Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:01
sizden5
Abone

Mezhepler Arasındakı Namaz ve Sünnet Farklılıgı

Mezhepler Arasındakı Namaz ve Sünnet Farklılıgı

gnkr
Selamun Aleykum

dört hak mezhep’de Allah’ın birliğine ve Peygamber Efendimize tabii olmalarına karsın namaz kılınıs ve sünnetlerinde farklılıklar mevcut.

Sünnet ( Şafii ve Hanefi ) adetlerinde ki farklılık nedendir detaylı bilgi verilmesi rica olunur.

Şimdiden Allah razı olsun.


Cevap: Mezhepler Arasındakı Namaz ve Sünnet Farklılıgı

Ufkuaçık
MEZHEPLER Peygamberimiz (S.A.V.) hayatta iken herhangi bir mezhebe ve müctehide ihtiyaç duyulmuyordu. Çünkü peygamberimiz dogrudan meseleleri ve ilgili hükümleri asil kaynagindan, yani VAHY’den aliyordu. Dünya islerinde Peygamberimizin (S.A.V.) bazen kendi görüsünü ortaya koydugu vakidir. Yani bazi hususlarda kendileri içtihad ederlerdi. Ancak dini konularda buna gerek duyulmaz, Cebrail’in vahiy indirmesi beklenirdi.
Ashab devrinde de içtihada gerek görülmedigi gibi, mezheblere lüzum hissedilmemistir. Ashab’dan biri karsisina çikan bir mesele hakkinda kendinde bir çözüm bulamadiginda, onu arkadaşlarına sorar, dogruyu ögrenip öylece cevap verir veya meseleyi çözerdi. Ancak Ashab-i Kiram fethedilen Islam ülkelerine dagilip her biri gittigi ülkede Islami yayarken ancak kendi bildiklerini ögretebildi. Zamanla Islam Devletinin sinirlari genislemis, ashab azalmis ve yeni yeni meseleler ortaya çikmis, böylece farkli görüsler ortaya çikmaya baslamistir.
Tabii’nin devrine gelindiginde ise meselenin önemi kavranmis ve ümmeti dinin kaynaginda birlestirip Vahdet’i saglamak için Peygamberimiz (S.A.V.)’in hadislerini toplama, tasnif, tahlil, birbirleriyle ve Kur’an ile karsilastirmak süretiyle hüküm çikarma çalismalarina girisilmistir.
Iste atilan bu ilk adimla birlikte ilim adamlari kollarini sivayarak ise koyulmustur. Ancak kendine güvenen ilim adamlari bu ise koyulurken "biz bir mezhep kuruyoruz, siz de bize uyacaksiniz" diye bir fikir, bir öneri ortaya atmak söyle dursun böyle bir şey hatirlarindan bile geçmemistir. Su da unutulmamalidir ki, mezhepler arasindaki görüs ayriliklari teferruat meselelerde olup, dinin zaruri hükümlerinde ve te’vili mümkün olmayan "muhkemat"ta bütün hak mezheb alimleri ittifak içindedirler.

Okudunuz mu?  İçinde insan fotoları bulunan evde Dua, Kelime-i Şehadet, Kelime- i Tevhid, Tekbir getirilebilirmi

Mezhepler arasindaki farkliligin sebepleri nelerdir?

Sadece fer-i meselelerde olan farkliligin bazi sebeplerini su sekilde siralamak mümkündür: A. Ayetlerden kaynaklanan farkliliklar:

  • Bazi ayetlerde kelimelerin mecazi veya hakiki manada kullanilip kullanilmadiginin farkli anlasilmasi
  • Bir kelimenin birden fazla manaya gelmesi
  • Ayette bir tahsisin olmamasi. Yani yapilacak ise bir sinirlamanin getirilmemesi
  • Emir ve nehiy ifadelerinin gerçek manada kullanilip kullanilmadigi hususu
  • Ayetlerdeki meselelerin net bir sekilde ortaya konmamasinin hikmeti kullarin akillarini kullanmaya tesvik için olabilecegi gibi Rabbimizin kullarina karsi kesin ve zorlayici bir çizgi çizmek yerine biraz esneklik birakmak suretiyle rahmet ve merhametli olusu da olabilir.
Okudunuz mu?  Rüyada birinin boyunun uzaması

B. Hadislerden kaynaklanan farkliliklar:

  • Lügatten kaynaklanan farkli anlayislar. Arapça’nin çok ince bir lisan olmasi hasebiyle bir kelimenin bir harekesi manayi degistirir. Bir hadis birkaç okuyus sekliyle rivayet edildiginde imamlarin bunlardan birini tercih etmesi farka yol açar.
  • Mana ile rivayet caiz oldugu için bazi hadisler tami tamina Peygamberimizin agzindan çiktigi sekliyle değil de mana ile rivayet edilmistir. Ancak ravilerin ayni manaya geldiği düsüncesiyle önem vermedigi bir kelime bazan ayni hadisten farkli hükümlerin çikmasina sebep olmustur.
  • Imamlarin hadisleri anlamada birbirinden farkli olmasi. Bu, ya hadisin çok manaya gelmesinden ya da imamlarin anlayis seviyesinin farkliligindan kaynaklanir.
  • Ayni meselede farkli iki hadisin bulunmasi ve imamlarin bunlari degerlendirerek bir hüküm çikarmasi
  • Imamlarin hadis bilgisinin farkli farkli olusu
  • Peygamberimizin davranislarinin farkli anlasilmasi
  • Hadiste kastedilen mananin anlasilmamasi
  • Hadisin sahihligini tesbitteki metotlarin farkli olusu ve zayif hadisle amel edilip edilemeyecegi konusundaki görüs ayriliklari
  • Bunlarin yaninda örf ve adetin fetvalarin verilisindeki tesiri, sahabe sözlerine itibar edip etmeme ve degi$ik fetva metodlari farkli görüslerin olusmasina neden olmustur.
Okudunuz mu?  Nihat Hatipoğlu güvenebileceğimiz alimlerden mi?



Cevap: Mezhepler Arasındakı Namaz ve Sünnet Farklılıgı

gnkr
Verdigin bilgiler için Allah razı olsun.
Ama ben daha çok sünnet adetlerindeki farklilik

Ornek verirsek safilerde ikindi namazının sünnetlerini kilmazkoen hanefiler ise kiliyor
bu diğer namazlardada buna benzer farkliliklar mevcut ben daha çok bunlarin sebebini ogrenmek istiyorum

Okudunuz mu?  Namaz Kılarken Ağlamak

Cevap: Mezhepler Arasındakı Namaz ve Sünnet Farklılıgı

Kayıtsız Üye
Aslinda safilerde sünnet ikindi namazında kılınımiyor bir şey yok, bu hiç bir yere yazılmamış. Bende safi yim ve sünneti kilmaya çalışırım. Her duydunuzu lütfen inanmayin. – bu kulak bilgisi olur. – İnan kitapaçın ve okuyun. Ondan sonra niye bazen safiler ikindi namazı kılıyor yada kilmiyorlar anlarsınız. Bilgi yüzünden. Bilseler önceden tek savaşda kilinmadi diye, belki bugün kilarlardi. Onlar savaş da degler. Ama ginede düşünleri farz değil. Bide ilginç olan niye tek ikindi namazında, bunun nedeni yok. Eğer fark varsa o zaman ab test ne zaman alınır. Ve niyet konusunda. Çünkü burda bilgi herkes değişik anladı.

Okudunuz mu?  ALLAHI inkar eden ateistlerin savundukları şeyler nelerdir?

Kayıtsız Üye
Safiyim ben 29 yasindayim yaklasik 9 aydir namaz kiliyorum bu sekilde
Sabah 2 sünnet 2 farz
Oglen 4 sünnet 2 farz
İjindi 4 sünnet 2 farz
Ajsam 3 farz 2 sünnet
Yatsi 4 sünnet 2 farz
Simdi bu yasima kadar sadece 9 ay bu sekikde kildim dogrumu yanlismi yardımcı olun Allah rizasi için doğru degikse sabh oglen ikindi aksam ve yatsi kacar rekat ne diye kilmaliyim. Simdi den teşekkürler

Okudunuz mu?  Küfür olmayan bir şeye küfür demek

imam
Farz ve sünnet olan namaz vakitleri
Sabah namazı 2 sünnet 2 farz
Öğle namazı 4 rekat sünnet 4 rekat farz sonra 2 sünnet
Ikindi namazı 4 rekat sünnet 4 farz
Akşam namazı 3 rekat farz 2 rekat sünnet
Yatsı namazı 4 rekat sünnet 4 rekat farz 2 rekat son sünnet


mum
< Simdi bu yasima kadar sadece 9 ay bu sekikde kildim dogrumu yanlismi yardımcı olun Allah rizasi için doğru degikse sabh oglen ikindi aksam ve yatsi kacar rekat ne diye kilmaliyim. Simdi den teşekkürler >
Kardeş sen bir ilmihal okumadan asla doğru kılamazsın. Diyanet islam ilmihalini al oku doğrusunu öğrenn ve sünnet yerine hep geçmiş borç kaza kıl

Okudunuz mu?  İstemeden yemin etmek bu yemin geçerli midir?

mezhepler arası namaz farkları, mezheplerde namaz farkı, mezheplerde namaz

Bu kategoride yer alan Teyze ile sarılıp uyumak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezhepler Arasındakı Namaz ve Sünnet Farklılıgı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.