Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:15
sizden3
Abone

Diş Teli Boy Abdestine Engel mi??

Diş Teli Boy Abdestine Engel mi??

shetzkie
Şuan benim dişlerim de tel var (tedavi için)

Acaba bu teller benim noy abdesti almama engel mi engelse ne yapmam gerek?


Yorum: Diş Teli Boy Abdestine Engel mi??

arifselim
Selamun aleykum. Ağzı yıkamak hanefilerde guslün farzlarındandır. Dişlere tel taktırmak, dolgu yaptırmak veya kaplatmak yaptırmak gusle engel değildir. Bu tür durumlar geçerli birer özür hükmünde kabul edilmiştir. İslam, sağlığı korumayı ve tedavi olmayı emretmiştir.

Okudunuz mu?  Adetli iken camiye geçip kur'an-ı kerim öğretmek

islamic_boy
selamun aleykum . ben tel takılmadan önce arkadaşlarım bazılarında tel vardı. onlarda güzel görndüğünü düşünydm banada takılsa yakışır dyordum ama dişimdeki yamukluk beni rahatsız ediyordu.. 2sini düşünrk dişciye gitdim takıldı bir soru olurmu kardeşim ?

ama gtme nedenim rahatsızlıktı gülerken falan .. sadece takılırsa yakışır güzel olur dıe dusunuodum ?


Yorum: Diş Teli Boy Abdestine Engel mi??

arifselim
Aleykum selam. Dişlerin düzenli ve güzel görünmesini sağlamak estetik yasak kısmına girmez. Diş teli taktırmak caizdir ve gusle de engel değildir.

Okudunuz mu?  Hacet Namazı Nasıl Kılınır ?

Kayıtsız Üye
ben diş teli takdırdım diş üstünden diş geliyor doktor dediki dişi çekmezsek sağlık açısından düzelir çekersek hem sağlık hem estetik açıdan düzelir bizde dişi çektirmeye karar verdik ama estetik amaçlı olunca gusle engel olduğunu bilmiyordum çıkmayan tel ne yapmalıyımgusle engelmi lütfen yardım edin Allah rızası için yardım edin

Allah rızası için yardım edin kafayı yicem ben diş teli taktırdım diş üstünden diş çıkıyor benim doktor dediki dişi çekersek estetik açıdan ve sağlık açısından düzelir çekmezsek sağlık açısından düzelir bizde çektirmeye karar verdik sonra öğrendimki diş telinin cerrahi amaçlısı gusle engel napacağımı bilemedim çıkmayan tel gusle manimidir

Okudunuz mu?  Namazda selam verirken ne denir

arifselim
Diş teli taktırmak, dişlerin düzgün, güzel ve normal görünmesini sağlamak yasak olan estetik ameliyatlar kısmına girmez. Dilerine tel takabilirsin ve bunun guslüne de bir zararı yoktur.


Kayıtsız Üye
Selamınaleyküm ben tel tedavisi görüyorum ve 1 ay sonra çıkarabiliriz dedi doktor internette araştırdım dişlerin arkasına ince bir tel yapıştırıyormış ve uzun bir süre kalıyormuş ve o ince teli taktığı zaman hayızlı olursam ya da gusle engel olur mu?

Okudunuz mu?  Geçmişteki hatalardan duyulan pişmanlık

arifselim
Aleykum selam. Hayızlı halde iken diş teli taktırmanın bir sakıncası yoktur. Bu bir tedavidir ve estetik türü müdahaleler gibi görülmemelidir.

Diş teli, diş dolgusu, kaplama ve protez dişler gusle engel olur mu?

Soruda sayılan hiç bir madde gusül almaya engel olmaz. ne diş teli ne kaplama ne dolgu ve nede protez dişler

Okudunuz mu?  Topuk kemiklerini birleştirmek

KaraMurat
Şimdi benim dişlerim yamuktu aşırı yamuktu. Düzellitrmek için taktım gusle manimidir bu. Lütfen cevap bekliyorum.


ACİLSERVİS
Yukarıda yazıldığı gibi diş teli gusle mani değildir.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Benim diş tellerim vardı teller çıktıktan sonra arkasına ince bir tel takıldı. Doktor bir sene sonra çıkartalım demişti. Ben bazı yerlerde bu tel çıktıktan sonra dişlerin tekrar aynı haline döndüğüne dair şeyler okudum bir çok yerde bu telin 4 5 yıl belki de ömür boyu kalabildiğini yazıyordu. Ben de çıkarttırmaya gitmedim. Bu tel gusle mani olur mu? Bugüne kadar aldığım gusuuler geçerli midir?

Okudunuz mu?  İçki koklamak günah mı? ?

mum
Tedavi amaçlı takılan diş teli gusül almaya engel olmaz. Diyanet fetvalarına bakabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Ben dış teli tedavisi gördüm, sağlık için değil estetik için yaptırmıştım, tedavi bitti ve dişlerimin arkasına ömür boyu duracak bir tel takıldı ama takılırken hayızdım bir sıkıntı olur mu?

Okudunuz mu?  Tuvaletimizin geldiğinde abdest almak gerekir mi?

arifselim
Diş tedavileri günümüzde ki önemi daha anlaşılmıştır. Diş teli veya kaplama olsun yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Hanefi mezhebine göre ağzın içi vücut dışından sayıldığından dolayı ağzın yıkanması da guslün şartlarından kabul edilmiştir. Ancak yinede dişlerin tedavisinin öneminden dolayı bu bir mazeret kabul edilmiştir ve gusle engel değildir. Güzellik için yaptırmış olsan bile gusle engel olmaz.


Kayıtsız Üye
Benim dişlerim’in yapılması için farklı türde bir tel taktılar damak altımdan geçiyo ama damağımla bir temas da bulunmuyor sadece dış aralarında ve yanlarında var 2 dış için geçerli bu abdeste engel midir ? lütfen yardımcı olun.

Okudunuz mu?  Allah beni boşuna yaratmış :(

arifselim
Diş teli gusle engel değildir. Tedavi için bu bir ihtiyaçtır ve buna cevaz verilmiştir. ayrıca bu durum sadece hanefilerde olan bir konudur. Diğer mezheplerde ise zaten ağzın yıkanması guslün şartlarından kabul edilmemiştir.


Kayıtsız Üye
Merhaba, ben de dış teli var. Dişlerim çok eğri. Ve eyer en arkadaki dış sağlıklıysa veya biraz öyleyse o kareyi çıkartmak gerek mi. Hani o kare olur ya her dışın üstünde, en arkadaki dişlerde çıkartmam gerek mi. Doktor onların kalmasını istiyor. Abdeste mahsuru var mı.

Okudunuz mu?  İhtilam menimi idrarmı ?

Ensar
Hanefi mezhebine göre gusülde ağzı su ile yıkamak farzdır, ancak doktorun size takmış olduğu teller tedavi amaçlı olduğundan siz özürlü halde bulunmaktasınız, yani bu farz sizden kaldırılmıştır. Tedavi amaçlı olduğu için Tel altına suyu değirmeniz mecburiyeti yoktur.


diş teli gusül abdesti, diş teli gusle mani midir, diş teli gusle engel mi

Bu kategoride yer alan Namazı bıraktıktan sonra tekrar başlamak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Diş Teli Boy Abdestine Engel mi?? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.