu?  Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?

Cevap: Orucun ilk günü ??

imamhatipli42
Hayırlı ramazanlar kardeş.
Aşağıda sayılan listedeki kimseler dışında herkes oruç tutmak zorundadır kardeşim.İlk gün başlamışsın başlamamışsın bu farketmez oruç farz olan herkes tutmak zorundadır. Bilerek oruç bozan kişi de 60 gün keffaret orucu tutmak zorundadır. (Hanfi mezhebine göre)

Okudunuz mu?  Vefat eden babamın namaz,oruç vs borçları için devir yapıldı bunun dinde yeri nedir?

KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR?

Hiçbir özrü yokken oruç tutmamak veya başladığı orucu bozmak günahtır. Hem de kaza ve (eğer başladığı Ramazan orucunu kasden bozmuşsa) keffaret olarak cezası vardır. Bâzı hallerde ise, oruç tutmamak veya başlanmış orucu bozmak şer`an câiz hâle gelir. Bu haller, şunlardır:
1 – Hastalık: Oruç tuttuğu takdirde hastalığının şiddetlenmesinden veya çok sürmesinden korkan kimsenin sonradan kazâ etmek üzere oruç tutmaması veya başladığı orucu bozması câizdir.

Okudunuz mu?  Hz.Ömerin Ramazan ve Oruç hakkındaki sözleri

2 – Yolculuk: Ramazanda yolculuğa çıkanların oruç tutmayıp sonraya bırakmaları câizdir. Ancak yolda meşakkate, bedenî bir halsizlik ve rahatsızlığa mâruz kalmak söz konusu değilse, oruç tutmak, tutmamaktan efdal

3 – İkrâh (Tehdit ve Zorlama:Orucunu bozmadığı takdirde dövülmek veya yaralanmak veyahut öldürülmekle tehdit edilen bir kimse de oruç tutmayabilir.

Okudunuz mu?  Oruca dilden niyet etmek şart mıdır ?

4 – Gebelik ve Emziklilik: Oruç tuttuğu takdirde kendisine yahut çocuğuna bir zarar geleceğinden korkan hâmile veya emzikli kadın, oruç tutmayıp sonradan kazâ eder. Emzirdiği çocuğun başkasının çocuğu olması hükmü değiştirmez.

5 – Şiddetli Açlık ve Susuzluk: Açlık ve susuzluktan dolayı helâk olacağından veya aklî muvazenesinin bozulacağından korkan kimse orucunu bozabilir.

Okudunuz mu?  Sahur ile ilgili güzel sözler

6 – Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: Böyle kimselerin de oruç tutmaması câizdir. Böyleler oruç tutmayacakları gibi, kazâ da edemeyeceklerinden fidye verirler.

7 – Hayız – nifas hâli: Bu hallerde oruç tutulması haramdır.
Nâfile oruç tutanlar için, ziyafete dâvet edilmek bir özürdür. Böyle bir kimse, hane sahibinin ısrarı üzerine orucunu bozabilir.

Okudunuz mu?  Hamilelik döneminde tutulmayan oruçlar kaza edilir mi

Mehmet Dikmen


Yanıt: Orucun ilk günü ??

S-T-O-R-M
61 ne yahu? anlamış değilim nası bişey ki bu yakalıyo, kaçmak mı lazım? 😀


ilk gun oruc tutan

Ramadan
ilk gun oruc tutarsan
Orucunu bozan kişi, bir gün kaza, 60 gün kefaret orucu tutması gerekir.

Okudunuz mu?  Ramazan ayında kadınların adet bitiminde gusülden sonra tekrar adet kanaması gelirse ne yapılmalıdır?

Kayıtsız Üye
Bu 61 olayı gerçekten sınır bozucu.Gerçek olmadığını düşünüyorum.Yoksa bir ramazan oruç tutmayan kişi 1800 gün orucmu tutacak.


Kayıtsız Üye
ben niyet ettim 10 gün oruç tutacam diğer kalan orucumu tutmasam ne olur acaba ben ilk defa oruç tutacam 4 aylık kizim 4 yasında oglum 5 yasında kızım var dayanamayıp 10 gün sonra tutamazsam gunahmi bide ne olur

Okudunuz mu?  Oruç ibadeti ile ilgili hikaye

arifselim
Ramazan ayının tümünü tutmak farzdır ama 4 aylık kızını emziriyorsan bundan dolayı oruç tutmaman için sana ruhsat vardır. Ama emzirme durumu yoksa ve geçerli bir mazerette yoksa zaten oruç tutmaman haramdır.


ilk gun oruc tutarsan, ramazanın ilk günü oruç tutarsak, ilk gün oruç tutup sonra tutmamak

Bu kategoride yer alan Müzik Dinlemek Orucu Bozar Mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Orucun ilk günü ne yapılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.