Anasayfa
29 Haziran 2022, 0:38
missa
Abone

Zekat miktarını belirten ayet veya hadis var mı nisap miktarı neye göre hesaplanır?

Zekat miktarını belirten ayet veya hadis var mı nisap miktarı neye göre hesaplanır?

Kayıtsız Üye
zekat miktarını belirten ayet var mı yoksa neye göre verilir…tşk ederim hayırlı ramazanlar….


Cevap: Zekat miktarını belirten ayet veya hadis var mı nisap miktarı neye göre hesaplanır?

ikra_40
Sahip olduğunun %2.5 ni zekat olarak vermelisiniz YAni malının 40 ta 1 i


Cevap: Zekat miktarını belirten ayet veya hadis var mı nisap miktarı neye göre hesaplanır?

Ercan
Zekat miktarını belirten hadisler.

İbnu Ömer ve Hz. Aişe radıyAllahu anhümâ’nın anlattığına göre: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, her yirmi dinar ve daha fazlası için yarım dinar (zekât) alırdı, kırk dinar için de bir dinar (zekat) alırdı."

Hz. Aişe radıyAllahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın: "Üzerinden bir yıl geçmedikçe, bir malda zekat yoktur" dediğini işittim."



Cevap: Zekat miktarını belirten ayet veya hadis var mı nisap miktarı neye göre hesaplanır?

Desert Rose
Allah Teala, "İman eden kullanma söyle, alış-veriş yapılamayan ve dostluğun olmadığı bir gün gelmeden önce namazlarını kılsınlar, kendilerine rızık olarak verdiğimiz, şeylerden, açık (zekât olarak) ve gizlice (sadaka olarak) versinler." (İbrahim, 14/31).

"Onların mallarından zekât al ki, onları temizlemiş, mallarına bereket vermiş, olsun" (Tevbe, 9/103) buyurmaktadır.

Peygamberimiz; "Malının zekâtını vermeyen bir adamın malı kıyamet gününde Cehennemde kızdırılmış, levhalar haline getirilir ve onunla alnı, yanı ve sırtı dağlanır." buyurmaktadır. (Tefbir, Ibni Kebir, Tevbe, 35. ayetin tefsiri)

Nisab Miktarı Mal Ne Demektir?

C.6-Nisab miktarı, zenginliğin sınırıdır. Bu sınır şu şekildedir.

1-Altınsa, 80.18 gr. altından fazla olması.
2-Paraysa, 80.18 gr. altın karşılığı kadar parası olması.
3-Ticaret malıysa, 80.18 gr. altın veya değerinden fazla bir malla ticaret yapıyor alması.
4-Koyun veya keçiyse, 40 veya daha fazla olması
5-Sığırsa, 30 veya daha fazla olması.
6-Deveyse, 5 veya daha fazla olması.
Malı bu şartlara uyan kişiye zengin denir.

Okudunuz mu?  80 bin tl ye zekat düşüyor mu

S.7-Nisab Miktarı Malı Olanın Zekât Vermesi İçin Şart Nedir?
C.7-Bir maldan zekât verilmesi için;

1-Önceki cevapta sayılan nisap miktarına ulaşmış olması.
2-Sahibinin elinde bir kameri yıl (355 gün) kalmış olması.
3-Hakikaten (altın gibi) veya hükmen (koyun gibi) çoğalıcı nitelikte olması, gerekir. Ev araba, arsa, bağ, bahçe, tarla gibi şeylerden ticaret için alınıp satılan mal değilse zekât düşmez, ancak gelirleri nisap miktarı doldurursa ona zekât düşer. Bu üç şart verine gelmezse zekât farz olmaz.


Kayıtsız Üye
Bende bu konuyu kendimce araştırdım. Kuranı Kerimde yaklaşık 31 ayette zekat geçiyor, hepsini okudum! çoğunlukla namazla birlikte geçmekte, hicbir oran verilmemiş miktarı konusunda, en ilginci ise yılda bir değil bize öğretilen gibi. Bakara 219 da ise ihtiyaçinizin fazlasını infak ediniz diyor. Dolayısıyla hadisler ve ayet ters düşüyorsa elbette ayeti doğru kabul etmek gerekiyor selam ve saygılarımla


cahil alim
Zekat ta İhtiyaç fazlasini neye gore belirteceksin peki…hadisi serifler inkar etmek için değil ayetlerin açıklaması içindir. ..


Kayıtsız Üye
Nasıl mı belirleyeceksin? Hadislermi belirleyecek senin ihtiyacını ? Ne kadar sacma olru dimi oyle olsa. İnsan kendi vicdanı ile nefsi ile ihtiyacını belirler ve fazlasını ALLAH için harcar. ALLAH burada insanların vicdanına bırakmıstır verecegi sadakayı zekatı. Kimisi vardır karnını doyurur ihtiyacım bu der gerisini harcar ALLAH yolunda , kimisi vardır ihtiyacları o kadar fazla dır ki arabalar evler v.b lux bir hayat yasar ve ihtiyacını cogaltır çok az bır kısmı harcar ALLAH yolunda .. ALLAH herkesin kalbini bilendir. Herkese eliyle yaptıgı iyiligin misliyle verir ALLAH.


Kayıtsız Üye
peki bana miras düştü 10 tirilyon ben ev aldım araba aldım birazda para aldım evin ihtiyacını karşılamak için memurum gerisinin hepsini verecekmiyim ben iş kursam bu parayla Allahın emrine karşımı gelmiş olurum çünkü memurum zaten ihtiyacımı karşılayacak kadar maaş alıyorum.o zaman islam servet düşmanımı müslüman zengin olamazmı müslüman güçlü olamazmı?

Okudunuz mu?  Nemrut Dağı'nın muhteşem hikayesi

arifselim
Zekat nisap miktarı ve nelere zekat düştüğü bellidir. Zekat görevini hakkıyla yerine getiren toplumlarda fakirlik diye bir şey kalmaz.


Kaan Aykas
Şimdi sana velin diyecek mesela "çık dışarda bekle"
Bu sefer sen diyorsun ki ayaktamı bekliyeyim çömeliyimmi oturayımmı ayakta bekliyeceksem iki ayağım bitişikmi olsun omuz hizamdamı olsun ayaklaşım bitişik olacaksa ellerim belimdemi olsun serbestmi olsun ensemdemi olsun vs.vs.vs. Sana velin diyor git dışarda bekle sende nasıl beklersen bekle gerisini sana serbest bırakmış.
Neyse kuranda defalarca namazı gözet zekatını ver diye geçer.Zekatın kimlere verileceği kuranda açıkça geçer miktar olarak detay yoktur.Miktar olarak da ihtiyaç fazlası der. Adam Ehl-i Sünnet tefsirleri, Ehl-i Sünnet hadîs kitapları, Ehl-i Sünnet fıkıh kitapları, Ehl-i Sünnet ilmihallerini okuyacam derken zaten ömür biter.Kuran zaten ifade ediyor herşey açık ve seçik olarak örneklerle anlatılmış.Onların dışında hüküm vermenin yanlış olduğundan bahsediyor.Saf olan işinde gücünde mümin bu şeyleri okuyamaz hepsini okuyupda nereden hüküm çıkarsın bu sefer şeyhler şeyhcikler mollalar sarıklılar cübbeliler,sakallılar kıllılar tüylüler türer.Allah la kul arasına sıratel müstakime otururlar.Halbuki kuranı 1 kez okuyan bir kişi anlar ki zekat ihtiyaç fazlasıdır.Kazanır kazanmaz paylaşmak son derece faydalıdır.Kuranda çoğu yerde namaz ve zekat birlikte geçer.Sabah müminler toplansa namazını kılsa sonra akşam evine dönünce o gün kazandıklarından ihtiyaç fazlalığı olanlar alıp camiye getirse namazdan sonra çalışamıyanlar,yoksul olanlar,felakete uğrayanlar ile paylaşsa birbirlerine çözüm bulmaya çalışsa daha iyi olmazmı.O cemaat içinde 1 tane bile muzdarip kalmaz.Cahil bedevi şehre gelir 2 katlı binaları görür kıskanır "kıyamet öncesi yüksek binalar olacak" diye hadis isnad ederler halbuki kuranda defalarca ifade edilir gayb yalnız Allah’a mahsusdur.Gaybı görme ilmi peygamberimize verilmemiştir.sapık zengin bir molla küçük kız ile evlenmek ister peygamberimiz hz. aişe ile 12 yaşında evlendi diye hadis isnad eder,cimri molla gelir zekat ile ilgili yukardakileri isnad eder eder… eder… eder… Allah temiz olun der tırnak kesmede fazilet sırası türer,genital bölgedeki kılların maksimum uzunluğu bile bellidir maşAllah.Neyse Zekatın oranı tartısı zamanı yok ihtiyaç fazlan varsa ver .

Okudunuz mu?  Kunut duası sırları nelerdir?

Kayıtsız Üye
hocam biz de küçük baş hayvan var ve kredili 4 senede ödüyeceğiz ve yıllık bu hayvan lardan elimize 1000 yada 2000 tl kalıyor bu hayvana zekat düşermi
birde bizde tarlalardan çıkan malın zekat gerekirmi ve hangi miktara göre verilir


Şema
< küçük baş hayvan var >
Bu hayvanların borcu bittiğinde zekat vermeye başlayın. Küçük başlarda 40 ta bir tane, 121 olunca 2 tane ve her 100 tane artınca bir tane daha verilir örneğin 221 olunca 3 tane
< tarlalardan çıkan malın zekat gerekirmi ve hangi miktara göre verilir >
Tarla mahsullerinden zekat çıkarılır.
Siz sulamışsanız yirmide bir, yağmur suyu ile sulanmış ise onda bir verilir.


Kayıtsız Üye
Sana velin dışarıda bekle diye örnek veren arkadaşa hitafen 31 tane zekat ile ilgili ayet okumuşsun ve çoğu namazla birlikte geçiyor demişsin, peki namazın nasıl kılınacağı hakkında kuranda bir şey buldun mu? Hadisleri sünnetleri ezme…

Kuranı 1 defa okuyunca anlayabiliyorsan helal sana o zaman araplar arapça okudukları halde hepsinin alim olması gerekmezmi niye cahilleri var


Kayıtsız Üye
Resûlüne imân ve itâat olmadan Allah’a imân ve itâat olmaz. Çünkü Allahü teâlâ, kendine itâ’ati, bir çok âyette, Resûlü ile birlikte zikretmistir. Meselâ buyuruyor ki:

(Resûle itâ’at eden, Allah’a itâ’at etmis olur.) [Nisâ 80]

(Resûl, size ne verdiyse onu alin, size neyi yasakladiysa ondan sakinin!) [Hasr 7]


Kayıtsız Üye
Yazdıklarınızı hayranlıkla okudum maşAllah. Rabbim Kur’an’dan ayrılmayan müslümanları çoğaltsın ins. Ikileme düştüğümüz yada anlatamadığımız konularda peygamberimizin sahi hadisleri elbette yolumuza ışık tutacak. Burda önemli olan hadisin sahi olması şuan ne iftiralar atılıyor peygamberimize hadis diye rabbim doğrularla karşılaştırıp doğru yola sevk etsin hepimizi ins.

Okudunuz mu?  Yalan söylememek için dua varmı? Nasıl dua etmeliyim?

Kayıtsız Üye
Kuranda namazın nasıl kılınacağı yazıyor. Kuranı bir kere bile okumadigin sorundan belli. Allah ilminizi arttirsin ve İslâmî doğrusuyla yaşamayı nasip etsin.


Kayıtsız Üye
Kuranı arapça bilen araplar anlamayacaksa Kuanda Allah neden" siz anlayasınız diye Arapça indirdik" diyor. bu bir. sonra her arap 1400 yıldır kuranı anlamak için hangi tefsiri okuyor? namaz kılarken veya kuran okurken okuduğunu anlamadan okumak şeytanın buyruğu mudur yoksa Allahın buyruğumudur? okuduğunu anlamıyorsan eğer neden okuyorsun kimin için okuyorsun. bir Tv alsan kullanma klavuzu türkçe olmayınca satıcıya sormuyormusun bun biz nereden anlayacağız diye??? eeeee Kuranı anlamak için karşılaştırmalı mealler okusak , Allahın bizden istediğini bizzat anlasak bazılarını neden rahatsız ediyor ?? Kuranda Allah peygamberin yürüyüşünü (lokman 18-19: Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez. Yürüyüşünde tabiî ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir.-isra 110" De ki: «İster Allah deyin, ister Rahman deyin. Hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O’na hastır.» Namazında yüksek sesle okuma; onda sesini fazla da kısma; ikisinin arası bir yol tut.) ve kuran okurkenki ses tonunu bile peygambere açıklamışken siz neden hala kuranı anlaşılmaz gösterip hadislerle ve sünnetlerle tamamlama gayreti içindesiniz?? infak ve zekatı gereği şekilde yapmayanlar hesabını Ahirette Allah’a vereceklerinden şüphe yoktur. zamanındaki bir grup zengin namaz – oruç ve Allah’a inanma konusunda problem çıkarmadıkları halde sıra mallarıyla ilgili konuya gelince infak ve zekat konusunda problem çıkarmışlar ve bu kişiler kuranda cehennem ile uyarılmışlardır. yani 100 yıl kılınan namaz ve tutulan oruç hiç kimseyi cennete götüreceği kesin değildir. eğer ki zekatı ve infağı kısıp "DOSDOĞRU" yapılmaz ise sonuç ateş…zekat ile birlikte her salat geçen ayeti DOSDOĞRU kılınan namaz ve zekat olarak meal yazarlarsa millet de hayatını namazla doldurur ama zekatı es geçer. ne yazık ki 40/1 mekke ve medinedeki zengin müslüman geçinenlerin uydurmasıdır. peygamberimiz bunun ne olduğunu bilseydi Kuranda şu ayet inmezdi: bakara 215: Sana (Allah yolunda) ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: Maldan harcadığınız şey, ebeveyn, yakınlar, yetimler, fakirler ve yolcular için olmalıdır. Şüphesiz Allah yapacağınız her hayrı bilir. " "" bakara 219: 219- Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: ‘Onlarda hem büyük günah, hem insanlar için (bazı) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından daha büyüktür.’ Ve SANA NEYİ İNFAK EDECEKLERİNİ SORARLAR. De ki: ‘İhtiyaçtan artakalanı.’ Böylece Allah, size ayetlerini açıklar; umulur ki düşünürsünüz;" "araf 187: Sana kıyameti, ne zaman gelip çatacağını soruyorlar. De ki: Onun ilmi ancak Rabbimin katındadır. Onun vaktini O’ndan başkası açıklayamaz. O göklere de yere de ağır gelmiştir. O size ansızın gelecektir. SANKİ SEN ONU BİLİYORMUŞSUN GİBİ sana soruyorlar. De ki: Onun bilgisi ancak Allah’ın katındadır; ama insanların çoğu bilmezler.

Okudunuz mu?  Müezzin kayyım görevleri nelerdir?

ALLAH, OKUDUĞUNU ANLAMA YETENEĞİNE SAHİP HERKESE AKIL FİKİR VERSİN


Kayıtsız Üye
Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Hayır olarak infak edeceğiniz şey, anne-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır. Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şüphesiz bilir." (Bakara Suresi, 215)

Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: "Onlarda hem büyük günah, hem insanlar için (bazı) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından daha büyüktür." Ve sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "İhtiyaçtan artakalanı." Böylece Allah, size ayetlerini açıklar; umulur ki düşünürsünüz; (Bakara Suresi, 219)

Okudunuz mu?  Tövbeyi tutamıyorum

Ey iman edenler, hiçbir alış-verişin, hiçbir dostluğun ve hiçbir şefaatin olmadığı gün gelmezden evvel, size rızık olarak verdiklerimizden infak edin. Kafirler… Onlar zulmedenlerdir. (Bakara Suresi, 254)

Mallarını Allah yolunda infak edenlerin örneği yedi başak bitiren, her bir başakta yüz tane bulunan bir tek tanenin örneği gibidir. Allah, dilediğine kat kat arttırır. Allah (ihsanı) bol olandır, bilendir. (Bakara Suresi, 261)

Mallarını Allah yolunda infak edenler, sonra infak ettikleri şeyin peşinden başa kakmayan ve eziyet vermeyenlerin ecirleri Rableri Katındadır, onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır. (Bakara Suresi, 262)

Ey iman edenler, Allah’a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara karşı gösteriş olsun diye malını infak eden gibi minnet ve eziyet ederek sadakalarınızı geçersiz kılmayın. Böylesinin durumu, üzerinde toprak bulunan bir kayanın durumuna benzer; üzerine sağnak bir yağmur düştü mü, onu çırılçıplak bırakıverir. Onlar kazandıklarından hiçbir şeye güç yetiremez(elde edemez)ler. Allah, kafirler topluluğuna hidayet vermez. (Bakara Suresi, 264)

Yalnızca Allah’ın rızasını istemek ve kendilerinde olanı kökleştirip-güçlendirmek için mallarını infak edenlerin örneği, yüksekçe bir tepede bulunan, sağnak yağmur aldığında ürünlerini iki kat veren bir bahçenin örneğine benzer ki, ona sağnak yağmur isabet etmese de bir çisintisi (vardır). Allah, yaptıklarınızı görendir. (Bakara Suresi, 265)

Ey iman edenler, kazandıklarınızın iyi olanından ve sizin için yerden bitirdiklerimizden infak edin. Kendinizin göz yummadan alamayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkışmayın ve bilin ki, şüphesiz Allah, hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır, övülmeye layık olandır. (Bakara Suresi, 267)
hala daha hadis mi arıyorsunuz infağı anlamak için. Yüce Allah bunları Peygamberine açık açık bildirmiş. Peygamberimiz bunu 40/1 olarak yeniden revize mi etmiş.
Kuran’da bahsedilen zekat infak değil bir tür vergidir. bunun için zekat ayetlerini iyice inceleyin.
. Sure (Tevbe Suresi), 5. Ayet
Haram aylar çıkınca bu Allah’a ortak koşanları artık bulduğunuz yerde öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin. Eğer tövbe ederler, yardımlaşmayı ayakta tutar ve zekâtı da verirlerse, kendilerini serbest bırakın. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
9. Sure (Tevbe Suresi), 11. Ayet
Fakat tövbe edip, yardımlaşmayı ayakta tutar ve zekâtı verirlerse, artık onlar sizin din kardeşlerinizdir. Bilen bir kavme âyetleri işte böyle ayrı ayrı açıklarız.
2. Sure (Bakara Suresi), 43. Ayet
aranızda yardımlaşmayı ve dayanışmayı muhafaza edin, zekatı verin. Rükû edenlerle (namaz kılanlarla) birlikte siz de rükû edin.

Okudunuz mu?  Hz. ibrahim Peyganberimizin kısa kıssaları

Neyzen
Ayetler i anlayıp anlatan arkadaşlar aklın zekatını vermişsiniz Allah kabul etsin..


Kayıtsız Üye
Kardeşim çok güzel konuşmuşsun ama ihtiyaç fazlası denilen zekat için söylenmiş diyorsun Peki senin dediğin gibi olursa kim çalışacak herkes oturur evinde bekler Akşama birisi getirsin zekat dağıtsın camide diye Yani senin bahsetmiş olduğun ihtiyaç fazlası insanın yediği içtiği ailesine yedirip geçirdiği gerisini Akşama getirip camide dağıtsın diyorsun yani kimi çalıştıracağız o zaman Herkes evde oturur akşam da camiye gidelim diye bekler


Kayıtsız Üye
sarraf altınlarının 1/40 ını versin çiftçi kendi sularsa 1/20 sini yağmur sularsa 1/10 unu öylemi demek ki çiftçi daha zengin ha başlarım böyle adalete hurafeye bağnazlığa vicdanın ve iktisadın arasında oran olmaz. bana emr olunan ihtiyacının fazlasıdır.


Kayıtsız Üye
niye çalıştıracaksın illaki birini seninkide sana yetiyorsa herkes kendisine ve çevresine yetecek kadar çalışır

sovyetlerde herkesin geliri birbirine yakındı ama işsiz çalışmayan kimse yoktu elinizdekini vermek çok zoruna gidiyor belli hani herşey Allahın dı


Kayıtsız Üye
Bu güzel bilgiler için çok teşekkür ediyorum çok faydalandık kafama takılan şu kuranı defalarca okudum ve namazı kaç vakit kılacam nasıl kılacam kaç rekat olacak bir türlü bilemedim? birde kafama şu takılda kuranı kerimde hırsızlık yapanın hükmü belli acaba ekmak calanındamı elini keseceğiz. Ve biz kuranın uygulamasını resüle bakmadan nasıl bileceğiz. Namazı bile kaç rekat kılacağımız konusunda ihtilaf varken??

Okudunuz mu?  Erkek eşine güzel görünmek zorunda mı

mum
< acaba ekmak calanındamı elini keseceğiz. >
Hırsızlığın cezasını fıkıh kitaplarından öğrenmek gerekir. Öyle her hırsızın eli kesilmez şartları var.

< kuranın uygulamasını resüle bakmadan nasıl bileceğiz. Namazı bile kaç rekat kılacağımız konusunda ihtilaf varken?? >
Namazı emreden yüce Rabbimiz, Nasıl kılınacağını bize öğreten ise Efendimizdir.
Peygambersiz din İSLAM DEĞİLDİR ancak mealcilerin dini olabilir.!!!
Namaz beş vakittir, günde 17 rekat farz namaz kılmak Allahın emridir ve nasıl kılınacağını ilmihallerden (Ayet ve hadislerden) öğreniriz.
Nasıl kılınacağı knusunda bu güne kadar asla ümmet arasında ihtilaf edilmedi ve edilmeyecektir.


Kayıtsız Üye
Ne sacmaliyorsun ya sen sadece her sene elindeki malin degeri ne ise onun 40 ta 1 ini zekat vereceksin sana zengin olma demiyorlar paylas diyorlar


mesut
vAllahi kardeşler zekat vermeyi araştırıyordum bugün zekat vermeyi düşünüyordum. bende Kur’an-ı Kerim’den zekat ile ilgili geçen ayetleri aradım buldum ve okudum ve bir çoğunda namazla birlikte geçiyor. Hani ben şuanda namaz kılmıyorum ama zekatımı vereyim en azından dedim. Geçen sene de vermiştim ve yani Allah biliyor oldukça fazla bir takım borçlarda verdim pek geri dönüşü kolay veya mümkün olmayacağını düşündüğüm ve o süreçte benim için ciddi sayılacak miktarlardı bunlar. Neyse bunun bir ilgisi yok ama şunu söylemeliyim rızkım geçen seneye göre gerçekten de ciddi şekilde arttı. Fakat artacak diye zekat verilir mi? Bunun doğru olduğunu hiç zannetmiyorum.

He Allah bunu kasten kesin bir şekilde mi yapıyor aslında bunu söyledikleri ayetleri de var ama onu mu kast ettiğini ama tam olarak bilmiyorum, emin olamıyorum. Mesela Rûm Suresi 39. Ayet:
Halkın malı artsın diye faize ait verdiğiniz şeyler, Allah katında artmaz; Allah’ın rızasını dileyerek verdiğiniz zekat artar ve sevaplarını katkat arttıranlar, onlardır.

Okudunuz mu?  Yanık izine dövme yaptırmak günah mı

Buradaki okuduğum tartışmaları da tamamiyle okudum. Ve Allah’ın ihtiyacınızdan fazlasını vermesini gerektiğini vurgulamışsınız. Lakin benim ihtiyacım ne olduğuna nasıl kanaat getireceğim? Ben evli değilim ama evlenmek isteğim mevcut belki önümdeki birkaç sene içerisinde ve hala evim barkım yok. Bunun için bir birikim yapıyorum ve bu birikimimden zekat vereceğim sizce bu nasıl olması gerekiyor Kur’an-ı Kerim’i baz aldığımızda?

Bu hadis rivayetlerinin neredeyse hiçbirisinin Kur’an-ı Kerim’de herhangi bir ilgisi ve alakası bulunmaması ve sadece gönlümüzü hoş etmekten başka bir şey yapmadıklarını düşünüyorum… Bu nasıl bir iktisadi kural ve yaklaşım olabilir ki 40’ta 1’ini vermek gibi? Kur’an da hiçbir yerde geçmeyen bu şey rivayetlerde geçiyor ve kusura bakmayında gerçekten birilerinin sanki zorla birşeyi kurala bağlayıp kesinleştirmesi gibi geliyorlar bana.

Saygılar sevgiler..


Kayıtsız Üye
çok güzel açıklamışsın tebrikler.


Zekat
Allah rizasi için malimizdan fazlasini istedigimiz kadarini fakirlere vermemiz gerekir. Kuran i doğru ve güzel sekilde okuyan herkes gorur ki, 1/40 ve benzeri bir sayi orani yoktur. Kimi insan vardir ki Allah onun kalbini acmis ve kendine yaklastirmistir, onun 2 ekmegi varsa 1 ini fakire verir. Kimi zengin vardir ki malinin binde birini verirken dusunur cimrilik eder. Allah çok bagislayici çok merhamet edendir.


Kayıtsız Üye
Madem öyle diyorsunuz. Kuranda herşey açık ve seçik anlatılıyor. Ayrıca arkadaşım dediğini tasdikliyorsunuz. Yani hadislere fıkıha ihtiyaç olmadığını düşünüyorsunuz. Sorarım size Kur-an-ı Kerimde sizinde söylediğiniz gibi bir çok yerde namazınızı dost doğru ikame edin diyor. Eğer hadis ve fıkıh olmasaydı biz namazın nasıl ikame edileceğini, abdestin nasıl alınacağını v.b. nasıl bilirdik. Hakka süresinin maalini okumanızı tavsiye ederim. Bizim Bu tür düşünceler peygamber inancını baltalamaktadır. Bu şekilde düşünüyorsanız önce Kur-an-ı Kerimdeki bütün ayetleri okuyun ve hadislere ve sünnete bakmadan hüküm çıkarmaya çalışın. Acaba ne kadar başarılı olacaksınız. Göreceksiniz islam bir bütündür. Saygı ve sevgilerimle.

Okudunuz mu?  Mahir Esad (Maher al-Assad) kimdir ?

Kayıtsız Üye
Kurana göre cuma namazını kılacaz o zaman ? Yada normal kıldığımız namazlarımızı nasıl tertib edeceğiz..Zekatta da namazda da ve diğer hususlarda da baş müfessir Muhammed mustafamız (sav) olmadan olmaz vesselam..


Kayıtsız Üye
küçükbaşlarda oran 40 a kadar zekatı yok.
40-120 arası 1 koyun
121-200 arası 2 koyun
201-400 arası 3 koyun
400’den itibaren her +100 için 1 koyun ilave edilir.
500 e kadar 4
600 e kadar 5 vs……………
Kaynak: Kudur-i Şerif


Kayıtsız Üye
Kredi ile hayvan aldım diyor siz faiz haram demek yerine bu vatandaşa zekat mı ölçüyorsunuz?
Hristiyanları incil seçtiler diye hakir görüp , hadis seçiyor ve seçtiğiniz hadislere ayet hükmü veriyor hatta zaman zaman ayetlerin önüne geçiriyorsunuz.Madem imani meseleleri hadisler üzerine kuruyorsunuz bunları seçmek veya reddetmek kimin haddidir? bu yetkiyi onlara kim vermiştir? hadis (dolayısı ile ayet ) seçmek ALLAH a (cc) ait olan hüküm verme yetkisini insanlara verip bölüştürmek şirk olmuyor mu?
Yüce RABBİM hepimizi muhafaza etsin.


kuranda zekat, zekat miktarı ile ilgili ayetler, zekat miktarı ayetleri

Bu kategoride yer alan İçimde ölüm korkusu var ne yapmalıyım başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zekat miktarını belirten ayet veya hadis var mı nisap miktarı neye göre hesaplanır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.