Anasayfa
23 Temmuz 2023, 20:22
sizden06
Abone

Hadislerin Güvenilirliği Konusunda Soru

Hadislerin Güvenilirliği Konusunda Soru

Cedd
Selamun Aleykum kardeşlerim.
Tüm Müslüman aleminin cuması hayır olsun inşAllah.

Hadislerin güvenilirliği konusunda yeterli bilgim de olmadığı için sıkıntı yaşıyorum. Aynı şekilde çevremden de bu tepki geliyor bazen. Kuran’dan başka hiçbir kitabı güvenilir görmeyenler var. Hadislere de şüpheli yaklaşıyorlar ve doğal olarak ben de acaba değişmiş olabilir mi günümüze gelene kadar diyorum.

Okudunuz mu?  Gösteriş için namaz kılmak

Hadislerde daha açıklayıcı daha başka bilgiler var bizlere. Peygamber efendimizin (s.a.v) sözleridir deyip de geçemiyorum. Kimler yazdı, kimler korudu, bu güne gelmesine yardımcı olan insanlar nasıl insanlar diye geçiriyorum kafamdan. Bir kardeşime hadisle ilgili açıklayıcı bir şey söylediğimde kim söyledi, güvenilir mi diye tepki de verebiliyor. Nasıl emin oluyorsun? Ya değişmiş, bozulmuş ise ne olacak? Kuran’da açıkça yazıyor mu bu söylediğin? Yeterli cevabı da veremiyorum haliyle.

Okudunuz mu?  Selam almamak kul hakkı mı?

Bunları düşününce tereddüt ediyorum. Sonuçta nereden ve nasıl şekilde geldiğini bilmiyorum günümüze. Kimler güvenilirdir bilmiyorum. Hadisleri bu yüzden çok geride bırakan, fazla önem göstermeyen insanlarımız da var. Kuranı daha iyi anlamada, dinimizle ve Allah (cc) ile ilgili aydınlatıcı olmada hadislerin de önemli bir rolü var. Hadislere ihtiyacımız var. Peki, güvenilir olduğunu nereden bileceğiz. Bir hadisi okurken ya da söylerken güvenilirliğine dair nereye bakacağız, neresinden emin olacağız ve neyi dayanak göstereceğiz.

Okudunuz mu?  Nazar değmesin diye yalan söylemek . tabiki duada edip

Cevap: Hadislerin Güvenilirliği Konusunda Soru

semihozdurak
Ve aleykumusselam ve rahmetulahı
kardesım gunumuze kadar degısmeden gelen ve dogrulugu kabul edılmıs hadislere "sahıh hadıs" denır.
Bu hadisleri derleyerek gunumuze kadar getıren ınsanlar vardır.
Sahıh hadisler arasında "buharı, muslım, tırmızı" basta olmak uzere bırkac tane daha hadıscı sayabılırız. Ben ınanıyorum kı, Kur’an’ı koruyan Allah(cc) Resul’unun bıraktıgını da korumustur.
Aklımda kalan bır hıkayeyı yarım yamalak anlatayım. Bır hadıscı(Buharı, Tırmızı, Muslım olabılır), hadislerı derlerken, hadıs rıvayet eden bırısınden bahsedıyorlar. Yuruyerek gunlerce yol gıdıyor ve sonunda uzaktan adamı goruyor. Adam o sırada hayvanını ot ıle kandırarak ahıra sokmaya calısıyor. Ve hadıscı düşünüyor kı hayvanı kandıran benı de kandırabılır ve oradan hıc adama gozukmeden gerısın geıye donuyor.(DIYE BANA DA ANLATMISLARDI:))
sana BUHARI, TIRMIZI VE MUSLIM’ın ayrı ayrı kıtaplarını edınmek yerıne, hepsının derlenmıs halde satılanları var. Ben rıyazus salıhın kıtabını onerebılırım. Şuan okuyorum çok memnunum. En azından bu hadısı kım soylemıs dedıklerınde acıp gosterebılırsn.
Selam ve dua ıle.

Okudunuz mu?  Talak hakkında vesvese

Cevap: Hadislerin Güvenilirliği Konusunda Soru

Cedd
semihozdurak kardeşim konu hakkında bilgi vermiş.

Ben konuyu güncelliyorum ve bu konuda daha ayrıntılı daha fazla bilgi verebilecek kardeşlerimden yardımlarını bekliyorum.


Cevap: Hadislerin Güvenilirliği Konusunda Soru

Hoca
< Ben konuyu güncelliyorum ve bu konuda daha ayrıntılı daha fazla bilgi verebilecek kardeşlerimden yardımlarını bekliyorum. >
< Peki, güvenilir olduğunu nereden bileceğiz. Bir hadisi okurken ya da söylerken güvenilirliğine dair nereye bakacağız, neresinden emin olacağız ve neyi dayanak göstereceğiz. >
Sahih hadisler bellidir kardeş. iki hadis kaynağı tavsiye edyorum içlerinde hiç zayıf hadis bile yok: Buhari ve müslim.

Okudunuz mu?  Oy Vermemek günah mı?

Kendin hadisleri ayırd etmek istiyorsan "hadis usulu" okumalısın.


Cedd
Allah (cc) razı olsun.

Hadis ulusu ne demektir, nasıldır?

Peki, mum hocam Kur’an’a inanıp da hiçbir hadise itibar etmeyen, bir şey dile getirdiğinde bu hadis ise bunu yok sayan, kişilere karşı nasıl duracağız. Düzeltmek istesek onları, nasıl düzelteceğiz?

Okudunuz mu?  Tağut nedir? Kısaca

Biz inandık. Peki, inanmayan kardeşlerimize karşı böyle durumlarda yapmamız gerekenler nedir?


Hoca
< Allah (cc) razı olsun.

Hadis ulusu ne demektir, nasıldır?

Peki, mum hocam Kur’an’a inanıp da hiçbir hadise itibar etmeyen, bir şey dile getirdiğinde bu hadis ise bunu yok sayan, kişilere karşı nasıl duracağız. Düzeltmek istesek onları, nasıl düzelteceğiz?

Okudunuz mu?  Kadının hamile kalmamak için kordon bağlatması caiz mi?

Biz inandık. Peki, inanmayan kardeşlerimize karşı böyle durumlarda yapmamız gerekenler nedir? >
Hadislerle ilgili özellikleri konu edinen kitaplardır.

Kuran tek kaynak diyenler sapıktırlar. yapılması gereken bilgimizi artırıp onlara hakkı anlatmaktır.
inanmıyorlarsa ise uzak durmaktır.

Bu kategoride yer alan Neden Hiç Birimiz Mükemmel Değiliz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hadislerin Güvenilirliği Konusunda Soru Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.