Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:03
missa08
Abone

Hayale dayanan roman yazmak veya bunu okumak caiz midir?

Hayale dayanan roman yazmak veya bunu okumak caiz midir?

Musab.b.Umyr
Selamun aleykum.Öncelikle hayırlı ramazanlar hepinize.
Ben eski üyeniz Musab.b.Umeyr.Şifremi unuttuğum için kayıtsız üye olarak aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum.

Uzun bir süredir yazarlığa adım atma yolunda nacizane ve basitte olsa ilerlemekteyim.Öncelikle şimdiye kadar ne yazdığımı belirtmek istiyorum:Ben şimdiye kadar çok az da olsa şiir yazdım.Öncelikle aşk şiirleri ile başladı bu durum ve daha sonra Allah’a aşk ve Peygambere aşkla devam etti.(İşin garip yanı bu siteye üye olduktan sonra bu değişim oldu.Allah sizden razı olsun.:))
Ve uzun süredir bir roman yazma isteği var bende.Ve bu yetenekte bilir ve takdir edersiniz ki roman okuma ile oluşan bir yetenek.(Not olarak belirteyim: Kesinlikle çok uçuk ve sapkın romanlar ve kitaplar okumam ve okutmam ama gelin görün ki çok islami içeriği olan romanlarıda okumadım şimdiye kadar.)
Şu sıralar Allah’ıma binlerce kez şükürler olsun ramazanın bereketinden midir nedir? Yazmak istediğim romanın temellerini attım.Yani ana hattı belli oluyor yavaş yavaş.Şu ana kadar yaptığım sadece yazacaklarım hakkında kısa kısa notlar almak.Yani ana hattını meydana çıkarıyorum.Neyse fazla detaya inmek istemiyorum ve şunu söylemek istiyorum:Yazmak istediğim romanın konusunuda bugün küçükçe yazdım.İnsanlık alemine din ve güzel yaşayış adına güzel ve kısa kısa mesajlar verebileceğim bir mürid ve mürşit hikayesi veya romanı inşaAllah yazmak istediğim roman.Güzel, kaliteli ve biz müslümanlara iyi dersler verebilecek küçük bir roman yazmak istediğim için bu senelerimi ve büyük bir emeğimi alacak gibi duruyor.

Okudunuz mu?  Başkasını bul, bitti sözleri nikahı düşürür mü?

Ve ben ihyau ulumiddin kitabının ilim kısmından çok etkilendiğim için hayırlı ilim ve diğer ilimler kısmı kafamı çok kurcalıyor.İnsan ilmiyle amel etmeli fakat ilminden rütbe vs. beklememeli diyor orada.Ve yazdığımızın da hayırlı olması gerekmektedir bu nedenle.Şimdi benim düşüncem şöyle herkes İmam Gazali ve diğer alimlerimiz gibi büyük bir görüş sahibi olamaz.Ve bunu dile getiremez.Fakat islami ilimlerden elde ettiğim bilgiyi romanda mesajlar vererek aktarabilirim diyorum.Ve bu işin sevabı günahı kafamı kurcalıyor.
Araştırırken sorular la islamiye tte şöyle bir yazı çıktı karşıma:

Okudunuz mu?  Kişilerin otobiyografi örnekleri?

< Hayale dayanan roman yazmak veya bunu okumak caiz midir?
Soru
roman okumalımıyız.bazı çevreler roman okumanın caiz olmadığını söylüyor.gerek dünya klasikleri olsun gerek türk romanları olsun bunları okumanın bir sakıncası var mı? okusakta belli bir sınırlaması var mı?

Kullanıcı: prens | Tarih: 21-Aralık-2006, Saat: 14:37:45
Cevap
Değerli kardeşimiz;

Okudunuz mu?  Eşimle kavga ediyoruz bende sinirden başkalarına anlatıyorum sizce bu doğru mu?

Hayale dayanan roman; fayda verip İslâm’a ve güzel ahlâka hizmet ederse caizdir. Neslin âkidesini ve ahlâkını bozup gerçekleri değiştirirse haramdır. Mesela: Makâmât-ı Harir’de al-Hâris bin Humman eI-Sürûcî’den rivayet edilen hikâyelerin esası yoktur. Buna rağmen faydalı olduğu için okunmasında bir sakınca görülmemiştir. Fıkralar da hikayeler gibi değerlendirlir. Buna göre İslam Dininin inanç ve ibadet esaslarına aykırı olmayan yazıları okumanın bir sakıncası olmaz.

Okudunuz mu?  Edebiyatta nesir ve nazım arasındaki farkları öğrenmek istiyorum

(İbn Abidin, c. 5. s. 260; Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II.203) >

Şimdi sizlere sormak istediğim benim ne yapmam gerekir.Dediğim gibi kısa ve özlü olarak dini mesajlar vermek amacım ve bir olaylar birikimi sunmak okurlarımız olursa onlara.Bu işin sevabı günahı nedir?

Okudunuz mu?  İman nedir? itikat nedir?

Sizin tavsiyeleriniz ve görüşlerinizi merak ediyorum.

Selametle.


Cevap: Hayale dayanan roman yazmak veya bunu okumak caiz midir?

imam
Kardavi hayale dayanan romanları yazmakta bir sakınca yok diyor.
hatta kendi bile bir roman yazmış.
sonuç olarak iyi mesajlar vermek için roman yazmak hikaye uydurmak caizdir.

Okudunuz mu?  Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu

Yorum: Hayale dayanan roman yazmak veya bunu okumak caiz midir?

Kayıtsız Üye
ben hayali bir romsan yazmaya başladım . bu romanım okuyanın çok bir ders ve bilgi çıkarmaya bilir.
fakat sey diye dusunulebilirmi; bu romanı okuyanın okuması olabilir anlaması olabilir bakıs açısı gelişebilir . yazan içinde yazdıkları gelişebilir vb. .
böyle bir dusunceyle yazmak acaba doğrumu ve hayali roman birine çok ders , bilgi vermese dahi olsa yazmak caizmi.

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi okumak için abdest gerekir mi

Yorum: Hayale dayanan roman yazmak veya bunu okumak caiz midir?

arifselim
Günümüz alimlerinin önemli bir kısmı haram içermeyen ve harama teşvik etmeyen romanların yazılmasına cevaz vermişlerdir. Çok olmasa da faydalı olduğu umulan bir romanın yazılması bu görüşe göre caizdir denilebilir.


Kayıtsız Üye
bilim kurgu senaryosu yazıp arkadaşlarla oynuyorum (diğer yerlerde cevap verilmedi lütfen cevaplayın) ama hayalden karakter uyduruyoruz fakat tabikide inanmıyoruz günahmıdır

Okudunuz mu?  Dinimizde yeri olmayan yapılmakta olan batıl inançlar (hurafeler) nelerdir?

ACİLSERVİS
Hoşuna gidecek cevabı alana kadar soramazsın cevap tektir ve değişmeyecek. "Dini soru sorma siteleri" başlığı altında Haram olan ve harama teşvik yoksa sakıncası yok dendi. Ekleyeceğimiz başka bir şey yok.


omerduzgun
Edebi roman okumak zaman kaybına girer mi?


Omer Faruk
Kıymetli kardeşim,

Mümkün olduğu kadar zamanımızı hayırlı işlere ayırmalıyız. Bazen edebi bir roman da oldukça öğretici olabilir. Dolayısıyla kriter harama çağırmayan, haram duygular uyandırmayan her kitap helaldir ve insanlığın eseridir.

Öncelik Kur’an’ı anlamaktır ama bu diğer kitapları okumayacağız anlamına gelmez. Biz müslümanların da, çocuklarının da terbiyesi için bu kitaplar elzemdir. Bunu müslümanların da yazması için edebi kitaplar okuması gerekir. İslami edebiyat ne yazık ki günümüzde çok gerilerde kaldı. Bir an evvel her alanda üretim yapacak kardeşlerimize ihtiyacımız var. Animasyon yapacak, film yapacak, kitap yazacak, haramın kapladığı görsel medyayı helal ile donatacak insanlara ihtiyacımız var.

Okudunuz mu?  Kurbanın Kesileceği Yere Indirir Ken Ayağı Kırıldı kurban olmasında bir sakınca varmı?

Ama bunların temelinde Kur’an olmalı o başucu kitabımız. Ondan ilkeleri öğrenmeden diğer kitaplara dalmak şeytana kapılmamıza yolaçar, ALlah korusun.


roman okumak günah mı, kitap okumak günah mı, roman okumak caiz mi

Bu kategoride yer alan Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk, La şerike leke lebbeyk. İnnel-hamde ven-nimete leke ve başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hayale dayanan roman yazmak veya bunu okumak caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.