Anasayfa
22 Mayıs 2023, 23:09
missa91
Abone

Peygamberimizin yaptığı dualardan örnekler

Peygamberimizin yaptığı dualardan örnekler

Kayıtsız Üye
Peygamberimizin yaptığı dualardan örnekler


Cevap: Peygamberimizin yaptığı dualardan örnekler

Seyyidbabar
Abdullah bin Abbas -radıyAllahu anhüma-dan rivâyete göre Peygamber Efendimiz”in duâlarından biri şu duâ idi:

"Yâ Rabb! Kalbimi nurlandır, gözümü nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, üstümü nurlandır, altımı nurlandır, önümü nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, saçımı nurlandır, yüzümü nurlandır.;

Mugîre bin Şu”be”den rivayet olunduğuna göre Resul-i Ekrem -sallAllahu aleyhi ve sellem-in dualarından biri de şu idi:

"Başka bir ilâh yok, ancak Allah var. O;nun şerîki yoktur. Mülk O”nundur, hamd de O”nundur. O her şeye kaadirdir. Allah”ım, Senin verdiğine engel olacak da yoktur, vermediğini verecek de yoktur. Ve servet sahibi olanlara servetleri sana karşı bir menfaat veremez. Yani servetine güvenerek sana âsî olanları o servetleri kurtaramaz."

Okudunuz mu?  Müstehcen görüntüler guslü bozar mı

Abdullah bin Abbas -radıyAllahu anhüma-dan rivâyete göre Resûl-i Ekrem -sallAllahu aleyhi ve sellem-e bazı kimseler gelip:

İnsanlar; yâni Ebû Süfyân ve arkadaşları sizinle muharebe etmek için adam ve silâh toplamışlar, hazırlık yapmışlar. Onlara mukabele edecek derecede kudretiniz yoktur. Onlardan sakınınız diye korkutmak istediklerinde, bu söz mü”minlerin yakîn îmânlarını ve cesaretlerini artırıp, Nebiyy-i Ekrem -sallAllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz de:

"Allah bize kâfidir, o ne güzel vekîldir!" buyurdu. Mü”minler de böyle söylediler."

Enes bin Mâlik -radıyAllahu anh-dan rivâyete göre: Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem Efendimiz”in çok kere duâsı:

Okudunuz mu?  İhl 10.sınıf arapça ders kitabı cevapları ve tercümleri

"Ey Rabbimiz, bize dünyâda da iyilik, güzellik ver, âhirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azâbından koru," meâlindeki duâ idi.

Ebû Musâ el-Eş”ârîden rivâyete göre Resûl-i Ekrem -sallAllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle duâ ederlerdi:

"Yâ Rabb, benim hatâlarımı, bilmeden yapdıklarımı, işimde aşırı gitmemi, ve Senin benden çok iyi bildiğin hallerimi mağfiret eyle. Allah”ım, benim latifeleşmelerimi, ciddiyet hallerimi, hatâen ve kasden yaptıklarımı ve bende olan her şeyimi mağfiret eyle!;

"Ey, Rabbim! Gayb ilminle ve halk üzerine kudretinle, hayatı benim için hayırlı gördükçe beni yaşat, ölümü benim için hayırlı gördüğün zaman da beni vefât ettir. Ey Rabbim! Gizlide ve açıkda senden haşyetini istiyorum. Rızâ hâlinde de, gadab hâlinde de ihlâs sözünden ayırmamanı istiyorum, fakirlikte de zenginlikte de i”tidâlden ayırmamanı istiyorum. Senden tükenmez bir ni”met, kesilmez bir göz ferahlığı (yüzde açıkça görülen neş”e ve huzûr) istiyorum. Senden beni kazâna râzı kılmanı, ölümden sonra yaşamanın serinliğini istiyorum. Senden yüzüne bakmanın lezzetini; sana kavuşmanın şevkini istiyorum. Bütün bunları zarar veriçinin zararından, sapdırıcı bir fitneden uzak olarak vermeni istiyorum. Ey Rabbim! Bizi îmân zîynetiyle süsle, bizi doğru yolda olan hidâyet rehberleri kıl.;

Okudunuz mu?  Cami avlusu ne işe yarar?

"Ey Ebû Bekr”in kızı! Sana diğer duâları da içinde toplayan duâları söyleyeyim mi? Şöyle duâ et:

"Ey Rabbim! Senden bildiğim ve bilmediğim hayrın hem çabuk, hem geç olanını istiyorum. Ey Rabbim Resûlünün senden istediğini istiyorum, Resûlünün sana sığındığı şeyden ben de sana sığınıyorum. Allah”ım benim için kaza ettiğin şeyin âkibetini doğru yola ulaştır.;

Okudunuz mu?  Hz. Aişe annemizin çocukları neden olmamıştır?

Yolumuza ışık tutan Peygamber duaları

Her konuda bize ışık tutan, dünya ve âhiret hayatımız için bize rehberlik eden peygamberler, dua konusunda da bize yol gösteriyorlar. Bize nasıl dua edilmesi gerektiğini öğretiyorlar. Bu güzel duaları ezberleyip biz de Rabbimize peygamberler gibi dua edebiliriz. Bakalım kâinatın kutup yıldızları olan peygamberler Rabbimize nasıl dua etmişler:

Hazreti Adem (aleyhisselam) ve Hz. Havva;nın duası

Rabbimiz! Kendimize yazık ettik. Sen kusurumuzu örtüp bize merhamet etmezsen en büyük kayba uğrayanlardan oluruz. (Araf Suresi, 23. ayet)

Okudunuz mu?  Taharetten sonra uzvunda ıslaklık olması

Hz. Nuh (as); ın yaptığı üç dua:

Ya Rabbi! Beni, annemi, babamı ve bütün mü;minleri affeyle. (Nuh Süresi, 28. ayet)
Hakkında kesin bilgim olmayan şeyi istemekten sana sığınırım. Eğer beni affetmez, bana merhamet etmezsen her şeyi kaybedenlerden olurum. (Hud Suresi, 47. ayet)

Ya Rabbi ben yenildim. Artık sen bana yardım et. (Kamer Suresi, 17. ayet)

Hz. İbrahim (as);ın yaptığı iki dua:

Rabbimiz! Beni, annemi, babamı ve bütün mü’minleri kıyamet günü affeyle. (İbrahim Suresi, 41. ayet)

Ya Rabbi bana hikmet ver ve beni Salih (iyi) kullar arasına dâhil et.

Ey yüce Rabbimiz yalnız sana güvenip dayandık, sana yöneldik ve sonunda da senin huzuruna varacağız. (Şuara Suresi, 83. ayet)

Okudunuz mu?  Çevremde fala baktırıpta gerçek oluyor bu fallcı gerçekleri söyluyor bu falcı herşeyi biliyor diyen bi kaç arkadaşım var

Hz. Lut (as);ın duası:

Ya Rabbi bozguncu insanlara karşı bana yardım et. (Ankebut Suresi, 30. ayet)

Hz. İbrahim (as) ve Hz İsmail (as);ın duası:

Rabbimiz! Yaptığımız işi kabul buyur. En iyi şekilde duyan ve bilen ancak sensin. (Bakara Suresi, 127. ayet)

Hz. Yakub (as);ın duası:

Sıkıntımı, keder ve hüznümü sadece Allah;a arz ediyorum. (Yusuf Suresi, 86. ayet)

Hz. Yusuf (as);ın duası:

Ey yerleri ve gökleri yaratan! Dünyada ve ahirette yardımcım sensin. Müslüman olarak canımı al ve beni Salih (iyi) insanlar arasına kat. (Yusuf Suresi, 101. ayet)

Hz. Eyüb (as);ın duası:

Ya Rabbi bu dert bana iyice dokundu. Sen merhametlilerin en merhametlisisin. (Enbiya Suresi, 83. ayet)

Okudunuz mu?  Filmin aktörünü beğenmek

Hz. Musa (as);ın yaptığı beş dua:

Ya Rabbi ben ve kardeşimi affet. Rahmetine bizi de dahil et. Çünkü merhamet edenlerin en merhametlisi sensin. (Araf Suresi, 151. ayet)

Sen bizim efendimizsin. Affet bizi. Merhamet et. Sen bağışlayanların en hayırlısısın. (Araf Suresi, 155. ayet)

Bize bu dünyada da âhirette de iyilik nasip et. Biz sana yöneldik, senin yolunu tuttuk. (Araf Suresi, 156. ayet)

Ya Rabbi göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz. (Taha Suresi, 25-27. ayetler)

Ya Rabbi ben kendime yazık ettim. Affet beni. (Kasas Suresi, 16. ayet)

Hz. Süleyman (as);ın duası:

Ya Rabbi! Beni nefsime öyle hâkim kıl ki gerek bana gerek anne-babama verdiğin nimetlere şükredeyim. Seni razı edecek güzel ve makbul işler yapabileyim. Bir de merhamet edip beni Salih(iyi) kullarının arasına dâhil et. (Neml Suresi, 19. ayet)

Okudunuz mu?  Demokrasi Ve Laiklik İslam'a aykırı mıdır?

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas);in yaptığı üç dua:

Ya Rabbi gireceğim yere dürüst olarak girmemi, çıkacağım yerden de dürüst olarak çıkmamı bana nasip et. (İsra Suresi, 80. ayet)

Ey Rabbim. Şeytanların kışkırtmalarına karşı sana sığınıyorum. (Mü;minun Suresi, 97. ayeti)

Rabbim! Benim ilmimi artır. (Taha Suresi, 114. ayet

Rahmet Peygamberinin çiçeklerine duası

Sevgili peygamberimizin duaları hiç geri çevrilmezdi. Ne için dua ederse Allah (celle celaluhu) hemen kabul ederdi. Peygamberimiz de Rabbine yönelir, çok sevdiği çocuklar için hayır dualar ederdi.

Okudunuz mu?  Bela - İmtihan Hakkında Ayet ve Hadisler

Peygamberimiz bir gün torunu Hasan’ı çok özledi ve kızı Fatma’nın evine gitti. Kapıyı araladı ve Küçük adam orada mı? Küçük adam orada mı? diye seslendi. Minik Hasan hemen badi badi koştu ve dedesinin kucağına atıldı.

Efendimiz bir yandan Hz. Hasan’ı öpüyor bir yandan da dua ediyordu.

– Allah’ım ben onu seviyorum, Senin de onu ve onu sevenleri sevmeni diliyorum.

Başka bir gün arkadaşı Zeyd’in oğlu Üsame’yi bir dizine, torunu Hasan’ı da diğer dizine oturttu. Başını da çocukların başına yaslayarak şöyle dua etti.

– Allah’ım onlara merhamet etmeni diliyorum. Çünkü ben onlara merhamet ediyorum.

Yine başka bir gün bir arkadaşı peygamberimizin elbisesinin içinde kıpırdayan bir şeyler gördü ve şaşırdı. O sırada efendimizin koynundan Hz. Hasan ve Hüseyin çıktı. Peygamberimiz yine onları kucağına oturtup dua etti.

Okudunuz mu?  Baba sevgisi ile ilgili hadisler

– Bunlar benim oğullarım, benim kızımın oğulları. Allah’ım ben onları seviyorum. Senin de onları ve onları sevenleri sevmeni diliyorum


Allah Celle Celalühü iman etmek hayatımıza ne gibi güzellikler ve zenginlikleri kadar yazınız, peygamber efendimizin yaptığı dualardan ikisi

Bu kategoride yer alan Hz. Fatımayı kim yıkayıp kefenlemiştir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimizin yaptığı dualardan örnekler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.