Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

KALEM SURESİ Hakkında Bilgi

KALEM SURESİ Hakkında Bilgi

@mir
KALEM SURESİ


Sure Hakkında Bilgi


Sure adını, birinci ayette geçen "kalem" kelimesinden almış olup yaygın olarak bu adla anılmaktadır. Tefsirlerde "Nûn" adıyla da anılır. Buhârî ise sûrenin adını "Nûn ve’1-kalem" olarak belirtmiştir. 52 ayetten oluşan Kalem suresi, Mekke’de inen ilk surelerdendir. Mushaftaki sıralamada 68., nüzul sırasına göre ise 2. suredir.

Surenin temel konuları

Müşriklerin iftiralarına cevap,
Peygamberimizin ahlakı,
Müşriklerin vasıfları,
Mal ve servete güvenmek,
Günahtan sonra doğru yola gelmek,
Kin ve öfkenin yüz ifadelerine yansıması,
Yunus peygamberin durumu.

Okudunuz mu?  Dünya Sevgisi Ayetleri

Surenin temel mesajları

Yüce Allah kaleme yemin etmektedir.

Müşrikler peygamberimizi delilikle suçlamışlardı. Allah, bunu reddetmekte ve asıl aklını çalıştıramayanların müşrikler olduğunu belirtmektedir.

Peygamberimiz üstün bir yaratılışa, ahlaki özelliklere sahiptir. Peygamberimizin bu üstün kişiliğinin, yaratılıştan geldiği anlaşılmaktadır.

Müşrikler, yalan yere yemin etmekten çekinmezler, alaycı ve aşağılayıcıdırlar, kusur ararlar, laf götürüp getirirler, iyiliği engeller ve günaha dalarlar, mütecavizdirler, kaba ve haşindirler. Bunlar, Kur’an’da bildirilen kötü sıfatlardır.

Okudunuz mu?  Ölçü-tartı ile ilgili ayetler

İnsan sahibi olduğu mal ve servete güvenmemeli, onların kendisini Allah’tan gelecek bir azaptan korumayacağını bilmelidir.

İnsan, bir iş yapmaya niyetleneceği zaman inşAllah demeli ve daima Allah’ı anmalıdır. Sahip olduklarının Allah’ın ikramı ve emaneti olduğunu bilmelidir. Böyle davranmadığı zaman Allah’ın musibetlerine uğrayabilir. Allah, 17-30. ayetlerde bahçe sahiplerinin durumunu buna örnek verir.
Din, vahiy üzerine bina olmuştur. Din konusunda vahye dayanmayan söylemlerin bir değeri yoktur.
Dünyada secde etmeyen (namaz kılmayan) insanlar, ahirette secdeye (namaza) davet edilirler. Fakat, o günün dehşetinden diz çöküp kalmışlardır, secde edemezler. Secde (namaz) dünyadayken yapılırsa bir değer ifade etmektedir.

Okudunuz mu?  Şeytanın kötülüğünden korunma konusunda Kur'an ayetlerinin meali

Allah, inkarcılara mühlet vermektedir.

Gaybın bilgisi ancak ve sadece Allah katındadır. Onu dilediğine verir.

Kur’an, insanlar için bir öğüttür. Onun öğütlerini dikkate almak gerekir.

Hasenat Programından alınmıştır.


Kısaca KALEM SURESİ Hakkında Bilgi yazı

mum
kalem suresi ile ilgili bilgiler

KALEM SURESİ

Surenin İsmi:

Bu sureye Kalem suresi adının veriliş sebebi Yüce Allah’ın başında şöylece yemin etmesidir: "Bu kaleme ve yazmakta oldukları şeylere andol-sun ki…" Kalem ile yemin etmesi onun için bir tazimdir. Çünkü kalemi yaratmak pek büyük bir hikmete delildir. Ayrıca kalemin anlatılamayacak kadar çok faydaları vardır. Keşşaf müellifi de böyle demiştir. Çoğunluğun görüşüne göre kalemden kasıt kalem cinsidir. Şanı Yüce Allah gökte ve yerde kendisi ile yazı yazılan her bir kaleme yemin etmektedir.

Okudunuz mu?  Hesap ile ilgili ayetler

Bu sureye "Nun suresi" adı da verilmiştir.

Surenin Muhtevası:

Mekke’de inmiş olan bu sure bir önceki sure gibi doğru İslâmî akidenin esaslarını ortaya koymaktadır. Burada söz konusu edilen esaslar nübüvvet ve risaletin, ölümden sonra diriliş ve ahiretin ispatıyla kıyamet gününde müslümanlarla günahkârların akıbetidir.

Okudunuz mu?  Rab (Allah) ile ilgili ayetler

Sure müşriklerin ithamlarını ve batıl iddialarını reddetmek maksadıyla ve büyüklüğüne işaret olmak üzere, kaleme yemin etmekle ve Peygamber (s.a.)’i pek büyük bir ahlâk sahibi olmakla nitelendirerek başlamaktadır: "Nun, kaleme ve yazmakta oldukları şeylere andolsun ki… ve şüphe yok ki sen çok büyük bir ahlâka sahipsin."

Okudunuz mu?  Şükür Ayetleri

Bunun arkasından sure bazı kâfirlerin kötü ahlâkını, Allah Rasulü’ne iftiralarını açıklamakta, Allah’ın onlar için hazırlamış olduğu pek acıklı azabı belirterek tehdit etmektedir: "Yakında sen de göreceksin, onlar da görecekler… Biz burnu üzerinden damgalayacağız onu." (5-16. ayetler)

Arkasından Mekke kâfirlerine Yüce Allah’ın nimetlerini inkâr edip ona kâfir olmaları, fakir ve yoksulların haklarını vermek istemeyişleri sebebiyle bahçeleri yakılıp telef edilen bahçe sahiplerini örnek vermektedir: "Gerçek şu ki biz o bahçe sahiplerini sınadığımız gibi… Eğer bilselerdi" (17-33. ayetler)

Okudunuz mu?  ALAK SURESİ Hakkında Bilgi

Sure müminlerle günahkârları karşılaştırmış, verdikleri kötü hükümler dolayısıyla müşrikleri azarlamış, iddialarını çürütmüş, onlara karşı deliller ortaya koymuş, ahiretteki durumlarını ve oldukça hor ve hakir konumlarını da açıklamış bulunmaktadır: "Biz müslümanları o günahkârlar gibi kılar mıyız hiç?.. Halbuki onlar sapasağlam iken secdeye çağırılıyorlar-dı." (35-43. ayetler)

Daha sonra Kuranı yalanlayan müşrikleri de şöylece tehdit etmektedir: "Artık beni ve bu sözü yalanlayanları başbaşa bırak..;" (44. ayet)

Okudunuz mu?  Allahın Hz. Muhammedi uyarması ile ilgili ayetler

Sure sona ererken Peygamber (s.a.)’e müşriklerin eziyetlerine karşı sabretmesini emretmekte, davetini tebliğde sıkılmaktan, daralmaktan, onu sakındırmaktadır ki böylelikle o da Yunus (a.s) gibi olmasın: "Artık Rabbinin hükmüne sabret ve o balık sahibi gibi olma…" (48. ayet) Eziyetlerine karşı korunacağını ilân ederken, müşriklerin deli olduğuna dair iftiralarını da çürütmekte, Kur’an-ı Kerimin bütün alemler için bir öğüt ve bir ibret olduğunu belirterek bu iddialarını da reddetmektedir. Durum böyle iken Kur’an’ın kendisine indirildiği zat nasıl deli olabilir: "Gerçek şu ki o kâfirler…" (51-52. ayetler)

Okudunuz mu?  Müminlerin imtihan edilmesi ile ilgili ayetler

Surenin Fazileti:

Bu sure Kur’an-ı Kerimin Mekke’de ilk inen bölümlerindendir. İbni Abbas’tan gelen rivayete göre önce; "Yaratan Rabbinin adıyla oku." suresi, daha sonra bu sure, arkasından Müzzemmil, arkasından da Müddessir sureleri inmiştir.


Cevap: KALEM SURESİ Hakkında Bilgi

yasemin
Sure ; Hz Peygamber ‘e inkarcı çevrenin sözlü saldırısını red ile başlar .Giriş ayetleri ilahi bir destek ve tesellidir . Hz . Peygamberin şahsiyetine dair en çarpıcı hakikatte burada yer alır :

Okudunuz mu?  Çalışmakla ilgili ayetler ve mealleri

"Çünkü sen , muhteşem bir ahlaka sahipsin (4)"


kalem suresi hakkında bilgi, Kalem suresi, kalem suresi konusu

Bu kategoride yer alan KÂRİA SURESİ Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

KALEM SURESİ Hakkında Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.