Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:30
missa0
Abone

Cenab-ı Hak, Hak Teâlâ kavramları ne anlama geliyor?

Cenab-ı Hak, Hak Teâlâ kavramları ne anlama geliyor?

Kayıtsız Üye
"Cenab-ı Hak", "Hak Teâlâ" kavramları ne anlama geliyor kısaca konuyu açıklar mısınız ?


Yanıt: "Cenab-ı Hak", "Hak Teâlâ" kavramları ne anlama geliyor?

mumsema
"Cenab-ı Hak", "Hak Teâlâ" ifadelerinde kullanılan "cenab" ve "teala" ifadeleri Allah için kullanılan yüceltme ifadeleridir.
CENAB: Büyüklük ifade etmek için, hürmet maksadı ile söylenir. Cenab-ı Hak, Cenab-ı Resül-i Kibriya (A.S.M.)… gibi.
TEALA: "Nâmı büyük" meâlinde olup. Cenab-ı Hakk’ın (C.C.) kudsiyet ve büyüklüğü için hürmeten söylenir.

Okudunuz mu?  İsrarla hayırlısını istediğim halde neden dua kabul olmaz

Cevap: "Cenab-ı Hak", "Hak Teâlâ" kavramları ne anlama geliyor?

Fetva Meclisi
"Cenab-ı Hak", "Hak Teâlâ" Nedir? Ne Demektir?


Cevap: "Cenab-ı Hak", "Hak Teâlâ" kavramları ne anlama geliyor?

@hmet
Cenabı hak ve Cenab-i Allah ifadeleri hoşuma gitmiyor.
En güzeli Allah Teala ve Allah celle celaluh


Kayıtsız Üye
Dr. Muhammed Bozdağ
Maalesef bu Türkçeye bir edep ifadesi olarak sokuldu ve bunu sadece Türklere yaptılar. Türklerin islamı bozması için ne varsa sokuldu. Arapça öğrenmesinler, Araplar gibi anlamasınlar Kuranı…

Okudunuz mu?  Hıdır ellez duası

Efendimiz diyerek ilahlaştırsınlar. Allah’a tashih edilmesi gereken azel vasıfları yücelttikleri büyük ulema için kullansınlar… Bu adetler araplarda yok.

Hz. Hazret kelimesini günümüzde saygı için kullanıyorlar ve kullanmayınca saygısız sanıyorlar. Genel halk bu kelimenin etimolojisini bilmiyor. Cenab bir yanınızda, mesela karşınızda duran demek. Hazret ise huzurda olan, yani her yerde olan demek.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde kunut okumak farzmıdır

Azeriler insana saygı için cenab derler. Mesela Cenab Ebru… Biz bunu Allah’a demişiz.. Cenabı Allah.. Yanlış. doğrusu Hazreti Allah, yani heryerde hazır ve nazır olan Allah demek. Yüce Allah kavramının Arapçası Allahü taala da çok güzel.. Fakat bizim tasavvuf geleneğimize Allah’tan başka hazretlerin varlığı itikadı sokuldu sonradan…

Mesela bir manevi makama –türbeye diyelim- giriyorsunuz filanca velinin ruhu orada hazır ve nazır varsayıyorsunuz, sizi duyuyor görüyor sayıyorsunuz ki bu sadece Allah’a ait bir vasıf.. Destuuur diyor ve izin istiyorsunuz, girebilir miyim.. vefat etmiş, ama o hazret, yani o orada…

Okudunuz mu?  Nasibim kapalı nasıl açarım?

İşte bunlar bizim itikadımıza sokuldu ve bunlar çok sinsice yapıldı. Şimdi bunları millete anlatabilir misiniz? Ey müminler 13 asırdır ve hala arap toplumlarında olmayan bu bozulmaları kasıtlı olarak Türklerin üslubuna soktular. Önce dil bozuldu ve anlamını keşfedince yüreğiniz çöküyor. mecbur kalıyorsunuz yanlışı kopyalamaya, çünkü diliniz kökten alıştırılmış. yerine koyacak doğrusunu bulmanıza halk tepki gösteriyor. Yanlış yolu doğru yol sanıyor. Anlamıyon sizi. Bakıyor sakallı cübbeli ve ateşli filan hocaya, öyle savunuyor… bitiriyor dünyasında… apaçık ayeti gözlerine soksanız umurunda değil. Asla düşünmüyor, hatta korkuyor düşünmekten dinimden çıkarım diye. İnsanlar batıldan bu yüzden çıkamıyorlar.

Okudunuz mu?  İçimden istem dışı beddualar

Allah bu milleti bu durumdan kurtarsın. Basiretsiz ve kibirli ulema kıyamet günü nasıl hesap verecek Allah’a


Kayıtsız Üye
şimdi güzel cümleler yazmışsın ben bu konu hakkında fazla bilgili değilim ama araştırmak lazım.. Türkiyede o kadar çok ilahilat’çı varki onlar bu konuyu hiç bilmiyorlar mı? Hem kitaplarda hz. Peygamber yazar kitaplarda niye. Hz. Diye geçiyor o zaman kitapları yazanlar bilememiş mi bende o kadar eski kitaplar varki onlarda bile hz.(hazreti) diye hitap ediyor.

Okudunuz mu?  Ölülere okunacak dualar - Ölüler için okunacak Dualar

Kayıtsız Üye
şimdi sizde ne kadar eski yayınlar var? Hangi döneme ait? İlahiyatçılar bunları biliyor ama bilmiyormuş gibi yapıyor yada halkın tepkisini çekeriz diye kuldan korkup Allah’tan korkmuyor. İstersen bir kaç ilahiyat fakültesine git ve sor; örneğin kandil biddattır, peki siz neden halka bunu açıklamıyorsunuz? diye. gör bakalım ne cevap alacaksın.

Okudunuz mu?  Adak adandığına dair akla gelen vesveseler

OsmanlıTokadı
Eşşek develer yükü kitapda yüklense yine eşşek yine eşşek(!!!) Bir Şehit bile ölmezken ayetde buyuruyor Yüce Allah dimi evliya neden ölsün ? Alimlerin(her evliya alimdir ama her alim evliya olamaz) kanı şehitlerin kanından üstündür hadisi varken bu neyin kafası. Orda yatan evliya duyarda görürde bakarda himmetde eder. Bu Allah’ın dilemesi ile olur sen ne boş boş konuşuyorsun. Kainatda ne varda Allah’dan habersiz iş yapsın. Evliya duyarmıymış mış kafaya bak meyhanede içen kafa çeken adamlara anlatıyorum eyvaellah doğru diyor bana aynısını anlatanaları oluyor, bunlarda neuin kafasını yaşıyor (!!!)

Okudunuz mu?  Peygamberimizin yaptığı dualardan örnekler

Kayıtsız Üye
Allah’ın ayetlerine hadisle yaklaşanlar bir daha düşünün lütfen.Kimi kine kıyas ediyorsunuz büyük vebal hem size hemde size inananlara.Allah onlar ölüdür diyor .Sizi duyamazlar diyor siz kalkmış Allah yolunda ölenlerle sözde süze göre alım evliyaları bir tutuyorsunuz.Allah aşkına ne olur Kuranı baştan sona okuyun .Sonra hadislere geçin ve yorumlayın.selametle

Okudunuz mu?  Yıldızname baktırmak günah mı?

Kayıtsız Üye
Yazi özetle : Işin özü Allah’tan başka tecelli eden mi var her bilincin durumu itibari ile deniyor


teala ne demek, cenab ne demek, cenabı hak

Bu kategoride yer alan Hayırlı kazanç için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cenab-ı Hak, Hak Teâlâ kavramları ne anlama geliyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.