Anasayfa
7 Ağustos 2022, 18:28
sizden6
Abone

Bilgisayar Oyunları Oynamak

Bilgisayar Oyunları Oynamak

تقاضا
Selamun Aleyküm ,

Bilgisayar oyunlarına zaman ayırmanın hükmü nedir ? Bu oyunlarda zaman geçirmek aynı zamanda farzları uygulamanın hükmü nedir ?


Cevap: Bilgisayar Oyunları Oynamak

furkan26
Bilgisayar oyunlarına harcadığınız zaman israfa girer güzel kardeşim.

Bilindiği üzere dinimizde israf yasak edilmiştir. Bu sadece mal mülk israfı ile sınırlı değildir. Aynı zamanda zamanın israfıda yasaktır. Çünkü zamanda Allah tarafından bizlere verilmiş bir nimettir.

Gelelim 2. soruna :
Bilgisayar başında bir süre oturmak beyni uyuşturur. Buda vücuda zarardır. Kendinde belirli saatler ayarlamalısın. Mesela 13.30’dan 14.15 e kadar bilgisayarda vakit geçirebilirsin.
Buda senin hem sağlık açısından hemde manevi açıdan refaha ulaşmanı sağlar.
Bu tür oyunlara vakit harcamak zihne,bedene,maneviyata zarardır.

Farz ve diğer ibadetlerini aksatmayacak şekilde kısıtlı bir süre bu tür şeylerle meşgul olmanın herhangi bir zararı yoktur diye düşünüyorum güzel kardeşim…

Selametle…


Cevap: Bilgisayar Oyunları Oynamak

musab.b.umeyr
< Selamun Aleyküm ,
forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/175256-bilgisayar-oyunlari-oynamak.htmlBilgisayar Oyunları Oynamak
Bilgisayar oyunlarına zaman ayırmanın hükmü nedir ? Bu oyunlarda zaman geçirmek aynı zamanda farzları uygulamanın hükmü nedir ? >

Aleykum selam kardeşim.

Okudunuz mu?  Cünüp iken saç sakal traşı olup banyoda gusül alınır mı

Bilgisayar oyunları hakkında dini bir hüküm var mıdır bilemiyorum fakat bende kendi düşüncelerimi yazayım.

Şimdi bir kere her işte olduğu gibi oyun kısmınıda fazla abartmamak lazım gelir.Çünkü fazla oynarsan, bu seni her yönden köreltir.Gerek cismani gerek manevi gerek ruhi heryönden köreltebilir.Örneğin;
Cismani olarak; beyin bozukluklarına yol açabilir.
Manevi olarak; Beynin bir süre sonra gerçek ile sanalı ayırt edemeyebilir ki bu çok abartırsan olur ve sonucuncda sana gereken maneviyatı yeterince bulamazsın.
Ruhi yönden; Ruh hastalıklarına da çok fazla oynarsan mesela ardı ardına 1 ay boyunca her gün 15 saat oynarsan ki bu çok çok fazladır ruhi bozukluklara da yol açabilir.

Velhasılıkelam oyun dediğimiz sanaldünya da çok fazla durmak insanı köreltir ve çok fazla oynanırsa büyük kayıplara yol açabilir.

Okudunuz mu?  Kovadaki su ile abdest

Genç olan birisinin gün içinde öncelikle yapması gereken dersleri ve kitapları olmalıdır.Bakın ibadet vs. söylemiyorum bunlar zaten şarttır.Dediğim gibi biz gençler öncelikle derslerimiz ve kitaplarımızla meşgul olmalıyız.Daha sonra zaman kalırsa oyun vs. az olmak şartıyla oynanabilir diye düşünüyorum.Çünkü insanın eğlenceye de ihtiyacı vardır.Kişinin sevdiği eğlence türü yani kafa dinlendiricisi neyse onu helal dairesi çerçevesinde yapması gerekir.Yoksa yapmamak da bunalımlara yol açar zannımca.

Sözün özü şudur:Önce ibadet ve dersler, kitaplar, sonra eğlence.

Oyun oynarken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır:

Ben de zamanında birçok oyun oynamış biri olarak oyun oynamak isteyenlere sadece strateji oyunlarını tavsiye ederim.Mesela bir Age Of Empires oyunları çok kalitelidir.Strateji oyunları hem zekayı geliştirebilir hem de eğlencelidir.Onun dışında saçma sapan silahlı oyunlar vs.(Örneğin counter strike) kişinin algılama yeteneğini az bir miktarda geliştirsede kişiye fazla bir şey katmayacagından pek tavsiye etmiyorum.

Okudunuz mu?  Evli Kadının Rüyalanması Günahmıdır

Daha sonra sana son tavsiyem: İnternet üzerindeki online oyunlara kesinlikle bulaşma.Sana hiçbirşey katmaz aksine o kadar çok şey götürür ki bunu oynarken anlayamazsın.Dediğim gibi online oyunlara(Browser oyunlar:Örneğin; knight online, travian, metin2) hayır diyorum.Gençleri o tuzaktan kurtarmamız gerekir diyorum.

Sana zamanında çok fazla oyun oynamış olan birisi olarak tavsiye vermeye çalıştım.Umarım faydalı olur.

Selametle.


Cevap: Bilgisayar Oyunları Oynamak

تقاضا
Allah (c.c) razı olsun ikinizden de . Peki bu oyun konusu tamam , ancak internette vakit geçirmek , örneğin forumda gezmekte bu oyun konusuna girer mi ?


musab.b.umeyr
< Allah (c.c) razı olsun ikinizden de . Peki bu oyun konusu tamam , ancak internette vakit geçirmek , örneğin forumda gezmekte bu oyun konusuna girer mi ? >
Kardeşim senden de Allah razı olsun.

Ben kesinlikle girer diyorum.
Tamam ilim öğrenmek var bir yerde ama biryerde de kariyer var hedefler var.Foruma ben ilk kayıt olduğumda günde en az 6-7 saat ayırıyordum.Halbuki hep yeni sorular konular falan derken dersim elden gitti.Bak şimdi finallerim var benim onları zar zor toparlamaya çalışıyorum.Zamanında günlük dersimi çalışsaymışım bunlar başıma gelmeyecekti.Forumlarda ilim adına çok şey bulabilirmisin bilmiyorum ama benim öğrendiğim bir şey var forumlarda konular hep dağınıktır.Forum şu amaçla kullanılmalı: mesela bir sorun var ona cevap alabilirsin.Birisi soru sormuş ona biliyorsan cevap verebilirsin.Veya öğrenmek istediğin bir şey varsa onu öğrenip çıkabilirsin.
Sanırım sen dini ilimleri öğrenmek istiyorsun (ki burada bulunmanın amacı da budur büyük ihtimal).Sana tavsiyem güvendiğin kaynaklardan yani kitaplardan ilim öğrenmeye çalış.Aksi takdirde kafayı biraz da olsun karıştırabilir internet.Hani karıştırmasa bile bir konu hakkında tam bilgiye sahip olmak zorlaşır.Çünkü hep farklı insanlar bu da hep farklı konular demektir.

Okudunuz mu?  Tuvaletin kıbleye doğru olması

Biz müslümanların, özellikle dinine sahip çıkmak isteyen müslümanların öncelikli hedefi bize ve diğer müslümanlara fayda vermeyen şeyleri ardı ardına bırakmak olmalıdır.Tek gayemiz dinimizi yobazlığa sürüklemeye çalışan insanlara mevki makam bırakmamaktır.Çünkü onlar mevki makam sahibi oldukça söz hakkına da sahip olacaklar.Söz hakkı, söz üstünlüğü ülkemizde ve çogu ülkede ne yazıkki mevki makamla bir tutuluyor.Burada da böyle olduğu için öncelikli hedef ehli-sünnet ten ayrılmamak ve söz sahibi söz üstünlüğüne sahip olmaya çalışmak.Tabi söz hakkını da hep hayra kullanmaya çalışmak ve ne şöhret ne de şan beklemek gerekir.
Kısacası dinine sahip çıkmak isteyen, dinini yobazlaştırıcı kişilerin eline bırakmamak isteyen her müslümanın çok gayret etmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Tırnak üzerine yapışan yapışatırıcılar gusül abdestine engel olur mu ?

Küçük nacizane bir görüşüm: Biz gençlerin elimizden geldiğince ilim ve ibadeti bir arada götürmesi gerekiyor.İlimden kastım hem okul dersleri ve kitapları hem de dini bilgiler içeren güvenilir kitaplardır.Bunlarla meşgul olup ibadetimizi de yaptıgımız müddetçe inşaAllah hem kendimizi geliştiririz hem de ülkemizi en çokta dinimizi yürütürüz inşaAllah.

Selametle.


تقاضا
Allah (c.c) razı olsun kardeşim .

Okudunuz mu?  Korku için dualar

sor
Mesela ben bilgisayar oyunu oynamayi seviyorum ve vakit israfi diyorlar bence değil ama bunun israf olabilecegini ve cehhenemde yanacagimi düşünüyorum.

Yada bir gunah isledigimde çok kotu hissedip neredeyse ölecekmişim gibi daraliyorum.

İsraf ettigim zamanim ve param yuzunden yanicagimi dusunup kendimi çok kotu hissediyorum


ygtbhc3
Vakit israfı konusunda mesela en basit örnekten cs:go oynuyorsun peki o sana bu hayatta ne kazandıracak? Ben bunlarla çok meşgul olan biriyim. Evet hala meşgulum,ama oyunlardan bir şey kazanamadım. Birde oyunlsr refleksleri gelistiriyor falan diyorlardi bir ara. Soyleyeyim çok isine yaramiyor oyunlardan kazandigin refleksler. Onun yerine spor yap,kendine duzgun hobiler edin (oyunlar duzgun değil demek istemedim) bak ibadet ve dersleri demiyorum bile cunku musab b. umeyr nickli kardesimizinde dedigi gibi bunlar şart


ayseiclal99
Peki bulmaca çözmek de böyle mi ben derslerden sonra çözüyorum


ACİLSERVİS
Bulmaca çözmek zaman israfı olmaz.

Okudunuz mu?  Bir şeyin vesevese olup olmadığını nasıl anlarız ?

Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm bilen vardır belki "Mortal Kombat Komplete edition" diye bir oyun oynuyorum oyundaki kadın dövüşçülerin avret yerleri açık şehvetle bakmıyorum hatta bakmamaya çalışıyorum günah mıdır ? şimdiden teşekkürler


mum
Şehvet uyandırıyorsa çizim olan resimlere de bakmak caiz değildir.


Nicker
Universe Sandbox 2 oynamak caiz midir?

Oyun tamamen bir simulasyon oyunu evrendeki bulunan gezegenler vb. şeylerin değerleri ile oynayıp istediğini yapabildiğin bir oyun (Dünya’ ya Plüto atmak mesela yada yerçekimini 2 katına çıkarmak …. )


Omer Faruk
Oynadığınız oyunda kötü bir şey olup olmadığını anlamak için bir ölçüye ihtiyacınız var. Burada cevap veren benim gibi abileriniz bu oyunu oynamadıkları için sana tam cevap veremezler. Dolayısıyla sen ve senin gibi genç kardeşlerimizin anlayarak Kur’an’ı baştan sona okumaları ve helal nedir, haram nedir? bizatihi kendilerinin öğrenmesi gerekiyor.

Aksi takdirde okuma yazmanız olduğu halde hep dininizi başkasından öğrenmek zorunda kalacaksınız. Tavsiyem bütün gençler günde oynadıkları bilgisayar oyunundan yarım saatini Kur’an okumalarına ayırmalarıdır. Üstelik bu farzdır. Tıpkı namaz kılmak gibi…

Okudunuz mu?  Sadece Abdest Aldıktan Sonra Oluşan Gaz Sıkıştırması

Selametle kal kardeşim…


Mustang
Selamun Aleyküm. Ben gerçeği söylemek gerekirse asosyal birisiyim. Gündelik hayatımda ibadetler ödevler kitap okuma ve ekstradan spor yapıyorum. Her gün yatsı namazından sonra bilgisayar başına geçip oyun oynuyorum ve hiçbir ibadetimi eğitim hayatımı aksatmıyorum. Bunun sakıncası varmıdır?


Omer Faruk
Aleykümselam genç kardeşim,

Kendin de belirttiğin gibi asosyal yönünü dengelemek için arkadaş edinmelisin. Senin tam tersin durumunda olup dışarıdan içeri girmeyen her gördüğü ile hemen arkadaş olan tipteki kardeşlerimiz de biraz kendi başına olmaya gayret ederek dengeyi kurmalı. Unutmayın hayat dengeden ibarettir.

Bugün bilgisayar başında geçirdiğiniz vakit yarın evlendiğinizde başınıza bela olur. Çünkü eşlerin boşanma sebeplerinden birisi de günümüzün popüler teknolojisi bilgisayar ve sosyal medyadır. Bana danışmanlık için gelen ailelerde özellikle kadınların, erkeklerden bilgisayar oyunundan şikayet edenler gün geçtikçe çoğalıyor.

Okudunuz mu?  Hastalık..sıkıntı..vs..günahlara kefaret mi?

Kişinin yalnızca bireysel sorumluluklarını değil müslüman kardeşine karşı da sorumlulukları vardır. Mesela komşunun, camiide cemaatin dertleriyle de ilgilenmek sorumluluk alanımıza girer.

Ancak sonuç olarak, bilgisayar oyunu oynamak temelde helaldir. Ancak her helal her yer ve zamanda helal olmaz. Şeker yemek helaldir ama insülün alan bir şeker hastası iseniz haramdır. Çünkü yerseniz intihar etmiş olursunuz. Oyuna zaman ayırınız ancak her helal nimet gibi dengeyi kaybetmeden. Bilgisayar oyunu da bir nimettir sonuçta 🙂 Not: Hergün en az bir defa namazlarını cemaatle kılmaya çalış. Asosyallik için önemli bir dengelemedir.

Allah emanet ol genç kardeşim.


Mustang
Cevabınız İçin Çok Teşekkür Ederim 🙂 İbadetlerimi Zaten Camide Cemaat İle Kılıyorum. Elimden Geldiğince Arkadaşlarımla Buluşuyorum Ve Arkadaş Ediniyorum Ama Çoğu Arkadaşımın Kötü Alışkanlığı Var Alkol Sigara Nargile Gibi Ben Hiçbirinden Hoşlanmam Uyarırım Bazen Benle Birlikte Camiye Götürürüm. Gerektiğinde Sosyal Olabiliyorum Ama Çoğu Zamanla Asosyalim. Oyunda Birçok Arkadaş Edindim Ki Gerçek Arkadaşlarımdan Daha Çok Yardım ediyorlar bana destek çıkıyorlar ve problemlerimi üzüntümü sıkıntımı gideriyorlar. Dediğim Gibi Elimden Geldiğimce Dinimide Öğrenmeye Çalışıyorum Kısaca Asosyalliğim Böyle Tekrardan Cevabınız için teşekkürler

Okudunuz mu?  Namazın kabul olmadığı durumlar

Nicker
Dediğiniz doğru zaten oyunda pek yapacak bişi yok tek olayı evreni simule etmek kafamıza göre venüs’ü yok edebiliriz mesela yada boyutunu 2 katına çıkarırız, yada güneşi yok edebiliriz, çok fazla seçenek var ama tek olayı var simule ediyor oyun neler olacağını internette bir sürü bu oyun hakkında video var.


bilgisayar oyunu, oyun, nicker

Bu kategoride yer alan İbadet etmek istediğimde aklıma cinsellik geliyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bilgisayar Oyunları Oynamak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.