Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:42
Sohbet
Yönetici

Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?

Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?

Galus
Zerdüştçülük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?
Zerdüştlük dinmidir?

Zerdüştçülük, Zerdüştilik, sonradan Zerdüştleri küçümsemek için onlara Mecusi denmiştir. Yerel dilde Mazdayasna, dünyanın en eski tektanrıcı dinlerinden biridir. Yaklaşık 3,500 yıl önce Zerdüşt tarafından İran’da kurulmuştur.M.Ö 600 ve MS 650 yılları arası Pers İmparatorluğu’nun resmi dini olmuştur.İranlıların müslümanlıktan önceki dini olarak bilinir. Günümüzde Zerdüştçülüğe dünya çapında inananların sayısının 250,000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.[1]
Zerdüştçülük, tek tanrı olan Ahura Mazda inanışını öğretir. Zerdüştçülüğün en önemli özelliği, en eski tek tanrılı din olarak kabul edilmesidir. Zerdüştçülüğü dualist bir din olarak alğilayan batılı bilim adamları da olmustur. Bu dinde müminlerin beden öldükten sonra dirilip Ahura Mazda’nın huzuruna çıkacağına ve orada sorgulanacaklarına inanılır.

Zerdüştçülüğün temelinde iyilik ve kötülükın savaşı yatar. Zerdüşt, yeryüzündeki kavganın tanrının ruhu Spenta Mainyu ile şeytanın ruhu arasında olduğuna inanırdı ve her inananın iyilik için savaşması gerekirdi.

Okudunuz mu?  İslam dininde çalgı ve müzik aletleri

Zerdüşt, Gatalar denen dörtlükler yazmıştır. Bu dörtlükler Avesta denen kutsal kitapta toplanmıştır. Bu yazılar Zerdüşt’ün neye inandığını anlatan tek belgedir. Zerdüştçülükteki şeytan inancı ile batı dinlerindeki melek anlayışı arasında benzerlikler vardır.

Zerdüştçülüğün İslamiyet’in İran’da yayılmasına kadar genişlemeye devam etmiştir. MS 600 civarında Müslümanlarin Pers (İran) topraklarını ele geçirmesinden sonra islamiyete geçmişlerdir. çok az sayıda zerdüşt kalmıştır. Geleneksel olarak Zerdüştiler yeryüzünün insan kalıntılarıyla bozulmaması gerektiğine inanırlardı. Ölülerini defnetmek yerine üstü açık kulelerin kuyularına atıp, cesetleri akbabalara ve doğal etkenlere karşı korumasız bir şekilde bırakırlardı.

Temel ibadetler

Zerdüştiler Batılı kültürlerde sanıldığı gibi ateşe tapmazlar. Zerdüştiler dünyada bulunan elementlerin saf olduğuna ve ateşin tanrının ışığı veya irfanı olduğuna inanırlar. Dini törenlere ya da ayinlere çok fazla önem vermeden, "iyi sözler, iyi düşünceler ve iyi hareketler" ilkelerine odaklanırlar. Zerdüştiler günde birkaç sefer dua ederler.[4] Zerdüştler’in dini törenlerinde ateşin önünde ayinler yapmalarının sebebi,ateşin karanlığı önlemesidir(zira Zerdüşt inancına göre,kötülük karanlıkla özdeşleşmiştir).

Okudunuz mu?  Kuranı kerimin tersten okunması hakkında

zerdüşt kimdir hayatı

Zerdüşt genellikle tarihi bir figür olarak kabul edilmekle birlikte yaşadığı dönem hakkında genel bir ortak kabul yoktur. Bazı bilginler yaklaşık olarak M.Ö. 1200 yıllarında yaşadığını tahmin etmekteyken diğerleri onu M.Ö. 18. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasındaki bir tarihe yerleştirmektedirler.

Hayatı:
M.Ö. 628 yılında Rey’de doğdu. 551 yılında Tahran yakınlarında öldü. Zerdüşt dinler tarihinde başlıca iki açıdan önem taşır: Bir yandan Yakındoğu ile Akdeniz Bölgesi’nin Helenistik döneme (M.Ö. 323 – 30) özgü gizli bilimleri ve büyü uygulamalarıyla bağlantılı olduğuna inanılan efsanevi bir kişiliğe dönüşmüş, öbür yandan da tek tanrılı öğretisi ile batılı araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Zerdüşt’ün ya da eski İran düşüncesinin Yunan, Roma ve Yahudi düşüncelerini etkilediği tezi tartışmalı olsa bile, Zerdüşt’ün dini düşüncelerinin yaygın etkisi malumdur [kaynak belirtilmeli]. Zerdüşt Dini’ni inceleyenlerin karşılaştığı sorunların başında, bu dinin ne oranda Zerdüşt’ün bağlı olduğu kabilenin dininden, ne oranda da onun kendi görüşlerinden ve yaratıcılığından esinlendiği konusu gelir. Sasaniler dönemindeki (224 – 651) Mazdekçilik’in ne ölçüde Zerdüşt’ün öğretilerine dayandığı bir başka tartışma konusudur. Avesta kitabının önemli bir bölümünü oluşturan Gathalar (Zerdüşt’ün sözleri olduğu sanılan şarkı ve ilahiler), Pehlevi Dili’ndeki dini metinler Bundahişn ile Denkart ve çeşitli Yunan yazarların eserleri gibi kaynakların Zerdüşt’ün görüşlerini ne ölçüde doğru yansıttığı de tartışılıyor. Zerdüşt’ün hayatı ile ilgili bilgiler de yetersizdir. Çoğunlukla efsanelere, tahminlere dayanır. Zerdüştçü inanışta İskender’den 258 yıl önce ortaya çıktığı kabul edilir. İskender Ahameniş Hanedanı’nın (M.Ö. 559 – 330) Merkezi Parsa’yı (Persepolis) M.Ö. 330′da aldığına göre Zerdüşt, Aral Gölü’nün güneyindeki Harezm’in kralı olduğu sanılan Viştaspa’ya kendi dinini M.Ö. 588′de benimsetmiş olmalıdır. O sırada 40 yaşında olduğu rivayeti doğruysa M.Ö. 628′de doğmuş olması gerekir.

Okudunuz mu?  Nazar İçin Kurşun Döktürmek Caiz midir?

Cevap: Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?

azra
Zerdüştçülük hakkında bilgi için teşk


Cevap: Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?

Kayıtsız Üye
Allah akıl versin Allah indinde hak ve tek din islamdır


Cevap: Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?

Kayıtsız Üye
Ben zerdustum Ahura Mazadah tek tanridir zerdustlukle ilgili daha çok bildirim beklerim

Okudunuz mu?  Kulak neden çınlar? Kulak çınlaması hakkında ayet ve hadisler varmı?

minik
Rabbim bizleri islamin nuruyla aydinlattigi için sukurler olsun.islami bilmeyenlerede merak edip arastirmayi ve bu nurla aydinlanmayi nasip etsin…Amin


Kayıtsız Üye
Allah kimseyi şaşırtmasın.


Kayıtsız Üye
Tek din İslam derken İslamiyetin kurallarından olan hoşgörüyü çiğnediğinizin farkına değilsiniz.Adamların inancına bir bakın bakalım iyilik ve kötülük üzerine kurulmuş bizim inancımıza İslamiyete göre de Allah(c.c) katında tek ayrım iyilik ve kötülük üzerinedir.Eminim ki Allah (c.c) kendisine inanmayıp yüreği iyilik dolan insanlara da hoşgörü gösterip sizin düşünceniz gibi sonsuz cehenneme göndermez.

Okudunuz mu?  Şeytan haset ile ilgili vesvese verir mi ?

Kayıtsız Üye
Benimde, İslami anlayışım, hoşgörü kimseninkimseyi, benimdoğrularımda, yaşayacaksın diye kural, olamaz, başkasının inancı yanlış diyen kendi yanlıştır, insanı insan görebilme ümidiyle….


gizolata
"İnneddine indAllahil İslam" – "Allah katında tek din İslam’dır." (3/19)

Tek doğru dinin İslam olduğunu biz değil Rabbimiz söylüyor. Hoşgörüyü çiğnemek kendi dininin doğru olduğunu söylemekle olmaz. Bir Müslüman "Sen Zerdüştsün, ateistsin, Hristiyansın" vs. diyerek bir insanı aşağılarsa ya da ona eziyet ederse evet hoşgörüyü de, İslamiyetin kurallarını da çiğnemiş olur. Çünkü zulmün her çeşidi dinimizde yasaklanmıştır. Fakat başka dinlerin yanlış olduğunu, bir tek kendi dinimizin doğru olduğunu söylemek gerçeğin ifadesidir. Karşıdaki kabul eder ya da etmez.

Okudunuz mu?  Takva sahibi olmak için

Cengizhan
Ne mutlu Allah’a iman edene
Ne mutlu Allah’ın meleklerine iman edene
Ne mutlu Allah’ın kitablarına iman edene
Ne mutlu Allah’ın peygamberlerine iman
edene
Ne mutlu kıyamet gününe iman edene
Ne mutlu kadere hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine iman edene

Ne mutlu Hz Muhammed (S.a.v) ümmet olana


Kayıtsız Üye
Islam diye son peygamber ayeirimciligi yapan ve digerlerini teslim olma turkcesi musluman kabul etmeyen kafirler nar eshabisiniz.insanlari firkalara boldunuz hala Allah in kelimeleri ile boluyirsunuz.ayetlerin manalarini degistiriyorsunuz..tesfir yalani ile dikta edip seytanin amellerine vesile oluyorsunuz..tek din Allah in dinidir ve onun adi yoktur.Allah sisteminde tapinma yoktur.tanimak ve teslim olmak vardir..kaderin serin Allah tan geldigini unutan ve inanmayanlari bu sistsmde kendisi cezalandiranlar nankordur.nar eshabidir Allah i küçük dusurmekteler .tasin etrafinda donen pagan ayincileri daha Yaratanini tanimamis ..isa musa davut ve digerleri teslim olun demis

Okudunuz mu?  Elif olmak zordur

mum
< .tek din Allah in dinidir ve onun adi yoktur.Allah sisteminde tapinma yoktur. >
Zerdüşt görmek isteyen bu yazıyı okusun. 🙂

Kur’ân-ı Kerim » 3/ÂLİ İMRÂN-19
إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ

Diyanet Vakfi meali: Allah nezdinde hak din İslâm’dır.


Kayıtsız Üye
ul… maldoroz. ALLAH müslümanların hariçindeki herkesin cehenneme gideceğini zaten kitabında bildiriyor.sen neyin kafasını yaşıyon.otçu.


Kayıtsız Üye
Allah birdir peygamber sav Allahın kulu ve elcisidir le ilahe illAllah Muhammeden Resulullah

Okudunuz mu?  Şeriatta ölüm cezası kime verilir?

Kayıtsız Üye
Dünyadaki tek dogruyu isaretliyen huzur ve mutluk veren kalbimizi ferahlatan gunümüzü aydınlatan islerimizin doru yolda götürme sağlayan güzel dinimiz İslamiyetir ne Mutlu ki elhamdulillah muslumanim diyene


Kayıtsız Üye
keske orta dogoya zerdoslek gelseidi bu kader insanlar ølmeseidi alah ve ahura mazda bizi hedayet etsin


Kayıtsız Üye
Cengizhan çox güzel yazmışsın


Kayıtsız Üye
Sende kuş kadar beyin yok Allah cc kendine inanmayıp şirk koşanlara söz veriyor cehennemi yüreğinde iyiliği önemli olması gereken Müslüman olanıdır kafir istediği kadar iyi olsun sıkıntı yok


saim
Kardeş kalbim temiz demek yeterli değil islamın şartları var onları yerine getirelimki Allah c c bizi cennetine alsın


Kayıtsız Üye
Elhamdülillah öyle şeylerle ilgim yok araştırrırm sadece. hoşuma gidenleri söyliyeyim barışa tutkulu insanlar iyi düşünür ler hemfikir hareket ederler buna sevindim. Fakat güneş e olan ilgileri ateş falan. Saygı duyuyorum sadece.

Okudunuz mu?  Az uyumanın faydaları..

Kayıtsız Üye
Tabiki arkadaşlar.her insanin inanci kendine..biz müslümanlarin vazıfesi islamı anlatmak..anlamak isteyene.:) gelin en güzelini alın..ücret almıyorlar..çok ta kolay.cennet bedava. EŞHEDÜENLAİLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU….VAllahii bedava..sonra vahhh dersiniz bakin..pişman olmayin arkadaşlar.sevgiyle,,,:)


Kayıtsız Üye
alkışlık yorum..dilerim her beyin aydınlanır

bravo arkadaşım çok güzel ve net anlattın…


Kayıtsız Üye
çok şükür rabbim bizleri arayış içinde bırakmadı Allah arayış içinde olanların yardımcısı olsun şükretcek çok şey var:)


Kayıtsız Üye
Ya sen neyin kafasındasın islamda müslümanların uyanık olması ve araştırması şartı var her ben iyiyim diyen her iyilik yapan cennete girseydi nerde bizim imtihan olan dünya hayatımız yok öyle her iyi MÜSLÜMANSA CENNETE GİRER ayet hadislerle sabit

Okudunuz mu?  Çanakkale Geçilmez - tiyatro metni - oyunlar, skeçler, piyesle

Kayıtsız Üye
bu.insanläri aramizda bulundurmak telike arz eder cünki bunlär 3.bin yillärdir dogruyu bulämamislär bundan sonrada bulämazlär bunläri iyi konturol altinda tutmali cogalmalarini engellemeli.


Kayıtsız Üye
Ama sunuda unutmamak gerekir en eski tek tanrıli bir din oldugunu ve buda islamiyeti kabul edilmesinde etkili oldugunu unutmamak gerekir


zerdüştlük nedir, zerdüşt nedir, zerdüşt ne demek

Bu kategoride yer alan Hasta için şifa duası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.