Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:34
missa0
Abone

İslamda dedikodu nedir?

İslamda dedikodu nedir?

Kayıtsız Üye
İslamda dedikodu nedir? Dinimizde dedikodu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: İslamda dedikodu nedir?

Desert Rose
İslamda dedikodu nedir?
Gıybet: Bir kimsenin gıyabında hoşlanmayacağı bir söz söylemek, çekiştirmek; meydanda olmama, kaybolma hâli.
Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Halk arasında dedikodu, gıybet ile aynı anlamda kullanılır.
Gıybet, insan veya insanla ilgili birtakım şeyler üzerinde olur. Kişinin bedeni, nesebi, ahlâkı, işi, dini, dünyası, elbisesi, evi, bineği… dedikodu konusu olabilir. Gözün şaşılığı, saçların döküklüğü, uzun veya kısa boyluluk, siyah veya sarı renkte olmak… Bunlardan alaylı bir şekilde bahsedilmesi sözkonusu kişinin kalbini kırar.
Kur’an ve Sünnet, gıybeti yasaklamıştır: "Bir kısmınız diğerlerinizin gıybetini yapmasın. Sizden biriniz ölmüş kardeşinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz değil mi?" (el-Hucurat, 49/12); "Gıybet, kardeşini hoşuna gitmeyecek şekilde anmandır" (Tirmizî, Birr, 23; Dârimî, Rikat, 6; Mâlik, Muvatta, Kelâm,10; Ahmed b. Hanbel, II, 384, 386).
Başkalarına kardeşinin ayıplarını anlatmak onun hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek demek olduğundan, ancak dil ile söylemek haram olmuştur. Kaş-göz işareti yapmak, imâ, işaret ve yazı gibi gıybet anlamı ifade eden her hareket de gıybettendir. Meselâ elle birisinin uzun veya kısa boyluluğuna işaret etmek, bir şahsın ayıpları hakkında yazı yazmak gıybettir. Gıybeti tasdik etmek de gıybettir. Gıybet yapılan yerde susan kişi gıybete ortak olmuş olur. Diliyle gıybetçiye karşı duramayanın kalbiyle inkâr etmesi gerekir. (İmam Gazzâli, Zübdetü’l-İhya, Trc: Ali Özek, İstanbul 1969, 362, 363). Allah Resulu şöyle buyurur: "Bir kimse yanında hakarete maruz kalan bir mümine gücü yettiği halde yardım etmezse, Allah o kimseyi kıyâmet gününde insanların önünde rezil eder" (Tebarâni).
– "Her kim gıyabında kardeşinin kusurlarını söyletmezse, kıyâmet gününde Allah da onun kusurlarını örtmeyi tekeffül eder" (İbn Ebi’d-Dünya).
– "Ey kalbiyle değil, sadece diliyle iman edenler topluluğu! Müslümanların gıybetini yapmayınız, ayıplarını araştırmayınız. Zira kim kardeşinin ayıp ve kusurlarını araştırırsa Allah do onun kusurlarını araştırır. Allah, kimin kusurunu araştırırsa onu evinin içinde bile olsa rezil ve rüsva eder (Ebû Dâvud, İbn Ebî Dünya).
İslam dininde kardeşlik olgusunun, "Müminler ancak kardeştir. İhtilaf ettikleri zaman, iki kardeşinizin arasını düzeltin; ve sakının ki, merhamet olunasınız" (el-Hucurat, 49/10) ilâhi buyruğu ile kurulmuş olması, İslâm toplumunu bu iman kardeşliği üzerinde yükselen güçlü bir toplum yapmaktadır. Böyle bir toplumda gıybet yoktur. Çünkü, Hz. Peygamber (s.a.s)’in buyurduğu gibi, "Mümin müminin aynasıdır. Mümin iki el gibidir, birisi diğerini temizler." Bu ölçüler, toplumu fitne ve bozgunculuktan uzak tutar.
Gıybetin sebepleri:
1. İntikam duygusunu tatmin,
2. Arkadaşlara muvafakat,
3. Gösteriş ve büyüklük; başkalarını küçültme, kendini büyütme,
4. Kıskançlık,
5. Hoşça vakit geçirmek, güldürmek için başkalarının ayıp ve kusurlarının ortaya serilmesi,
6. Küçük düşürmek için alay (Gazzâlî, İhyâu Ulûmiddin, Trc: Ali Arslan, İstanbul 19’72; VI, 522 vd).
Gıybetten korunmak için kişinin öncelikle kendi kusurlarıyla uğraşması gerekir. Şuralarda gıybet câizdir:
1) Haksızlık karşısında: "Hak sahibinin söz hakkı vardır" (Buhârî, Müslim).
2) Fetva istemede: Utbe kızı Hind, Resulullah’a gelerek kocası Ebû Süfyan’ı cimriliğiyle, çok az nafaka bırakmasıyla çekiştirmiş ve kocasının malından haberi olmadan alıp alamayacağını sormuştu. Allah Resulu de "Sana ve çocuğuna yetecek miktarda, iyilikle al" buyurdu.
3) Bir kimseyi kötülükten menetmek:
4) Kişiyi meşhur olan lakabıyla anmak.
5) Kişinin fısk-u fücûrunu alenen yapması, yaptıklarından dolayı gurur duyması, yaptıklarının söylenmesinden dolayı üzüntü duymamasıdır. Yaptıklarıyla övünmesi yüzünden onları anmak gıybet sayılmaz.
Gıybetçinin günâhtan kurtulması için pişmanlık duyması, tövbe etmesi, gıybetini yaptığı kimse ile helâlleşmesi gerekir. Gıybeti yapılan da merhametli davranır, affeder. Düstur: "affa yapış(mak), iyiyi emret(mek), cahillerden uzak ol(maktır) (el-A’râf, 7/ 199)
SİE

Okudunuz mu?  Rızık Duası

Yorum: İslamda dedikodu nedir?

Kayıtsız Üye
ya benim evim ayri deyil kocama defalarca ayri ev istedigimi soyledim sürekli sorun cikiyor ve benim katlanamicagim seyler oluyo kaynanam kayinpederim sürekli bisiler oluyo ve ben evde yasadiklarimi arkadaşlarıma paylasiyorum cunku icimde tuttukca patlicak gibi oluyorum bu yaptiim gunahmi acaba giybet sayilirmi?

Okudunuz mu?  Bayan cami hocası nasıl olunur

ya benim evim ayri deyil ve defalarca kocama ayri eve cikalim dememe ragmen beni dinlemedi yok dedi cunku evde sikintilarim var cikmazlardayim huzur diye bisey yok bende evde yasadiklarimi yakin adaslarimla paylasiyorum cunku anlatmadigim zaman gercekten çok kotu oluyorum patlicak gibi oluyorum bu yaptigim sey hunahmi dedikodu sayilirmi?

Okudunuz mu?  Sosyal medya ateist sayfaları

Yorum: İslamda dedikodu nedir?

arifselim
Başkası hakkında konuştuklarını o kişi duyduğunda rahatsız olacaksa bunları anlatman gıybet olur ve caiz olmaz. eğer kendi özel yani kendine ait bir derdini sorununu paylaşırsan bunda bir sakınca yoktur.


Kayıtsız Üye
olan şeyleri baskasına anlatmak gıybete girermi

Okudunuz mu?  Erkeğin haram yoldan kazancında eş ve çocuklar sorumlu mudur?

arifselim
Zaten olan şeyleri anlatmak gıybet ve olmayan şeyleri anlatmak ise iftiradır. Gıybet, hakkında konuştuğu kişi işittiği zaman o konuşmadan rahatsızlık duyacağı konuşmalara denir.


Yaralı Melle
Dedikodu Nedir Kısaca

Dedikodu Sözlük Anlamı Kısaca Başkalarını çekiştirmek ve kınamak üzere yapılan konuşma anlamına gelmektedir.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebi'ne göre teyemmümün farzı kaçtır ve nelerdir?

Kayıtsız Üye
Bir ortamda kalabalık yaşıyoruz. İçimizde egoist ve kırıcı davranışlarla haksızlık eden kişiler var. O kişiler yokken, onların yaptıklarının haksızlık olduğunu, yanlış davrandıklarını, olaylar hakkında verdikleri yanlış tepkilerin yerine vermeleri gereken doğru tepkilerden bahsetmek gıybet mi? Gıybet olmayan konuşmalar hangileri? Birisi hakkında söylenen her şey gıybet mi? Nasıl konuşmalar gıybet değildir? Ben gün boyu neler yaptığımı, insanlarla muhabbetlerimi anlatıyorum. Bu gıybet mi? Bir insanın hareketinin yanlış olduğunu o yokken söylemek gıybet mi? Mesela, dedesine sert konuşan biri var. O yokken yumuşak konuşması lazım, bu hareket günahtır demek gıybet mi?

Okudunuz mu?  Kadının kocasından habersiz hayır yapması veya sadaka vermesi caiz midir?

Şem’a
< yanlış tepkilerin yerine vermeleri gereken doğru tepkilerden bahsetmek gıybet mi? >
Ğıybet budur zaten, arkalarından değil bizzatonlara söylemeniz gerekir ki buna nasihat denir
< Gıybet olmayan konuşmalar hangileri? Birisi hakkında söylenen her şey gıybet mi? >
Bunu Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) hadislerinde çok güzel açıkça izah etmiş:

Okudunuz mu?  Ruku ve secdede ne denir

Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?" "Allah ve Resûlü daha iyi bilir!" dediler. Bunun üzerine: "Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!" açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam: "Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?)" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir."

Okudunuz mu?  Yunus peygamberin duası ve fazileti

Kayıtsız Üye
Kavga ediyorsunuz o kavgadan sonra bir daha barışmamak üzere konuşmuyorsunuz.o kavgada ona söylediklerimi hakettiklerini anlatmam gıybet Olmaz umarım.insanlar konuşuyor hep konuşuyor bunu engellemek çok zor çünkü haksızlık eden çok var Allah bilir Allah yarına bırakır ama yanına bırakmaz.öyle kişilerden uzak durmaya çalışıyorum ama bazen yapıştıkları yapışıyorlar çok pişkin oluyorlar


Kayıtsız Üye
Selamın Aleyküm;
Bir arkadaşım, birisinin ona karşı ikiyüzlülük yaptığını düşünerek arkadaş ortamın da bunu anlattı ve o ortamda bulunan bir kişi ikiyüzlülük yaptığı düşünülen kişiye gidip olayı anlattı ve o ortam da bende bunu yetiştirdiğine şahit oldum. Sonra gidip o arkadaşıma
"-filanca kişi, senin düşündüğün şeyi gidip o ikiyüzlülük yapan kişiye anlattı" demeye ve o olayı anlatan kişi hakkında güvenilmez olduğunu söyledim sizce günahı varmıdır Hocam sizce dedikoduya girer mi?..
NOT:daha önce bu kişinin başka bir olayı yetiştirdiğini de duydum

Okudunuz mu?  Açıköğretim ilahiyat okumak istiyorum ösymden kaç puan almam gerekiyor

mum
Topluca dedikodu yaptınız. Biri sözü aldı kovuculuk yaptı başkasına iletti. Sizde başkasında ilettiğine duyunca Gittiniz sizde, dedikodu yaptınız.
Allah sizi affetsin, başka diyeceğim bir şey yok.


Kayıtsız Üye
Bir kişi yaptığı bir fiili ulu orta yerde yapıyorsa yani gizlemiyorsa biz bunu bir başkasına anlatırsak dedikodu olur mu? Örnek vermem gerekirse, tanıdığım birinin dışarıda açıkça, ulu orta yerde içki içtiğini görsem bunu başkalarına anlatmam dedikodu olur mu?

Okudunuz mu?  İş görüşmesi için okunacak dua kaç kere okunmalı?

İkinci sorum ise bir arkadaşım bir kadınla evliliği düşünüyor ancak o kadının bazı tavırları ve davranışları gayri ahlaki ben bu kadının normal olmayan davranışlarını arkadaşıma bilgi vermek içn anlatsam dedikodu olur mu?


mum
– Açıktan günah işleyen hakkında konuşulması affedilen dedikodulardandır ama bunu ağza sakız yapmamalı

– İman ve namusu ilgilendiren işler yapıyorsa iletilmelidir.


dedikodu nedir, dedikodu ne demek, islamda dedikodu

Bu kategoride yer alan Bayanlarda akıntı gelmesı iyi midir kötü müdür? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda dedikodu nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.