Anasayfa
15 Mayıs 2022, 20:03
Kuran
Yönetici

Hafızlara ve ezber yapmak isteyenlere tavsiyeler

Hafızlara ve ezber yapmak isteyenlere tavsiyeler

Hoca
Hafızlara ve ezber yapmak isteyenlere tavsiyeler

Kur’an-ı Kerim’i, bazı sûre ve ayetleri, hatta duaları kolayca ezberlemek ve ezberlediğimizde de daha kalıcı olması için önerdiğimiz yöntemleri adım adım uygulayın.

1. Yüce Rabb’imizin sözlerini ezberlediğinizi düşünerek kalbî samimiyetinizi muhafaza edin.

2. Ezbere başlamadan önce abdest alın ve Ya Rabbî! Bana ezberlemeyi ve öğrenmeyi kolaylaştır deyip samimi kalple dua edin.

3. Mümkün olduğu kadar zihninizin saf ve duru olduğu anlarda ezber yapın. Bir de zihninizi boş ve lüzumsuz şeylerden arındırdıktan sonra ezbere başlayın. Dolu kap boşalmadan içine bir şey yerleştiremezsiniz. Zihnin saf ve duruluğu için günahlardan da uzak durulmaya çalışılmalıdır.

4. Ezberlerinizi genellikle sabahın erken vakitlerinde saf ve duru zihinle yapmaya çalışın. Eğer akşam uyumadan önce çalışıp ön hazırlık yaparsanız siz uykuda iken hafızanıza kaydedildiğini fark edersiniz.

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Medddi Munfasıl

5. Şunu da unutmayın ki siz Kur’an-ı Kerim’in başına oturduğunuzda, şeytan bütün gücüyle size vesvese verecek ve ne kadar işiniz, probleminiz varsa aklınıza getirecek, sizi Kur’an’dan alıkoymaya çalışacaktır. Bu bir oyundur, sakın tuzağa düşmeyin!

6. Kararlılık gösterin. Sizdeki bu kararlılığı görünce şeytan perişan olur.

7. Rabb’imizin bir hadis-i kudside Kur’an’la meşgul olup da dua etmeye, bir şeyler istemeye fırsat dahi bulamayanlara, dua edip isteklerde bulunanlardan daha çok vereceğini bildirdiğini unutmayınız.

8. Ezberlediğiniz bölümlerin yazı hattı hep aynı olsun. Çünkü gözlerinizle fotoğrafını çekmektesiniz. Hafızanıza aynı hatla kaydettiğinizde hatırlamanız daha da kolay olur.

9. Ezber yaptığınız mekan sade ve sessiz olsun. Sade bir mekanda gözlerinizi ve zihninizi meşgul edecek şeyler olmaz ve daha çabuk ezberinize yoğunlaşırsınız. Mümkünse ezberlerinizi hep aynı yerde yapın.

Okudunuz mu?  Kuran Hatim Duası

10. Ezber yaparken mutlaka hafif sesli okuyun. Sesli çalıştığınızda kulaklarınızdan da yardım alırsınız ve daha çabuk ezberlersiniz.

11. Harflerin mahreçlerini ve telaffuzlarını okuyuşunuzun düzgün olmasına dikkat edin. Çünkü yanlış ezberlediğinizde düzeltmek çok zor olur. Bunun için de hocanız ile çalışın. Hoca imkanınız yoksa ehil hocaların kaset ve CD’lerinden faydalanın.

12. Bir sayfayı veya sûreyi ezberlemeye başlamadan önce mahreç, telaffuz ve tecvidine dikkat ederek en az on defa yüzünden okuyun. Dinleme imkanınız varsa üç dört defa dinleyin.

13. Ezberleyeceğiniz bölümün mealini okuyun.

14. Ayetleri yüzüne okurken mümkünse sesinizi güzelleştirmeye çalışın.

15. Birinci ayeti ezberledikten sonra ezberinizden en az üç defa tekrar edin.

Okudunuz mu?  Kuranı Kerim İle İlgili Temel Dini bilgiler Test Soru Ve cevapları

16. İkinci ayeti ezberleyin ve onu da üç defa tekrar edin. Sonra da her iki ayeti üç defa tekrar edin.

17. En sonunda da sayfayı ya da sureyi ezberden en az on defa tekrar ederek iyice pekiştirin. Bu pekiştirmeyi sakın ihmal etmeyin. Demir tavında dövülür atasözünü hatırlayın.

18. Ezberlediğiniz yerleri namazlarınızda okuyun.

19. Kendinizi toparlayıp ezbere yoğunlaşamıyorsanız iki rekat hacet namazı kılıp dua ediniz ve istiğfar okuyun.

20. Artık ezberlediniz… Sıra, ayetlerdeki kurtuluş mesajlarına kulak vermeye, üzerinde düşünmeye ve hayatınıza taşımaya gelmiştir.alıntı


Cevap: Hafızlara ve ezber yapmak isteyenlere tavsiyeler

şükran
mumsema farklı bişey varmııı başkaa


Yanıt: Hafızlara ve ezber yapmak isteyenlere tavsiyeler

mumsema
< mumsema farklı bişey varmııı başkaa >

Rabbi yessir, ve la tuassir, sehhil aleyne bir fadlike ya Muyessir.

Rebbi zidne ilmen ve fehmen nafien

ve temmim lene bil hayri ya Rabbel alemin.


Soru: Hafızlara ve ezber yapmak isteyenlere tavsiyeler

Yusuf
hafızlık yapanlar bilir ezberlerken Kur’an ı tersten ezberliyolar yani en arka sayfadan…daha kolaymış ama ben anlamadım

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

şehadet
hafız değilim ama Allah nasip eder inş.


şükran
ilk önce 1.cüzün son sayfasınını ikiye bölüyosunuz ,önce alt yarıısnı sonra üst yarısını ezberliyosunuz…öyle öyle gidiyor..Allah niyetlenen herkese yardım etsin zihin açıklığı versin inşAllah yaşı küçük kardeşlerimiz niyetlenseler bu yaz tattilinde ne kadar güzel olur tatili değerlenidirirler hem hem de küçük yaşlarda herşey daha kolay…meşguliyet az..


Yusuf
< hafız değilim ama Allah nasip eder inş. >
inş.kardeşim hafızlar 70 kişiyi de cennete sokabiliyolar yanlış hatırlamıyosam:)

Okudunuz mu?  30- RÛM SÛRESİ 31 ve 32. Ayetlerinin Tefsiri

şükran
hafızayı kuvvetlendirmek için seherde 70 kere 1 ay boyunca okunacak bir dua….Allahümme hıfzel mürseliyn ve ilhamel enbiyai ve fehmel evliyai bikeramike ya ekremel ekremiyn ve birahmetike ya erhamerrahimiyn.ezber yapmak isteyenler inşAllah bu duayıda okuusnlar…Allah zihin açıklığı versin

ezberden önce 3 kere okunacak dualar….
1. amentü billahil vahidil ehadil haggil mübiyn,laa şerikeleh ve kefertü bima sivaah.
2. Allahümme aleynaa hikmeteke,venşur aleynaa rahmeteke ya zel celali vel ikram.(zel celali derken z harfi peltek)
sabah akşam okunacak bir dua.:Allahümme elhimni ilmen efgahu bihii evamirike ve nevahiyeke verzugnii fehmennebiyyine ve hıfzel mürseliyn ve ilhamel melaaiketilmugarrabiyne birahmetike yaa erhamerrahimiyn,Allahümme ekrimnii binuril fehmi ve ehricni minzulumaatil vehmi veftah li ebvabe rahmetike venşur aleyye min hazaani ilmike yaa erhamerrahimiyn…. bu yaşlıya da dua etmeyi unutmayıııııınnn…

Okudunuz mu?  Kuran olan odada uyunur mu?

Hoca
< bu yaşlıya da dua etmeyi unutmayıııııınnn… >
Allah (cc) yardımcın olsun şükran teyze:)


SEYDAA
ALLAH c.c razı olsun.ogluma bunları yapmasını söylicem


Hesna
beceremem diye kendime hiç güvenmiyorum 🙁


Hoca
< beceremem diye kendime hiç güvenmiyorum 🙁 >
baştan kaybetmişsin:) amin cümelmizden


M.Ş.Y.
Ben de bir katkıda bulunayım.Şayet ezberlenecek ayetler uzun ise,ayetler kısa kısa parçalara ayrılarak ezberlenir.Ezberlenen her parça,sonraki ezberlenen parçayla birleştirilir.Her defasında baştan başlanılır.Bu usanç vermemelidir.Hocaların bir tavsiyeside,sabahları 21 adet kuru üzüm yenmelidir.Bu hafızayı Allah’ın(c.c.) izniyle açar.Ekşi elmadan,mezar yazılarını okumaktan da uzak durmalıdır.Zira bunlar unutkanlık yapar.Ayetler bittiği zaman,sonraki ayetin başıyla birleştirilerek,yani peş peşe okumalıdır ki,ayetler arasında kopukluk olmasın.Yine her defasında baştan başlanmalıdır.Önce çeyrek sayfa,zihin götürüyorsa yarım sayfa ile başlanmalı.Sonradan Allah’ın izniyle zihin kendiliğinden açılır.Hafızlık yapmak isteyenler,her cüzün son sahifesinden başlarlar.Bu metod güzeldir.Yalnız mahreçleri ve kıraatı güzel olan(hafız olan tercih edilmeli) bir hocadan ders almak daha güzel olur.Mesela;birinci cüzün son sahifesini ezberledi,ikinci cüzün son sahifesine geçer.İkincinin son sahifesini ezberlediğinde,bir pişik,bir ham olmak üzere iki sayfa hocasına verir.30’a kadar
,bir pişik bir ham ezberleyen için kolaylık olur.
Tekrar elif lam mim'(Bakara suresi)e dönüldüğünde sahifeler ikiye çıkacağından,2.cüzün sonundan itibaren 2 pişk bir ham(ezberlenmemiş) toplam 3 sayfa,30.cüz sonuna kadar hocaya okunur.Zamanla insan alışır.Tabi ki arkadaşların yukarıda anlattıkları gibi,ezberlenecek yeri kulağımızın işiteceği sesle,en az 10-15 defa yüzünden okumamız lazımdır.O zaman daha kolay ezberleriz.
Faydalı olabildimse ne mutlu.Allah(c.c.) zihninizi açsın.

Okudunuz mu?  Yatarak kulaklıkla kuran dinlenir mi?

Fakı
Uzun sureleri henüz ezberleyecek konumda Arapça Kur’an okuyamıyorum .
Fakat harflerin mahreçlerini falan tamamen biliyorum çıkış yerlerini vs. fakat Arapça’dan hızlı şekilde süremiyorum .
Arapça’ya da çalışıyorum hemde uzun sure ezberlemeye çalışıyorum ve latin harflerinden bakıp özellikle Ha , Hı , Ze , Zel , Zı , Se , Sin , Sad vs. yerlerini CD’den hocalardan dinleyip ona göre mahrecini düzgün yapmaya çalışıyorum . İnşAllah Rabbim kabul eder , Arapçasındanda güzel şekilde okumamı sağlar.

Okudunuz mu?  Kuranın Harekelenme Ve Noktalanması

Tabi benim ki hatim değilde Yasin , Rahman , Mülk , Nebe türü sureleri ezberlemek için…İnşAllah bir gün hatimde nasip olur….


mızrap
Allah razı olsun bu metodları bizlerle paylaştığınız için.


geredelihoca
Arkadaşlar Siz Gerçekten Rabba Tabi Olarak Bu Işe Gönül Verin Rabbım Sizin Bütün Kapılarınızı Açacaktır.biz Yeterki Adam Gibi Onun Kapısında Sebat Etmesini Bilelim.selam Ve Dua Ile.

Okudunuz mu?  ÇOĞU ile ilgili ayetler

cesaum
Allah razı olsun.. İnşAllah faydalı olacaktır..


hafız olacam
Çok teşekkür ediyorum ezberden önce samimi bir şekilde"Allahım!yaşadığım sürece beni günahlardan arındır.Kuran ile gözümü yüzümü elimi ayağımı nurlandır.Bütün benliğimlede Onu yaşamayı nasib et.Ey Allah’ım beni Kuranı Kerim’i hiç bir zaman unutmamak suretiyle yaşadığım sürece sular seller gibi ezberlememi nasib et.Amin.El-Fatiha


Kayıtsız Üye
Benim için dua eder misiniz hafize olcam inş.


Kayıtsız Üye
Ben şöyle yaptım ve ezberim kuvvetlendi. "Allâhümme-rzugnâ hıfzal mürselîn ve ilhâmel enbiyâai ve fehmel evliyâai bir keramike yâa ekramel ekramîn ve bir rahmetike yâa erhamer rahimîn.
"Şapkalı harfler uzatmak için (yâ) hem şapkalı hemde yanında sesli harf varsa bu da daha fazla uzatmak için ( yâa er..) gibi


HaFız Emir
Arkadaşım Kuran-ı Kerim in En Arkasından Değil cüzlerin En Arka Sayfası

Okudunuz mu?  Mahrec Dersleri

Kayıtsız Üye
Bence en sağlam olanı dinletmek ben hepsini uyguluyorum ama en etkili olanı bu


Kayıtsız Üye
Oğlum halit için dua istiyorum hafızlıkta çok zorlanıyor şimdiden Allah razı olsun


hafiz
hafizlik yapiyorum 3 ham yapiyorum biraa zor saat 7 de ders veriyom ders yetismiyo ne yapmalıyım


Kayıtsız Üye
Hamlarını bir gün önceden kuvvetli yaparsan. ertesi gün vermenin daha kolay olur bide uyumadan hepsini tekrar et.


hafızlık yapmak, ezber yapma duası, hafızlık duası

Bu kategoride yer alan Hâfızlık, Fazileti ve Tarihteki Yeri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hafızlara ve ezber yapmak isteyenlere tavsiyeler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.