Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:07

Küfür (inkâr) ne demektir? Çeşitleri nelerdir?

Küfür (inkâr) ne demektir? Çeşitleri nelerdir?

DangeR
soru

Küfür (inkâr) ne demektir? Çeşitleri nelerdir?

cevap

Küfür iki çeşittir:
1. Büyük Küfür: İnsanı dînden çıkaran küfürdür ki bu küfür beş kısımdır:
Birincisi: Yalanlama (tekzîb etme) küfrüdür.
Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
{وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَى عَلَى اللَّهِ كَذِبًا أَوْ كَذَّبَ بِالْحَقِّ لَمَّا جَاءَهُ أَلَيْسَ فِي جَهَنَّمَ مَثْوًى لِّلْكَافِرِينَ} [سورة العنكبوت الآية : 68] "Allah’a iftirâ eden ya da kendisine hak geldiği zaman onu yalanlayandan daha zâlim kim olabilir? Cehennemde kâfirlere barınak mı yok!"
İkincisi: Kaçınma ve büyüklük taslama küfrüdür.
Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
{وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ} [سورة البقرة الآية: 34] "(Ey Muhammed!) Hani biz meleklere; Âdem’e (fazîletini göstermek için) secde edin, demiştik, İblis’in dışında bütün melekler hemen secde ettiler. O secde etmekten kaçındı ve büyüklük tasladı. Böylece kâfirlerden oldu."
Üçüncüsü: Şüphe ve zannetme küfrüdür.
Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
{وَدَخَلَ جَنَّتَهُ وَهُوَ ظَالِمٌ لِّنَفْسِهِ قَالَ مَا أَظُنُّ أَن تَبِيدَ هَذِهِ أَبَدًا وَمَا أَظُنُّ السَّاعَةَ قَائِمَةً وَلَئِن رُّدِدتُّ إِلَى رَبِّي لأَجِدَنَّ خَيْرًا مِّنْهَا مُنقَلَبًا قَالَ لَهُ صَاحِبُهُ وَهُوَ يُحَاوِرُهُ أَكَفَرْتَ بِالَّذِي خَلَقَكَ مِن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ سَوَّاكَ رَجُلاً لَّكِنَّا هُوَ اللَّهُ رَبِّي وَلاَ أُشْرِكُ بِرَبِّي أَحَدًا} [سورة الكهف: 35-38] "(Yeniden dirilişi inkâr edip kıyâmetin kopacağından şüphe ederek) kendine zulmetmiş olarak bağına girdi ve şöyle dedi:Bu bağın ebedîyyen yok olacağını zannetmem.Kıyâmetin kopacağını da zannetmem.(Senin iddiâ ettiğin gibi kıyâmetin kopacağı ve) Rabbime döndürüleceğim (farz olunsa bile), hiç şüphe yok ki onun yanında bundan daha hayırlı bir âkıbet bulurum.(Mü’min olan) arkadaşı ona hitaben dedi ki: Seni topraktan, sonra bir damla sudan (spermden) yaratan, daha sonra da seni düzgün bir adam sûretine koyan Allah’ı nasıl inkâr edersin? Fakat ben (derim ki) O Allah, benim Rabbimdir ve ben hiç kimseyi Rabbime ortak koşmam."
Dördüncüsü: Yüz çevirme küfrüdür.
Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
{وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنذِرُوا مُعْرِضُونَ} [سورة الأحقاف الآية: 3] "İnkâr edenler, (Kur’an tarafından) uyarıldıkları şeylerden (öğüt almayıp) yüz çevirirler."
Beşincisi: Nifâk (ikiyüzlülük) küfrüdür.
Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
{ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ آمَنُوا ثُمَّ كَفَرُوا فَطُبِعَ عَلَى قُلُوبِهِمْ فَهُمْ لا يَفْقَهُونَ} [سورة المنافقون الآية: 3] "Bu, şu sebeptendir: Onlar (görünüşte) îmân ettiler, sonra inkâr ettiler. Bu (inkârları) yüzünden onların kalpleri mühürlendi. Artık onlar anlamazlar."
2. Küçük küfür: İnsanı dînden çıkarmayan küfürdür. Bu küfür, nimete nankörlük etmek demektir.
Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmaktadır:
{وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً قَرْيَةً كَانَتْ آمِنَةً مُّطْمَئِنَّةً يَأْتِيهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِّن كُلِّ مَكَانٍ فَكَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ فَأَذَاقَهَا اللَّهُ لِبَاسَ الْجُوعِ وَالْخَوْفِ بِمَا كَانُواْ يَصْنَعُونَ} [سورة النحل الآية: 11] "Allah (ibret için) bir beldeyi (Mekke’yi) örnek verdi: Burası huzur ve güven içerisindeydi.Her yerden ona bol rızık gelirdi. Derken onlar Allah’ın nimetlerine nankörlük ettiler (Allah’a şirk koşup O’nun nimetlerine şükretmediler). Allah da yaptıklarından dolayı onları açlık ve korku ile cezâlandırdı."
Başka bir âyette şöyle buyurmaktadır:
{وَآتَاكُم مِّن كُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ وَإِن تَعُدُّواْ نِعْمَتَ اللَّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ الإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ} [سورة إبراهيم الآية: 34] "O (Allah), size istediğiniz her şeyden verdi. Allah’ın (sizin üzerinizdeki) nimetlerini sayacak olursanız, (çok ve çeşitli oluşundan dolayı) onları sayamazsınız.Doğrusu insan, (nefsine) çok zulmeden ve (Rabbinin sayısız nimetlerine) çok nankörlük edendir."

Okudunuz mu?  Göz zinasından sakınamıyorum ne yapmam lazım?

Küfür, sözlük olarak, örtmek ve gizlemek demektir.
Küfür,terim olarak ise,îmânın zıddıdır.Çünkü küfür,ister yalanlama ile olsun isterse olmasın, Allah’a ve peygamberlerine îmân etmemek demektir.Yalanlama daha büyük günah olmakla birlikte şüphe duymak, haktan yüz çevirmek, hakka karşı kibirlenmek veya risâlete uymayıp ondan yüz çevirmek ve bazı konularda hevâya uymak da küfür sayılır.(Mütercim)

Okudunuz mu?  Kelime-i şahadet getirip intihar etmekle kişi cennete gider mi?

Ankebût Sûresi:68

Hucurât Sûresi: 2

Bakara Sûresi:34
Kehf Sûresi: 35-38

Ahkâf Sûresi:3
Münâfikûn Sûresi:3


Cevap: Küfür (inkâr) ne demektir? Çeşitleri nelerdir?

AYSEVEN
inkar etmek küfürdür ve bu çok günahtır küfre sebep olacak pek çok hareket ve söz vardır islamiyet aslında çok ince bir çizgidedir ve buna dikkat etmek gerekir

Bu kategoride yer alan Bâzı kimseler kamet getirirken ellerini namazdaki gibi önlerine bağlıyorlar. Buna gerek var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Küfür (inkâr) ne demektir? Çeşitleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.