Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:12
missa6
Abone

Medine antlaşması nerede ve ne zaman olmuştur?

Medine antlaşması nerede ve ne zaman olmuştur?

Kayıtsız Üye
medine antlaşması nerede olmuştur


Cevap: medine antlaşması nerede ve ne zaman olmuştur?

Ecrinim
Medine’nin kaynaklarda 80’e yakın ismi geçiyor.

Bunlardan birisi de Dâru’s-Selam …

Barış, Esenlik ve Adalet Yurdu anlamına gelen bu isim, çağlar önce Hz. Süleyman tarafından şimdiki Küdüs hakkında da kullanılmıştı: Jarusalem…

Bunlar, aynı zamanda, Müslümanların yeryüzündeki ezeli hedefini gerçekleştirme teşebbüsü oluyor: Allah Dâru’s-Selam’a çağırıyor. (Yunus; 25).

Peygamberimiz Medine’ye gelince şehrin Yesrib olan ismini O Medine’dir diyerek değiştirdi. Medine, ‘din’ kökünden geliyor ve dinin zamanda ve mekanda ete kemiğe bürünüşü demek oluyor.

Bakın, bir din zamanda ve mekanda nasıl ete kemiğe bürünüyor ve bu bürünüşün temelinde neler yatıyor. Yani Medine nasıl kuruluyor. Sahneler halinde sıralıyorum, her bir sahnede nice mesajlar var…

Okudunuz mu?  Peygamberimizin güzel ahlakla ilgili kıssaları

Hz. Ali ve Suheyb hicrette Medine’ye en son gelenlerdi. Ali Mekke’de kalmıştı çünkü müşriklerin peygambere bıraktıkları emanetleri sahiplerine iade edip öyle gelecekti… Öte yandan bu müşrikler Mekke’de mahzur kalan Suheyb’i ancak mal karşılığı serbest bırakmaya razı oldular… Peygamberimiz Ali’yi Medine’ye gelince yanına aldı, Suheyb’in çöl sıcağından pişmiş ayaklarını elleriyle ovdu ve her şeyini geride bırakıp gelmiş birisi için Büyük kazanç işte budur! dedi…

Böylece kuruluş başladı…

Kuba denilen yerde ilk Cuma namazını kıldırdı. Verdiği hutbede şunları söyledi; Ey insanlar! Ne bir aracı ne de bir tercümana ihtiyacı olmayan Rabbiniz ile karşılaştığınızda size Resulüm size gelmedi mi? Size onca mal mülk verdim, bana ne getirdiniz? diye soracak. Kişi sağına soluna bakacak ve kimseyi göremeyecek, önünde ateşi görecek. Ey insanlar! Kendinizi bir hurma vererek de olsa bu ateşten koruyun. Verecek bir şeyi olmayanlar kardeşine tabessüm etsin zira tebessüm de sadakadır. Allah bire yüz verecektir. Allah’ın selamı üzerinize olsun…!

Okudunuz mu?  Sevgi dostluk kardeşlik ile ilgili ayet ve hadisler

Medine’yi kuran hutbe işte buydu.

Medine’de bahçe sahipleri , bahçelerinin etrafına duvar çevirmişti. Onlara şöyle dedi: Ey Ensar! Mallarınızı saklamak ve yetim ve yoksullardan esirgemek için mi böyle yapıyorsunuz? Halbuki bahçeleriniz ve oradaki mallarınızdan yerdeki Ademoğullarının ve gökteki kuşların hakkı vardır. Sevap kazanmak istiyorsanız duvarları yıkın! Böylece Medine’de bahçe duvarını yıkmayan kimse kalmadı.

Okudunuz mu?  Hangi hadis kitabını almalıyım

Medine’yi kuran yıkım işte buydu.

Şehrin içlerine doğru devesi Kusva ile ilerledi. Kabile zenginleri önünü keserek Ey Allah’ın Resülü bizde mal çoktur. Evimiz çardaklı ve geniştir. Servetimiz boldur, bize buyur diyorlardı. Böyle böyle her kabilenin mahallesinden geçerken önünü kesip kendilerine buyur ettiler. Her defasında Malınız, servetiniz sizin olsun, hayrını görün. Devenin yularını bırakınız, o gideceği yere gidecektir dedi. Deve nihayet Sehl ve Süheyl adında iki öksüz ve evsizin durduğu yere çöktü. Burası bir hurma kurutma yeriydi. Buraya en yakın ev de Ebu Eyyub el-Ensari’nin eviydi ve Medine’nin en yoksul eviydi. Burada konaklıyoruz dedi. Ve oraya mescid yapıldı. Mescidin yapımında bizzat çalıştı, oraya Mescid-i Nebi dendi.

Medine’yi kuran bina işte buydu.

Okudunuz mu?  Cünüpken kıyılan nikah geçerlimidir?

Beş ay kadar sonra Kardeşlik antlaşması yapıldı. 186 aile birbiriyle kardeş oldu. Malda mülkte ortak oldular. Birbirlerine mirasçı bile oluyorlardı. Onar onar evlere yerleştiler. Bir ineğin sütünden on aile içiyordu. Arazisi olan olmayanla bölüşüyor, tarlalarda nöbetleşe çalışıyorlardı. Tam bir kardeşlik devrimi gerçekleşmişti. Yar yanağından gayrı her şey ortak oldu. Öyle ki kardeş yapılan Medine’li, Mekke’liye İşte mallarım, yarısını sana veriyorum. İki eşim var, senin seçtiğin birini hemen boşayayım, sen evlen! bile diyebilmekteydi. Bölüşmüşlerdi ne varsa ekmeği aşı, harç yapmışlardı şehre sevgiyi, barışı…

Medine’yi kuran aşk işte buydu.

Medine’de pazar ve panayırlar vardı. Satın alınan bir yerde pazar kurdurdu. Panayır mafyasının itirazına rağmen Burada kim erken gelirse yer onun olacak, yer kondu parası alınmayacak dedi. Böylece yoksul satıcıların bu pazara rağbet etmesini sağlayarak, ötekilere alternatif alış veriş alanları açtı. Gençlik yıllarında Arabistan’ın çeşitli yelerinde kurulan panayırlara katıldığından neyin yapılması gerektiğini çok iyi biliyordu. Ticaret yaparak zenginleşen arkadaşlarını gördüğünde Cennete zor girer veya Elinden tutmasam ateşe düşüyordu gibi imalarla fazla mallarını infak ettiriyordu. Mal ve mülkün belli ellerde toplanmasını ve sınıflaşma meydana gelmesine asla göz yummuyordu. Böyle böyle örneğin Abdurrahman b. Avf’ın ticaret kervanlarından elde ettiği malları beş kez infak ettirerek sıfırlatmıştı. Sürekli olarak ihtiyaçtan fazla malın infak edilmesini emrediyordu. Büyük mülkiyetlere ortaklaşa, küçük mülkiyetlere de şahsi olarak sahip olunabilirdi. Bundan fazlasına izin vermiyordu. Tarlada çalışanlara buranın sahibi nerede diye sorunca, tarlayı kiraladık dediklerinde, Böyle olmaz, ya kendisi de gelecek, ortaklaşa üretip paylaşacaksınız, ya da burayı size infak edecek diyordu. Emeksiz kazanca asla izin vermiyordu. Medine’de alternatif üretim (halk) ve paylaşım (kerem) düzeni böyle kuruldu.

Okudunuz mu?  Bekar olarak ölenlerin cennette akıbeti nasıl olacak ?

Medine’yi kuran emek işte buydu.

18 kabileyi bir araya getirerek 47 maddelik Medine Sözleşmesi ni imzaladı. İçlerinde gayr-ı muslimlerin de bulunduğu bu sözleşme şöyle başlamaktaydı: … İşte bunlar diğer insanlardan ayrı tek bir ümmettir. Sözleşme metninde en çok geçen kelime adalet ve ma’ruf (ortak iyi) idi. Sürekli olarak yeni kurulan topluluğun (komün/cemaat) karşılıklı yardımlaşması ve dayanışması vurgulanmaktaydı.

Okudunuz mu?  Kordon bağlatmak caiz midir?

Medine’yi kuran anayasa işte buydu.

Toplumda tartışmasız liderlik rolü üstlenmesine rağmen benzerleri arasında birinci (primus inter pares) kuralına göre hareket ediyordu. Ne tantana ve ne de debdebeli törenlere tenezzül ediyordu. Giydiği elbiseler, oturduğu ev ve konuşma tarzı vs. bakımından diğer insanlardan hiçbir farka sahip değildi. Onunla konuşulurken Ey Allah’ın elçisi! veya Ya Muhammed! ya da künye adıyla Ya Ebe’l-Kasım! şeklinde hitap edilirdi. Asla onun kapısında bir düşman saldırısı hariç bir muhafız nöbet beklememiştir. Bu durum Medine’deki evi için olduğu kadar yolculuk sırasında karargah kurduğu sırada da sözkonusudur. Halk yığınları arasına girip karışırdı. Halk arasında en sıradan kişiler bile onunla rahatlıkla görüşebilirdi. Şehrin cadde, mahalle ve çarşılarında herhangi bir insan gibi yürürdü. Elbiselerini kendi yamar, ayakkabılarını kendi tamir ederdi. Hasta olan Yahudi bir çocuğu ziyarete gider, cenaze geçtiğini görünce gayr-i Müslim de olsa ayağa kalkardı. Bir gurup arkadaşı ile piknikte koyun kesildiğinde birisi yüzme, diğeri etleri doğrama işiyle meşgül olurken o da çalı çırpı toplamaya çıkardı. Hayır biz yaparız, siz oturun demelerine rağmen kabul etmezdi. Yolda birisine arkadan yaklaşarak kolunu tutup kaldırır Bunu kim satın almak ister diye çağırarak veya arkadaşının yüzüne ağzından su püskürterek şakalaşırdı. Eşiyle koşu yarışı yapardı.

Okudunuz mu?  Okulda kısa etek giymek yerine pantolon giyiyorum. Bu durumda bana günah yazılır mı? Yoksa ben etek mi giymeliyim?

Pazarda satıcının torbasına eline daldırır, altı yaş çıkınca Bunu alıcıya haber ver yoksa aldatmış olursun derdi. Savaşta mübarezeye (düello) çıkmış, yaralanınca arkadaşlarının omuzlarına yaslanarak çadıra taşınmıştı…
Medine’yi kuran önder işte böyleydi.

Bir gün namaz kıldırırken aniden namazı kısa keserek bitirdi. Hızla evine gitti ve bir müddet sonra döndü. Ne oldu ey Ebe’l-Kasım! diye sordular. Eve bir kesede altın ve gümüş (para) getirmişlerdi. Namazda aklıma geldi, gidip yoksullara verdim. Aksi halde helak olacaktım. dedi…

Okudunuz mu?  Bir eş olarak hz muhammed

Medine’yi kuran korku işte buydu.

Ve son sahne…

Son nefesini verirken eşi Aişe’ye sordu; 7 dirhemimiz vardı, o ne oldu? Duruyorsa hemen infak et. Aişe infak edip gelince Rabbimin huzuruna üzerimde mülkiyet olduğu halde çıkmaktan haya ederim dedi…
Medine’yi kuran haya işte buydu.

Okudunuz mu?  Zekat hac ve kurban ibadetiyle ilgili bulmaca

Ne zaman onun adını duysam bu sahneler aklıma gelir.

Yerden ve gökten kaçar, yerin dibine geçerim.

Bu haya olmazsa Medine kuramazsınız.

Böyle kuruldu Medine, böyle…

(Tavsiye kitap: Muhammed Hamidullah; İslam Peygamberi; İktisadi Sistem ve Devrin Sosyal Yapısı bölümleri, c.2, M. Asım Köksal; İslam Tarihi; Peygamberimizin Medine’ye Gelişi bölümü, Medine Dönemi; c.1-2, Kütüb-i Sitte; Mudâraba ve Müzârea bölümleri).
İhsan ELİAÇIK

Okudunuz mu?  1 Mayıs'ı kutlamanın dinen bir sakıncası var mıdır?

medine antlaşması

Bu kategoride yer alan Evliliğimi kurtarmak, sabırlı olmak ve metanetimi korumak için ne yapmalıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Medine antlaşması nerede ve ne zaman olmuştur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.