Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:41
missa04
Abone

Çok Dedikodu Yapıyorum

Çok Dedikodu Yapıyorum

Kayıtsız Üye
Esselamün aleyküm. Ben çok dedikodu yapıyorum. Ama inanın yapmak istemiyorum. Kendime söz veriyorum. Bir daha yapmıcam diye. Ama birilerinin yanına gidince dilimi tutamıyorum.elimde değil. Yapamıyorum. Ne yapmalıyım. Çok günah olduğunu da biliyorum bu dilimi tutmak için ne yapmalıyım. Be olur bana yardım edin. Dilimi nasıl tutabilirim gerçekten yapmak istemiyorum ama elimde değil

Okudunuz mu?  Kabenin yapılışı

Yorum: Çok Dedikodu Yapıyorum

misafir4
insanın uykusunda, diğer azaları dile dermiş ki; Allah dan kork, ne geliyorsa başımıza senin yüzünen geliyor, sen doğrulursan biz de doğruluruz, sen eğrilirsen biz de eğriliriz derlermiş. açıkcası gıybet dedikodu pis bir hastalıkdır. insan, kiminle de ne problem yaşamışsa, çoğu zaman bunun altında öncesinde yapılmış bir gıybet olduğunu görür. gıybet dedikodu, insanın durduk yere hem dünyada hem ahirette başına dert almasıdır.

Okudunuz mu?  Dedikodu nasıl yapılır? Dedikodu nasıl önlenir

gıybetin ve dedikodunun altında neler yatar. öncelikle insan kendini değersiz görüyordur, birisiyle oturduğu zaman kendisini konuşmak zorunda hissediyordur, konuşmayınca karşıdaki kimseye ayıb olacağını düşünüyordur, karşısındaki kimseyi kıramıyordur, bu kimseye yaranmak istiyordur, gıybetini yapdığı kimseyi değersizleştirmek böylelikle kendisini değerli hale getirmek istiyordur, kendisini temize çekmek istiyordur vesaire.

Okudunuz mu?  İslamiyete uygun meslekler helal meslek

susan kurtulurmuş, harbiden susmak nedeyse her problemin çözümüdür. konuşmak derttir, insanın başına iş açmasıdır. hayır konuşulsa ne ala, insan ya hayır konuşmalı ya da susmalıdır. tabiki insan derdini anlatmalı, güzellikleri paylaşmalı da ne yazık ki çoğu zaman bunlar yapılmıyor. susmakda böyle küsmek, araya duvar kurmak, susdum oynamıyorum anlamlarına gelmez. susmak gayet normal bir şeydir yoksa öyle çok abes bir şey de değildir. insanın konuşması için bir lüzumu olması gerekir. yoksa ne zaman susulur, küsünce yorulunca veya tıkanınca susulur diye bir şey yok. hem böylelikle insan; o zamanın, bulunduğu yerin, karşısındaki kimsenin de tadını alabilir.

Okudunuz mu?  Liseye mi medreseye mi gitmeliyim

ayrıca gıybetin altında yatabilecek nedenler göz önünde bulundurularak, bunlara göre de hareket edilebilir. öncelikle susmanın da normal bir şey olduğunu bellemelisiniz, kendi değerinizin farkında olmalısınız, karşınızdaki kimseyi onaylamak veya ona yaranmak zorunda olmadığınızı gerekiyorsa insanların değil hakikatin olduğu yerde bulunmanız gerektiğini bilmelisiniz veya gıybetini yapdığınız kimseye karşın olumsuz şeyler düşünmemeli ve onu değersizleştirerek kendinizi değerli hale getirmeye çalışmamalısınız.

Okudunuz mu?  Secdede elin başparmağı

ancak insanlara moral vermek, güzellikleri ve dertleri paylaşmak, fevri ve nefsani hareket etmeden derdini anlatmak, problemleri çözmek de güzeldir. saydığım ve benzeri yanlışlıklardan sıyırılmayı gözardı etmeden, insanlarla güzel güzel konuşabiliyorsanız da konuşun.


Yorum: Çok Dedikodu Yapıyorum

FıkıhYolu
Nitekim Peygamber Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm-:

Okudunuz mu?  Yalan yere yemin etmek zorunda kalmak

Susan kurtuldu. buyurmuştur. (Tirmizî, Kıyâmet, 50/2501; Dârimî, Rikâk, 5)

Bu kategoride yer alan Hz Ebubekir soyu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Çok Dedikodu Yapıyorum Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.