Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:33
Oruc
Yönetici

İftar ve Yemek Duaları

İftar Duası

#SiReNa#
11 ayın sultanı RaMaZaN ayına sayılı haftalar kala;
Sizlere güzel bir iftar duası sunmak istiyorum..

_-İftar Duası-_

"Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevvekkeltü ve ala rızkike eftartü ve li savmi gadin min şehri Ramazan neveytü. Fağfirli ma kaddemtü vema ahhartü. İğfirli ve li validi ve li’l-mü’minine yevme yekümü’l-hisab".

"Allah’ım,Senin için oruç tuttum. Sana inandım, Sana güvendim. Senin verdiğin rızık ile orucumu açtım. Yarının orucunu da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla. Beni, annemi, babamı ve bütün mü’minleri Hesap Gününde affet." ( AMiN )


İftardan önce ve sonra yapılacak dualar

suara
Bismillahi vel hamdü lillâhi, allâhümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, Sübhâneke ve ni hamdike tekabbel minni, inneke entes semiul aliym.
Manası: Allah’ım! Senin için oruç tuttum, Senin için rızkınla orucumu açtım. Ancak Sana tevekkül ettim. Seni hamdinle tesbih ederim. Allah’ım Benden kabul buyur. Çünkü Sen işiten ve bilensin.

Okudunuz mu?  Ventolin, Salbutol gibi ağıza püskürtülen ilaçlar orucu bozar mı?

İftar zamanında oruçlunun reddedilmeyecek duası vardır. Abdullah b. Amr der ki:
Allah Resulü (s.a.v) iftar ettiğinde şöyle dua ederdi:
Allahümme inni es’elüke bir rahmetikellti vesiat külle şey’in en tağfirali.
Manası: Allah’ım! Her şeyi kuşatan rahmetinle beni bağışlamanı dilerim.
Efendimiz (s.a.v) bir kavmin yanında iftar ettiği zaman şöyle dua ederdi:
Oruç tutanlar yanınızda iftar etsin, melekler de sizin için istiğfar getirsinler.

İFTAR SOFRASINDA DUA
Allahümme, yâ vâsial’mağfireti! İğfirli, veli’vâlideyye ve lil’mü’minine yevme yekûmül hisab birahmetike yâ erhamer’râhimin.
Manası:
Ey bağışlaması bol olan Allâh’ım. Beni, anamı-babamı ve bütün iman edenleri kıyamet günü, hesap gününde mağfiret buyur.(günahlarımızı bağışla).
İftar sofrasında oturmuş, iftar saatini beklerken, devamlı bu duayı okuruz. En az üç kere, ençoğu ise yüz kere tesbihleyip çekebiliriz.

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili kısa hikayeler

Bu duanın ma’nasından da anlaşıldığı gibi bu duayı okumak çok faydalıdır. Bu dua istiğfardır.
Kişi şu gelen duâyı da çok okumalıdır. Ma’nasını da aklına almalıdır. Yüce Rabbimizin her şeyi kuşatan o geniş rahmet ve merhametinin sebep ve vesile kılarak istemesini bilmek, kişiyi yüce mertebelere ermeyi nasip eder.

Allahümme inni es’elüke birahmetikelleti vesiat külle şey’in entağfira li
Manası: Allah’ım! Her şeyi kuşatan her şeyi içine alan o geniş rahmetinle beni bağışlamanı diliyor ve benim günahlarımı, hata ve kusurlarımı affetmeni istiyorum.

Okudunuz mu?  Cuma günü oruç tutup gümüş yüzük içine Allah lafza-i celali yazıp parmağına takılması

Bir de iftar edince orucumuzu açınca Allah’a şükür duası ederiz. O dua şudur.
İFTAR EDİLİNCE DUA
Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü e alâ rızkıke eftartü. Ve savmel’gadi min şehr-i Ramazane neveytü fağfirli mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.
Manası:
Allah’ım, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim, senin rızkınla orucumu açıyorum. Ramazân-ı Şerifin yarınki günü orucuna da niyyet ettim. benim geçmiş ve gelecek günahlarımı yarlığa (bağışla) demektir.
Allâh, cümlemizin tuttuğu oruç ibadetlerimizi kabul buyursun. Âmin!…
Cenâb-ı Hak, oruç ibadetiyle nefisleri terbiye olan kullarından eylesin!

TÜRKÇE DUA
Yâ Rab! Ancak sana kulluk ederiz. Yâ Rab! Bütün İbâdetlerimizde ancak senden yardım isteriz. Bütün hayırlı işlerimizde senin lütfunu bekleriz. Lûtfeyle, bize yardımını esirgeme Yâ Rabbi! Mübarek Ramazanda mağfiretine eren, kullarının içine bizleri de girmek nasib eyle

Okudunuz mu?  İtikâf nedir, kadınlar nasıl yapar? Kadınlar evde itikâfa nasıl girer?

İftar ve Yemek Duaları

LeoparGS
İftar ve Yemek Duaları

Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşaAllah mükâfat gerçekleşti.

Allahım, her şeyi kuşatan rahmetinle Sen’den benim günahlarımı bağışlamanı istiyorum.

Yemek hazır olunca Besmele ile yemeğe başlar, ama besmeleyi unutursa, hatırladığında "bismillâhi evvelehu ve evsatahu ve âhirahu", yani "hem başında hem ortasında, hem de sonunda Allah’ın ismini anarım.." der.

Eğer cüzzamlı veya salgın hastalığa ma’ruz birisi ile yemek yersen, "bismillâhi sikaten billâhi tevekkülen aleyh" yani "Allah’a güvenerek ve O’na tevekkül ederek O’nun adıyla başlarım" der.

Yeme ve İçmeyi Bitirince

Doyuran, içiren, boğazdan kolayca geçiren ve ona çıkış yolları yaratan (defi hacet imkânı veren) Allah’a hamd olsun.

Benden bir güç ve kuvvet olmaksızın, bu yemeği bana yediren ve onu bana rızık olarak ihsan eden, Allah’a hamd olsun.

Allahım, yedirdin, içirdin, başkalarına, muhtaç bırakmadan bol bol verip hoşnut ettin, hidayet ettin, ve hayat bahş eyledin. Verdiğin bütün nimetlere karşılık hamd sadece Sana mahsustur.

Bize ikram eden bizi hidayet eden, doyuran, (içirip) kandıran ve her türlü nimetini bize ihsan eden Allah’a hamd olsun. Allahım, bu yemekte bize bereket ihsan eyle, bundan daha hayırlısı ile bizi doyur.

Çok, tertemiz, bereketli, kâfi görülmeyen ve terk olunmayan ve kendisinden müstağni kalınamayan hamd, Rabbimiz Allah’a mahsustur.

Kâfi görülmeyerek ve inkâr edilmeyerek yapılan hamd bize yetecek derecede nimetler ihsan eden, bizi barındıran, merhamet eden ve bizi suya kandıran Allah’a mahsustur. Ham kâfi görülmeyen, terk olunmayan ve kendisinden müstağni kalınmayan Rabbimizedir.

Hamd bize yediren, içiren ve bizi müslüman yapan Allah’a mahsustur.

Yemekten Sonra Ellerini Yıkarken

Yediren, kendisine bir şey yedirilmeyen bize lütufta bulunan, hidayet eden, yedirip içiren ve her güzel imtihan ile imtihan eden Allah’a hamd olsun.

Bizleri yemeklerle doyuran, içeceklerle susuzluğumuzu gideren, çıplaklıktan örten, giydiren, dalâletten hidayete erdiren, körlükten basirete kavuşturan, mahlukâtının çoğuna üstün tutan Allah’a hamd olsun.

Yemek Yedirenlere Edilen Dua

Yanınızda oruçlar iftâr etsin, yemeğinizi iyi insanlar yesin ve melekler size dua etsin.

Allahım, kendilerine verdiğin rızkı bereketlendir; onları bağışla, merhamet et.

Allahım, beni doyuranı doyur, bana içirene Sen de içir.

Ramazanda Yapılacak Genel Dua


اَلْحَمْدُلِلَّهِوَالصَّلاَةُعَلَىرَسُولِاللّ َهِ

Okudunuz mu?  Oruç nedir niçin tutulur?

اَللَّهُمَّإنَّانَسْْئَلُكَيَاأَكْرَمَمَنْسُئِلَوَ يَاخَيْرَمَنْأَعْطَىأَنْتَغْفِرَلَناَمَاأَخْطَأْنَ اوَمَاتَعَمَّدْنَاوَمَاعَرَفْنَاوَمَاجَهِلْنَاوَمَ اأَنْكَرْنَاوَمَاعَلِمْنَاوَمَاأَنْتَأَعْلَمُبِهِم ِنَّا؛عَزَّجَارُكَوَجَلَّثَنَاؤُكَوَلاَإِلَهَغَيْر ُكَ. اَللَّهُمَّإِنّهُلاَبَرَاءَةَلَنَافَنَعْتَذِرَوَلا َقُوَّةَلَنَافَنَصْطَبِرَغَيْرَأَنَّنَايَاإِلَهَنَ اوَيَاسَيِّدَنَامُقِرُّونَلَكَبِذُنُوبِنَاعَل َى
أَنْفُسِنَاوَمُسْتَغْفِرُونَمِنْهُإِلَيْكَفَاغْفِر ْلَنَاذُنُوبَنَاوَاسْتُرْعُيُوبَنَافِيمَابَقِيَمِن ْعُمْرِنَاوَاسْتَجِبْلَنَادُعَائَنَاوَلاَتُشْمِتْب ِنَاأَعْدَائَنَاوَلاَتَجْعَلِالنَّارَمَأْوَانَاوَا جْعَلِالْجَنَّةَمَثْوَانَايَاذَاالْجَلاَلِوَالْإِك ْرَامِ.

وَصَلَّىاللَّهُعَلَىسَيِّدِنَامُحَمَّدٍوَعَلَىآلِه ِوَصَحْبِهِأَجْمَعِينَ. آمِينْ

Meali

Bütün hamdler, övgüler âlemlerin Rabbi Allah’adır; Rahman u Rahîm’in rahmeti, meleklerin istiğfârı ve mü’minlerin duaları da Rasul-ü Ekrem Efendimiz üzerine olsun. Rabbimiz, verdiğin nimetlere hamd u senâda bulunarak, o nimetleri bize irşad buyuran Peygamber Efendimiz’e de salât ederek Senden dileniyoruz:

Ey kendisine el açılıp istekte bulunulanların en cömerdi ve ey isteyenleri boş çevirmeyenlerin, istekleri yerine getirenlerin en hayırlısı! Tasdik ederek ve kabullenerek, farkında olarak ya da olmayarak, bilerek ya da bilmeyerek, her ne hâl üzere yaparsak yapalım Senin mutlaka bildiğin yakışıksız işlerimizi ve hatalarımızı bağışla. Senin sevgini istiyor, Sana yakınlığı arzuluyoruz ey her şeye yakın olan Rabbimiz; Senin komşuluğun (yakınlığın) ne yücedir; Senin senân ve övgün ne güzeldir ve Senden başka da ilah yoktur. Ey Rabbimiz! Dayanacak bir mazeretimiz yok ki, onunla Senden özür dileyelim; güç ve kuvvetimiz yok ki, günah ve hatalarımızın kahrediciliğine tahammül gösterelim.. fakat, her şeye rağmen, ey Rabbimiz ve ey Efendimiz, günahlarımızı itiraf ediyor, onların hacâletinden ve ağırlığından bizleri kurtarmanı, bağışlamanı diliyoruz.. günahlarımızı affet, bundan sonraki hayatımızda da ayıp ve kusurlarımızı Settar isminin tecellisine mazhar kıl, onlarla bizi mahcup etme.. dualarımızı kabul buyur.. dine düşmanca tavır takınanları hâlimize güldürme, bizi onlara alay konusu eyleme. Ey celal ve ikram sahibi, Cehennemin, varıp ulaşacağımız son durak olmasından Sana sığınırız; Cenneti bizim için ebedî bir sığınak ve istirahat mekanı kılmanı rahmetinden dileniriz.

Efendimiz Hazreti Muhammed’e, aile fertlerine ve bütün ashabına salât u selam ederek bunları Senden dileniyoruz; dualarımızı kabul buyur Rabbimiz![1]

[1] Kırık Testi, (Ramazan’ın Bereketi) 19 Ekim 2004


Cevap: İftar Duası

Galus
Enes radıyAllahu anh’den nakledildiğine göre Nebî sallAllahu aleyhi ve sellem, bir gün Sa’d İbni Ubâde’nin yanına geldi. Sa’d derhal bir parça ekmek ve zeytin çıkarıp Resûlullah’a ikram etti. Nebî sallAllahu aleyhi ve sellem bunları yedikten sonra ona şöyle dua etti:

Okudunuz mu?  Ramazan ayı ile ilgili kısa şiirler

"Evinizde hep oruçlular iftar etsin, yemeğinizi iyiler yesin, melekler de duacınız olsun."

Ebû Dâvûd, Et’ime 54. Ayrıca bk. İbni Mâce, Sıyâm 45


yemek ve iftar duası, iftar yemek duası türkçe, ramazanda yemek duaları

Bu kategoride yer alan Sahur vakti kaça kadar yemek yiyebiliriz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İftar ve Yemek Duaları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.