Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:51
missa7
Abone

Hz. Ali’nin Ailesi, Hanımları ve Çocukları

Hz. Ali’nin Ailesi, Hanımları ve Çocukları

Kayıtsız Üye
Hz. Ali’nin Ailesi, Hanımları ve Çocuklarının isimlerinin neler olduğu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Yorum: Hz. Ali’nin Ailesi, Hanımları ve Çocukları

arifselim
Hz. Ali ilk İslama iman eden ve peygamber aleyhisselamın yanında hayatını geçiren büyük bir sahabi, alim ve peygamber aleyhisselamın damadı olma şerefine nail olmuş büyük bir insandır. Onun hayatının son dönemi büyük fitnelerin yaşandığı bir dönemde geçmiştir. O büyük fedakarlıklar göstermiş ve İslam emanetini kendinden sonrakilere en güzel bir şekilde bırakmıştır. Ailesi hanımları ve evlatları ile ilgili bilgiler hakkında kısaca şu bilgileri paylaşabiliriz:

Okudunuz mu?  İslamda düşüğün hükmü nedir?

– Hz. Ali (ra)’nin oğlu Muhsin (veya Muhassin) çok küçük yaşta vefat etmiştir. Ayrıca Hz. Ali (ra)’nin Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’den başka bir çok çocuğu vardır.

– Hz. Ali, Haşîmoğullarındandır. Hz. Peygamber (sav)’in amcası Ebû Tâlib’in oğludur. Onun hanımları ve bunlardan olan çocuklarını şöyle tespit etmek mümkündür:

Okudunuz mu?  Neden çocuğum olmuyor?

– Hz. Fâtıma: Hz. Peygamber (s.a.v.)’in en küçü kızıdır. Hz. Ali’nin de ilk hanımıdır. Hz. Fâtıma vefat edinceye kadar, Hz. Ali bir başkasıyla evlenmemiştir.1 Hz. Fâtıma’dan olan çocukları Hasan Hüseyin ve Muhsin, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm’dür.

– Hz. Ömer (ra) halifeyken, Hz. Peygamber (sav)’in vefatından önce dünyaya gelen Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemiş ve evlenmiştir. Onun Ümmü Gülsüm’le evlenmek istemesi, "bütün neseblerin ve sebeplerin kesildiği Kıyamet’te, ancak Hz. Peygamber’in nesebi ve sebebinin kesilmediğini" bilmesindendir. Zeyneb de (Zeynebu’l-Kübrâ) Abdullah b. Cafer’le evlenmiştir.

Okudunuz mu?  Dua ederken samimi olmak

– Âmir b. Kilâb Kabilesinden Ümmü’l-Benin bint-i Hizam: Hz. Ali (ra)’nin, bu hanımından Abbas, Cafer, Abuddullah ve Osman adlarında dört çocuğu olmuştur.

– Onun hanımlarından biri de, Temim Kabilesinden Leyla bint-i Mes’ud’dur. Bunun iki çocuğu olmuştur: Abdullah ve Ebû Bekir.

Okudunuz mu?  Yahudilerin ibadet yerine ne denir? ismi nedir?

– Has’amî Kabilesinden Esma bint-i Umeys: Bu hanımından, Yahya ve Muhammedul-Asgar (Küçük Muhammed) dünyaya gelmiştir.

– Cu’şem b. Bekir Kabilesinden Sahba bint-i Rabia adlı kadın da, onun eşlerindendir. Bu, Tağlibli bir câriye/köle kadındı. Hz. Ali (ra)’nin bu cariyeden Ömer ve Rukiyye adlı iki çocuğu olmuştur (Bir cariyenin sahibi, nikâha gerek kalmadan, câriyesiyle evlilik ilişkisine girebilir. Buna istifraş veya odalık alma denir. Milk-i yemin [sahip olmak] milk-i nikâhtan daha kuvvetli olduğu için, cariyesini sahibi istifraş edebilir, yani yatağına alabilir. Câriye, böyle bir birliktelikten çocuk doğurursa "Ümmü Veled=Çocuk Anası" adını alır. Satılamaz. Çocuk hür statüde olur. Ümmü veled de ya sahibinin âzadlamasıyla yahut onun ölümüyle otomatikman hürriyetine kavuşur. Ayrıca, İslâm’a göre, bir başkasının câriyesiyle, sahibinin izniyle evlenilebilir.2 Hz. Ali’nin, cariyesi ve ondan olan çocukları konusu kafamızı karıştırmamalıdır).

Okudunuz mu?  Müflis Hadisi

– Hz. Peygamber (savc)’in damadı Ebû’l-As b. Rebi’nin kızı Ümâme de, Hz. Ali’nin hanımlarından birisidir. Muhammedu’l-Evsat da (Ortanca Muhammed) bu hanımdan olmuştur.

– Havle bint-i Cafer el-Hanefiyye. "İbn-i Hanefiyye" diye bilinen Muhammed, bu hanımından olmuştur.

– Urve b. Mes’ud es-Sekafi’nin kızı Ümmü Said. Hz. Ali’nin bu hanımından Ümmü Hüseyin ve Büyük Remle adlı kızları olmuştur.

Okudunuz mu?  Az bir kan abdesti bozar mı

– Bunlardan başka, Hz. Ali (ra)’nin edindiği cariyelerden olma kızları ve çocukları vardı. Hz. Ali on dört erkek çocuk, on sekiz kız çocuk sahibiydi. Fakat nesli, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin, Muhammed (İbn-i Hanefiyye), Abbas ve Ömer adındaki oğullarından türemiştir. Oğullarından çoğu Hicretin 60. Yılında Kerbela’da şehit edilmiştir.

Okudunuz mu?  Dügünlerde çalgı çalmak oynamak günah mı?

hz alinin ailesi, hz ali ailesi, hz ali ve ailesi

Bu kategoride yer alan Hz. Hüseyin'in Ailesi, Hanımları ve Çocukları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Ali’nin Ailesi, Hanımları ve Çocukları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.