Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:41
missa09
Abone

Caminin önemi nedir?

Caminin önemi nedir?

Kayıtsız Üye
Caminin önemi nedir? İslamda camiilerin önemini yazar mısınız lütfen kısaca cevap verin


Cevap: caminin önemi nedir?

Muhasibi
Cami ve mescitlerin önemi nedir? kısaca

Cami, kutsal mekanlardandır. Allah Teala Kuranı kerimde "benim evlerim mescitlerdir" buyuruyor.
Peygamberimiz (sav) de namazları ve ilim meclisleri için camiye gitmeyi, imar etme konusunda camilere yardımda bulunmayı şiddetle tavsiye etmiştir.
Cami islamda bu açıdan çok önemlidir.

Camiler, Mescitler neden önemli?

  1. cami Allahın evidir
  2. cami ibadet mekanıdır
  3. camiler ilim öğrenme ve öğretme mekanlarıdır
  4. camiler müslümanları bir araya getirir
  5. camide durmak bile ibadet sayıldığı için


Cevap: caminin önemi nedir?

imam
Caminin toplumdaki önemi ile ilgili

Okudunuz mu?  Sekine duası Kuranın hangi cüzde ve hangi sayfada?

İslâm toplumsal dayanışmayı sağlayıcı, birlik ve beraberliği tesis edici ilkelere sahip olan bir dindir. Cami İslâm’ın özünde yer alan dayanışma ve uzlaşma ruhunun canlılık kazanmasına katkı sağlayan, birlik ve beraberliği sembolize eden bir kurumdur. Tarih boyunca cami devamlı bir şekilde müslümanların birlik ve beraberliklerinin pekiştirildiği mekanlar olmuşlardır. Cami hiç bir zaman ayrılıkların, anlaşmazlıkların ve düşmanlıkların körüklendiği yerler olmamıştır. Her zamankinden çok birlik ve beraberliğe muhtaç olduğumuz bu dönemde camiler oldukça önemli fonksiyonlar üstlenebilirler.
Günümüzde camiler ibadet yeri olmasının yanında aynı zamanda eğitim öğretim yeri olarak da hizmet vermektedirler. Ülkemizin her tarafında bulunan camilere ibadet maksadıyla gelen milyonlarca insanımız dini konularda aydınlatılmakta ve okullarda öğrendikleri dini bilgileri pekiştirmektedirler. Beş vakit namaz, Cuma namazı, bayram namazı ve teravih namazı vb. dini içerikli etkinlikler amacıyla camilere gelen milyonlarca insan aynı duyguları, aynı heyecanları yaşamakta ve tek amaç etrafında kenetlenmektedirler. Ancak camilerin uzlaştırıcı ve toplumsal dayanışmayı sağlayıcı işlevini en iyi şekilde gerçekleştirmesi, oralarda görev yapan imam-hatiplerimizin özel gayretleriyle mümkün olabilecektir. Camilerimizi din görevlilerimizden bağımsız olarak ele almak mümkün değildir.
Bugün 65.000 camide hizmet veren binlerce din görevlimizi camileri birleştirici fonksiyonunu gerçekleştirmede büyük sorumluluklar beklemektedir. Onlar söz ve davranışlarıyla örnek olmalı ve halkımızın aynı amaçlar doğrultusunda bir araya gelmelerinde bir harç vazifesi görmelidirler. Eğer din görevlileri üzerlerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirirlerse camilerin toplumsal barışı, uzlaşmayı ve dayanışmayı sağlayıcı fonksiyonu gerçekleşmiş olacaktır.

Okudunuz mu?  Filmin aktörünü beğenmek

Cevap: caminin önemi nedir?

Kayıtsız Üye
Dinimizde Camiilerin Önemi Nedir?
Camiler; ibadet etme, Allah’ı anma, eğitim-öğretim, birlik ve dirlik, huzur ve sükun mekanlarıdır Bu itibarla dinimiz; camilere büyük önem vermiştir Yüce Rabbimiz, Kur’an-Kerim’de şöyle buyurmaktadır: Şüphesiz mescitler, Allah’ındır O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin Ey Ademoğulları! Her mescide gittiğinizde güzel elbiselerinizi giyinin

Okudunuz mu?  Peygamberimizin erdemli davranışları nelerdir?

Ayet-i kerimelerden de anlaşılacağı üzere, İslam’da camilerin önemli bir yeri vardır Allah’ın evi kabul edilen camiler, İslâm’ın alâmeti sayılmıştır Camiler, bulunduğu yerin halkının Müslüman olduğunu gösterir Sevgili Peygamberimiz, yeryüzünde Allah’a en sevimli yerlerin camiler olduğunu bildirmiştir. Öyle ise camilere gelişigüzel değil, en güzel elbiseler giyilerek girilmelidir Camileri kirletecek, havasını bozacak ve cemaati rahatsız edecek davranışlardan sakını!

Okudunuz mu?  Günahlarımı Unutamıyorum

Yüce Allah, caminin önemini Kur’an’da şöyle bildiriyor: Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazlarını dosdoğru kılan, zekatlarını veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder İşte, doğru yola erenlerden olmaları umulanlar bunlardır Sevgili Peygamberimiz (as) ise: Kim Allah rızası için bir mescit yaptırırsa, Allah da bunun karşılığında ona cennette bir köşk ihsan eder buyurmuşt!

Okudunuz mu?  Hanefi ve Şafii mezheplerine göre seferilik müddeti ne kadardır?

Cami ve mescitler, aynı zamanda insanlara helal ve haramın, güzel ahlakın, doğruluk ve dürüstlüğün öğretildiği, sevgi saygı ve kardeşlik ruhunun işlendiği mukaddes mekanlardır Şehitlik ve gazilik mertebesinin yüceliği, vatan savunmasının önemi, iffet ve namusu korumanın onuru gibi birçok dini ve milli şuurun insanlarımıza verildiği ilim ve irfan yuvalarıdır

Camiler, bulundukları yörenin sosyal hizmet ve ilişkilerinde, devamlı ışıldayan ve çevresini aydınlatan birer kandil gibidirler Camiler, insanların birbirini sevmelerine de vesile olur Camilerin ortak kalbimiz olduğunu, oralarda hayat varsa, bizlerde de hayat olacağını bilelim Bu sebeple camilerle aramızdaki bağları sıcak tutalım Çocuklarımızı da camilere alıştıralım Onların temiz kalplerine, din, iman, vatan, bayrak, millet sevgisini yerleştirelim Müminlerden uzak kalan camiler, matem havasına bürünürler Onları mahzun bırakmayalım

Okudunuz mu?  Aklıma saçma sapan şeyler geliyor!

Hutbemi, Hz Peygamber (sav)’in şu Hadis-i şerifiyle bitirmek istiyorum: Bir kişi, Allah’ın farzlarından birini eda etmek üzere evinde güzelce temizlenir ve camiye giderse, onun attığı adımlardan biri günahlarının silinmesine, diğeri de onun derecesinin yükselmesine vesile olur Yüce Allah, sabah ve akşam camiye giden kimsenin, her gidiş ve gelişine cennette bir yer hazırlar


Hoca
CAMİLERİN ÖNEMİ İLE İLGİLİ KISA BİLGİ


إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آَمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآَخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآَتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللَّهَ فَعَسَى أُولَئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ
(Tevbe: 18)

Okudunuz mu?  Dövüş tekniği bilen kişi bilmeyeni döver mi

İbadet etmek, insanlar için manevî bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın nasıl karşılanacağıyla ilgili usul ve esaslar, Yüce Allah’ın son olarak gönderdiği İslâm dininde açıklanmıştır. İbadetlerden bazıları ferdi olarak, bazıları da cemaat halinde ifa edilmektedir. İslam dini, beş vakit namaz için cemaate devam edilmesini teşvik etmiştir. Cuma ve bayram namazları gibi bazı ibadetlerde ise cemaati şart koşmuştur.

Hz. Peygamber’in, Mekke’den Hicret’inde daha Medine’ye varmadan Kuba Mescidi’ni, Medine’ye ulaşınca da ilk iş olarak Mescid-i Nebevî’yi, bizzat çalışarak ve teşvik ederek inşa etmeleri, dinimizde cami ve cemaate verilen önemi ortaya koymaktadır.
Cami yapmakla ilgili olarak Peygamberimiz: Bir kimse, Yüce Allah’ın rızasını gözeterek bir mescid inşa ederse, Allah da ona cennette bir köşk hazırlar. [1] buyurmuştur. Müslüman ecdadımız, bu inançla camiler inşa etmiş, namazlarını da cemaatle kılmaya özen göstermiştir. Çünkü camilerin ruhu ve zineti, cemaattir.

Okudunuz mu?  Sabah namazını camii de kılabilmek için saat kaçta camii ye gitmeliyim

Camiler, Allah katında en sevimli mekânlardır. Camilere cemaat olmak ise, maddi ve manevi bakımdan, o mübarek mekânları imar ve ihya etmek demektir.

Camiler, bulundukları yörenin sosyal hizmetlerinde, devamlı ışıldayan ve çevresini aydınlatan bir kandil gibidirler. Namaz için camiye gelen insanlar, orada birbirleriyle tanışırlar. Aralarında sevgi ve saygı bağları oluşturur, arkadaşlıklar ve dostluklar geliştirirler. Oluşturulan bu maddi ve manevi bağlar sayesinde hastaları ziyaret eder, muhtaçların dertlerine çareler ararlar. Böylece kendilerini mutlu eden, gönüllerine haz veren güzel hizmetler yaparlar. Komşuların birbirlerini sevip saymalarına ve iyi ilişkiler içinde olmalarına vesile olurlar.

Okudunuz mu?  Bir insan, nasıl bir anda kamil bir mümin haline gelir? O insan, iyi bir insan olduğu için Allah mı veriyor ona Allah'ı

Konumuzla ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekât veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur. [2]

Yüce Allah’ın engin rahmet ve bereketinin cemaat üzerine olduğunu unutmayalım. Meşru mazeretlerimiz dışında namazlarımızı cemaatle kılmaya özen gösterelim. Ayrıca çocuklarımızı, zaman zaman camiye götürmeyi, onları da cami ve cemaate alıştırmayı ihmal etmeyelim.

Okudunuz mu?  Dünyada birden fazla evlilik yapan kadın, cennette hangi kocasına verilecek ?

Hazırlayanın : Adı Soyadı : Ferzende ÇİLDAN


Kayıtsız Üye
bu ne upuzun bunu yazmam 2,3 saat sürer ya kısaltın bunu bence sizce kısaltsınlar mı?


caminin önemi nedir, caminin önemi, camilerin önemi

Bu kategoride yer alan Eşinin avret yerini başkasına göstermek nikahı düşürür mü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Caminin önemi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.