Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:51
missa7
Abone

Hz. Ömer’in Ailesi, Hanımları ve Çocukları

Hz. Ömer’in Ailesi, Hanımları ve Çocukları

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar İslam dinimizin halifelerinden olan Hz. Ömer’in Ailesi Hanımları ve Çocuklarının isimlerini yazar mısınız ?


Yorum: Hz. Ömer’in Ailesi, Hanımları ve Çocukları

arifselim
İslam dinine en büyük hizmetler yapan, kahramanlığı, cesareti ve adaleti ile nam salan Hz. Ömer’in ailesi, evlilikleri ve evlatları hakkında elimizde bir çok bilgiler vardır. İslama girmeden önce ve İslama girdikten sonra olmak üzere evlilikleri vardır. Bu evlilikleri ve ailesi ile ilgili genel bazı bilgileri şöyle paylaşabiliriz:

Okudunuz mu?  İslam hukukunda idam cezası var mı?

– Hz. Ömer (ra) İslam öncesi döneminde; önce Kureyş’in Cumahoğulları’ndan, Osman b. Maz’un’un kız kardeşi Zeynep bint-i Maz’un ile evlenmişti. Bu hanımdan üç çocuğu oldu: Abdullah, Hafsa ve Abdurrahman. Abdullah b. Ömer meşhur sahabe âlimlerindendir. Kız kardeşi Hz. Hafsa ise ilk kocasının Bedir savaşında yaralanıp ölmesi üzerine Medine’de Hz. Peygamber (asv) ile evlenmişti.

Okudunuz mu?  Yalan söylememek için dua

– Hz. Ömer (ra), yine Mekke’de İslam öncesi dönemde, Huzaa kabilesinden Cervel kızı Müleyke / Melike ile de evlenmişti. Bu kadın Ümmü Gülsüm olarak da bilinir. Melike, oğlu Übeydullah’ın annesiydi. Hz. Ömer (ra) hicret edince bu müşrik hanım Mekke’de kaldı. Hz. Ömer (asv) hicreti altıncı yılına, Mümtehine suresinin onuncu ayetinin inmesine kadar onunla evli kaldı. (1) Hanımı Mekke’de o Medine’de olmasına rağmen, evlilik altı yıl devam etmişti. Mümtehine suresinin onuncu ayeti, Müslüman erkeklerin müşrik kadınlarla evlenemeyeceğini hükme bağlayınca, Hz. Ömer (ra) bu hanımını boşadı ve ondan ayrıldı. Ondan sonra bu hanımla, Mekke’de Muaviye b. Ebi Süfyan evlenmişti.

Okudunuz mu?  Necaset mahalli ne demek?

– O, Mekke’de, Mahzumoğullarından, dayısı Hars b. Hişam’ın (2) kızı Ümmü Hakim’le de evlenmişti. Hars dayısı Ebu Cehil’in ve diğer dayısı As b. Hişam’ın kardeşidir. Bu hanımından da Fatıma adında bir kızı olmuştu.

– İslam öncesi dönemde o Mahzumoğullarından, Ebu Ümeyye’nin kızı Kureybe ile de evlenmişti. Hicretle bu müşrik hanımı da Mekke’de kaldı ve Mümtehine suresi onuncu ayetinin inmesi üzerine Hz. Ömer (ra) Mekke’deki bu hanımıyla da evliliğe son verdi.(3)

Okudunuz mu?  Kızım yataktan kabus görerek kalkıyor ne yapmalıyım

– Medine’de, hicretin yedinci yılında, kırk beş yaşındayken, ensardan Asım b. Sabit’in genç kız kardeşi Asiye ile evlendi ve adını Cemile olarak değiştirdi. Oğlu Asım bu kadından doğdu. Sonradan bu hanımı boşamıştı.

– Hicretin 17. yılında elli beş yaşlarında iken, bu kez Hz. Ali (ra)’in, Hz. Fatıma’dan olma kızı Ümmü Gülsümle evlendi. Bundan Zeyd ve Rukiye adlı bir oğlu ve bir kızı olmuştu. Her iki çocuk da fazla yaşamadılar.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde tırnak araları

– O, Yemenli bir hanım olan Lüheyye / Lihye ile evlenmişti. Bundan Abdurrahman el-Asğar (Küçük Abdurrahman) doğdu. Bu kendisine hicretin 14. yılında içki haddi vurulan oğludur ve Ebu Şahme diye de bilinir.

– Ayrıca Hz. Ömer (ra), amcaoğlu Zeyd b. Amr’ın kızı Atike ile de evlenmişti. Atike Medine’de Zübeyir b. Avam tarafından boşanınca, Hz. Ömer (ra) onunla evlenmişti. Bu kadın, eniştesi Said b. Zeyd’in kız kardeşi ve Hz. Ömer (ra)’in yakın akrabasıydı. (4)

Okudunuz mu?  Günümüzde yanlış fetva veren hocalar var mıdır ?

Hz. Ömer (ra) Medine döneminde Hz. Ebu Bekir (ra)’in kızı Ümmü Gülsüme de talip olmuş, fakat Ümmü Gülsüm onu sert mizaçlı bulduğu için onunla evlenmek istememişti. (5)

Dipnot:
1. Sarıcık, Çağrı-Medine, s. 305.
2. Hars b. Hişam b. Muğire için bkz. İbn-i Hişam, IV, 142; Hasan İbrahim Hasan, III, 82; Diyarbekri, I, 296; Heyet, Sahabiler Ans., s. 346.
3. İbn-i Hişam, III, 376- 377; Vakidi, II, 632; Muhammed Hudari, s. 180.
4. Zehebi, el-Hulafâu’r-Râşidûn, s. 103; Mesudi, II, 353; Heyet, Doğuştan Günümüze, II, 187-188.
5. Tellioğlu, Ömer b. Hattab , Şamil İslam Ansiklopedisi, V, 179

Okudunuz mu?  Kötü Huylar ve iyi Huylar

hz ömerin çocukları, hz ömerin ailesi, hz omerin kizinin ismi

Bu kategoride yer alan Hz. Hasan'in Ailesi, Hanımları ve Çocukları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Ömer’in Ailesi, Hanımları ve Çocukları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.