Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

İslama Göre Oyuncak, Çizgi Film, Animasyon vb. Hükmü Nedir ?

İslama Göre Oyuncak, Çizgi Film, Animasyon vb. Hükmü Nedir ?

morueqq
İSLAMA GÖRE OYUNCAK, ÇİZGİ FİLM, ANİMASYON vb. HÜKMÜ
İslam fıkhına göre resim (tasvir) çizmek, asmak vs men edilmiştir. Aynı şekilde insan, hayvan heykelleri yapmak ve bulundurmakta daha şiddetli şekilde yasaklanmıştır.
Fakat buna rağmen bu tarz heykelleri daha minyatür ve sevimli hale getirilerek "oyuncak" adı altında evde bulundurulmasına, ebeveynin çocuklarına bunları alarak oynamasında bir beis görülmemiştir.

Fukaha, çocuklar için yapılan insan ve hayvan şeklindeki oyuncaklara cevaz vermişlerdir. İmam Kurtubî şöyle der:
"Heykel, mücessem insan ve hayvan figürlerinin haram kılınmasından bir istisna vardır. O da çocukların oynadığı oyuncaklardır. Çünkü bu konuda Hz. Âîşe’den rivayet edilen şu hadis-i şerif vardır:

Hz. Âişe Validemiz (r.a) anlatıyor :
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz ya Tebuk seferinden ya da Hayber savaşından döndüğünde Hz. Âişe’nin odasına girdi. Odadaki raf üzerindeki perdeyi rüzgâr kaldırınca arakasında Hz. Âişe’ye ait oyun-cak bebeklerin bulunduğu göründü.
Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) Efendimiz sordu :
— Bunlar nedir ya Âişe!?
— Kızlarımdır, diye cevap verdi.
Peygamber oyuncaklar arasında bir de iki kanatlı bir at oyun-cak gördü.
— Oyuncaklar arasında gördüğüm şu nedir, diye sordu.
Hz. Âişe (r.anha) : At’tır, diye cevap verdi.
— Ya şu iki tarafında olanlar nedir?
— Kanatlarıdır.
— İki kanadı olan bir at öyle mi? diyerek hayretini belirtmek is-tedi.
Bunun üzerine Hz. Âişe (r.anha) : Suleyman Peygamberin kanatlı hayli atlarının bulunduğunu duymadınız mı? deyince, Peygamber (s.a.v.) dişleri görünecek şekilde güldü.
(Ebû Dâvud; Edeb 54 – Nesâî: )


ـ5339 ـ1ـ عن عائشة رَضِيَ اللّهُ عَنْها قالت: ]كُنْتُ ألْعَبُ بِالْبَنَاتِ عِنْدَ رَسُولِ اللّهِ # وَكُنَّ يَأتِينَنِي صَواحِبِي فَيَنْقَمِعْنَ مِنْ رَسُولِ اللّهِ #. وَكانَ يُسَرِّبُهُن إليّ فَيَلْعَبْنَ مَعِي[. أخرجه الشيخان وأبو داود.»اِنْقِمَاعُ« استتار والتغيب.و»يُسَرِّبُهن«: أي يبعثهن ويرسلهن إلي .

Okudunuz mu?  Akşam namazının son vakti ile yatsı namazının giriş zamanı olan "Şafak" ne demektir?

1. (5339)- Hz. Aişe (radıyAllahu anhâ) anlatıyor:
"Rasulullah (s.a.v.)‘ın yanında bebeklerle oynardım. Arkadaşlarım (da oynamak için) yanıma gelirlerdi. Rasulullah (s.a.v.) (eve gelince, utanarak)saklanırlardı. Ama Aleyhissalâtu vesselâm onları tekrar bana gönderirdi. Beraber oynamaya devam ederdik."
[Buhârî, Edeb 81 Muslim, Fedailu’s-Sahabe 81; (2440); Ebu Davud, Edeb 62, (4931, 4932).]

Okudunuz mu?  Tesbih namazında sehiv secdesi yapmayı gerektiren bir hata işlense, öbür namazlarda olduğu gibi mi, yoksa tesbih duaları

Bu hadisler, kız çocuklarının bebeklerle oynamasının caiz olduğuna delil kılınmıştır. Her çeşit put yasağından, bebekler istisna edilmiştir. Cumhurun görüşü budur.
Kızlar için bebek ve benzeri oyuncakların satın alınması "küçüklüklerinden itibaren onların ev işlerine ve çocuk bakımına alıştırılmaları için" tecviz edilmiştir.
İslam uleması, oyuncakların terbiyevi yönüne, Batılı terbiyecilerden çok önce dikkat çekmiş olmaktadırlar. Ancak şunu da belirtelim:
Cumhurun tecvizine rağmen bazı (azınlık) fakihler bu ruhsatın mensuh olduğunu, dolayısıyla bebek ittihazının caiz olmadığını söylemiştir.

Çocuğun oyun için kullandığı oyuncakçocuğun oyun oynadığı sürece oyuncak adıını aldığından caizdir.
Fakat biblo, (minyatür de olsa put) heykel vs. türdeki minik hübelleri eve sokmak caiz değildir. Çocuğun oynadığı bebek dahi olsa; oyun olarak oynanmayıp da aksine süs, motif veya her hangibir sebeble evde bulundurulması kesinlikle caiz değildir.
Evde oyun oynayacak çocuğun, oyun oynadıktan sonra oyuncklarını toplayıp kaldırması, oyun oynarken kapalı bir kutu-torbadan çıkarıp oynaması; oyun çağı geçtikten sonra o oyuncağı ya evden çıkartıp ihtiyacı olan bir çocuğa, veya kapalı bir yerde saklamalıdır.

Okudunuz mu?  İslam dininin çevre temizliği konusundaki öğütleri nelerdir

Muslumanların bu tür oyuncakların, sadece oyuncağa verilen ruhsatiyeti istismar ederek evde (açık olarak) yüksek yerlere koymaları , asmaları da saygıya gireceğinden caiz değildir.

İbn Abbas (r.a) den: "Ebu Talha’nın Rasulullah (s.a.v.)’den dinlediği şu hadisi ben de ondan dinledim:
"Melekler, içinde köpek ve heykel (put) olan eve girmezler"
(Nevevî, Muslim Şerhi, Xll, 84).

İslami içeriki çizgi film, animasyonlar vb. gibi güncel teknolojik gelişmeleri (oyuncağı hareket ettirip belli konu içeriğiyle çizgi film halinde sunulması) film aynı oyuncak gibi düşünüp hatta oyuncaktan daha olumlu, verimli kullanmanın mümkün olabilirliği söz konusu olduğundan; Muslumanların çocuklarına bu tür çizgi filmlerin; tesettur ve edebe riayet edilerek eğlence olmasından başka , haber, dini bilgiler, ahlak kuralları, beynini pratik kullanabilme vb. gibi daha pek çok önemli sayılabilecek, hatta pek çok ebeveynin çocuğuna öğretemeyeceği şekilde güzellikte verilebileceği bir hakikattir. Bu yayınların olumlu etkileri ise tesbitler ile de ortadadır.

Yani bunların hazırlanmasından, evde çocuğa yayınlanmasına kadar; niyet, Allah gibi yaratmada (tasvir çizenler gibi) küstahlık taslamak yerine, aksine her türlü putun yasak olmasına rağmen oyuncağa izin veren Rasulullahın anlayışı – niyeti gibi yaklaşarak icazetinda bir beis görmüyorum.
Çizgi film ve büyükler için film bu maksatlarla, yani senaryosunun konusu, niyeti ve öğretip tanıtıcılığı ile birlikte; film veya çizgi filmde gösterilen (ismi geçeni canlandırıolan) taklid eden oyuncuların ister çizgi, ister artis-aktör olsun; fitneye sebeb olmaması kesinlikle Peygamberler ve Peygamber efendimizi, Hulefa-i Raşidini (4 halifeleri) hatta ashabı da (stv gibi! meleklerin gösterilmemesini yazmıyorum bile) göstermemelidir, gözükmemelidir.

İslami hassasiyete sahip Müslümanların, ister kendi izleyip izlettirecekleri (yapacakları film-çizgi film) ; istersek çoluk çocuğuna izletirreceği veya çocukların izlemesi için yapacağı (isterse ticari amaçlı olsun) vebalini düşünerek bunlardan haramiyet konularından uzaklaşarak , İslama ve muslumana yakışır ve faydalı olacak şekilde hareket etmelidir.
Böyle olursa da caiz olacağına (hatta ecir de alabileceğine) inanıyorum . (Allahu alem)

Okudunuz mu?  Adak orucu peş peşe mi tutulur, adak ne anlama geliyor niçin yapılır?

alıntı.


Cevap: İslama Göre Oyuncak, Çizgi Film, Animasyon vb. Hükmü Nedir ?

Ravza Sevdam
Ben küçükken TRT’de Japon yapımı bir animasyon vardı Ay Savaşçısı diye onu izlerdim bu senede internetten aldım indirdim evde izliyorum.Ama aklıma son zamanlarda bazı sorular takıldı acaba doğrumu yapıyorum ya günahsa bu animasyonu izlemek ve izleyenlerde günah olursa benim yüzümden günah kazanırlar mı ve bana da günah yazılır mı diye çok sorular takılıyor kafama . Bu konuda bilgi verir misiniz ??

Okudunuz mu?  Namazda fatiha suresi okunduğunda "âmîn" demenin hükmü nedir?

Cevap: İslama Göre Oyuncak, Çizgi Film, Animasyon vb. Hükmü Nedir ?

morueqq
bu çizgifilmde avret yerleri açıkça ortada izlenmesi kesinlikle caiz olmaz. Yani günah olur

Bu kategoride yer alan Oje abdeste mani mi? Gusül abdesti aldıktan sonra sürülen oje ile beraber namaz kılınır mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslama Göre Oyuncak, Çizgi Film, Animasyon vb. Hükmü Nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.