Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:16
sizden3
Abone

Yatak konusunda bilmek istediğim önemli sorular var gusülle ilgili

Yatak konusunda bilmek istediğim önemli sorular var gusülle ilgili

ziya3400
Rüya gördüm,sabah uyandığımda iç çamaşırımda ıslaklık, serçe parmağı kadar bir yerde eşorfmanımda nemlilik oluşturmaya başlamıştı.Hemen eşorfmanlarımı yıkdım,abdestmi aldım.Sonra aklıma yatak ve yorgan çarşafım takıldı. Acaba onlara bulaştı mı şeklinde. Sonra dayanamadım önce yatak çarşafını değiştirdim. Sonra yorganı değiştirdim. Sabahki yorgan çarşafa değdi acaba yeni koyduğum yatak çarşafını tekrar mı değiştirmem lazım diye soru kafama takıldı,meninin yorgan çarşafına geçtiğini varsaysak bile, yorgan çarşafında kurumuş olan bu meni yatak çarşafına değdi diye ona bulaşır mı? başka yere bulaşır mı, gusül gerekir mi ?

Yatağa yatarken şüpheyle yatıyorum çıldıracam açıklamalı cevap bekliyom lütfen !


Yanıt: Yatak konusunda bilmek istediğim önemli sorular var gusülle ilgili

YaZaROW
Vücuduna değse bile gusül alman gerekmez. Çünkü meni pis değildir. Namaz kılınamaz bile denilmemiştir meni bulaşan kıyafetle.


Yanıt: Yatak konusunda bilmek istediğim önemli sorular var gusülle ilgili

konya442
Selamun aleykum , bana da böyle oluyordu ama hepsi kesinlikle vesvesedir fazla derinlere girme

Okudunuz mu?  Bu ayette ne anlatılıyor? (Zümer 42. ayet)

Yazararow kardes meni safi meshebinde temiz dir ama hanefide pis , yani üstune meni gelirse gusül gerekmez ama orasi pis olur ve yikaman lazim bu hanefi meshebinde ama safide temiz dir meni

Selam ve dua ile


Yanıt: Yatak konusunda bilmek istediğim önemli sorular var gusülle ilgili

aziz83
Necasetin ne kadarı namaza manidir?

Sual: Necasetten taharet ne demektir?

CEVAP

Bedende elbisede ve namaz kılacak yerde necaset pislik bulunmamaktır. Baş örtüsü başlık sarık mest ve nalın da elbiseden sayılır. Boyuna sarılı atkının sarkan kısmı namaz kılan ile birlikte hareket ettiği için elbise sayılır ve burası temiz olmazsa namaz kabul olmaz. Yaygının bastığı ve başını koyduğu yeri temiz olunca başka yerinde necaset bulunursa namaz kabul olunur; çünkü yaygı atkı gibi bedene bitişik değildir. Fakat kapalı şişe içinde idrar taşıyanın namazı caiz olmaz; çünkü şişe bevlin [idrarın] meydana geldiği yer değildir. [Bundan anlaşılıyor ki cebinde kapalı alkol şişesi veya kapalı kutudaki kanlı mendil necis bez varken namaz kılmak caiz değildir.]

Okudunuz mu?  Hicri ve Miladi takvim?

İki ayağın bastığı ve secde ettiği yerin temiz olması lazımdır. Necaset üstüne örtülü bez cam naylon üstünde namaz kabul olur. Secdede etekleri kuru necasete değerse zararı olmaz.

Deride elbisede namaz kılınan yerde (dirhem miktarı) veya daha çok kaba necaset yok ise namaz kabul olur ise de dirhem miktarı bulunursa tahrimen mekruh olur ve yıkamak vacip olur. Dirhemden çok ise yıkamak farz olur. Az ise sünnettir. Şarabın damlasını da yıkamak farzdır. İmameyne [imam-ı Ebu Yusuf ve imam-ı Muhammed’e] göre ve diğer üç mezhepte kaba necasetlerin hepsinin zerresini bile yıkamak farzdır. Maliki’de iki kavil var birinci kavilde zerresini temizlemek farz öteki kavilde ise necaseti temizlemek sünnettir. Necaset miktarı bulaştığı zaman değil namaza dururken olan miktarıdır.

Dirhem miktarı katı necasetlerde bir miskal yani dört gram ve seksen santigram ağırlıktır. Akıcı necasetlerde açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar yüzeydir. Bir miskalden az olan katı necaset elbisenin avuç içinden daha geniş yüzüne yayılınca namaza mani olmuyor.

Okudunuz mu?  Namazda iken Takkem Alnımın üzerine kaydı Namazım geçerli olur mu?

Necaset iki türlüdür:

1- Kaba necaset: İnsandan çıkınca abdest veya gusle sebep olan her şey eti yenmeyen hayvanların (yarasa hariç) ve yavrularının yüzülmüş dabağlanmamış derisi eti pisliği ve bevli insanın ve bütün hayvanların kanı ve şarap leş domuz eti ve kümes hayvanlarının pisliği ve yük hayvanlarının koyun ve keçinin necasetleri galiz yani kabadır.

2- Hafif necaset: Hafif olan necasetlerden bir uzva ve elbisenin bir kısmına bulaşınca bu kısım veya uzvun dörtte biri kadarı namaza zarar vermez. Eti yenen dört ayaklı hayvanların bevli ve eti yenmeyen kuşların pisliği hafiftir. Güvercin serçe ve benzerleri gibi eti yenen kuşların pisliği temizdir.

Şarabın imbiklenmesi ile elde edilen rakı ve ispirto kaba necaset olup içilmesi şarap gibi haramdır. Namaz kılarken kan ispirto ve alkollü içkiler elbiseden ve deriden yıkanıp temizlenmelidir. Uçmakla temiz olmaz. Bunlar bulunan şişe ve benzerleri cepten çıkarılmalıdır.

Okudunuz mu?  Süleymancılar nasıl bir tarikat, en ufak bir konuda bir eleştiride dinden çıkarsın diye tehdit ediyorlar

Dört mezhebe göre necaset

Sual: Diğer hak mezheplerimize göre necasetin hükümleri nasıldır?

CEVAP

Necasetin azı da üç mezhepte namaza manidir. Bedende elbisede ve namaz kılacak yerde az da olsa necaset bulunmamalıdır. Hanefi’de ise çok az necasetle namaz kılmak mekruhtur. Maliki’nin bir kavlinde ise necaset çok olsa da namaza mani değildir.

Meni mezi ve idrardan sonra çıkan vedi Hanefi ve Maliki’de kaba necasettir. Şafii’de yalnız meni Hanbeli’de ise üçü de temizdir.

El ayası

Sual: Akıcı necasette el ayasındaki suyun yüzeyi genişliği el ayasının ortasındaki çukurlukta durabilecek su yüzeyi midir?

CEVAP

Evet.


aziz83
Necis yerlerin toplamı

Sual: Üzerimizde ve elbisemizin çeşitli yerlerine sıvı necaset damlamış olsa bunların toplamı mı esastır yoksa bir yere bulaşan mı esas alınır?

CEVAP

Toplamı esas alınır. (S. Ebediyye)


Necaset olan yerde namaz


Sual: Kilisede hamamda ve necis olma ihtimali olan yerde namaz kılmak caiz midir?

CEVAP

Üstü açık necasete ve kabre karşı namaz kılmak mekruhtur. Necis olma ihtimali olan yerlerde mesela hamam içinde ve kilisede kılmak mekruh olup yıkayıp temizleyerek kılmak mekruh olmaz. Başka yer bulunamazsa kilisede de kılmak caiz olur. Namazdan sonra hemen çıkmalıdır; çünkü kilisede şeytanlar toplanır. Kilisedeki küfür alametleri boşaltılırsa namaz kılmak mekruh olmaz. (Redd-ül-muhtar)

Okudunuz mu?  İşe gitmemek için yalan söylemek


Necasete karşı namaz


Sual: Necasetli boyayla boyanmış duvara karşı namaz kılınır mı?

CEVAP

Evet kılınır.


Taharetten kalan yaşlık

Sual: Taharetten arta kalan yaşlık çamaşırımıza bulaşıyor. Temizlemek gerekir mi? Şafii’de nasıldır?

CEVAP

Taharetten yani istincadan arta kalan yaşlık temizdir namaza mani değildir. Şafiide de böyledir. Hatta Şafii mezhebinde istincadan sonra necaset kalsa affedilir. Halbuki Şafiide az bir necaset namaza mani olduğu halde taharetten sonra arta kalan necaset affedilmiştir.

Taharetten arta kalan yaşlığı kurulamak müstehabdır. Bez veya tuvalet kâğıdı yoksa el ile kurulanır.


Bulaşan meni

Sual: Çamaşıra bulaşınca meni ile namaz kılınabilir mi?

CEVAP

Çamaşıra az bulaşırsa mahzuru olmaz. Kuruyunca ufalanırsa yine mahzuru olmaz.

Hanbeli’de necaset

Okudunuz mu?  Hz Hatice annemizin çocukları

Sual: Hanbeli’de necasetin hükmü Şafii’deki gibi midir?

CEVAP

Evet Şafii gibidir az necasetle de namaz sahih olmaz. Maliki’de ise çok da olsa affediliyor. Necaseti temizlemede bir harac varsa Maliki mezhebi taklit edilir.

Çok necaset bulaşan

Sual: Hemoroid sebebiyle Maliki’yi taklit eden kan akarken veya elbisesine fazla kan bulaşmış iken namaz kılsa caiz olur mu?

CEVAP

Evet; çünkü temizlemek zordur.

Üzerimize sıçrayan idrar

Sual: Tuvalette bizim haberimiz olmadan üzerimize idrar sıçrarsa aldığımız abdest geçerli sayılır mı?

CEVAP

İdrarın abdeste zararı olmaz. Çok olursa namaza zararı olur. Maliki mezhebi taklit edilince bilinmeden çok idrar da olsa namaza zararı olmaz.

Namaz nerelerde kılınabilir?

Sual: Namaz nerelerde kılınabilir mesela kilisede namaz kılınır mı?

CEVAP

Namaz temiz olan her yerde kılınır. Namaz kılacak yer bulunamadığı takdirde ayakkabı ile girilen; fakat necaset görülmeyen odada da kılınır.

Kilisede namaz kılınmaz. Eğer başka yer yoksa kilisede namaz kılınır. Namazdan sonra hemen çıkmalıdır; çünkü kilisede şeytanlar toplanır. (Redd-ül-muhtar)

Okudunuz mu?  Gaz problemi olanlar özür sahibi saylır mı? Nasıl ibadet etmelidirler?

Namaz dışında

Sual: Namazda idrarlı kanlı elbise giymek caiz olmadığı gibi namaz dışında da giymek caiz değil mi?

CEVAP

Namaz dışında zaruretsiz pis elbise giymek mekruhtur.


Alkollü boyaya karşı namaz

Sual: İçinde alkol bulunan yağlı boyayla badana yapmak caiz olur mu? Bu duvara karşı namaz kılınır mı?

CEVAP

Caizdir namaz kılınır. Necasete karşı namaz kılınmaz; fakat necaset bulaşmış bir şeye karşı kılmak caiz olur.


YaZaROW
Tamamladığınız için Allah razı olsun


sevgiii
Allah razı olsun bende bilgilendim ama bir şey soracağım bende adetli günlerdeki kullandığım yastık yüzü çarşaf yorgan yüzü bunları çıkarıp yıkıyorum içimden ses gusulün kabul olmaz diyor.ve hatta gusül alıp çıkıyorum ertesi gün az az bişey adet olunca tekrar gusül alıyorum ama tüm üzeimdeki kazak eşofmanı iç çamaşırı hepsini yeniden tmizlerden giyiniyorum.bu doğrumu?birde tuvaletten çıkınca acaba üzerime pislik geldimi diye düşünüyorum bunlarada cevap yazarsanız sevinirim bende kafayı yiyeceğim


ikindi
kilisede neden seytanlar toplaniyor?


leventtanju
girebildikleri için…

Okudunuz mu?  Tarikata Nasıl Girilir?

konya442
Allah razı olsun bende bilgilendim ama bir şey soracağım bende adetli günlerdeki kullandığım yastık yüzü çarşaf yorgan yüzü bunları çıkarıp yıkıyorum içimden ses gusulün kabul olmaz diyor.ve hatta gusül alıp çıkıyorum ertesi gün az az bişey adet olunca tekrar gusül alıyorum ama tüm üzeimdeki kazak eşofmanı iç çamaşırı hepsini yeniden tmizlerden giyiniyorum.bu doğrumu?birde tuvaletten çıkınca acaba üzerime pislik geldimi diye düşünüyorum bunlarada cevap yazarsanız sevinirim bende kafayı yiyeceğim.

1 Gusülün niye kabul olmasin yastik yüzünde isterse meni olsun ve eline bulassa elin sadece pis olur yikarsin biter gusül almana gerekmez ki.

2. Birak acabalari , onlar kesinlikle vesvesedir

Selam ve dua ile


YaZaROW
Şeytanın camilere de girebildiği hakkında bir hadis paylaşılmıştı bu sitede.

Hatta bu soru sorulmuştu.

Buyurun bu sayfadan ulaşabilirsiniz:

Şeytan bizimle camiye girer mi? (forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/40244-seytan-bizimle-camiye-girer-mi.html)


sevgiii
Allah razı olsun arkadaşım.s.a.


arman
meni li kurumus bir elbiseye ; temiz bir elbise degerse ve o elbiseyı giymekte bir sakınca olur mu

Okudunuz mu?  Kesilen saçın saklanması caiz mi?

imam
< meni li kurumus bir elbiseye ; temiz bir elbise degerse ve o elbiseyı giymekte bir sakınca olur mu >

Kuru necaset, necis yapmaz. Meni kuruduğu için sorun olmaz.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben bir sey yaptim ve ic çamaşırıma döl bulaşti ve baska yerlere degince gecer mi yoksa kaybolup gider mi lütfen yarf edin çok kafaya takiyorum delird resmen her yer kaçıyorum nerdeyse


arifselim
Meni bulaşan neresi varsa o yerleri su ile yıkaman gerekir. Kendi kendine kaybolup gitmez. Eğer meni kurumuş ise ovalamakla zaten kaybolur gider ve bu yeterlidir. Hanefilere göre meni necistir.


Acizanekul
Meni bulasan pantalon carsafa temas ederse ,carsaf kirli mi olur ,carsafta gözle göremedim çok vesveseliyim artik bunalıma gireceğim ,kuruyunca belli olur mu carsafta olsa , diyelim mi çarşaf oldu kurudu içinde yatınca bulaşır mi ,namaza engel olur mu üstümdeki kıyafetlere gececek gibi geliyor , sürekli bunları düşünüyorum


Kayıtsız Üye
Meni bulaşmış bir yatakta yattıgımız zaman
Yada cunupken yattıgımız yatakta yatarsak gusül abdesti bozulurmu

Okudunuz mu?  Kurumuş meni etrafa bulaşır mı?

afsarbeyi
Kardeşim biraz okuyun öğrenin. aklınıza gelen böyle saçma sapan sorulardan kurtulun. bu kadar saçma bir soru bir müslümana yakışır mı? İnsanı cenabet eden meninin çıkması veya cinsel ilişkidir. Bu konuyu tek okusaydın bile cevabını bulabilirdin.


Kayıtsız Üye
Bende misafirlikteyim sabah kalktigimda ıslaklik oldugunu anladım ve pantolanlo yatmıştım hmen yataga bulastimi die geldi aklima pantolona bakinca boyle nemlilik belli oluyor ama carsafa fln bulasmismidir. Ne yapmam lzm hemen bir yardim edin icim hiç rahat değil kafayı yiyecem.


Kayıtsız Üye
Mezi gelmiş ise gusül bozulmaz meni gelmiş ise bozulur


meninin yatağa bulaşması, yatak odasında namaz kılınır mı, Yatağa sperm bulaşırsa

Bu kategoride yer alan Zina affedilir mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yatak konusunda bilmek istediğim önemli sorular var gusülle ilgili Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.