Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:14
missa07
Abone

Hz Muhammed in güzel ahlakıyla ilgili örnek

Hz Muhammed in güzel ahlakıyla ilgili örnek

Kayıtsız Üye
Merhaba Hz Muhammed in güzel ahlakıyla ilgili bir kaç kısa örnek verir misiniz.


Yorum: Hz Muhammed in güzel ahlakıyla ilgili örnek

seyit gazi
aslında en güzelini aişe ra validemiz söylemiştir… kendisine rasulullah ın ahlakını soran birisine: sen hiç kur an okumuyor musun onun ahlakı kuran ahlakıdır, demiştir.

bildiğin üzere rasulullah sav kendisine peygamberlik gelmeden önce de güvenilir sıfatıyla anılır, kendisine Muhammed ül emin denirdi. nübüvvetten önce kabenin tadilatında mekkeli kabileler hacerül esved taşını koymak için aralarında münakaşa edip ilk gelen kimseye hakemlik teklif edelim dediklerinde; peygamber efendimiz gelmiş, onun hakemliğinde hacerül esvedi bir örtünün üzerine koymuş, bütün kabileler örtüyü taşımış ve hacerül esvedi de kendisi yerine koymuştu. mekkeli müşrikler bundan hoşnut olmuş eğer sen değilde başkası gelmiş olsaydı kabul etmeyeceklerini söylemişti. yine nübüvvet geldiği zaman rasulullah mekkeli müşrikleri bir araya toplamış ve size şu dağın ardında bir ordunun bize yaklaştığını söylesem bana inanır mısınız demiş, müşriklerde inanırız demişler. rasulullahda onlara islamı tebliğ etmiştir. yine müşrikler kendisini inkar ettiklerinde ebu cehilin bir akrabası ebu cehile sormuş: Muhammed ne söylüyor sence doğru mu söylüyor dediğinde, ebu cehil: bugüne kadar onun yalan söylediğini duymadım bundan sonra da söyleyeceğini sanmam dediğinde akrabası: peki o zaman niye ona inanmadıklarını sorduğunda ise ebu cehil: biz haşimi oğullarıyla mekke nin efendiliği ve hac hizmetleri hususunda yarışırız, onun peygamberliğini tanırsak biz nereden peygamber bulup getirelim ki o zaman üstünlüklerini de kabul etmiş oluruz demiştir.ve yine müşrikler müslümanlara zulmediyorken dahi hicrette hala emanetlerini rasulullah a teslim ediyorlardı.

Okudunuz mu?  Büyü olduğunu bilmeden dualar okumak

ilk vahiy gelip rasulullah sarsılıp eve döndüğünde bu durumu gören hatice validemiz: hayır öyle deme… Allah a yemin ederim ki Allah seni asla utandırmaz. sen akrabalarını gözetirsin, aile ilişkilerini bir arada tutmaya çalışırsın, hiçbir şeyi olmayanların endişelerini yükünü taşırsın, bereketlisin çalışkansın kimsenin kazanamayacağını kazanır kimsenin kazandıramayacağını kazandırırsın, özverilisin ilgilenmen gereken işlerle ilgilenir toplumdan uzaklaşmış kimseleri güçlendirmek için çabalarsın, fakire verirsin misafiri ağırlarsın, kimin bir hakkı olsa onun verilmesi için yardıma koşarsın demiştir.

Okudunuz mu?  Kabir azabı var mıdır ? Zekeriya Beyaz hoca olmadığını söylüyor, doğru mudur ?

sabırlıdır… gördüğü onca zulme rağmen halkını islama davet etmeye devam etmiştir. merhametlidir taifde taşlandığında kendisine dağların meleği gelip bunları yapanların helak edilip edilmemesi hususunda serbest bırakıldığı söylendiğinde, aralarından iman edenlerin çıkacağını söylemiştir. kur anı kerim de sen eğer kaba ve katı kalpli olsaydın onlar senin etrafında dağılıp giderlerdi buyurulmuştur.

adalete düşkündür şehirde birisi gelip ebu cehilden alacağı olduğunu kimin kendisine yardım edebileceğini sorduğunda, müşrikler istihza ile efendimizi gösterdiğinde, ebu cehilin kapısına gitmiş ve kendisine zulmetmekten hiç geri kalmayan ebucehilden adamın hakkını almıştır. ebu cehile neden bu parayı verdiği sorulduğunda: onu görünce sanki sağında ve solunda iki deve vardı dişlerini bana gösteriyorlardı, vermezsem bana saldıracaklardı korktum öyle verdim demişti. fetihlerden sonrada mekkenin ileri gelenlerinden biri hırsızlık yapıp araya aracı soktuğu zaman insanları toplamış, onlara önceki kavimlerin nasıl bozulduğunu anlatmış: vAllahi hırsızlık yapan kızım fatıma olsa kolunu keserdim demişti.

Okudunuz mu?  Birisinin günahını yalanla örtmek günahmıdır ?

azimliydi: bir elime güneşi bir elime ayı verseniz davamdan vazgeçmem demişti. kararlıydı uhud savaşında mekkeli müşriklerin saldıracağı haberi gelince, hazırlıklar için istişare yapıldığında rasulullah şehrin içinde savunmanın daha kolay olacağını düşünmüş, bedire katılmayan sahabeler ise bundan geri kalmamak için şehrin dışında saldırmayı teklif etmiş, istişareden şehrin dışına çıkıp saldırılacağı kararı çıkınca rasulullah zırhını giymiş, durumdan rahatsız olan genç sahabeler ya rasulAllah sen savunma savaşı yapmak istiyordun istersen şehirde kalıp savunalım deyince: bir peygamber zırhını giymişse onu çıkarmaz buyurmuştur. tek gayesi Allah rızasıydı… hamza ra onu yapılan zulmü öğrenip bunu ona yapanların kafasını kırdığında rasulullahın yanına gelmiş: ne oldu yeğenim yoksa yaptığımdan hoşnut olmadın mı diye sorduğunda rasulullah: ben sadece senin iman etmenden hoşnut olurum buyurmuştu, hamza ra da iman etmişti..

Okudunuz mu?  Sebepsiz bir nedenle sevdiğim kız benden küstü ne yapmalıyım ?

enes bin maliği küçük yaşında rasulullah ın yanına vermişlerdi, kendisine rasulullahdan sorduklarında: bana bugüne bugün bir kere kızmadı, şunu niye böyle yaptın diye bile sormadı demişti.

korkusuzdu, insanların en cesuruydu… sahabe savaşlarda bazen içimize korku girdiği zamanlar olurdu, rasulullah ın arkasına saklanırdık demişlerdi. yine savaşların en hararetli yerlerinde en önde hep rasulullah ın olduğunu söylemişlerdi. huneyn savaşında müslümanlar baskın yiyip müslüman ordusu dağıldığında, rasulullah bir kaç sahabeyle düşmanın arasında kalmış, asasını yere vurarak: ene nebiyyün la kezib, ene ibni abdulmuttalib. ben peygamberim yalancı değil ben abdulmuttalibin oğluyum deyip yahudilerin üzerine gitmişti. bunu gören müslümanlar hemen rasulullahın etrafında toplanmışlardı. yine şehirde bir gün bir gürültü duyulmuş, insanlar korkup ne olduğunu öğrenmek için toplandıklarında, sesin geldiği yerden rasulullah sav çoktan geliyorken görmüşler, kendisinin gidip baktığını merak edecekleri bir şeyin olmadığını söylemiş.

Okudunuz mu?  Esmaül hüsna çok kısa anlamları

yine rasulullah ı sahabeye sormuşlar tarif etmelerini söylemişler, o kadar güzeldi ki gözümüz dolu dolu bir kere bakamadık demişler tam bir haya abidesiymiş.

rasulullah insanların en cömertiydi… fetihlerden sonra ganimetler dağıtılırken orada bulunan ve imanı tereddütte olan birisi vadi boyunca uzanan hayvanları görmüş ve ne kadar güzel olduklarını söylemiş. rasulullahda çok mu hoşuna gitti deyince evet cevabını vermiş. rasulullah o zaman hepsi senin olsun demiş. bu kimsede bunu ne bir sultan yapar ne bir başkası, sen peygamberden başka bir şey olamazsın demiş. halkta refahın yükseldiği zamanlar olsada hayatı hiçbir zaman değişmemiş. hiçbir zaman zekat verememiş çünkü elinde hiçbir mal bir sene beklememiş. geleni dağıtmış geleni dağıtmış. olduğu zamanda en güzelini yemiş.

Okudunuz mu?  Eşim bana eziyet ediyor, dinime sövüyor ne yapmam lazım?

vefalıydı… hatice validemizi hiçbir zaman unutmamış, arkadaşlarının akrabaların hatırını gözetmişti. aişe validimiz, yaşlı bir kadındı Allah sana daha hayırlısını verdi dediği vakit: o herkes bana sırtını döndüğünde bana destek oldu, herkes benden kaçarken o yanımda oldu, kimse bana vermezken o neyi var neyi yok Allah yolunda harcadı, o bana çocuk verdi, ondan hayırlısı yok o cennet kadınlarının efendisidir buyurdu. yine fetihlerden sonra rasulullah mekkelilere sonradan müslüman olanlara ganimetleri bol bol dağıtınca bir söz çıktı. mekke fethedilince rasulullah ın medineli ensarları unuttuğu söylendi. bunun üzerine rasulullah medinelileri bir araya topladı: onlar develerle ve yüklerle evlerine dönerken siz peygamberle medineye dönmek istemez misiniz buyurduğunda, ensar yaptığı hatayı anladı ya rasulullah biz senin bizi bırakacağını sandık deyince rasulullah: tüm insanlar bir tarafa gitse ensar başka bir tarafa gitse ben ensar ın gittiği tarafa giderdim buyurdu.

Okudunuz mu?  İslamda erkeğin küpe takması harammı?

rasulullah hiçbir zaman zorlaştırmazdı… aişe validemiz ne zaman rasulullah ın önüne iki seçenek çıksa, helal olduğu sürece her zaman kolay olanı seçerdi demiştir.

merhametliydi… bir sefer esnasında yol güzergahında yavrulayan bir köpek görünce, ordu geçene kadar zarar görmemeleri için köpeklerin başına nöbetci dikmişti. kuşu ölen bir çocuğa başsağlığına gitmiş ve yine sahabe yavru bir kuş bulup onu severlerken onlara kızmış, annesi yavrusunu ararken neden bu kuşu elden ele dolaştırıyorsunuz demiş ve yerine koymalarını söylemişti.

hanımlarıyla her zaman iyi geçindi, bir keresinde hz ebubekir rasulllaha uğramış, o arada aişe validemiz ile rasulullah tartışıyorlarmış. peygamber efendimiz istersen baban ebubekir şahid olsun dediği zaman aişe validemiz: olur ama doğruyu söyleyeceksin dediğinde, babası aişe validemize tokadı patlatmış. o peygamber kızım yalan konuşur mu demiş. yine bir keresinde peygamber efendimiz eşlerinden birine kızıp bir ay yanına uğramayacağını söylemiş mescidde kalmış.yirmi dokuz gün sonra döndüğünde validemiz: ne oldu hani bir ay uğramayacaktın deyince, rasullullah o ayın yirmi dokuz gün çektiğini söylemiş.

Okudunuz mu?  Hicret konulu hadisler

aralara eklemek istemedim eklemek istediğim bir şeyler daha oldu ama sonuçta yine layığıyla anlatamayacaktım şöyle ki; dünyada rasulullah kadar sevilen olmamış. rasullah ın vefad ettiği gün yer yüzüne en büyük acının düştüğü gündür. rasulullahın binek hayvanları bile şehrin bir tarafına çekilmişler açlıklarından ölmüşler. bilal habeşi ra bir daha ezan okuyamamış. yıllar sonra medineye döndüğünde bilal bir daha ezan oku, o günleri özledik dediğinde çıkmış: eşhedüenne Muhammeden dediği zaman gerisini getirememiş. hanımlarından kendi kabilelerine dönenler olmuş rasulullahla nikahlarının kıyıldığı yere gömdümüşler kendilerini.

Okudunuz mu?  Mukabele nasıl ortaya çıkmıştır?

rasulullah ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim buyurmuştur. sonuçta insanlar ne kadar doğruda söyleseniz ancak üzerinizde onun izini görebilirler. mizacları farklı olsada her müslümanın güzel ahlakla ahlaklanması gerekir. alimlerimiz ahlak derslerini akaid başlıklarından bir başlık olarak ele almış eskiden on senelerce ahlak dersi alan bir alimden sorulan bir video sorusuna rastlamış doğrudur almışlardır tabi deyip merak edip bakmamıştım bile. bugün beş saat güzel ahlak dersi yapan üç tane hoca ya rastlamadım ben. halbuki güzel ahlak insanın içine işlemiştir direk çeker. mesela kolaylaştırdın mı bitti, dünyanda cennet ahiretinde cennet. zorlaştırdınmı Allah korusun her ikisi de çekilmez hem kendine hem herkese eziyet olursun. ben kendisini çok severim ama selefi zihniyette bulanlar olabilir cedele tartışmaya mevzu olsun istemem ama ahlak derslerinin bir çetrefili olmadığı için abdullah yolcu nun youtube da ahlak dersleri var yüz saat ders yapmış başka konuları başka hcalardan dinleyebilirler ama ahlak derslerini kesinlikle öneririm.ne yazık ki ahlak dersi ne dinleyen var ne yapan var .

Okudunuz mu?  İbni sina müslümanmı öldü?

hz.Muhammedin güzel ahlakıyla ilgili örnekler, hz Muhammedin güzel ahlakı ile ilgili örnekler, hz Muhammedin güzel ahlakıyla ilgili örnekler

Bu kategoride yer alan Sesini veya kokusunu almadığınız şeylerden dolayı abdest almayınız başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz Muhammed in güzel ahlakıyla ilgili örnek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.